Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(II.15.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2013. 10. 01- 2013. 10. 10

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2013. (II.15.) önkormányzati rendelete

és az ezt módosító 21/2013.(IX.26.), 24/2013. (X.10.) önkormányzati rendeletekkel

egységes szerkezetbe foglalt szövege

a településképi bejelentési eljárásról

Gödöllő Város Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) kormányrendelet figyelembe vételével, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések

  1. 1.§


E rendelet célja Gödöllő város építészeti, természeti, városképi értékeinek védelme és a helyi sajátosságokat figyelembe vevő harmonikus alakítása érdekében, hogy az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési munkák, reklámelhelyezések és rendeltetésváltozások során a városképi illeszkedéssel, településfejlesztési célokkal összefüggő helyi követelmények minél teljesebb módon érvényesüljenek. 

A rendelet hatálya

  1. 2.§


  1. (1) E rendelet hatálya Gödöllő Város közigazgatási területére terjed ki.


  1. (2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely)


  1. a) e rendeletben meghatározott építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységet végez, vagy azzal összefüggő építészeti-műszaki tervdokumentációt készít,
  2. b) reklám-berendezést helyez el, tart fenn vagy kíván elhelyezni, valamint ilyen céllal felületet alakít ki, illetve
  3. c) meglévő építmény rendeltetését – részben vagy egészben – megváltoztatja.


  1. [1] (3) E rendelet előírásainak megfelelően településképi bejelentési eljárás (a továbbiakban: Bejelentési eljárás) a következő esetekben folytatható le:


  1. [2] a)Közterületről látható, utcai homlokzat felületképzésének megváltoztatása meglévő – Nagyvárosias lakó övezetben, Településközponti vegyes övezetben, Központi vegyes építési övezetben, valamint műemléki környezetben, helyi védettségű ingatlanon és kiemelt közlekedési útvonalak mellett elhelyezkedő – épület esetén.


  1. [3]b) Közterületről látható, utcai homlokzati nyílászáró áthidalóját nem érintő, de anyaghasználatát, osztását, illetve színét tekintve az eredetitől eltérő cseréje meglévő – Nagyvárosias lakó, Központi vegyes övezetben, illetve a Városközpontban (lsd. melléklet) elhelyezkedő Településközpont vegyes és Kisvárosias lakóterület övezetben, valamint műemléki környezetben, helyi védettségű ingatlanon és kiemelt közlekedési útvonalak mellett elhelyezkedő - épület esetén.


  1. c) Meglévő építményben - alapozást nem igénylő - új égéstermék-elvezető kémény létesítése, ha annak megvalósítása nem jár a meglévő építmény tartószerkezetének megbontásával, átalakításával, megerősítésével.

  2. d) Új, önálló (homlokzati falhoz rögzített vagy szabadon álló) égéstermék-elvezető kémény építése melynek magassága a 6,0 m-t nem haladja meg.

  3. e) Épületben az önálló rendeltetési egységek számának, meglévő építmény rendeletetésének részleges vagy teljes – megváltoztatása esetén.

  4. f) Kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet, kivéve műemléki jelentőségű területen a telek közterületi határához legközelebb, de legfeljebb 50 méterre álló új épület építését, vagy meglévő épület építésügyi hatósági engedélyhez kötött bővítését vagy átalakítását.

  5. [4] g) Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után nettó 15 m3 térfogatnál nagyobb, de nem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.

  6. h) Önálló reklámtartó építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg beépítésre nem szánt területen a 9,0 m magasságot, beépítésre szánt területen a 4,5 m magasságot.

  7. i) Egyéb reklám-, cég-, címtábla vagy fényreklám, művészeti ábrázolás, kirakatszekrény építése, elhelyezése, létesítése épület, építmény közterületről látható felületein (beleértve a kerítést, támfalat).

  8. j) Szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel közterületről látható módon, magánterületen történő építése, elhelyezése, ha annak talapzatával együtt mért magassága 2,0 méternél nagyobb, de a 6,0 m-t nem haladja meg.

  9. k) Megfelelőség igazolással vagy teljesítmény-nyilatkozattal és jóváhagyott műszaki specifikációval rendelkező építményszerkezetű, vagy tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, vagy legfeljebb 180 napig fennálló rendezvényeket kiszolgáló színpad, színpadi tető, lelátó, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint előadás tartására szolgáló építmény, kiállítási vagy elsősegélyt nyújtó építmény, levegővel felfújt vagy feszített fedések (sátorszerkezetek), ideiglenes fedett lovarda építése.

  10. [5]  l)

  11. m)Támfal építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenységgel nem haladja meg a rendezett alsó terepszinttől számított 1,0 m magasságot.
  12. [6] n)
  13. [7] o)
  14. p) Húsfüstölő elhelyezése, építése.
  15. [8]q)
  16. r) Elektronikus hírközlési építmény, műtárgynak minősülő antennatartó szerkezet létesítése, ha annak bármely irányú mérete a bruttó 6,0 m-t nem haladja meg, vagy az antennatartó szerkezet méretétől függetlenül a szerkezetre antenna felszerelése, ha az antenna bármely irányú mérete a 4,0 m-t nem haladja meg.

(4) A 2. § (3) bekezdésében meghatározott építmények és építési tevékenységek vonatkozásában, építésügyi hatósági engedélyhez kötött, de a jogerős engedélytől eltérően megvalósuló – az eltérést illetően építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött – építési munkák kizárólag településképi bejelentési eljárás alapján végezhető.



[1] A bevezető mondatot módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[2] Módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől

[3] Módosította:21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[4] Módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[5] Hatályon kívül helyezte:21/2013. (IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[6] Hatályon kívül helyezte: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[7] Hatályon kívül helyezet: 21/2013.(IX.26.) önk.rednelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[8] Hatályon kívül helyezte: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

A településképi bejelentés eljárási szabályai

3. §


  1. (1) A Bejelentési eljárást a kérelmező az önkormányzati hatóságnál rendszeresített formanyomtatvány papír alapon történő benyújtásával kezdeményezheti.


  1.  [1] (2)


  1. (3) A Bejelentési eljárás során a hatóság az alábbiakat vizsgálja:


  1. a) a településrendezési eszközben foglalt kötelező előírásoknak megfelel-e a tervezett tevékenység;
  2.  [2]b)  városképi megjelenés, rálátás és kilátás szempontjából a tervezett tevékenység – az a) pontban foglaltakon túlmenően – megfelel-e a reklámhordozók elhelyezéséről szóló önkormányzati rendelet előírásainak;


  1. c) nem korlátozza-e indokolatlan mértékben a szomszédos ingatlanok valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát;
  2. d) közterületen folytatott építési tevékenység végzése esetén a tervezett tevékenység milyen módon viszonyul a már megújult utcák, terek közterületi minőségéhez.
  1. [3] (4)
  2. [4] (5)
  3. (6) Gödöllő város polgármestere (továbbiakban: Polgármester) döntését a jogszabályban meghatározott eljárásrend szerint, a kérelem benyújtását követő 8 napon belül adja ki.


  1. [5](7) Amennyiben az építési tevékenység megfelel a külön jogszabályokban foglaltaknak, a bejelentésben foglaltak tudomásul vételéről a polgármester igazolást állít ki, melynek hatályossága 1 év, amennyiben az igazolás másként nem rendelkezik.


(8)  [6][7]


(9)  [8]


(10) A Polgármester a lefolytatott Bejelentési eljárások tekintetében nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a bejelentési eljárás iktatási számát, a bejelentett építési tevékenység típusát, az érintett ingatlan helyrajzi számát, a bejelentési eljárás során kiadott igazolás keltének időpontját, valamint a bejelentés hatályát.

[9](11) Amennyiben a polgármester által kiadott igazolás hatálya lejár, abban az esetben a bejelentéses eljárást le ismét le kell folytatni.


[10](12) A polgármester döntésének megszegése esetében 25.000 forint, illetve a bejelentési kötelezettség elmulasztása esetében 50.000 Ft pénzbírság szabható ki.


A településképi bejelentési eljárás döntésének szakmai megalapozása

4. §


  1. [1] (1)


  1. (2)A Polgármester Gödöllő város főépítészének véleményét a Bejelentési eljárások közül az alábbi esetekben kéri meg:


[2]a) A 2. § (3) bekezdés a) b) f) h) i) j) k) pontjaiban meghatározott tevékenységek estén.

           

[3]b) Műemléki környezetben, helyi védelem alatt álló területen, illetve egyedi helyi védelem esetén a 2. § (3) c) d) r) pontjaiban meghatározott tevékenységek esetén.


c) Városközpontban vagy kiemelt útvonalak (lsd. melléklet) mentén a 2.§(3) r) pontjában meghatározott tevékenységek esetén.

[4](3) Településképi kötelezési eljárás folytatható le az alábbi esetekben:

a) településképet rontó reklámok, cégérek, hirdető-berendezések megszüntetése és eltávolítása érdekében, ha azok mérete, anyaga, megjelenése nem felel meg a reklámrendeletben meghatározott szabályoknak, különösen, ha:

aa) műszaki állapota nem megfelelő,

ab) tartalmi megjelenése idejétmúlt, vagy aktualitását vesztette,

ac) nem illeszkedik a településképbe, és a jellemző városképi látványban idegen elemként jelenik meg,

ad) előnytelenül változtatja meg az épület homlokzatát, tetőzetét, kirakatát, portálját,

ae) bejelentés nélkül helyeztek el,

af) harsány színeivel, nagy méretével, kirívó, feltűnő módon jelenik meg a városképben.


b) a helyi építészeti és városképi értékvédelem érdekében, ha az építmény, műtárgy, településképi elem műszaki, esztétikai állapota vagy annak használati módja nem felel meg a helyi építési szabályzat és értékvédelmi rendelet előírásainak, különösen ha:

ba) műszaki állapota nem megfelelő, balesetveszélyes, homlokzati elemei hiányosak, töredezettek, színezése lekopott,

bb) nem a rendeltetésének megfelelő funkcióra használják,

bc) megjelenése, színezése az egységes és harmonikus városképet lerontja,

bd) az építési övezetre előírt zöldfelületi kialakítás, parkoló-fásítás, növényzet telepítés nem valósult meg, hiányos, vagy az elpusztult növényzet pótlása nem történt meg,

be) a telek szabad területet nem a területfelhasználási előírásoknak megfelelően használják,

bf) az építkezéssel érintett telek és környezete - az átmeneti állapot ideje alatt – nincs a vonatkozó előírásoknak megfelelően rendben tartva, bekerítve.

[5](4) A polgármester a kötelezési eljárás lefolytatása előtt tájékoztatást és felhívást küld az érintettnek.

[6](5) A (3) bekezdésben meghatározott településképi kötelezés végre nem hajtása esetén 50.000 forint pénzbírságot lehet kiszabni.


Záró rendelkezések

  1. 5. §
  1. (1) E rendelet 2013.február 18-án lép hatályba.


  1. (2) E rendeletet a hatályba lépést követően indított ügyekben kell alkalmazni.


Gödöllő, 2013. február 14.

                                

              Dr. Gémesi György sk.                                                  Dr. Nánási Éva sk.

                       polgármester                                                             címzetes főjegyző



[1] Hatályon kívül helyezte: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[2] Módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[3] Módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[4] Módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[5] Beiktatta:21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[6] Beiktatta: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[1]

Hatályon kívül helyezte: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[2]

Módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[3]

Hatályon kívül helyezte: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[4]

Hatályon kívül helyezte: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[5]

Módosította: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 20103. október 1-jétől.

[6]

Hatályon kívül helyezte 24/2013. (X.10.) önk. rendelet Hatálytalan 2013. október 11-től

[7]

Hatályon kívül helyezte a 24/2013 (X.10.) önkormányzati rendelet Hatálytalan: 2013. október 11-től

[8]

Hatályon kívül helyezte: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatálytalan: 2013. október 1-jétől.

[9]

Beiktatta: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

[10]

Beiktatta: 21/2013.(IX.26.) önk.rendelet. Hatályos: 2013. október 1-jétől.

Mellékletek