Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013 (V.31.)

Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2013. (V.31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2023. 10. 26

Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2013 (V.31.)

Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2013. (V.31.) önkormányzati rendelete az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2023.10.26.

Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 5. §, 11. §-ában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed a Pusztamérges Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, tulajdonába kerülő ingatlan- és ingó vagyonra, vagyoni értékű jogokra, pénz- és értékpapírokra, az Önkormányzat és szervei saját jogán szerzett vagyonára (a továbbiakban: önkormányzati vagyon), melyet az Alaptörvény nemzeti vagyonná nyilvánít.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az Önkormányzatra, annak szerveire, közalapítványokra, az önkormányzati vagyont kezelő természetes és jogi személyekre.

II. Fejezet

Az Önkormányzat vagyona

2. § Az Önkormányzat vagyona nemzeti vagyon, mely az alábbiak szerint önkormányzati törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

(1) Az önkormányzati törzsvagyonon belül elkülönül a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyon, melyek körét törvény határozza meg. Az Önkormányzat forgalomképtelen vagyonából nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont nem jelöl meg. Az önkormányzati törzsvagyon forgalomképtelen ingatlanvagyon-elemeit e rendelet 1.a. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzati törzsvagyon részét képezik azon vagyonelemek, melyeket törvény, vagy helyi önkormányzati rendelet korlátozottan forgalomképes vagyonná nyilvánít, az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes ingatlanvagyon-elemeit e rendelet 1.b. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az üzleti vagyon körébe tartozik – ha jogszabály másként nem rendelkezik – mindazon önkormányzati vagyon, mely jogszabály alapján nem tartozik az önkormányzati törzsvagyon körébe, az önkormányzati üzleti vagyon ingatlanvagyon elemeit e rendelet 1.c. számú melléklete tartalmazza.

3. § A Képviselő-testület – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – indokolt esetben dönthet a vagyontárgy besorolásának módosításáról, kiemelt esetben akkor, ha a besorolása függ az adott vagyontárgy funkciójától, jellegétől, s feladatátadás, -megszűnés, -átszervezés miatt a törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását közvetlenül már nem szolgálja.

Az ingatlan forgalomképtelensége megszűnik, amennyiben a külön jogszabály alapján lefolytatott telekrendezési eljárásban megváltozik az ingatlan jellege, vagy a telekrendezési határozat végrehajtása érdekében a tulajdonosok megállapodnak.
III. Fejezet

A vagyongazdálkodás szabályai

4. § A vagyongazdálkodás célja és alapvető feladata az Önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak eredményes és hatékony ellátása olyan formában, hogy a vagyontárgyak hasznosítása nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását.

5. § (1) A vagyon értékének megállapításakor a bruttó nyilvántartási érték az irányadó, emellett figyelembe kell venni az aktuális piaci értéket mind az ingatlan- mind az ingó vagyon vonatkozásában.

(2) 15 millió forint bruttó nyilvántartási értéket meghaladó értékű ingatlanvagyon értékesítése esetén az árat megbízott ingatlanforgalmi értékbecslő által készített 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés figyelembevételével kell meghatározni.

(3) Belterületi építési telek, önkormányzat tulajdonában lévő egyéb ingatlan értékesítésre kijelöléséről és árának meghatározásáról a Képviselő-testület külön határozatában esetileg dönt.

(4) A Képviselő-testület az önkormányzati vagyon tulajdonjogáról ingyenesen, vagy kedvezményesen lemondhat, vagyont ingyenesen vagy kedvezményesen használatba, bérbe adhat, ha jogszabály azt kötelezően előírja, vagy a Képviselő-testület döntésében azt kimondja a vonatkozó jogszabályi előírások alapján.

6. § (1) A tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja, a tulajdonos képviseletének szabályait, a vagyongazdálkodás területén átruházott hatásköröket e rendelet szabályozza.

(2) A tulajdonosi jogok vonatkozásában a Képviselő-testület az alaptevékenységi szolgáltatások díjmegállapításáról, az Önkormányzat tulajdonában lévő helyiségek és eszközök bérleti díjáról e Rendelet keretében, a 3. számú mellékletben foglaltak alapján rendelkezik.

(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartoznak:

a) az ingatlan tulajdonjogának átruházása, elidegenítése;

b) tulajdonról, vagyoni értékű jogról való lemondás;

c) ingatlan vásárlása, cseréje;

d) az Önkormányzat használatában lévő vagyon tartós bérbeadása (tartós bérbeadásnak minősül a 6 hónapot meghaladó, vagy határozatlan időtartamra történő bérbeadás);

e) a vagyon megterhelése;

f) hitel felvételéhez, kötvény kibocsátásához vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása;

g) behajthatatlan követelések - jogszabályban foglaltak alapján - történő törlése;

h) az önkormányzat tulajdonában lévő 500.000,-Ft egyedi bruttó nyilvántartási értéket meghaladó ingó vagyon hasznosítása; értékesítése és selejtezése;

i) az önkormányzati törzsvagyont képező ingatlan funkciójának megváltoztatása;

j) vagyonkezelési szerződés és haszonélvezeti jogot alapító szerződés megkötése;

k) mezőgazdasági rendeltetésű földterületek bérbeadása és bérleti díjának megállapítása;

(3) A Képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök:

a) egyéb vagyoni eszközök (gépek, járművek, ingó vagyontárgyak) bérbeadása szabad kapacitás terhére a rendelet 3. számú mellékletében foglalt bérleti díjak alapján, a 3. számú mellékletben nem szereplő díjtétel esetén bérleti díj meghatározása önköltségszámítás figyelembevételével;

b) az önkormányzati lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiségek eseti, vagy hat hónapot meg nem haladó határozott időtartamra történő bérbeadása szabad kapacitás terhére a rendelet 3. számú mellékletében foglalt bérleti díjak alapján, a 3. számú mellékletben nem szereplő díjtétel esetén bérleti díj meghatározása önköltségszámítás figyelembevételével;

c) az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jog, a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogának gyakorlása;

d) egyéb tulajdonosi jognyilatkozatok közül az Önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, jelzálogjog törléséhez - amennyiben ennek jogszabályi feltételei fennállnak - hozzájárulás adása;

e) az átmenetileg szabad pénzeszköz ideiglenes – egy évnél nem hosszabb – lekötésére vonatkozó döntés - amennyiben az éves költségvetésről szóló rendelet ettől eltérően nem rendelkezik – meghozatala;

f) a vagyon besorolásától függetlenül az Önkormányzat tulajdonában lévő 150.000,-Ft egyedi bruttó nyilvántartási értékhatár alatti ingó vagyontárgyak elidegenítéséről, selejtezéséről és értékesítéséról szóló döntés;

g) az értékvesztés, valamint a terven felüli értékcsökkenés elszámolásának engedélyezése;

7. § Az Önkormányzat vagyona a Ruzsai Közös Önkormányzati Hivatal Pusztamérgesi Kirendeltsége által a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerül nyilvántartásra az ingatlanvagyon-kataszter és a számviteli nyilvántartás előírásszerű vezetésével, melyek biztosítják a jogszabályoknak megfelelő tárgyévi vagyonkimutatás elkészítésének alapját.

8. § (1) Az Önkormányzat 15 millió forint feletti bruttó nyilvántartási értékű vagyonát hasznosítani – ha törvény kivételt nem tesz – csak nyilvános versenytárgyalás útján az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet, melyre vonatkozó részletes szabályokat e rendelet 2. számú mellékletét képező Versenytárgyalási Szabályzat tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak alapján történő értékesítésből származó bevétel a Képviselő-testület eltérő döntését kivéve fejlesztési célra használható fel.

9. § Gazdasági társaságban az Önkormányzatot a polgármester képviseli, aki a tagképviseleti meghatalmazásra vonatkozó szabályok szerint jogosult a képviselettel a Képviselő-testület bármely tagját, a közös önkormányzati hivatal vezetőjét, vagy annak köztisztviselőjét megbízni.

10. § (1) A Képviselő-testület a nemzeti vagyonának meghatározott körére vonatkozóan a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon és tartalommal vagyonkezelői jogot létesíthet.

(2) A vagyonkezelői jog létesítésének részletes feltételeit a Képviselő-testület a vagyonkezelési szerződés elfogadásával határozza meg, melynek tartalmaznia kell:

a) a vagyonkezelési jog gyakorlásának terjedelmét, mértékét és esetleges korlátait;

b) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott vagyonelemeknek a tételes jegyzékét – az érték megjelölésével, valamint az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját;

c) az ellenőrzéssel kapcsolatos eljárást;

d) a vagyonkezeléssel kapcsolatos éves beszámolási kötelezettség módját, tartalmát;

e) az elkülönített nyilvántartási kötelezettség követelményeit;

f) felmondási feltételeket, a szerződés megszűnésének eseteit;

g) a vagyon megterhelésével kapcsolatos tiltást;

h) a szükséges feltételek igazolásának módját.

11. § (1) Az Önkormányzat az alapfeladat ellátásához szükséges és elégséges mértékben a vagyoni elemek használati jogát biztosítja, melynél fogva használóként jogosultak és kötelesek a rendeltetésszerű használatra, működtetésre, fenntartásra, a vagyoni elemekhez fűződő közterhek viselésére, a jogszabályi előírásoknak megfelelő nyilvántartás vezetésére. A vagyonelemek használója köteles az Önkormányzat vagyonát elvárható gondossággal megőrizni és gyarapítani.

(2) Az (1) bekezdésben biztosított használati jogot a Képviselő-testület visszavonhatja, ha azok egyéb módon történő hasznosítása az önkormányzati célok megvalósítását hatékonyabban szolgálják.

12. § (1) Az Önkormányzat követeléseiről részben, vagy egészben

a) nettó 100.000,-Ft összeg, vagy értékhatár alatt a Polgármester;

b) nettó 100.000,-Ft összeg, vagy értékhatár felett a Képviselő-testület

lemondhat.

(2) A lemondás esete lehet különösen:

a) a követelés érvényesítése érdekében indított eljárás során a követelés részben, vagy egészben nem behajtható és nincs kilátás az elévülési időn belüli behajthatóságra;

b) a követeléssel érintett szerv, személy nem elérhető, nem lelhető fel és ez bizonyított;

c) a követelés veszteséggel, vagy aránytalanul nagy ráfordítással érvényesíthető;

d) ha a követelés érvényesítése a kötelezett életvitelét bizonyítottan és számottevően ellehetetlenítené, mely során különösen kiskorú gyermekei fedél, lakás nélkül maradnának, s a kötelezett tartási kötelezettsége körébe tartozó hozzátartozói tartását nem tudná biztosítani;

(3) A kérelem elbírálása során figyelembe kell venni a fizetési nehézség kialakulásának okait és körülményeit, a kérelmezőnek a (2) bekezdésben foglaltakat hitelt érdemlően igazolnia kell.

(4) A követelésről való lemondás csak abban az esetben engedélyezhető, ha az nem veszélyezteti az Önkormányzat kötelező feladataiank ellátását, likviditását.

Záró rendelkezések

13. § (1) Ez a rendelet 2013. június 1-jén lép hatályba.

(2)1

1a. melléklet

Helyrajzi szám

Megnevezés

Természetbeni cím

Terület nagysága m2

1.

011/3

kivett út

1,0387

2.

0136

Közút

1.9732

3.

0137/11

Közút

0.0432

4.

0137/13

Közút

0.1259

5.

0141

Saját használatú út

0.0228

6.

0147

Saját használatú út

0.0252

7.

0149

Saját használatú út

0.0248

8.

0158

Közút

0.6020

9.

0217/112

Saját használatú út

0.0684

10.

0217/129

Saját használatú út

0.1393

11.

0217/131

Saját használatú út

0.1547

12.

0217/138

Saját használatú út

0.1936

13.

0217/142

Saját használatú út

0.0920

14.

0217/147

Saját használatú út

0.2892

15.

0217/164

Saját használatú út

0.1808

16.

0217/167

Út

0.1439

17.

0218/57

Saját használatú út

0.0779

18.

0218/65

Saját használatú út

0.1066

19.

0218/68

Saját használatú út

0.0354

20.

0218/76

Saját használatú út

0.2773

21.

0218/81

Saját használatú út

0.0588

22.

0219

Saját használatú út

2.0173

23.

0220/35

Saját használatú út

0.0535

24.

0220/36

Saját használatú út

0.0329

25.

0220/56

Saját használatú út

0.0398

26.

0220/56

Saját használatú út

0.0398

27.

0222

Saját használatú út

1.5105

28.

0223/35

Út

0.2029

29.

0223/46

Saját használatú út

0.7520

30.

0223/51

Saját használatú út

0.0703

31.

0290/8

Saját használatú út

0.2444

32.

0349/1

Saját használatú út

0.6747

33.

0349/71

Saját használatú út

0.2873

34.

0350/12

Saját használatú út

0.3720

35.

0351

Saját használatú út

0.8208

36.

0352/20

Közút

0.1439

37.

0352/35

Saját használatú út

0.1355

38.

0354/2

Közút

0.2647

39.

0355/56

Út

0.0124

40.

0355/61

Saját használatú út

0.2470

41.

0355/65

Saját használatú út

0.1278

42.

0356

Saját használatú út

0.7966

43.

0358

Saját használatú út

0.1954

44.

0359/26

Saját használatú út

0.0434

45.

0361

Saját használatú út

0.2719

46.

0363/80

Saját használatú út

0.0318

47.

0363/86

Saját használatú út

0.1256

48.

0363/91

Saját használatú út

0.0574

49.

0363/94

Saját használatú út

0.0161

50.

0364

Saját használatú út

1.4498

51.

0365/9

Saját használatú út

2.0817

52.

0367

Saját használatú út

1.3120

53.

0368/30

Saját használatú út

0.0836

54.

0368/33

Csatorna

0.3967

55.

0368/41

Saját használatú út

0.2345

56.

0369/34

Saját használatú út

0.0492

57.

0369/47

Saját használatú út

0.0735

58.

0370

Saját használatú út

1.0274

59.

0371/53

Saját használatú út

0.2054

60.

0372/104

Saját használatú út

0.0700

61.

0372/106

Saját használatú út

0.0723

62.

0372/21

Saját használatú út

0.1868

63.

0372/86

Saját használatú út

0.1393

64.

0372/92

Saját használatú út

0.0745

65.

0372/96

Saját használatú út

0.0776

66.

0373

Saját használatú út

1.2315

67.

0374/112

Saját használatú út

0.1131

68.

0374/127

Saját használatú út

0.0410

69.

0374/128

Saját használatú út

0.0460

70.

0376/1

Közút

0.0706

71.

0376/3

Közút

0.8249

72.

0377/121

Saját használatú út

0.0374

73.

0377/132

Saját használatú út

0.1982

74.

0377/136

Saját használatú út

0.1721

75.

0377/138

Saját használatú út

0.1836

76.

0377/44

Saját használatú út

0.4633

77.

0378/1

Saját használatú út

1.8449

78.

0379/69

Csatorna

0.3552

79.

0379/71

Saját használatú út

0.0836

80.

0380

Saját használatú út

0.2357

81.

0381/8

Saját használatú út

0.0635

82.

0382/78

Út

0.2708

83.

0382/79

Út

0.0154

84.

0382/80

Út

0.3650

85.

0382/83

Csatorna

0.3269

86.

0382/84

Csatorna

0.0255

87.

0382/85

Csatorna

0.1523

88.

0383/1

Út

0.2959

89.

0383/2

Út

0.0124

90.

0383/3

Út

0.4959

91.

0384/33

Csatorna

0.4858

92.

0384/39

Saját használatú út

0.5413

93.

0384/47

Csatorna

0.4860

94.

0384/48

Saját használatú út

0.1745

95.

0385/28

Saját használatú út

0.3441

96.

0385/30

Saját használatú út

0.3736

97.

0385/33

Csatorna

0.2942

98.

0386

Közút

0.9817

99.

0387

Saját használatú út

0.5607

100.

05

Saját használatú út

1.5334

101.

051/ 5

Saját használatú út

0.2208

102.

051/ 7

Saját használatú út

0.5424

103.

051/78

Saját használatú út

0.1938

104.

051/80

Saját használatú út

0.0193

105.

052/27

Saját használatú út

0.0112

106.

053/5

Saját használatú út

0.3232

107.

06

Saját használatú út

0.5704

108.

07/ 62

Saját használatú út

0.0280

109.

07/68

Saját használatú út

0,1318

110.

07/84

Saját használatú út

0.1173

111.

07/91

Csatorna

0.2815

112.

07/92

Saját használatú út

0.1304

113.

08/ 51

Saját használatú út

0.0341

114.

087/2

Saját használatú út

0.6672

115.

10

Közterület

Petőfi utca

0,2097

116.

109

Közterület

Fő utca

0.4215

117.

11

Közterület

Petőfi utca

1,5714

118.

56

Közterület

Kolozsvári utca

0,7654

119.

78

Közterület

Szent István utca

0.1953

120.

169

Közterület

Fő utca

1.2836

121.

192/2

Járda

Szent István utca

0.0720

122.

192/3

Járda

Szent István utca

0.0716

123.

192/3

Járda

Szent István utca

0.0716

124.

216

Közterület

Rákóczi utca

0.2802

125.

226

Közterület

Kossuth utca

0.4316

126.

256

Közterület

Kossuth utca

0,9682

127.

257

Közpark

Móra tér

0.4532

128.

282

Közterület

Kossuth utca

1,0121

129.

341

Közterület

Jókai utca

0.3666

130.

342

Közterület

Jókai utca

1,5738

131.

350/5

Saját használatú út

0,7193

132.

410

Közterület

0.0276

133.

432

Közterület

0.0822

134.

434

Közút

0.0566

135.

459

Köztelület

0,0675

136.

473/1

Közút

0.0593

137.

473/2

Közterület

0.0684

138.

477

Közterület

0.0557

139.

481

Közterület

0,0902

140.

483

Közterület

0,088

141.

504

Közterület

0.0715

142.

530/6

Közút

0.1689

143.

531

Közút

0.0414

144.

99/2

Járda

0.0311

145.

99/3

Járda

0.0476

1b. melléklet

Helyrajzi szám

Megnevezés

Természetbeni cím

Terület nagysága m3

1.

07/42

Lezárt temető

0.5988

2.

260

Művelődési Ház

Móra tér 6.

0.2158

3.

191

Községháza

Móra tér 2.

0.2877

4.

190/2

Vízvezeték

0.1708

5.

535

Sporttelep

2.4880

6.

0138/2

Dögtér

0.4121

7.

0157/8

Temető "F"

1.6708

8.

148/ 2

Vízmű területe

0.0025

9.

149/ 2

Vízmű területe

0.0500

10.

534

Vízmű telep

III. körzet

0.1500

11.

75

Általános Iskola

Fő utca 38.,40.,42.,44

0.8564

12.

187

Orvosi rendelő

Kossuth utca 36.

0.2158

13.

259

Óvoda

Szent István utca 4.

0.2158

1c. melléklet

Helyrajzi szám

Megnevezés

Természetbeni cím

Terület nagysága m3

1.

0157/11

Kivett vásártér

0,3743

2.

0157/5

Vásártér

1.4483

3.

0157/6

Lőtér

0.3865

4.

0157/9

Kivett vásártér

0.6761

5.

0362/49

Erdő

2.0116

6.

0365/8

Szántó

16.2607

7.

0374/137

Kivett közterület

0.0564

8.

0377/ 94

Szántó

0.2877

9.

0377/105

Szolgálati lakás

Fő utca 108.

0.1439

10.

0379/47

Szántó

0.7905

11.

0379/6

Szántó

2.8521

12.

0382/81

Szántó

1.2824

13.

0382/82

Szántó

0.5507

14.

0382/86

Szántó

0.5567

15.

0382/87

Szántó

0.2276

16.

0382/88

Szántó

0.2174

17.

0384/12

Tanya

0.2877

18.

0384/37

Szántó

1.7643

19.

0384/78

Szántó

0.0443

20.

0384/79

Szántó

5.9656

21.

07/100

Kivett vízállás

0,0907

22.

07/101

Kivett vízállás

0.9927

23.

07/103

kivett út

0,0251

24.

07/104

kivett vízállás

2,228

25.

07/49

Szántó

0.2213

26.

08/7

Szántó

1.7918

27.

190/1

Lakóház és udvar

Kossuth utca 36.

0.0450

28.

255/1

Lakóház és udvar

Szent István utca 7.

0.1032

29.

32/2

Lakóház és udvar

Petőfi utca 47.

0.0719

30.

433

Tejcsarnok felvásárlótelep

0.1139

31.

437/1

Természet Háza

Jókai utca 39.

0.1496

32.

456

Lakótelek

0.0630

33.

490

Lakótelek

0.1374

34.

530/2

Lakótelek

0.1145

35.

530/22

Lakótelek

Jókai utca

0.1252

36.

530/3

Lakótelek

0.1137

37.

530/4

Lakótelek

0.1131

38.

536

szántó

3.2457

39.

89

Lakóház és udvar

Fő utca 70.

0.2126

40.

93

Lakóház és udvar

Fő utca 78.

0.2129

41.

94

Lakóház és udvar

Fő utca 80A, 80B

0.2137

2. melléklet

Versenytárgyalási szabályzat

1. A versenytárgyalás nyilvános vagy zártkörű.

2. Zártkörű versenytárgyalást lehet tartani akkor, ha a teljesítésre csak meghatározott ajánlattevők alkalmasak.

I. A versenytárgyalás meghirdetése

1. A nyilvános versenytárgyalást országos vagy megyei napilapban meg kell hirdetni.

A zártkörű versenytárgyalásról az érdekelt ajánlattevőket egyidejűleg és közvetlenül kell tájékoztatni.

2. A versenytárgyalást két fordulóban is meg lehet hirdetni. A második fordulóban a kiválasztott ajánlattevők az első fordulóban vállalt feltételek alapulvételével vesznek részt.

A kiíró az első fordulóban olyan adatokat tartalmazó ajánlatokat is kérhet, amelyekből meg tudja állapítani, hogy az ajánlattevő teljesítőképessége, eddigi tevékenysége, szakismerete, valamint megbízhatósága és pénzügyi helyzete alapján alkalmas-e a felhívásban megjelöltek teljesítésére.

II. Versenytárgyalási felhívás

1. A kiíró a versenytárgyalási felhívásban valamennyi ajánlattevő számára egyenlő esélyt köteles biztosítani, és a felhívás tartalmát úgy meghatározni, hogy annak alapján az ajánlattevők megfelelő ajánlatokat tehessenek.

2. A versenytárgyalási felhívásnak tartalmaznia kell különösen:

a)

a hasznosítani kívánt vagyon pontos meghatározását;

b)

az ellenszolgáltatással kapcsolatos kikötéseket és feltételeket;

c)

az ajánlatok benyújtására, felbontási helyére és idejére, valamint az elbírálásra vonatkozó időpontokat és szempontokat.

Ha a kiíró az ajánlatok elkészítéséhez részletes dokumentációt bocsát rendelkezésre, úgy a versenytárgyalási felhívásban meg kell jelölni a dokumentáció beszerzésének helyét és feltételeit is. A kiíró biztosítani köteles, hogy a versenytárgyalás meghirdetésének időpontjában a dokumentáció rendelkezésre álljon.

3. Az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontot a versenytárgyalási felhívásban úgy kell meghatározni, hogy a felhívás közzététele és az ajánlatok benyújtására vonatkozó időpontok között legalább tizenöt nap különbség legyen.

III. A versenytárgyalási biztosíték

1. A versenytárgyaláson való részvétel versenytárgyalási biztosíték (a továbbiakban: biztosíték) adásához köthető.

2. Az ajánlattevő az ajánlati kötöttség ideje alatt az ajánlatát visszavonhatja, de ebben az esetben a biztosítékot elveszti és az a kiírót illeti meg. Egyébként a biztosítékot a versenytárgyalási felhívás visszavonása, illetőleg az ajánlatok érvénytelenségének megállapítása, valamint elbírálása után vissza kell adni, kivéve ha a versenytárgyalási felhívás szerint az a megkötött szerződést biztosító mellékkötelezettséggé, illetve az ellenszolgáltatás részévé válik.

IV. A versenytárgyalási felhívás visszavonása

1. A kiíró a versenytárgyalási felhívást az ajánlatok benyújtására megjelölt időpontig visszavonhatja. A felhívás visszavonását a versenytárgyalás meghirdetésével azonos módon kell közzétenni.

2. A versenytárgyalási felhívás visszavonása esetén - ha a részletes dokumentáció rendelkezésre bocsátása ellenérték fejében történt - a kiíró az ellenszolgáltatás visszafizetésére, az ajánlattevők pedig a dokumentáció visszaadására kötelesek.

V. A versenytárgyalási ajánlat

1. A versenytárgyalásra beküldött ajánlatnak tartalmaznia kell az ajánlattevő részletes nyilatkozatát, különösen:

a)

a versenytárgyalási felhívás feltételeinek elfogadásáról;

b)

az ajánlott ellenszolgáltatás összegéről.

2. A biztosíték kikötésekor az ajánlattevőnek igazolnia kell, hogy a biztosítékot a kiíró rendelkezésére bocsátotta.

3. Az ajánlattevőnek igazolnia kell az azonosításhoz szükséges adatokat (cégkivonat, vállalkozói igazolvány, személyi adatok stb.)

4. Az ajánlattevő az ajánlatban közölt egyes adatok nyilvánosságra hozatalát megtilthatja. Az ajánlattevő a nevének, székhelyének, címének, az általa ajánlott ellenszolgáltatásnak és a teljesítési határidőnek a nyilvánosságra hozatalát nem tilthatja meg.

5. Az ajánlatot zártan kell benyújtani, és fel kell tüntetni az adott versenytárgyalásra utaló jelzést.

6. § A versenytárgyalás során az ajánlattevő az ajánlatához a kiíró által - a versenytárgyalásra vonatkozó felhívásban - közölt benyújtási határidőt követő legfeljebb hatvan napig kötve marad, kivéve, ha a kiíró az elbírálási időpontban egyik ajánlattevővel sem kíván szerződést kötni, illetve ha a kiíró valamelyik ajánlattevővel az ajánlati kötöttség időtartama alatt szerződést kötött.

VI. A versenytárgyalási ajánlatok ismertetése

1. Az ajánlatok felbontására meg kell hívni az ajánlattevőket, és ismertetni kell nevüket, székhelyüket, illetve címüket, valamint az ajánlatok lényeges tartalmát, azon adatok kivételével, amelyeknek nyilvánosságra hozatalát az ajánlattevő megtiltotta, meg kell állapítani, hogy az ajánlatok maradéktalanul tartalmazzák-e a kiíró által meghatározott dokumentumokat, igazolásokat.

2. A kiíró a bontáskor a hiányzó dokumentumok, igazolások vonatkozásában hiánypótlási lehetőséget biztosíthat határidő kitűzésével.

3. Az ajánlatok felbontásánál csak a kiíró és az ajánlattevők, továbbá a kiíró által meghívottak lehetnek jelen.

4. A kiíró az ajánlatok értékelése során állapítja meg, hogy az ajánlatok közül melyek érvénytelenek.

a)

olyan ajánlattevő nyújtotta be, amelyik nem jogosult részt venni a versenytárgyaláson,

b)

azt az ajánlat benyújtására meghatározott határidő eltelte után nyújtották be,

c)

a biztosítékot az ajánlattevő nem bocsátotta a kiíró rendelkezésére,

d)

az nem felel meg a versenytárgyalási felhívás feltételeinek.

Érvénytelen az ajánlat, ha
Az érvénytelen ajánlatot tevők a versenytárgyalás további szakaszában nem vehetnek részt.

VII. A versenytárgyalási ajánlatok elbírálása

1. Ha az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a kiíró az ajánlattevőktől felvilágosítást kérhet.

2. A benyújtott ajánlatok a kiíró hozzájárulásával sem módosíthatóak kivéve, ha az ajánlattevők a versenytárgyalási kiírás szerint a versenytárgyalás második fordulójában az ellenszolgáltatás összegére újabb ajánlatot tehetnek.

3. A kiíró az ajánlatok elbírálásáról hozott döntését az ajánlattevőnek írásban megküldi.

4. Ha a kiíró valamelyik ajánlattevő ajánlatát elfogadja, a szerződés a versenytárgyalási kiírásban és az elfogadott ajánlatban foglalt tartalommal a VIII./3. pontban meghatározott döntésnek a nyertes ajánlattevőhöz történő megérkezésének napján létrejön. A szerződést amennyiben szükséges vagy célszerű, haladéktalanul külön okiratba kell foglalni.

5. Ha a kiíró egyik ajánlattevő ajánlatát sem fogadja el és a részletes dokumentációt ellenérték fejében bocsátotta rendelkezésre, úgy e vonatkozásban a versenytárgyalási felhívás visszavonására meghatározott rendelkezéseket kell alkalmazni.

6. A kiíró az ajánlatokat kizárólag az elbírálásra használhatja fel. Más célú felhasználás esetén az ajánlattevővel külön meg kell állapodnia.

7. Az ajánlattevő a kiírótól az ajánlat kidolgozásáért térítést nem igényelhet.

VIII. Záró rendelkezések

Jelen szabályzat alkalmazásában a kiíró: a vagyonrendelet szerint hasznosításra jogosult.

3. melléklet2

I. Alaptevékenységi szolgáltatások díjmegállapítása szabad kapacitás terhére (a díjak az ÁFA-t nem tartalmazzák)

1./ Egyéb szállítás feladatok /Ft/Km/

70.- Ft

2./ Községgazdálkodási tevékenység

a)Mikrobusz személy-és teherszállítás

2 vagy több napi mikrobusz használat után CASCO biztosítás meg kötése kötelező!

aa) Pusztamérges székhellyel bejegyzett civil szervezet részére - 1000 km/év használatig

ingyenes

ab) Pusztamérges székhellyel bejegyzett civil szervezet részére - 1000 km/év feletti használat után

üzemanyag költség + 7874 Ft/nap+ÁFA

ac) Egyéb civil szervezet, intézmények, önkormányzatok, hatóságok stb részére

üzemanyag költség

ad) Magánszemélyek részére

üzemanyag költség + 7874 Ft/nap+ÁFA

b) Teherszállítás /3 tonnás gk-val,

200.- Ft/km

c) Állvány bérleti díja

2.000,- Ft/nap

d) Szárzúzás

10.000.- Ft/ha

e) Belterületi telek szárzúzása

4.000,- Ft/porta

f) Belterületi telek fűnyírása damilos fűnyíróval

2.500,- Ft/óra

g) Egyéb traktor munka 65 LE traktorral /pl. hótúrás/

6.000.- Ft/óra

3./ a) Számítástechnikai szolgáltatás

Ssz.

A

B

C

D

Szolgáltatás

Jellemzők

Mennyiség

ár (Ft)

1.

Számítógép használat

¼ órás egységekben

óra

94,5

2.

Adatmentés, archiválás

Floppyra, CD-re, pendrive-ra

db

71

3.

Nyomtatás (szöveges tartalom)

a

A/4, fekete-fehér

oldal

16

b

A/4, 80 g-os, színes

oldal

141

4.

Fotó nyomtatás

a

A/4, fekete-fehér

oldal

94,5

b

A/4, színes, 80 g-os papír

oldal

157

c

A/4, színes, fotopapír, 120 gr

oldal

236

d

A/4, színes, fotopapír, 240 gr

oldal

393

5.

Névjegykártya készítés

a

Tervezet készítés

terv

236

b

fekete-fehér (120 gr)

db

8

c

Színes papír (120 gr)

db

10

d

Színes papír (240 gr)

db

14

e

Színes nyomtatás, színes papír (120 gr)

db

16

f

Színes nyomtatás, színes papír (240 gr)

db

20

6.

Plakát és szórólap készítés

a

Tervezés, szerkesztés

tervezet

394

(csak szöveg)

b

Tervezés, szerkesztés

tervezet

787

(szöveg és kép)

c

A/6, fekete-fehér

db

8

d

A/6, színes kivitelben

db

16

e

A/5, fekete-fehér

db

10

f

A/5, színes

db

71

7.

Gépelés, szövegszerkesztés

A/4

oldal

157

(a meglévő feltételek figyelembe vételével)

8.

Lapolvasás

A/4

lap

16

9.

Rajz, fotó digitalizálás (formázással)

db

39

3./b) Hirdetési szolgáltatás

Ssz.

A

B

1.

1/2 oldal (álló) 92,5x270 mm ,

2 599 Ft

2.

1/4 oldal (álló) 92,5x132 mm ,

1 181 Ft

3.

1/8 oldal (fekvő) 92,5x63,5 mm,

551 Ft

4.

2/3 oldal (álló) 125x270 mm,

3 543 Ft

5.

1/3 oldal (álló) 60x270 mm,

1 654 Ft

6.

1/1 oldal 190x270 mm,

5 512 Ft

7.

1/3 oldal (fekvő) 190x87 mm ,

1 654 Ft

8.

1/6 oldal (fekvő) 190x41 mm ,

787 Ft

9.

1/8 oldal (fekvő) 190x29 mm ,

551 Ft

10.

1/4 oldal (fekvő) 190x63,5 mm,

1 181 Ft

11.

1/2 oldal (fekvő) 190x132 mm,

2 598 Ft

12.

BLOKK (fekvő) 60x41 mm,

276 Ft

13.

Dupla BLOKK (fekvő) 125x41 mm,

551 Ft

14.

Dupla BLOKK (álló) 60x87 mm,

551 Ft

15.

1/6 oldal (álló) 60x132 mm,

787 Ft

16.

1/3 oldal (kocka) 125x132 mm,

1 654 Ft

3./c) Egyéb szolgáltatások

ca) Faxon történő adattovábbítás:

caa) Fax küldése (belföldre) / oldal

197,-Ft

cab) Fax küldése (külföldre) / oldal

394,-Ft

cac) Fax fogadása

63,-Ft

cb) CD címkézése

118,-Ft

cc) Spirálozás:

cca) 1-30 lapig

236,-Ft

ccb) 31 laptól

394,-Ft

II. Bérleti díjak megállapítása szabad kapacitás terhére – Művelődési ház

1.) Díjmentes használat (kivéve rezsi költségek):

a) önkormányzat és intézményei önkormányzati feladatok ellátására

b) a településen működő oktatási, nevelési intézmények közösségi rendezvényeire

c) országgyűlési képviselők által tartott fórum céljára, ahol munkájukról számolnak be

d) helyi civil szervezetek rendezvényeinek megtartására /legfeljebb évi 12 alkalommal/

e) választási fórum megtartására jelöltekként és jelölő szervezetekként egy-egy alkalommal

f) lakosság részére rendszeres sporttevékenység folytatása céljára heti egy alkalommal, alkalmanként maximum 2 órára.

2./ Díjköteles használat:

Fűtési idényben (Ft)

Nyáron (Ft)

a) Pusztamérgesi állandó lakóhellyel rendelkező lakosság részére alkalmi/családi rendezvényeinek tartására

10.000 Ft + rezsi

5.000 Ft + rezsi

Nem Pusztamérgesi lakóhellyel rendelkezők részére

b) Egyéb családi összejövetelre legfeljebb 24 óra időtartamra

Előtér – belső mosdókkal,

15.000 Ft + rezsi

10.000 Ft + rezsi

Nagyterem – külső

20.000 Ft + rezsi

15.000 Ft + rezsi

mosdókkal, oldalkapu és

oldalbejárat használatával,

Előtér és nagyterem

35.000 Ft + rezsi

25.000 Ft + rezsi

együttes használata

c) Kereskedelmi és egyéb célra történő használat legfeljebb 6 óra időtartamra

Nagyterem

15.000 Ft + rezsi

10.000 Ft + rezsi

Előtér

7.000 Ft + rezsi

5.000 Ft + rezsi

Előtér /büfé részére/

3.000 Ft + rezsi

2.000 Ft + rezsi

Iroda /20 m2-es/

5.000 Ft + rezsi

4.000 Ft + rezsi

Iroda /13 m2-es/

2.000 Ft + rezsi

1.500 Ft + rezsi

d) Lakodalom céljára péntek estétől-vasárnap délig tartó időszakra

40.000 Ft + rezsi

30.000 Ft + rezsi

e) E-Magyarországpont bérleti díja

5.000.- Ft/alkalom + rezsi

f) Könyvtár bérleti díja

5.000.- Ft/alkalom + rezsi

g) Edény, eszköz kölcsönzés díjai Pusztamérgesi lakóhellyel rendelkezők részére

Művelődési Házban történő használat esetén

Megnevezés

Bruttó egységár

asztal (nagy)

térítésmentes

szék

térítésmentes

pad

térítésmentes

teljes edénykészlet (mély-lapos-kis tányér, kanál, kés, villa, pohár /2dl-s/, merőkanál, tálak, kancsó), asztallal, asztalterítővel, székkel

térítésmentes

sörgarnitúra (asztal, 2 pad)

térítésmentes

ga) Edény, eszköz kölcsönzés díjai nem Pusztamérgesi lakóhellyel rendelkezők részére

Művelődési Házban történő használat esetén

Megnevezés

Bruttó egységár

asztal (nagy)

400 Ft/db

szék

150 Ft/db

pad

200 Ft/db

teljes edénykészlet (mély-lapos-kis tányér, kanál, kés, villa, pohár /2dl-s/, merőkanál, tálak, kancsó), asztallal, asztalterítővel, székkel

550 Ft/fő

sörgarnitúra (asztal, 2 pad)

1.270 Ft/garnitúra

gc) Eszköz kölcsönzés díjai Pusztamérgesi és nem Pusztamérgesi lakóhellyel rendelkezők részére

Művelődési Házon kívül történő használat esetén

Megnevezés

Bruttó egységár

asztal (nagy)

400 Ft/db

szék

150 Ft/db

pad

200 Ft/db

teljes edénykészlet (mély-lapos-kis tányér, kanál, kés, villa, pohár /2dl-s/, merőkanál, tálak, kancsó)

550 Ft/fő

sörgarnitúra (asztal, 2 pad)

1.270 Ft/garnitúra

Családi rendezvények estében a bérleti díj nem tartalmazza a WC papír, törölközők, tisztítószerek költségét, ezeket a bérlő hozza magával.

A bérleményt kitakarított állapotban kapja, és adja vissza.

A díjtételek az esetlegesen okozott kár értékét nem tartalmazzák, arról külön szerződésben kell rendelkezni.

Az a), b), c), e), f) pontban szabályozott díjak ÁFA mentesek; a g) pontban meghatározott díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

1

Hatályát veszti Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2004. (XI.25.) önkormányzati rendelet, az ezt módosító 14/2005. (XII.15.) és 7/2009. (IV.30.) önkormányzati rendelet, b) Az alaptevékenységi szolgáltatások díjmegállapításáról és a gyermekétkeztetés személyi térítési díjának megállapításáról szóló 1/2003. (I.30.) önkormányzati rendelet, az ezt módosító 16/2003. (XII.28.), 3/2004. (I.29.), 15/2004. (XI.25.), 3/2006. (II.23.), 17/2006. (XI.30.), 14/2007. (X.4.), 5/2008. (III.27.), 11/2008. (VII.29.), 10/2010. (XI.19.) önkormányzati rendeletek.

2

A 3. melléklet a Pusztamérges Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Pusztamérges Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Pusztamérges Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.