Szentistván Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2013. 06. 28
az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól
Általános indokolás
2012. január 1-től az állami vagyon részét képező, önkormányzatok tulajdonában álló vagyongazdálkodás fő szabályait törvény határozza meg. A törvény célja a szigorú, egységes elvek alapján történő vagyongazdálkodás. Erre tekintettel az önkormányzat rendeletében csak a legszükségesebb helyi szabályokat célszerű rögzíteni, figyelemmel arra a jogalkotási szabályra is, hogy a magasabb szinten szabályozott kérdések ne kerüljenek átemelésre a helyi szintű szabályozásba.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az önkormányzat vagyonának csoportosítását, a csoportokba történő besorolását határozza meg.
Vagyonkezelői jog létesítése nem gyakori az önkormányzat vagyontárgyaira vonatkozóan. Jelen időszakban nem indokolt részletesebb szabályozás, annál is inkább, mert a vagyonkezelés legfontosabb szabályait szintén törvény rendezi.
A 3. §-hoz
Kijelöli az egyes vagyontárgyak üzemeltetőit, használóit. Azon vagyontárgyakat, melyhez üzemeltető, használó nincs kijelölve, az önkormányzat üzemelteti, használja, illetve közhasználatú ingatlanok (utak, terek, járdák, stb.)
A 4. §-hoz
A tulajdonosi jogok gyakorlásának eredeti jogosultja a képviselő-testület. A tulajdonosi jogok gyakorlását, gyakorlásának egy-egy részét a képviselő-testület nem kívánja átruházni.
Ebben a szakaszban összefoglalóan került meghatározásra azon szabályozó eszközök köre, melyeket figyelembe kell venni a vagyonnal való gazdálkodás során.
Ugyancsak törvényi szintű szabályozás, hogy bizonyos értékhatár fölött önkormányzati vagyont hasznosítani, elidegeníteni csak versenyeztetés útján lehet, és e tárgykörben törvény kivételeket is megállapít. Az értékhatár a rendelet megalkotása időpontjában 25 millió Ft. A képviselő-testület nem kíván élni azzal a jogával, hogy ennél alacsonyabb értéket is megállapíthat a versenyeztetés alkalmazására. Az önkormányzat vagyoni köre, annak hasznosítására, értékesítésére irányuló szándék hiánya ezt nem teszi szükségessé és indokolttá.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.