Felsődobsza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételének szabályozásáról

Hatályos: 2013. 05. 01

Felsődobsza Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás igénybevételének szabályozásáról

2013.05.01.

Felsődobsza Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bek. a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, ―figyelemmel a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 347/2012. (XII. 11.) Kormányrendeletre― Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya Felsődobsza község közigazgatási területére terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a szervezett kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra és a közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosára, használójára (a továbbiakban együtt: tulajdonos) terjed ki.

2. § (1) A rendelet célja a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) ellátásnak szabályozása, a kéményekkel összefüggő megelőző élet- és vagyonvédelem biztosítása.

(2) A közszolgáltatás szervezett ellátása ―a (3) bekezdésben foglalt kivétellel― kiterjed a lakásban és más helyiségben épülő, vagy már használatban lévő tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény ―ideértve a tartalékkéményt is,― valamint tartozékainak műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvélemény adására.

(3) A közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták, vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel lezárták) és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.

3. § (1) A rendelet hatálya alá tartozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátását LUTHERM Kft. (székhely: 3860 Encs, Petőfi út 17., adószám: 22916680-2-05) kizárólagos tulajdonában lévő LUTHERM Kft. (székhely: 3860 Encs, Petőfi út 17.) biztosítja közszolgáltatási szerződésben meghatározott feltételek szerint.

(2) A szolgáltató a közszolgáltatási szerződésben rögzített 10 éves határozott időtartamban jogosult és köteles ezen rendelet hatálya alá tartozó közszolgáltatást ellátni.

(3) A kéményseprési rendelkezések szolgáltató általi betartásának ellenőrzését a Borsod―Abaúj―Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság látja el.

4. § (1) A szolgáltató köteles az év elején, valamint az adott év második félévének az elején a település honlapján, illetve az Önkormányzat hirdetőtábláján az előre elkészített ütemterv alapján havi bontásban, az adott félévre vonatkozóan a település valamennyi utcájára kiterjedően, saját költségén hirdetést megjelentetni a kéményseprő-ipari közszolgáltatás gyakorlásának megkezdése előtt kellő időben ―, de legalább 8 nappal előbb― annak helyéről és idejéről. A hirdetés szövegét kifüggesztésre megküldi az Abaújszántói Közös Önkormányzati Hivatal Felsődobszai Kirendeltségének.

(2) Az (1) bekezdésben körülírt szervezett kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljesítésénél kiszállási díjat nem állapít meg a szolgáltató.

5. § (1) A tulajdonos köteles a rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjat, a díjakra vonatkozó 6. §-ban foglalt feltételekkel megfizetni.

(2) Díjfizetési kötelezettség csak a ténylegesen elvégzett és leigazolt szolgáltatás után keletkezik.

(3) Meglévő kémény felújítását, a kémények számában bekövetkezett változást, illetőleg valamely kéménynek használaton kívüli kéménnyé történő alakítását vagy ismételt használatba vételét ―a munka megkezdését megelőző 15 nappal― a tulajdonos írásban vagy a szolgáltató ügyfélszolgálati irodáján személyesen köteles bejelenteni.

(4) A tüzelési mód változását a tulajdonos köteles a szolgáltatónak írásban vagy a szolgáltató ügyfélszolgálati irodáján személyesen bejelenteni.

(5) A tulajdonos jogosult tájékoztatást kérni az önkormányzat által rendeletben megállapított közszolgáltatási díjról és a szolgáltató a tájékoztatást köteles legkésőbb a munka megkezdése előtt megadni.

6. § (1) A szolgáltató a tárgyidőszakra megállapított díjakról és egyéb szolgáltatásairól díjjegyzéket készít és telephelyén azt látható módon kifüggeszti.

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.