Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2013. 07. 08- 2013. 12. 31

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (VII. 5.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2013.07.08.

Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdése, a 40. § és 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 2) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagyvenyim Nagyközség közigazgatási területén lévő köztemetőkre, valamint az ezek fenntartásával és rendjével összefüggő valamennyi tevékenységre.

2. § (1) A nagyközségben működő temető köztemetők:

a) Nagyvenyim belterület 109 hrsz-ú 7.770 m²,

b) Nagyvenyim 110 hrsz alatt lévő 1 ha 5170 m²,

c) Nagyvenyim külterület, Mélykút 0257 hrsz alatt lévő 4381 m2

helyrajzi számú és területű ingatlanokon helyezkednek el.

(2) A köztemetők üzemeltetését a Nagyvenyim Nagyközség Önkormányzati Képviselő-testülete ( továbbiakban: Képviselő-testület ) külső vállalkozóval kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés ( továbbiakban: Üzemeltető) útján látja el.

2. Temetkezési helyekre és a temetkezésre vonatkozó szabályok

3. § (1) A temetőt sírhelytáblákra, temetési helyekre kell felosztani.

(2) Az új, megnyitandó temetőt sírhelytáblákra, urnasírhely, és sírbolttáblákra alkalmas területekre kell felosztani.

(3) A új, megnyitandó temetőben a sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban az folytatólagos sorrendben kell felhasználni, kivéve a díszsírhelyeket.

(4) A temető üzemeltetője a temető kialakított sírhelytábláiban jogosult elkülönítve kezelni olyan sírhelyeket, melyek díszsírhelyként szolgálhatnak.

4. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) sírbolt esetén 60 év,

b) koporsós betemetés, illetve a rátemetés napjától számított 25 év,

c) urnafülke, urnasírhely esetén 10 év.

c) urnasírbolt esetén 20 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért díjat kell fizetni, melynek mértékét e rendelet 1. mellékletben foglaltak alapján kell megállapítani.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog meghosszabbíthatásával (újraváltására) kapcsolatos díjakra és szabályozásokra a megváltásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

(4) Az (1) bekezdésben foglalt használati idő leteltét követően a sírboltot 1 év, az egyéb temetkezési helyeket 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az Üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(5) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig –kegyeleti szempontból – a rendelkezésre jogosult kivételével nem idegeníthetők el, és más sírra, sírhelyre nem helyezhetők át.

5. § (1) A temetőben lévő temetési helyek méretei:

a) felnőtt sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles,

b) gyermeksírhely: 1,3 m hosszú, 1,5 m mély és 0,6 m széles,

c) urna földbe temetése, urnasírhely: 0,80 m hosszú 1 m mély, 0,60 m széles,

d) sírbolt (4 személye) 3,1 m hosszú 2,5 m mély és 2,9 m széles,

e) urnafülke belső mérete: 30 x 30 cm.

(2) A temetési helyek ( sírhely, sírbolt, urnasírhely ) közötti távolság 60 cm.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (230 cm) a tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsós temetés végezhető. A koporsós felnőtt sírhely rá és mellétemetés esetén a sírhely használati ideje meghosszabbodik, ez esetben a használati díj időarányos részét meg kell fizetni.

(4) A felnőtt egyes koporsós sírba elhelyezett koporsóra négy, a kettes koporsós sírhelyre nyolc urna temethető el keszonban.

(5) A sírboltba koporsóba csak annyi elhalt temethető ahány férőhelyre azt építették. A négy férőhelyes sírboltba további tíz urna helyezhető el.

6. § (1) Sírhelyeket kifalazni és kibetonozni nem lehet, ez alól kivétel lehet a hagyományőrzés céljából, melyhez a jegyző engedélyét be kell szerezni.

(2) Rátemetés esetén a temettetőnek kell gondoskodni a síremlék megbontásáról és annak újbóli biztonságos felállításáról.

(3) Abban az esetben, ha a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírbolt könyvben vagy végrendeletileg nem rendelkezett, a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el.

(4) A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetve gyermekkoporsóban a sírboltba visszahelyezhető. Ez esetben a maradványok ez urnahelynek számítanak.

(5) Az elhunytakat a temető területén belül új sírhelyre, urnafülkébe, urnasírhelybe áthelyezni, áthelyeztetni csak a temető üzemeltetőjének előzetes hozzájárulásával lehet.

(6) Lejárt sírhely újraértékesítése esetén az eltemettetőnek a megtalált csontmaradványokról való rendelkezés lehetőségét biztosítani kell.

(7) A (6) bekezdésben foglaltak esetén, ha ez eltemettető a csontmaradványok mélyebbre ásását választja, vagy a maradványok egyéb módon történő elhelyezése mellett dönt, úgy a temettetőnek a jelen rendelet 2. melléklete 1.6 -1.7 pontja szerint meghatározott díjat kell az üzemeltetőnek előzetesen megfizetni.

7. § (1) A Képviselő-testület a díszpolgári címmel rendelkezők részére díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart. Használati díja díjtalan.

(3) A díszsírhelybe az elhalt özvegye és közvetlen felmenő és lemenő ági hozzátartozói a temetési szabályok betartásával és az azzal kapcsolatos költségek viselése mellett eltemethetők.

3. A temető rendje

8. § (1) A temető nyitvatartási ideje:

a) május 1-től november 14-ig: 06.00 órától 21.00 óráig.

b) november 15-től április 30-ig 07.00 órától 16.00 óráig.

(2) A temetőből a nyitvatartási idő után külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(3) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(4) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(5) A sírhelyek gondozás során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt az erre a célra kijelölt helyen lehet lerakni.

(6) A temetőben a sírokat, urnasírokat kerítéssel körülhatárolni nem lehet.

(7) A temetőben gyertyát égetni csak úgy lehet, hogy az tűzveszélyt ne okozzon.

(8) Az urnafülkék (kolumbárium) előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések, feliratok nem helyezhető el.

9. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe történő beszállításához, építési, vagy a bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történő bejelentést követően lehet kivinni.

(3) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral, segédmotor-kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos.

(4) A (3) bekezdésben foglalt korlátozás alól mentesülnek:

a) a mozgáskorlátozási igazolvánnyal rendelkezők,

b) engedélyezett munkálatokat végzők.

(5) A panaszok ügyintézése a temető üzemeltetőjének a feladata.

4. A sírhelyek gondozása

10. § (1) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni és gondoskodni arról, hogy a sírjel, vagy a sírbot biztonságos temetőhasználatot ne veszélyeztesse.

(2) A temetési hely birokosa vagy megbízottja által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő, lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) fás szárú növények ültetése, melynek kifejlett állapota nem éri el 2 m-es magasságot, és a szomszédos temetkezési helyek megközelítését, gondozását nem akadályozza.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott tevékenységek csak e rendeletben meghatározott sírhely méretén belül végezhető.

11. § (1) A temetőben munkát végző vállalkozóknak regisztrálniuk kell magukat az üzemeltetőnél, melyhez csatolni kell a szakirányú végzettséget igazoló bizonyítvány hiteles másolatát.

(2) A regisztrált vállalkozók az általuk végzett munkát kötelesek az üzemeltetőnek bejelenteni a munkavégzés előtt minimum egy munkanappal. Az engedély nélkül végzett munka egyszeri írásbeli felszólítást, majd ezt követően a temetőben történő munkavégzés megtiltását vonja maga után.

(3) Abban az esetben, ha a sír gondozását, a sír növénnyel történő beültetését vállalkozó végzi e rendelet 2. melléklet 2. 1 pontjában meghatározott díjat kell ez üzemeltetőnek előzetesen megfizetni.

(4) A Sírbolt, síremlék állítását, valamint egyéb munkálatokat, a munkálatok végzésének időpontját és annak várható időtartamát az üzemeltető részére be kell jelenteni.

(5) Az előírt hozzájárulás megfizetése hiányában végzett munkálatok vagy az attól való eltérés esetén, valamint a sírhely gondozásának elmulasztása esetén az üzemeltető:

a) a sírhely birtokosát határidő kitűzésével felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére,

b) a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi, vagy elvégezteti, és annak költségét a sírhely birtokosára átháríthatja.

(6) A sírjel, sírbolt, síremlék helyreállításáig, vagy a ráfordított költség az üzemeltető részére történő megtérítéséig a temetési helyre további temetés nem történhet.

5. Temetkezési szolgáltatók

12. § (1) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(2) A temetőn belül az elhunyt hűtése, új sírhely nyitása az üzemeltető feladata. E szolgáltatásokat az üzemeltető ellenérték fejében biztosítja a temetkezési szolgáltatóknak.

(3) Az engedéllyel és szerződéssel rendelkező temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjakat e rendelet 2. melléklet 1.1-1.5, valamint a 2.2-2.3 pontban foglaltak alapján kell megállapítani.

(4) Szabad és munkaszüneti napokon, valamint munkanapokon 16 órától kezdődő időpontokban a temetkezési szolgáltatásokért az alapdíj 50 %-ával megemelt összegű díjat kell a temetkezési szolgáltatóknak megfizetni.

(5) Ünnepnapokon történő temetéshez az üzemeltető külön hozzájárulása szükséges.

6. Nyilvántartások vezetése

13. § (1) A temető fenntartója az új sírhelytáblák (parcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről.

(2) A temetőtérképet a temető nyilvántartással összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatásához a Képviselő-testület engedélye szükséges, mellyel egy időben gondoskodni kell a temetőtérkép módosításáról.

(3) A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a temető dokumentációinak biztonságos megőrzéséről.

7. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez a rendelet 2013. július 8. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezésről szóló 15/2004.(IV.1) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

Az egyes temetési helyekért fizetendő díjak

1. Sírhelyek árai:

a) felnőtt egyes sírhely 11.000.-Ft

b) felnőtt kettes sírhely 22 000.-Ft

c) gyermek egyes sírhely 14 korig díjtalan

2. Sírboltok árai:

a) 1 férőhelyes 11.000.-Ft

b) 2 férőhelyes 22.000.-Ft

c) 3 férőhelyes 33.000.-Ft

d) 4 férőhelyes 44.000.-Ft

e) 5 férőhelyes 55.000.-Ft

f) 6 férőhelyes 66.000.-Ft

g) 7 férőhelyes 77.000.-Ft

h) 8 férőhelyes 88.000.-Ft

3. Urnahelyek:

a) Urnasírhely 11.000.-Ft

b) Urnafülke 10.000.-Ft

4. Újraváltás díja megegyezik az 1-3 pontban meghatározott díjakkal.

A meghatározott díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák

2. melléklet

A temetkezési szolgáltatók és egyéb vállalkozók által fizetendő térítési díjak

1. Temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:

1.1 a) hűtési díj: 72 órán belül: 3 000.-Ft

b.) hűtési díj: 72 órától 240 óráig: 1 500.-Ft/nap

c.) hűtési díj: 240 órától 3 000.-Ft/nap

1.2 ravatalozó használati díj 5 000.-Ft/temetés

1.3 sírásás díja:

1.4 hantolás díja:

1.5 exhumálás 35 000.-Ft

1.6 Lejárt, meg nem váltott és újra értékesített temetkezési helyek sírhely előkészítési díja a csontmaradványok mélyebbre 10.870,-Ft ásásával:

1.7 Lejárt, meg nem váltott és újra értékesített temetkezési helyek sírhely előkészítési díja a csontmaradványok egyéb módon történő elhelyezésével: 35.750,-Ft

A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők – temetkezési szolgáltatók kivételével - által fizetendő díjak:

2.1 sírhely gondozása alkalmanként 500.-Ft

2.2 Sírjel elhelyezése, felújítása esetén: tevékenységenként: 5 000.-Ft/nap

Munkaszüneti napokon az alapdíj + 50 %-ának megfelelő összeg

2.3 Síremlék készítésénél keletkezett hulladék elhelyezési díja: 2.000.- Ft

A fentiekben meghatározott díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.

a) urna (2-es, 4-es) 4 080.-Ft

b) gyermek sírhely 6 000.-Ft

c) 1-es normál sírhely 13 200.-Ft

d) 1-es mélyített sírhely 14 400.-Ft

e) 2-es normál sírhely 15 600.-Ft

f) 2-es mélyített sírhely 16 800.-Ft

a) urna 1 650.-Ft

b) hantolás 1-es normál sírhely 7 700.-Ft

c) hantolás 1-es mélyített sírhely 9 300.-Ft