Balatonfenyves Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.21.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 01. 01

Balatonfenyves Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014. (II.21.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2024.01.01.

Balatonfenyves Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

A helyi közszolgáltatás tartalma

1. § Balatonfenyves község önkormányzata a közüzemi csatornahálózatba vagy a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló kormányrendeletben meghatározott módon engedélyezett egyedi szennyvízkezelés után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvíz begyűjtésére közszolgáltatást (a továbbiakban: közszolgáltatás) szervez és tart fenn.

2. § A közszolgáltatás Balatonfenyves község közigazgatási területére terjed ki.

3. § (1) A közszolgáltatást a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (Siófok, Tanácsház u. 7.), mint közszolgáltató, 10 éves közszolgáltatási szerződés alapján, kizárólagosan jogosult és köteles ellátni.

(2) A közszolgáltató által szállított, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltató által üzemeltetett Marcali szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyába kell elhelyezni.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, a közszolgáltató és a tulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

4. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni. A közszolgáltatás igénybevételének kötelezettsége az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt ingatlanokra is kiterjed.

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés, az 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.), és végrehajtási rendeletei, valamint e rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.

(3) A közszolgáltatás keretében a közszolgáltatónak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet az ingatlantulajdonostól, a begyűjtés helyéről, az ingatlantulajdonos előzetes bejelentése alapján, az ideiglenes tárolásra szolgáló létesítmény kapacitásától függően kell elszállítania.

(4) A háztartási szennyvizet úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjék. Szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató szennyvíz eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

(5) Az ingatlanon történő vízfelhasználás esetén az ingatlantulajdonos évente legalább egy alkalommal köteles a közszolgáltatás igénybe vételére, kivéve ha jogszabály eltérően rendelkezik.

Közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei

5. § A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemeire a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység részletes szabályairól szóló 455/2013. (XI. 29.) Korm. Rendeletelőírásai az irányadók.

A közszolgáltatás díja

6. § (1) Az igénybevett és elvégzett szolgáltatás alapján az ingatlantulajdonost díjfizetési kötelezettség terheli.

(2) A közszolgáltatásnak a közszolgáltató által alkalmazható díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatás díja kéttényezős. A kéttényezős díj alapdíjból és ürítési díjból áll. Az alapdíj a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségétől függetlenül felmerülő üzemeltetési költségeket, a számlázás és díjbeszedés költségeit, a környezetvédelmi kiadásokat és ráfordításokat, az amortizáció és a szükséges felújítás fedezetét, az ürítési díj a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségétől függő költségeket, valamint a terület felhasználási egységtől függő költségeket tartalmazza.

(4) A közszolgáltatás díját a közszolgáltatás igénybevevője – a teljesített közszolgáltatás alapján a közszolgáltató számlájának átvételekor vagy a számlán megjelölt fizetési határidőnek megfelelően köteles megfizetni.

(5) A díjfizetési kötelezettség elmulasztása estén a díjhátralék behajtására a Vgtv. 44/E. §-a az irányadó.

Közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelése

7. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (a természetes személyazonosító adatok valamint a lakcím ) kezelésére e rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(2) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(3) A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével-, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díjhátralék behajtására használhatja fel.

Záró rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1. melléklet

NEM ÖSSZKÖZMŰVEL ÖSSZEGYŰJTÖTT HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZ SZÁLLÍTÁSÁNAK ÉS ÁRTALMATLANÍTÁSÁNAK DÍJA

Közszolgáltatás díja

Alapdíj

Ürítési díj

Természetes személy (lakossági) felhasználók esetén

17.996,-Ft/forduló +ÁFA

559,-Ft/m3 +ÁFA

Nem természetes személy (közületi) felhasz-
nálók esetén 1

38.577,-Ft/forduló +ÁFA

6.741,-Ft/m3 +ÁFA

A közszolgáltatási díjat terheli még a környezetterhelési díj összege.2
1

Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Nem természetes személy (közületi) felhasz- nálók esetén” sora a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. mellékletben foglalt táblázat „Nem természetes személy (közületi) felhasz- nálók esetén” sora a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (X. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet cím szövege a Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 15.) önkormányzati rendelete 1. melléklet 2. pontjával megállapított szöveg.