Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 10/2005. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 07. 15- 2013. 07. 15

Szilvásvárad Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (VII. 11.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 10/2005. (VIII. 31.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.07.15.

Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, továbbá a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Szilvásvárad Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterületek használatáról szóló 10/2005. (VIII. 31.) szóló önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Kr.) módosításáról a következő rendeletet alkotja:

1. § A Kr. az alábbi 8/A. §-al egészül ki:

8/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Filmforgatás célú közterület-használat nem engedélyezhető az Önkormányzat, valamint az Szilvásvárad Idegenforgalmi Egyesület által közterületre szervezett önkormányzati rendezvények időtartamára, területére.

(3) A filmforgatás céljából történő közterület-használathoz a hozzájárulás megadását követően a filmforgatást akadályozó, a kérelmezőnek fel nem róható, valamint a rendkívüli természeti események elhárulását követő 10 napon belül a kérelmező számára a közterület-használatot biztosítani kell.

(4) A filmforgatás céljából történő közterület-használat során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterület tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldfelületet köteles kíméletesen használni,

c) 22 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,

d) a használat megszűnését követően a területet eredeti állapotával legalább egyenértékűen helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(5) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotás forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.

(6) A rendelet alkalmazásában kiemelt turisztikai területnek minősül a Szalajka-völgy önkormányzati tulajdonban álló közterülete.

(7) A filmforgatás céljából történő közterület-használatra nem terjednek ki a rendelet kérelem benyújtásra, engedélyezésre vonatkozó rendelkezései. Az Mgtv., valamint a végrehajtására kiadott, a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló Korm. rendelet és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

2. § A Kr. 1. számú mellékletének helyébe jelen rendelet melléklete lép.

3. § Jelen rendelet 2013. július 15. napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1. melléklet a 7/2013. (VII. 11.) önkormányzati rendelethez

Közterületen szedhető díjak:

Megnevezés

Díj

Árusító és egyéb fülke

240.- Ft/m2/hó

Idényjellegű árusítás

1.000.- Ft/m2/hó

Alkalmi (mozgó) árus

160.- Ft/m2/hó, de minimum 1.400 Ft/nap

Mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység

12.000.- Ft/hó

Vendéglátó-ipari előkert

140.- Ft/m2/hó

Építési munkálatokkal kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék

40.- Ft/m2/nap

Hirdető-berendezés, cég és reklámtábla

240 .- Ft/m2/hó

Egyes létesítményekhez szükséges gépjármű várakozók

5.500.- Ft/év/gj

Filmforgatás céljából történő közterület-használat
-turisztikailag kiemelt területen történő filmforgatás
-egyéb területen történő filmforgatás

2.000.- Ft/m2/nap
1.000.- Ft/m2/nap

Filmforgatáshoz kapcsolódó technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljából történő közterület-használat:
-turisztikailag kiemelt területen történő filmforgatás
-egyéb területen történő filmforgatás

1.000.- Ft/m2/nap
500.- Ft/m2/nap