Kéked Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (XII.5.) önkormányzati rendelete

A magánszemélyek kommunális adójáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 02. 28

Kéked Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013. (XII.5.) önkormányzati rendelete

A magánszemélyek kommunális adójáról 1

2014.01.01.

Kéked Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény a (továbbiakban: Htv.) 1. §. (1) bekezdésében, 6. §.-ában és a 43. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

.

A Képviselő-testület Kéked Község Önkormányzat illetékességi területén bevezeti a magánszemélyek kommunális adóját.

1. §

.

(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén lévő – lakás és nem lakás céljára szolgáló épület (továbbiakban: építmény).
(2) Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő beépítetlen belterületi földrészlet (továbbiakban: telek).
(3) Adóköteles a nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérleti joga.

1. §

.

(1) Az adókötelezettség építmény esetében a használatbavételi, illetve a fennmaradási engedély kiadását követő év első napján keletkezik.
(2) Az adókötelezettség telek esetén a földrészlet belterületté minősítését, illetőleg az építési tilalom feloldását követő év első napján keletkezik.
(3) Nem magánszemély tulajdonában lévő lakás bérlete esetén az adókötelezettség a bérletet követő év első napján keletkezik.

1. §

.

(1) Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnési utolsó napján. Az építménynek az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.
(2) Az adókötelezettség megszűnik a telek külterületté minősítése évének utolsó napján. Ha a külterületté minősítés, vagy az építési tilalom az első félévben következett be, akkor az első félév utolsó napján szűnik meg az adókötelezettség.
(3) Az adókötelezettség megszűnik a lakásbérleti jog megszűnését követő év utolsó napján. Ha az év első félévében szűnik meg a lakásbérleti jog, akkor az első félév utolsó napján szűnik meg az adókötelezettség.

1. §

.

(1) Az adó megfizetésére köteles a 2. §. (1) bekezdés, és (2) bekezdésben foglalt ingatlan tulajdonosa, a 2. §. (3) bekezdése esetén a bérlemény bérlője.
(2) Résztulajdon esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában kötelesek az adót fizetni.

1. §

.

Az adó mértéke a 2. §. (1) bekezdésében meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként 16.000.-Ft/év, a 2. §. (2) bekezdésben meghatározott adótárgyanként: 4.000.-Ft/év.

1. §

.

(1) Mentes a kommunális adó alól a lakás vagy üdülés (pihenés) céljára szolgáló épülethez tartozó garázs, a kiegészítő helyiségként szolgáló létesítmény, valamint az üdülés (pihenés) céljára szolgáló építmény, amely nem minősül lakásnak.

1. §

.

(1) Adókedvezményben részesülhet a lakásra (lakástulajdonra, lakásbérletre) kivetett adóból az az állandó lakcímmel rendelkező magánszemély:
a. akinél a közös háztartásban együtt élő családtagok egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 400%-át
b. egyedülálló és a nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 450%-át
c. az önkormányzat által aktív korúak ellátásában részesül
d. az önkormányzat által rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
(2) A magánszemélyek kommunális adójának 25%-át fizeti az az adóalany, aki az (1) bekezdésben foglaltak valamelyikének megfelel.

1. §

.

A magánszemélyek kommunális adója kivetésével, nyilvántartásával, végrehajtásával és az egyéb eljárással kapcsolatos feladatokat az Önkormányzat Jegyzője látja el.

1. §

.

Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény és a helyi adóról szóló módosított 1990. évi C. törvényt kell alkalmazni.
A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 13/2007. (XII. 12.) számú rendelet hatályát veszti.

2. § . Ez a rendelet kihirdetést követő nap lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet a Kéked Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (II. 28.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 1. napjával.