Jánoshalma Város Önkormányzatának 1/2014.(I. 31.) önkormányzati rendelet

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére szóló közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 02. 01- 2020. 10. 29

Jánoshalma Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (Vgtv.) 4.§ (2) bekezdés d) pontja és 44/C. § (2) bekezdés a)-g) pontjai alapján kapott felhatalmazás alapján, a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésének, elszállításának és ártalommentes elhelyezésének a szabályozására a következő rendeletet alkotja.

1. § (1)  Jánoshalma város közigazgatási területén a Képviselő-testület felhatalmazása alapján a szennyvízhálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon a Városgazda Kft (Jánoshalma Molnár János utca 3-5.) (továbbiakban: Szolgáltató) látja el a szippantott szennyvíz begyűjtésével, szállításával és elhelyezésével kapcsolatos feladatokat.

(2) A szippantott szennyvíz elhelyezésére a Kiskunsági Víziközmű- Szolgáltató Kft. Jánoshalma Zenészsor utcai szennyvíztelepét (továbbiakban: Befogadó) kell használni.

2.§ (1)  A Szolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.

(2) A települési folyékony hulladék elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(3) A szállításra használt eszközökön a Szolgáltató nevét, címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.

(4) Amennyiben a települési folyékony hulladék szállítása közben szennyeződés keletkezne, a Szolgáltatónak a szennyezett terület, fertőtlenítésre alkalmas anyaggal fertőtlenítenie kell.

3.§ (1) A Szolgáltató a megrendeléstől számított 48 órán belül köteles elvégezni a munkát.

(2) A Befogadó a vízellátási adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba be nem kapcsolt fogyasztói helyekről beszállított szennyvíz mennyiségéről.

4.§ (1) Valamennyi ingatlan tulajdonosa, bérlője, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője (a továbbiakban együtt: tulajdonos) köteles gondoskodni az ingatlanán álló építménye használata során keletkező szennyvizek szakszerű elhelyezéséről.

(2) A tulajdonos a vízzáró szennyvízgyűjtőben összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet a Szolgáltatóval köteles elszállítani.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a 6. § (1) bekezdése szerinti díjat megfizetni.

(4) A tulajdonos a szolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a Szolgáltatónál jogosult panaszt tenni. Amennyiben a Szolgáltató a panasz alapjául szolgáló körülmény, cselekményt, vagy gyakorlatot nem tudja megváltoztatni, köteles a beadványt 8 napon belül a Jegyzőhöz továbbítani.

5. § (1) A szervezett közszolgáltatást igénybevevő tulajdonos és a Szolgáltató közötti jogviszony a szolgáltatás megrendelésével jön létre.

(2) A közszolgáltatási szerződésre a közszolgáltató kiválasztásáról és a hulladékgazdálkodás közszolgáltatási szerződésről szóló 317/2013. (VIII. 28.) Korm. Rendelet 4. §-ban foglaltak az irányadók.

(3) A Szolgáltatónak az ingatlanok tulajdonosaival közszolgáltatási szerződést kell kötnie.

A szerződésben meg kell határozni:

a)   a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait (közszolgáltatást igénybe vevő természetes személy neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve, jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek székhelye, adószáma és számlavezető pénzintézete);

b)   a szerződés tárgyát;

c)   a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját;

d)   a teljesítés helyét;

e)   a begyűjtésre vonatkozó szabályokat;

f)    a felek jogait és kötelezettségeit;

g)   a közszolgáltatási díj megállapítását, a számlázásnak és a számla kiegyenlítésének módját;

h)   a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit;

i)    az irányadó jogszabályok megnevezését.

6. § (1)  A Közszolgáltató a közszolgáltatás díját az 1. mellékletben meghatározott díjak figyelembe vételével állapítja meg.

(2) A Közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal számla alapján jogosult beszedni.

7. § (1)  A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggően a természetes személy felhasználó esetén neve, lakcíme, anyja neve, születésének helye, születésének időpontja, nem természetes személy felhasználó esetén elnevezése, székhelye, adószáma, cégjegyzékszáma (egyéb nyilvántartási száma) személyes adat kezelésére jogosult.

(2) A Közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(3) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos, illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult azonosítására, a közszolgáltatás teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, használhatja fel.

(4) A Közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.

8. § (1) E rendelet 2014. február 1-én lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatásról szóló 17/2008. (VII.15.) önkormányzati rendelete valamint az azt módosító 23/2009. (XII.18.) és 21/2011 (XII.16.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Jánoshalma, 2014. január 30.




                        Czeller Zoltán sk.                                                       Dr. Benda Dénes sk.

                          polgármester                                                             címzetes főjegyző


Kihirdetve:


Jánoshalma, 2014. január 31.


Dr. Benda Dénes

 címzetes főjegyző

1. melléklet az 1/2014.(I.31.)Ör. rendelethez

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás igénybevételének legmagasabb díja:


  1. Rezsicsökkentett díj a természetes személy tulajdonos részére:

Begyűjtési díj összesen: 734,4 Ft/m3+áfa


  1. Díj a nem természetes személy tulajdonos részére:

Begyűjtési díj összesen: 816 Ft/m3+áfa