Tiszasas Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2013.(X.11.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú igénybevételéről

Hatályos: 2013. 10. 12

Tiszasas Község Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) és (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§

E rendelet hatálya a Tiszasas Község Önkormányzatának tulajdonában álló közterületnek a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (továbbiakban Mktv. ) meghatározott filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére terjed ki.


2.§

A Képviselő-testület a Mktv-ben meghatározott filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő hatósági szerződés jóváhagyására vonatkozó képviselő-testületi hatáskört a polgármesterre ruházza át.


3.§

(1) A közterület filmforgatási célú igénybevétele a 15 napot nem haladhatja meg.

(2) A közterület filmforgatási célú igénybevétele, ugyanazon film forgatása esetében ugyanazon intervallum alatt összességében a 3.000 m2-t nem haladhatja meg.


(3) A hatósági szerződés jóváhagyását meg kell tagadni, ha az igénybe venni kívánt közterületre az igénybevétel időtartalmára érvényes közterület-használati engedély került kiadásra. 


4. §

Az Mktv. szerinti hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a hatósági szerződésben a következő feltételek teljesítését vállalja:  


a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását


c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosok és vállalkozások tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról.


5. §

(1) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható események esetén az akadály elhárulása után azonnal, de legkésőbb 5 napon belül a közterület használatot újra biztosítani kell.

(2) A forgatást akadályozó rendkívüli természeti események esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően azonnal, de legkésőbb 5 napon belül a közterület használatot újra biztosítani kell.


6. §

(1) A közterület filmforgatás célú igénybevételéért fizetendő díj:

  1. forgatási helyszín esetében: 200,-Ft/m2/nap
  2. technikai kiszolgálás esetében: 150,-Ft/m2/nap
  3. stábparkolás esetében: 100,-Ft/m2/nap

(2) Mentes a díj fizetés alól az Mktv. szerinti közérdekű célokat szolgáló film forgatása, ha forgatás időtartama nem haladja meg az 5 napot.   


7. §

A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából a képviselő-testület Tiszasas Község közigazgatási területén turisztikailag kiemelt közterületet nem állapít meg.  


8. §

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.