Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete

Jánossomorja Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 03. 17- 2014. 06. 14

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014. (II.19.) önkormányzati rendelete

Jánossomorja Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről

2014.03.17.

Jánossomorja Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Első rész

A költségvetés címrendje és főösszegei

I. Fejezet

A költségvetés címrendje

1. § A képviselő-testület a 2014. évi költségvetés címrendjét a 4. számú melléklet szerint határozza meg.

II. Fejezet

A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) A képviselő-testület Jánossomorja Város 2014. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg

1.013.193 E Ft költségvetési bevétellel
1.200.848 E Ft költségvetési kiadással
-187.655 E Ft költségvetési egyenleggel
állapítja meg.
(2) A hiány finanszírozása a 2013. évi pénzmaradványból és egyéb belső finanszírozási bevétel terhére történik.
(3) A képviselő-testület az Önkormányzat működési és tőke jellegű bevételeit és kiadásait 1.1, 1.1.1-1.1.4., a kötelező, az önként vállalt és az állami feladatok bevételeit és kiadásait az 1.2-1.4. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.
(4) A költségvetési szervek létszámkeretét az 5. számú melléklet tartalmazza.
(5) Működési és felhalmozási támogatásértékű, valamint államháztartáson kívülre történő pénzeszközátadást a 2014. évre a 6. sz. melléklet tartalmazza.

Felhalmozási kiadások

3. § A képviselő-testület a Városi Önkormányzat 2014. évi felhalmozási előirányzatait e rendelet 3. számú melléklete szerint hagyja jóvá.

Tartalék képzése

4. § A képviselő-testület 2014. évi általános tartalékát 96.957.000,- Ft-ban állapítja meg.

A köztisztviselők illetményalapja

5. § A köztisztviselők illetményalapja 38.650,-Ft a 2014. évi költségvetési törvény alapján.

Második rész

I. Fejezet

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések

6. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében év közben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
(4) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

7. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.
(2) A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 3.000.000,- Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.
(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni.
(4) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatai és a kiemelt előirányzaton belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.
(5) A képviselő-testület a költségvetési rendelet szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(6) A költségvetési szerv alaptevékenysége körében szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételére szolgáló kiadási előirányzat csak a személyi juttatások terhére növelhető.

8. §

A gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2) A Hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

9. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző felelős.
(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzést külső szakértő megbízásával gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

10. §

A Stabilitási törvénnyel való összhang megteremtése

A képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. évi törvény 10. § (7) bekezdésével összefüggésben kijelenti, hogy 2014. évre nem tervez adósságot keletkeztető ügyletet.
II. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések

11. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

1-6. melléklet