Gilvánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2014. 12. 18- 2023. 10. 31

Gilvánfa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (XI. 7.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletére vonatkozó szabályokról

2014.12.18.

Gilvánfa Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja, valamint az Mötv. 13. § (1) bekezdés 9. pontja szerinti feladatkötében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és a helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról a következő rendeletet (a továbbiakban: rendelet) alkotja.

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Gilvánfa község közigazgatási területén lévő minden olyan lakásra, amely Gilvánfa Község Önkormányzat (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában van.

2. §

1. (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed:
1. a Gilvánfa Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra,
2. a bevándoroltakra és a letelepedettekre,
3. a magyar hatóságok által menekültként elismert személyekre,
4. a hontalanokra,
5. a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyekre, amennyiben a pályázat vagy kérelem benyújtásának az időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyar Köztársaság területén gyakorolják, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Gilvánfa Község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkeznek.
1. (2) A lakóhely és a tartózkodási hely megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai irányadóak.

A lakások bérbeadásának jogcímei

3. § Gilvánfa Község Önkormányzata a lakásokat szociális helyzet alapján adja bérbe.

Értelmező rendelkezések

4. §

1. A rendelet alkalmazásában a képviselő-testület a család, az egyedülálló, egyedül élő, háztartás, jövedelem fogalmak meghatározásánál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. szerinti, a közeli hozzátartozók fogalmának meghatározásánál a Ptk. szerinti fogalom-meghatározásokat alkalmazza.
2. Vagyon: az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a harmincszorosát, vagy együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja
1. Szociálisan rászoruló: az a személy és család, akinek vagy a jogszerűen vele együtt költözők tulajdonában, haszonélvezetében a pályázat benyújtásának időpontjában nincs beköltözhető lakás vagy családi ház.

A bérlakások üzemeltetése és bérbeadása

5. §

1. (1) A lakások tulajdonosi feladatait Gilvánfa Község Önkormányzata látja el. E feladatokat a bérleti szerződés részletezi.
2. (2) A rendelet hatálya alá tartozó lakások bérbeadásával kapcsolatos bérbeadói döntéseket a képviselő-testület hozza.
3. (3) A bérlakások igénylésével kapcsolatos pályázati eljárások, kérelmek és a bérleti szerződések megkötésével kapcsolatos előkészítő, adminisztratív feladatokat a Csányoszrói Közös Önkormányzati Hivatal – a továbbiakban hivatal - látja el. A szociális helyzet alapján bérbe adható lakások bérbeadása pályázati eljárás keretében történik.
4. (4) Az e rendeletben meghatározott bérlakások bérleti jogának megszerzésére irányuló pályázatot a képviselő-testület hirdeti meg úgy, hogy a megüresedő lakások bérbeadása lehetőleg folyamatos legyen.
5. (5) Önkormányzati lakás nem lakás céljára nem adható bérbe.

6. §

1. (1) A bérleti jog elnyerésére irányuló pályázati felhívást helyben írásos hirdetmény útján kell közzétenni.
2. (2) A pályázati hirdetménynek tartalmazni kell:
1. a pályázati jogosultság feltételeit,
2. a bérbeadásra meghirdetett meglévő üres bérlakások számát.
3. a bérleti jogviszony határozott időtartamát,
4. a lakbér összegét,
5. a pályázati kérelem benyújtásának helyét, módját és határidejét és
6. a pályázatok elbírálásának valamint az eredmény ismertetésének várható határidejét.
7. A pályázati adatlap tartalmazza:
- a pályázó alapvető személyazonosító adatait, állampolgárságát, lakó-, illetve tartózkodási helyét,
- a pályázó fennálló lakhatásának jogcímét a pályázat benyújtásának időpontjában,
- a pályázóval együtt lakó és jogszerűen együtt költöző személyek alapvető személyazonosító adatait, hozzátartozói minőségét és
- a pályázó és a pályázóval jogszerűen együttköltözők jövedelemére vonatkozó igazolását, valamint a szociális és vagyoni helyzetére vonatkozó adatokat.
1. (3) Egy pályázó egyidejűleg egy lakásra nyújthat be pályázatot.
2. (4) Aki valótlan adatok közlésével, valós adatok elhallgatásával, vagy más módon a pályázat előkészítőjét vagy a pályázat elbírálóját szándékosan megtéveszti vagy tévedésben tartja, azt a pályázók közül törölni kell, és 5 évig bérleti jog megszerzésére irányuló pályázati eljárásban nem vehet részt.
3. (5) A rendelet hatálya alá tartozó bérlakás csak annak a kérelmezőnek, pályázónak adható bérbe, aki a rendeletben meghatározott pályázati feltételeknek megfelel.
4. (6) A pályázatokat az arra rendszeresített formanyomtatványokon kell benyújtani. (2. melléklet)

7. §

1. (1) A pályázatok elbírálásáról a képviselő-testület a rendelet 1. mellékletében szereplő szempontrendszer alapján dönt. A döntés során figyelembe veszi a 3. mellékletben feltüntetett döntés-előkészítői véleményeket.
2. (2) A pályázat eredményéről a pályázókat a Hivatal a döntéstől számított 8 napon belül értesíti.
3. (3) A pályázat nyertese a döntés közlésétől számított 20 napon belül köteles a Hivatalban megjelenni és a bérleti szerződést megkötni. Amennyiben ezen határidőn belül a pályázó részéről nem kerül sor a bérleti szerződés aláírására, elveszíti a bérleti jogot.
4. (4) A képviselő-testület által kijelölt bérlők vonatkozásában a bérleti szerződést az önkormányzat nevében a polgármester köti meg és írja alá.
1. (5) A pályázó a pályázati eredmény közlésétől számított 90 napon belül köteles beköltözni a bérlakásba, ennek elmulasztása esetén elveszíti a bérleti jogot és a közléstől számított 2 évig önkormányzati bérlakásra újabb pályázatot nem nyújthat be.
2. (6) A bérlő nem veszíti el a bérleti és az újabb pályázat benyújtásának a jogát, ha a (3) és (5) bekezdésben meghatározott cselekmény elmulasztásától számított 30 napon belül a mulasztás okát, hitelt érdemlően igazolja és az akadály megszűnésétől számított 30 napon belül a bérlakásba beköltözik illetve a bérleti szerződést megköti.
3. (7) A (3) és (5) bekezdésben foglalt bérleti jog elvesztése esetén a képviselő-testület ismételten dönt a benyújtott pályázatok alapján a bérlő kiválasztásáról.

8. §

1. (1) Az önkormányzati bérlakások bérleti jogának elnyerésére az pályázhat, aki:
1. és a vele együtt jogszerűen költöző hozzátartozója a pályázat benyújtásának időpontjában- Magyarország területén nem rendelkezik beköltözhető lakóingatlan tulajdonjogával, haszonélvezetével vagy önálló lakásnak minősülő tulajdoni hányaddal, erről nyilatkozik;
2. és akinek a vele együtt jogszerűen költöző hozzátartozója a pályázat benyújtását megelőző 5 éven belül önkormányzati bérlakás bérleti jogáról nem mondott le, vagy bérleti jogviszonya nem a bérlőnek felróható okból szűnt meg,
3. és akinek a vele együtt jogszerűen költöző hozzátartozója a pályázat benyújtásának időpontjában nem rendelkezik vagyonnal.
1. (2) A pályázat benyújtásának az (1) bekezdésben foglaltakon kívül további feltétele, hogy a pályázót a pályázat benyújtását megelőző tíz éven belül önkormányzati bérlakásból végrehajtás útján a kötelezettségszegése miatt nem költöztették ki.

A bérlő jogai és kötelezettségei

9. §

1. (1) A bérlő a bérleti szerződésben szereplő időpontban jogosult a bérlakást, a komfortfokozatának megfelelő lakásberendezésekkel együtt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban átvenni és azt használni.
2. (2) A Hivatal a lakásnak a lakásbérlő részére történő átadásakor lakásátadási jegyzőkönyvet és leltárt készít, amelyben köteles feltüntetni a lakásban előforduló esetleges hibákat, hiányosságokat és az átadott berendezési tárgyakat. A bérlő a lakás átvételét észrevételeinek írásbeli rögzítésével a lakásátadási jegyzőkönyv aláírásával ismeri el.
3. (3) A bérlő köteles a bérleményben életvitelszerűen tartózkodni, a 2 hónapot meghaladó távollétet és annak időtartamát írásban köteles bejelenteni az a Hivatalban. Ezen rendelkezés a bérleti szerződés kötelező tartalmi eleme. A bérlő bejelentett - elsősorban egészségügyi ok, munkahely megváltozása, tanulmányok folytatása miatt történő - távolléte alatt erre hivatkozással a szerződést a bérbeadó részéről felmondani nem lehet. Nem lehet felmondani a szerződést abban az esetben sem, ha a bérlő a bejelentést menthető okból mulasztotta el, és erről a bérbeadót annak felhívására írásban tájékoztatja.
4. (4) A bérlő köteles a lakbért és a külön szolgáltatások díját a szerződésben meghatározott összegben és időpontban az önkormányzatnak, a közüzemi szolgáltatások díját a szolgáltatónak megfizetni. A bérlő köteles a lakás lakbérét és költségeit mindaddig megfizetni, amíg azt rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban a bérbeadónak át nem adja.
1. (5) A bérlő és a bérlőtársak a határozott idő lejártát megelőző 30 napon belül kérelmezhetik a bérleti szerződés meghosszabbítását. A kérelemhez csatolni kell a jövedelmi vagyoni helyzet igazolására szolgáló dokumentumokat, és igazolni kell, hogy nincs lakbér és közüzemi díj tartozásuk. A bérleti szerződés meghosszabbítása csak abban az esetben tagadható meg, ha a bérlő körülményeinél fogva e rendelet szerint lakásbérleti pályázat benyújtására nem lenne jogosult.
2. (6) Ha a bérlő lakást vásárol, illetve új lakást épít, az adásvételi szerződés megkötésétől, vagy a használatbavételi engedély kiadásától számított
1. 30 napon belül köteles ennek tényét bejelenteni a bérbeadó felé és
2. 90 napon belül köteles kiköltözni az önkormányzati bérlakásból.

A bérbeadó jogai és kötelezettségei

10. §

1. (1) A bérbeadó köteles gondoskodni a bérleti díj ellenében
1. az épület karbantartásáról,
2. az épület központi berendezésének (közös szennyvízszikkasztó) állandó üzemképes állapotáról és a keletkezett hibák megszüntetéséről.
1. (2) Bérbeadó nem járul hozzá a lakás átalakításához.

11. § (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnésekor a lakást és berendezéseit az önkormányzat teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

(2) Az (1) bekezdésben említett megállapodás csak akkor köthető meg, ha a bérlő vállalja, hogy legkésőbb a kiköltözését követő 30 napon belül a költségeket a bérbeadó részére egy összegben megtéríti.

1. (3) Ha a bérlő a rendelet alapján szociálisan rászoruló személynek minősül, akkor a költséget több, de legfeljebb 12 havi részletben is megtérítheti. A részletfizetést a képviselő-testület kérelem alapján engedélyezheti. Ennek konkrét feltételeit megállapodásban kell meghatározni.

12. §

1. (1) A bérbeadó a lakás visszaadásakor lakásátvételi jegyzőkönyvet készít, amelyben rögzíti az esetleges hibákat, hiányosságokat. A bérlőnek a jegyzőkönyvben nyilatkoznia kell az őt terhelő hibák, hiányosságok megszüntetésének a módjáról és határidejéről.
2. (2) Amennyiben a bérlő a hibák és hiányosságok megszüntetéséről, vagy az ellenérték megtérítéséről nem nyilatkozik, illetőleg a bérbeadó a bérlő nyilatkozatát nem fogadja el, az bérbeadó a kötelezettség behajtása érdekében eljár.
3. (3) Amennyiben a bérlő a saját költségén létesített lakásberendezéseket, felszereléseket a lakás visszaadásakor leszereli, a bérbeadónak köteleznie kell a bérlőt az eredeti állapot visszaállítására vagy a visszaállítás költségeinek megtérítésére.

13. §

1. (1) Bérbeadó képviselője a lakások rendeltetésszerű használatát, továbbá a bérlői kötelezettségek teljesítését a bérlő nyugalmának zavarása nélkül, előzetes írásbeli értesítés alapján, a lakásban munkanapokon 8-16 óra közötti időben évente legalább két alkalommal, minden év december hó 31. napjáig köteles ellenőrizni. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles.
2. (2) Az ellenőrzés során feltárt hiányosságok megszüntetésére a Hivatal a bérlőt 15 napon belül írásban, határidő kitűzésével köteles felhívni és a végrehajtást ellenőrizni.
3. (3) A képviselő-testület és a Hivatal tudomására jutott olyan körülmények esetén, amelyek fennállása a lakás állagmegóvását veszélyezteti, vagy a bérlők magatartása indokolja, előzetes bejelentés nélkül soron kívüli ellenőrzést tart.
4. (4) Amennyiben a bérbeadó képviselője az ellenőrzés során vagy más módon tudomást szerez arról, hogy a bérlő a lakást előzetes bérbeadói hozzájárulás nélkül más célra használja, bérleti jogát másnak átengedte, a lakást elcserélte vagy albérletbe adta, illetve a lakást nem lakja, köteles erről a körülményről a képviselő-testületet tájékoztatni. A bérlővel szemben alkalmazandó eljárásról a képviselő-testület dönt.
5. (5) A hivatal a pályázatok elbírálása előtt szükség szerint a lakásbérleti szerződések meghosszabbítására irányuló kérelmek elbírálását megelőzően minden esetben átfogó környezettanulmányt készít a kérelmezők jövedelmi, vagyoni viszonyaira, családi és lakáskörülményeire, valamint a rendeltetésszerű lakáshasználatra vonatkozóan.

A befogadás szabályai

14. §

1. (1) A bérlő a lakásba más személyt az Ltv. rendelkezéseiben foglaltakon kívül a bérbeadó hozzájárulásával fogadhat be.
2. (2) A befogadáshoz való hozzájárulást a beköltözés előtt a bérlő és a befogadandó együttes írásbeli kérelemmel kezdeményezheti a képviselő-testülettől
3. (3) A kérelemben meg kell jelölni a befogadás okát, a befogadandó és a befogadó esetleges rokoni kapcsolatát, a befogadandó eddigi lakásának címét, az ott lakás jogcímét, a lakás komfortfokozatát, méretét, szobaszámát és az ott lakók számát.
4. (4) A képviselő-testület a hozzájárulást megtagadhatja, ha a befogadó a befogadást indokolni nem tudja, a befogadás indoka nem valós, vagy a lakás nagysága miatt a zavartalan együttélés nem biztosított.
5. (5) Nem adható hozzájárulás, ha a befogadni kívánt személy beköltözhető lakástulajdonnal vagy önkormányzati bérlakás bérleti jogával rendelkezik.

15. §

A bérleti jog folytatása és az elhelyezési kötelezettség szabályai

1. (1) A bérlő bérleti szerződésének megszűnését követően a képviselő-testület hozzájárulásával befogadott, lakásban visszamaradó személy a lakást a szerződés megszűnésétől számított 30 napon belül köteles elhagyni, másik önkormányzati lakásra nem tarthat igényt.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a szociális bérlakásban visszamaradt személy kérelmére a lakásbérleti jogviszonyt folytathatja, amennyiben a rendelet szerint jogosult a szociális bérlakásra és a lakást közüzemi vagy lakbérhátralék nem terheli.
3. (3) A bérlő halála esetén a lakásbérleti jogviszony folytatására az Ltv. rendelkezéseiben és a (2) bekezdésben meghatározott befogadott személyeken túl más személy nem jogosult. A bérlő halála esetén a befogadottnak a halál bekövetkezésének időpontját követő 90 napon belül a lakást el kell hagynia és elhelyezési igényt nem támaszthat.

Hozzájárulás albérleti szerződéshez

16. § A bérbeadó a teljes vagy részleges albérletbe adásához nem járul hozzá.

A lakbér mértéke

17. §

1. (1) A lakásbérleti jogviszony fennállása esetén a bérlő lakbért köteles fizetni, melynek mértéke havi 75,- Ft/m2.
2. (2) A lakbér az alábbi szolgáltatások ellenértékét tartalmazza:
1. lakás használata,
2. a lakás és az épület üzemeltetése, a lakbérek közlése és beszedése,
3. A lakás és az épület fenntartása:
ca) a szavatossági felelősség a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotáért;
cb) az üzemelés során keletkező hibák kijavítása, az életveszély elhárítása;
cc) az épület állagát veszélyeztető hiányosságok megszüntetése;
1. (3) A bérlő a lakásbérleti jogviszony keretében a lakáshoz tartozó területet (kertet) térítés nélkül jogosult használni A bérlő a lakáshoz tartozó területen – az építésügyi előírások betartásával - melléképületet létesíthet.

Lakbértámogatás

18. § Az önkormányzati lakbértámogatást a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet lakásfenntartási támogatásra vonatkozó szabályai szerint kell biztosítani.

A lakásbérleti jogviszony megszűnése és megszüntetése

19. §

1. (1) A képviselő-testület a szociális bérlakásokat 10 évre adja bérbe.
2. (2) A bérbeadó a bérleti szerződést felmondhatja, ha:
1. a bérlő a lakbért a fizetésre megállapított időpontig nem fizeti meg;
2. a bérlő a szerződésben vállalt vagy jogszabályban előírt egyéb lényeges kötelezettségét nem teljesíti;
3. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást tanúsítanak;
4. a bérlő vagy a vele együttlakó személyek a lakást rongálják, a lakást vagy a hozzá tartozó kertet rendeltetésükkel ellentétesen használják,
1. (3) A 10 000 Ft alatti lakbértartozás esetén a szerződés bérbeadó részéről történő felmondása előtt, a képviselő-testület a lakásbérleti-díjtartozás közlésével tájékoztatja a bérlőt a tartozás részletekben történő megfizetésének lehetőségéről.
2. (4) Amennyiben a bérlő a képviselő-testület tájékoztatásának kézhezvételétől számított 30 napon belül a fennálló lakbértartozása részletekben történő megfizetését nem kérelmezi vagy a megállapodásban szereplő kötelezettségét a megállapodás aláírása után 3 egymást követő hónapban nem teljesíti, a képviselő-testület a lakásbérleti szerződést az Ltv. szerint meghatározott módon felmondja.
3. (5) Amennyiben a bérlő a szerződés megszűnését követően a bérleményt nem adja át, az üzemeltető a szerződés megszűnésétől számított 6 hónapon belül köteles a lakás kiürítése iránt a peres eljárást megindítani.

A szociális helyzet alapján történő bérbeadás feltételei

21. §

1. (1) A szociális bérlakások bérbeadása pályázati eljárás keretében történik.
2. (2) A szociális rászorultság fennállása esetén a bérlő kérésére a lakásbérleti szerződést a képviselő-testület a kérelem benyújtását követő ülésén újabb 10 évvel meghosszabbíthatja, ha a kérelmezők továbbra is megfelelnek a rendelet feltételeinek és nincs lakbér vagy közüzemidíj-tartozásuk.
3. (3) A szerződés meghosszabbításának további feltétele, hogy a kérelmező és a vele együttlakó személyek a bérbeadóval vagy a lakókkal szemben az együttélés követelményeivel ellentétes, botrányos, tűrhetetlen magatartást a bérleti jogviszony időtartama alatt nem tanúsítottak.
4. (4) A bérleti szerződés meghosszabbítására meghatározott határidő elmulasztása esetén, vagy ha a kérelmező nem felel meg a szerződés meghosszabbítására vonatkozó feltételeknek, a bérleti szerződés megszűnik, és a bérlő a szerződés megszűnésétől számított 30 napon belül cserelakás biztosítása nélkül a köteles elhagyni a lakást.

23. §

1. Ez a rendelet 2013. november 10. napján lép hatályba.

1. melléklet a 9/2013. (XI. 7.) önkormányzati rendelethez

A szociális rászorultság szempontrendszere

Az elbírálási szempontrendszer alkalmazása lehetővé teszi a pályázók egymáshoz viszonyított helyzetének bemutatását az egyes pályázók összesített pontszámai alapján történő rangsorolását.
Az érvényes pályázatokat az alábbi pontszámítási rendszer alapján kell értékelni:

1. Ha a pályázó Gilvánfai lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezik:

1a. legfeljebb 2 év esetén 1 pont

1b. 2 évnél hosszabb idő esetén 2 pont

1c. 4 évnél hosszabb idő esetén 3 pont

1. 2. Ha a pályázó, vagy a vele együtt költöző közeli hozzátartozója tartós betegségben, vagy súlyos fogyatékosságban szenved személyenként 3 pont

legfeljebb 9 pont

1. 3. Ha a pályázó

3.a. gyermeket egyedül nevelő személy 5 pont

2. 3.b.házastársával vagy élettársával és gyermekével, gyermekeikkel él 4 pont

3. 3.c. házastársával vagy élettársával él 3 pont

4. 3.d.egyedülálló 1 pont

1. 4. Ha a pályázó legalább 3 generációs családban él 15 pont

1. 5. Ha a pályázó és a vele jogszerűen együttköltözők egy főre jutó nettó jövedelme a pályázat benyújtásának időpontjában eléri az öregségi nyugdíj legkisebb összegének:

1. 5.a. egyedülálló esetén 300 %-át 5 pont

5.b. gyermeket egyedül nevelő személy esetén 280%-át 8 pont

3. 5.c. család esetén 120 %-át 10 pont

1. 6. Ha a pályázó és a vele jogszerűen együttköltözők

1. 6.a. albérletben laknak 5 pont

2. 6.b. családtagnál laknak 2 pont

1. 7. Ha a pályázó, valamint a vele jogszerűen együttköltözők bármely tagja a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti rendszeres pénzellátásban részesül és mellette a pályázat benyújtását megelőző 6 hónapban legalább 3 hónap időtartamban igazolhatóan keresőtevékenységet folytatott, vagy közfoglalkoztatásban vett részt 10 pont

1. 8. Ha pályázó, valamint a vele jogszerűen együttköltözők bármely tagja a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapban legalább 10 hónap időtartamban igazolhatóan keresőtevékenységet folytatott 15 pont

1. 9. Ha a pályázó a pályázat benyújtását megelőző 3 hónapban lakhelyén a lakásfenntartással kapcsolatos (közüzemi díjak, bérleti díj) valamennyi fizetési kötelezettségét határidőre teljesítette 10 pont

1. 10. Ha a pályázónak, valamint a vele jogszerűen együttköltözők egyik tagjának sincs a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti ellátások vonatkozásában jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe támogatással kapcsolatban fennálló tartozása 3 pont 1. 11. A pályázó jelenlegi lakókörnyezete rendezett (Az általa életvitelszerűen lakott lakás, annak udvara, kertje és a csatlakozó közterület jellegének megfelelően tisztán tartott.) 8 pont

2. melléklet a 9/2013. (XI. 7.) önkormányzati rendelethez

Adatlap önkormányzati bérlakás igényléséhez

Igénylő neve:

Leánykori neve

Születési helye

Anyja neve:

Állandó lakcíme:

Ideiglenes lakcíme:

Adószáma:

Telefonszáma

Jelenlegi foglalkozása:

Iskolai végzettsége

szakképzettsége

Jelenlegi munkahelye:

Korábbi munkahelyei (az elmúlt 5 évben)

Munkahely:

Alkalmazási időszak:

Munkakör:

A jelenlegi lakáshasználat jogcíme (X)

tulajdonos

bérlő

családtag

Jelenlegi lakásának alapterülete (m²)

A lakásban élők száma (fő)

Egy főre
jutó lakás-alapterület(m²):

A jelenlegi lakóingatlanra a kérelmezőnek fennálló kötelezettségei, terhei: (pl. OTP kölcsön, haszonélvezeti jog,
eltartás stb.):

A jelenlegi lakás állapota (műszaki állapot, felszereltség, stb.):





Jelenlegi lakáskörülményei miatt szenved-e Ön, vagy családtagja valamilyen betegségben?

Kedvező döntés esetén az igénylővel együtt költöző személyek felsorolása (a rokonsági fok megjelölésével)

(rokonsági fok, pl. feleség/férj/élettárs/ gyermek, stb.)

foglalkozás

Életkor

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

A család havi nettó jövedelmének összege és forrásai a kérelem beadását megelőző három
hónap átlagában

Jövedelem forrása

Összege/hó

Összesen: Ft.

A kérelmező indokainak felsorolása









Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok az adatlapon szereplő adatok államigazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez. Kijelentem továbbá, hogy kedvező döntés esetén vállalni tudom a lakás fenntartásával járó rezsiköltségek (villany, víz, szennyvíz) és a lakbér megfizetését.
Gilvánfa, 2013 év.............................hó............nap.
kérelmező aláírása

3. melléklet a 9/2013. (XI. 7.) önkormányzati rendelethez

Döntés előkészítő munkacsoport véleménye és javaslata

A 7 tagú javaslattevő munkacsoport feladata: a beérkezett kérelmek értékelése, javaslat kialakítása a 8 támogatandó kérelemre:

1. Egészségügy képviselője,
(Védőnő, családorvos, gyermekorvos közös véleménye)
(szempontok: csecsemők és kiskorú gyerekek ellátása, gondozása, együttműködés a védőnővel, a lakásigénylés orvosi indokoltsága, eddigi együttműködés az orvosokkal)

2. Az általános iskola és az óvoda képviselője
szempontok: a család és az iskola, óvoda kapcsolata, szülők aktivitása a gyerekek iskolai előmenetelének figyelemmel kisérésében, iskolai hiányzások)

3. Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa
(szempontok: a család szociális helyzete, az eddigi együttműködés tapasztalatai, gyermekvédelmi, gyámügyi szempontok)

4. Közös önkormányzati hivatal munkatársa
(Szempontok: a közfoglalkoztatás keretében végzett munkák tapasztalatai, önkormányzattól kapott pénzbeli és természetbeni juttatások, esetleges szabálysértési ügyek, kötelezettségek teljesítése)

5. A Sellyei Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségének munkatársa
( Szempontok: együttműködés a munkaügyi kirendeltséggel, aktívitás)

6. Községi Önkormányzat képviselője
( Szempontok: együttműködés a helyi közösséggel, rászorultság, a lakás fenntartásával járó költségek megfizethetősége,)

7. Helyi Roma Önkormányzat képviselője
Feladata: a helyi roma önkormányzat és a roma közösség álláspontjának megjelenítése

Vélemény:













Vélemény:

Vélemény:

Vélemény:

Vélemény:

Vélemény:

Vélemény:

Adott pontszám 1-5-ig ( 1= nem javaslom, 5=feltétlen javaslom)

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

1

2

3

4

5

Átlagpontszám összesen:

Gilvánfa Község Képviselőtestületének határozata:

Támogatva

Elutasítva

Indoklás:
Gilvánfa, 2013 …………………….hó ….. nap.
Polgármester Jegyző