Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (I. 17.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004.(I.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2014. 03. 01

Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (I. 17.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004.(I.23.) önkormányzati rendelet módosításáról1

2014.03.01.

Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3.§ (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk. (1) bekezdésének e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló 1/2004.(I.23.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 2.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(6) Az önkormányzati tulajdonú bérbeadás útján hasznosítható lakások bérbeadásával kapcsolatban a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft. (a továbbiakban: gazdasági társaság) az alábbi feladatokat látja el:
a.) nyilvántartást vezet az önkormányzat tulajdonában lévő és bérbeadás útján hasznosítható lakásokról, helyiségekről, bérlőkről, a befizetett lakbérekről, hátralékokról,

b.) a döntéseknek megfelelő tartalommal aláírásra előkészíti a bérleti szerződéseket, megállapodásokat, megköti a saját hatáskörben megköthető szerződéseket,
c.) a Ltv. 24.§ meghatározott esetekben, határidőben kezdeményezi, a bérbeadó által történő aláírásra előkészíti, majd kibocsátja a Ltv. 25.§-ban meghatározott figyelmeztetéseket, felhívásokat és a felmondásokat,
d.) ellátja azokat a feladatokat, amelyek lakáskezelési, fenntartási, üzemeltetési, hibaelhárítási, karbantartási és felújítási tevékenységgel, valamint a lakások rendeltetésszerű használatra átadásával, visszavételével, a lakbérek és egyéb szolgáltatási díjak közlésével, beszedésével, behajtásával kapcsolatosak,
e.) adatszolgáltatást, információt nyújt a Képviselő-testület, a bizottságok, valamint a polgármester részére a döntéshozatal elősegítése érdekében a megüresedő lakásokról és fizetési hátralékkal rendelkező bérlőkről,
f.) évente karbantartási, felújítási tervet készít és a Képviselő-testület előtt beszámol annak végrehajtásáról, valamint a lakbérek beszedéséről, felhasználásáról és a lakbérhátralékokról."
(2) Az R. 2.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(7) Az önkormányzat tulajdonában levő, nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásával kapcsolatban a Szarvasi Polgármesteri Hivatal az alábbi feladatokat látja el:
a.) nyilvántartást vezet a nem lakás céljára szolgáló helyiségekről, bérlőkről, a befizetett bérleti díjakról, hátralékokról,
b.) a döntéseknek megfelelő tartalommal aláírásra előkészíti a bérleti szerződéseket, megállapodásokat, megköti a saját hatáskörben megköthető szerződéseket,
c.) határidőben kezdeményezi, a bérbeadó által történő felmondásokat, figyelmeztetéseket, majd kibocsátja azokat,
d.) ellátja azokat a feladatokat, amelyek a helyiségkezelési, fenntartási, üzemeltetési, hibaelhárítási, karbantartási és felújítási tevékenységgel, valamint a helyiségek rendeltetésszerű használatra átadásával, visszavételével, a helyiségbérleti díjak és egyéb szolgáltatási díjak közlésével, beszedésével, behajtásával kapcsolatosak,
e.) adatszolgáltatást, információt nyújt a Képviselő-testület, a bizottságok, valamint a polgármester részére a döntéshozatal elősegítése érdekében a megüresedő helyiségekről és fizetési hátralékkal rendelkező bérlőkről."

2. § Az R. 3.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(3) Lakásbérleti szerződés legfeljebb három év határozott időtartamra köthető"

3. § Az R. 10.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(2) Az (1) bekezdés szerinti üresen álló bérlakások elsősorban közérdekű bérlőkijelöléssel, vagy költségelvű lakásokra kiírt pályázat útján kerülnek kiadásra."

4. § (1) Az R. 40.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(4) Az elbírált pályázatok alapján a Szarvasi Polgármesteri Hivatal készíti elő a bérleti szerződést és a polgármester, mint bérbeadó köti meg."

(2) Az R. 40.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
"(6) Nem kell nyilvános pályázatot kiírni az önkormányzat és intézményei, valamint az önkormányzat által alapított gazdálkodó szervezetek részére közérdekű feladatok ellátásához szükséges helyiségek bérbeadásához, vagy ha a helyiség más módon történő hasznosítása jogszabályban meghatározott önkormányzati feladat ellátásához szükséges."

5. § (1) Az R. 2.§ (1) bekezdés a) pontjában, a 2.§ (3) bekezdésében, a 9.§ (1) bekezdésében, a 11.§ (1) bekezdésében, a 21.§ (4) bekezdésében és a 25.§ (1) bekezdésében az "Ügyrendi, Jogi és Közbiztonsági Bizottság" szövegrész helyébe az "Ügyrendi, Közbeszerzési, Turisztikai és Környezetvédelmi Bizottság" szöveg lép"

(2) Az R. 2.§ (1) bekezdés b) pontjában, a 2.§ (4) bekezdésében és a 2.§ (5) bekezdésének h) pontjában a "Népjóléti Bizottság" szövegrész helyébe a "Szociális, Család- és Idősügyi Bizottság" szöveg lép.

(3) Az R. 9.§ (1) bekezdésében a "Gazdasági Bizottság" szövegrész helyébe a "Gazdasági és Pénzügyi Bizottság" szöveg lép.

(4) Az R. 34.§ (1) és (3) bekezdésében a "Szociális és Családvédelmi Osztály" szövegrész helyébe a "Hatósági, Szociális és Családvédelmi Osztály" szöveg lép.

6. § Hatályát veszti az R. 40.§ (7) bekezdése

7. § Ez a rendelet 2014. március 1-én lép hatályba

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. március 2. napjával.