Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók részére biztosított támogatásról

Hatályos: 2017. 09. 02

Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§


  1. (1) Bóly városban letelepedő fiatalok első lakásépítését és vásárlását 40. életévük betöltéséig a Képviselő-testület támogatja, a lakásépítés, illetőleg lakásvásárlás pénzbeli támogatásának mértéke: új ház, lakás építése esetén 200.000,-Ft, meglévő ház, lakás vásárlásánál pedig a vételár 5 %-a, de maximum 200.000,-Ft a támogatás mértéke.
  2. (2) A támogatási igénylésre jogosult a házastárs, élettárs amennyiben egyikük nem töltötte be a 40. életévét.

2.§


A kifizetés feltétele, hogy a támogatott házastársi életközösségben, vagy élettársi kapcsolatban éljen a kérelmezővel, vagy gyermekét egyedül nevelő szülő legyen, az ingatlanba beköltözzenek, és oda állandó lakcímbejelentő lappal bejelentkezzen.

3.§


A támogatási forma az ingatlanba bejelentkezők létszámától függetlenül, kizárólag egy igénylő részére, egy alkalommal adható, a későbbiekben az igénylő házastársak egyike sem juthat újbóli támogatáshoz új házasságkötésük esetén sem.

4.§


  1. (1) Nem részesíthető lakásépítési, lakásvásárlási, támogatásban az, aki a támogatással megszerezni kívánt lakásingatlannak már korábban résztulajdonosa volt, vagy résztulajdont kíván megszerezni.
  2. (2) Nem részesíthető támogatásban az az igénylő, aki olyan ingatlan vásárlása után kér támogatást, melyre a Képviselő-testület a kérelem beadását megelőző 10 évben már támogatást nyújtott.

(3) Az támogatható csak, aki vagy akinek az élettársa, házastársa

a) más lakóingatlanban tulajdoni részesedéssel nem rendelkezik vagy

                b) más lakásban csak szerződésen vagy jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal megterhelt tulajdoni részesedéssel rendelkezik.

5.§


  1. (1) A támogatás iránti igényt a polgármesterhez kell benyújtani, aki előkészíti a Képviselő-testület döntését, ebben a körben javaslatot terjeszt elő a támogatás megadására, illetve megtagadására.
  2. (2) A támogatási kérelem benyújtására új lakóingatlan építése esetén feltétel, hogy az építés készültségi foka 70 %-ot elérje. Az erről szóló szakvéleményt a közös önkormányzati hivatal hatósági, igazgatási és városüzemeltetési csoportja készíti el. A kérelem benyújtásának határideje a használatbavételi engedély kiadásától számított 6 hónap.
  3. (3) Lakás vásárlása esetén a tulajdonjog megszerzését igazoló födhivatali határozat kiadásától számított 6 hónapon belül van lehetőség a kérelem benyújtására
  4. (4) A támogatási kérelemhez csatolni szükséges:
    1.      a) a házassági anyakönyvi kivonat, vagy hatósági bizonyítványt élettársi kapcsolat igazolásáról;
    2.      b) tulajdonosi viszonyokat igazoló 90 napnál nem régebbi tulajdoni lap;
    3.      c) lakcímkártya;
    4.      d) lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés, tulajdonjog bejegyzést igazoló földhivatali határozatot és

 másolatát.

6.§


A beérkezett kérelmeket minden évben június és december hónapokban bírálja el, a polgármester javaslata alapján a Képviselő-testület és dönt határozattal minősített többséggel zárt ülés keretében. A támogatás ki- illetőleg átutalására a polgármester jogosult.

7.§


(1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Bóly Város Önkormányzata Képviselő-testületének a fiatal házasok, többgyermekes családok és gyermeküket egyedül nevelő szülők első, önálló közös  lakáshoz jutásának támogatásáról szóló 6/1994.(X.27.), 10/2000.(VIII.4.), 13/2001.(VII.8.), 16/2005.(XI.1.) és 13/2008.(VII.25.) önkormányzati rendeletekkel módosított 2/1991.(XII.9.) önkormányzati rendelete.