Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2014.(II.17.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 03. 18- 2015. 02. 27

Mezőörs Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:



I. fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. A rendelet célja

1.§ (1) A rendelet célja, hogy Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) – a szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatainak eleget téve – a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és ellenőrzés rendjét szabályozza.

(2) Az ellátást igénylők kötelesek arra, hogy helyzetük javítása érdekében a tőlük elvárható módon mindent megtegyenek. Amennyiben pedig a támogatásra szorulók élethelyzete nekik felróható okból következett be, életmódjuk, életvezetésük megváltoztatásával segítsék elő helyzetük javítását.

(3) A szociális gondoskodás biztosítása érdekében a Képviselő-testület, valamint annak szervei, az egészségügyi ellátórendszer és a civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kezdeményezni.


2. A rendelet hatálya


2.§ E rendelet hatálya kiterjed Mezőörs község önkormányzat közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 3.§-ában, 6.§-ában és a 7.§(1) bekezdésében meghatározott személyekre.


3. Hatásköri rendelkezések

3.§ (1) Jelen rendeletben meghatározott ellátások tekintetében a képviselő-testület a polgármester és a jegyző jár el.

(2) A képviselő-testület dönt: az ápolási díjról (9.§),

(3) A polgármester dönt az önkormányzati segélyről (10.§), méltányossági közgyógyellátásról (11.§),

(4) A jegyző dönt az aktív korúak ellátásáról (7.§).






4. Eljárási rendelkezések

4. § E rendelet az Szt.-vel és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Kormányrendelettel együtt kell alkalmazni.

5. § (1) A Képviselő-testület és a jegyző hatáskörébe tartozó szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátás iránti kérelmet írásban, a jogszabályban, illetve helyben erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani Mezőörs Község Önkormányzathoz (továbbiakban: Hivatal).

(2) A kérelem elektronikus formában történő benyújtására nincs lehetőség. Szóbeli kérelem esetén az ügyintéző tölti ki a formanyomtatványt, melyet a kérelmezővel alá kell íratni.

(3) A rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni támogatásra történő jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a maga és közeli hozzátartozói személyi adatairól, családja vagyoni és jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, a szükséges igazolásokat mellékelni, vagy annak hivatalból történő megkéréséhez hozzájárulni.

(4) Amennyiben a kérelmező a szükséges igazolásokat és nyilatkozatokat felszólítás ellenére nem bocsátja meghatározott időpontig rendelkezésre, kérelmét érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

(5) A Képviselő-testület üléseit – munkaterv szerint – minden hónap minden hónap harmadik szerdáján tartja. A két ülés között benyújtott kérelmekről a soron, következő ülésen dönt. Az adott ülésen azon kérelmeket bírálja el a Képviselő-testület, melyek legkésőbb az ülést megelőző nap 16 óráig a Hivatalban benyújtásra kerültek.

(6) Az ellátást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni. Az ellátásokat úgy kell megállapítani, hogy azok elősegítsék a család létfenntartási és lakhatási feltételeit.

(7) A Hivatal ügyintézője a döntés előkészítés során a kérelmező szociális helyzetéről szükség esetén környezettanulmányt készíthet.


5. Pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása


6. §  A rendszeres pénzbeli ellátásokat, a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig banki átutalással vagy házipénztárból fizeti ki a hivatal ügyintézője.

II. fejezet


PÉNZBELI és TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK


6. Aktív korúak ellátása


7.§ (1) Az Szt.-ben meghatározottak mellett, az aktív korúak ellátása megállapításának feltétele, hogy a kérelmező vagy a jogosult által életvitelszerűen lakott ház és annak udvara, kertje, az ingatlan előtti járdaszakasz, nyílt árok és ennek műtárgyai


  1. tisztán tartása, hulladék- és gyommentesítése, kaszálása, csapadékvíz zavartalan lefolyása, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására irányuló kötelezettségét teljesítse.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek teljesítésére a kérelmezőt, illetve a jogosultat nyolcnapos határidő tűzésével a jegyző - az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölésével –felszólítja.


7. Rendszeres szociális segély


8.§. (1)Az Szt. 37. § (1) b) – d) pontjában nevesített felsorolt rendszeres szociális segélyre jogosult személyek a segély folyósításának feltételeként a Bakonyér Gyermekjóléti és Családsegítő Intézmény Családsegítő Szolgálatával (9097 Mezőörs, Fő u. 105.) a továbbiakban: együttműködésre kijelölt szerv) kötelesek együttműködni.


(2) Az együttműködés keretében a rendszeres szociális segélyben részesülő személy köteles

a) a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül az együttműködésre kijelölt szervnél nyilvántartásba vétel céljából megjelenni,

b) a nyilvántartásba vételtől számított 30 napon belül az együttműködésre kijelölt szervvel írásban megállapodást kötni az együttműködés tartalmáról,

c) a beilleszkedési program számára előírt típusában részt venni,

d) havonta egy alkalommal az együttműködésre kijelölt szervnél az általuk meghatározott időpontban megjelenni.


(3) Amennyiben a rendszeres szociális segélyben részesülő személy az együttműködési

kötelezettsége teljesítésében ténylegesen akadályozott, ennek okát köteles haladéktalanul, de legkésőbb 3 munkanapon belül bejelenteni az együttműködésre kijelölt szerv felé. Az akadályoztatás okát, köteles hitelt érdemlő módon igazolni.


(4) A beilleszkedést segítő programok típusai a rendszeres szociális segélyben részesülő

személy szociális helyzetéhez és mentális állapotához igazodva az alábbiak:

a) állapotfelmérés álláskeresési tréningek,

b) szociális életvezetési tanácsadás,

c) mentálhigiénés tanácsadás,

d) munkavállalási tanácsadás,

e) iskolai végzettségnek megfelelő oktatás, képzés felkutatása, közvetítése,

f) egyéb ellátásba juttatás segítése.


(5) Az együttműködési kötelezettségét a rendszeres szociális segélyre jogosult személy megszegi, ha neki felróható okból az (1) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget.


(6) Amennyiben az aktív korúak ellátását kérelmező, illetve az ellátásra jogosult személy lakókörnyezete a 7.§. (1) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, az elvégzendő feladatok konkrét megjelölését tartalmazó felszólítás kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles a kifogásolt hiányosságokat megszüntetni, melynek teljesítését ismételt helyszíni ellenőrzés során kell vizsgálni.


8. Ápolási díj

9.§ (1) A képviselő testület méltányosságból ápolási díjat állapíthat meg az Szt. 43/B.(1) bekezdése szerint annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, továbbá akinek egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át, egyedülálló esetén 150%-át.

(2) Az ápolást végző személy a kötelezettségét nem teljesíti, ha

a)   nem gondoskodik az ápolt lakókörnyezetének rendszeres takarításáról, tisztántartásáról,

  1. nem gondoskodik az ápolt rendszeres étkezésének biztosításáról,
  2. nem nyújt segítséget a tisztálkodási, öltözködési, illemhely használati igények, kielégítésében, nem gondoskodik a rendszeres tiszta ruhanemű biztosításáról,
  3. nem gondoskodik az ápolt orvosi ellátásáról.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítésének ellenőrzésére, a háziorvos jelzésére vagy szükség szerint, a házi segítségnyújtást biztosító szociális gondozó, helyszíni vizsgálatra jogosult.

(4) A méltányosságból megállapított ápolási díj összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg - Szt. 44.§ (1) bekezdés c) pontja szerint - 80%-a.


9. Önkormányzati segély


10.§. (1) Mezőörs Község Képviselő-testülete önkormányzati segélyben részesíti azt, aki.

a) önhibáján kívül került létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe, időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzd és önmaga vagy családja létfenntartásáról más módon gondoskodni nem tud,

b) alkalmanként jelentkező többletkiadások (betegség – ide értve a magas gyógyszerkiadást,  elemi kár elhárítása, gyermek családba visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, stb.) miatt anyagi segítségre szorul.

(2) Az önkormányzati segély annak állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 130 %-át, egyedül élő esetében a 150 %-át, illetve a családban élők vagy egyedül élő kérelmező vagyona nem haladja meg az Szt.  4. §. (1) bekezdés b./ pontjában meghatározott mértéket.

(3) Önkormányzati segély adható alkalmanként és havi rendszerességgel.

a) az egyszeri alkalommal nyújtott átmeneti segély legalább 500.- Ft, legfeljebb 10.000.- Ft lehet,

b)a havi rendszerességgel nyújtott ellátás összege legalább 500.- Ft, legfeljebb 2.000.- Ft/hó lehet.

(4) Önkormányzati segélyt egy családból csak egy személy részére lehet folyósítani.

(5) Az önkormányzati segély összege családonként éves szintén nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

11.§.(1) Kivételes méltánylást érdemlő esetben a 11.§. (2) bekezdésben foglalt jövedelemi viszonytól eltérően rendkívüli önkormányzati segélyben részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki (különösen elemi kár, baleset, vagy egyéb hasonló körülmény bekövetkezése miatt) rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne.

(2) A rendkívüli önkormányzati segélyt elsősorban természetbeni támogatás formájában kell nyújtani. Természetbeni ellátás különösen az élelmiszer, a tankönyv, a tüzelő költségének megtérítése, a közüzemi díjak, illetve a gyermekintézmények térítési díjának kifizetése.

(3) Egy család részére egy évben legfeljebb egyszer adható rendkívüli átmeneti segély. Összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

(4) A rendkívüli önkormányzati segély megállapítása esetén a segély iránti kérelem elbírálásához szükséges hivatalos igazolást beszerezni. 

12.§. (1) Az önkormányzati segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható, Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelmező kérelme erre irányul,

b) az ellátásban részesülő életviteli alapján feltételezhető, hogy az ellátást felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.

(2) A természetben nyújtott önkormányzati segély formája élelmiszercsomag, tüzelőanyag, vagy a segély meghatározott célra történő átutalása lehet.

(3) A kérelmező kérelmére vagy a közüzemi díj megfizetésének céljából a segély közvetlenül a közüzem részére történő átutalással is folyósítható.

13.§. (1) Temetési segély nyújtható az elhunyt hozzátartozójának, vagy a temettetéséről gondoskodó más személynek, ha a temetési költségek viselése saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) A támogatás feltétele, hogy a temettető családjának az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át.

(3) Nem állapítható meg temetési segély, ha a hozzátartozó a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(4) A temetési segély összege: 20.000.- Ft.

(5) A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség: 200.000.- Ft.

(6) A temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül lehet benyújtatni, melyhez mellékelni kell az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát, vagy annak a – hivatal által hitelesített – másolatát.



10. Kamatmentes kölcsön



14.§ (1) A Képviselő-testület kérelemre kamatmentes kölcsön formájában nyújthat támogatást maximum 50.000 Ft összegben annak a személynek, aki önhibáján kívül került létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe, és rendkívüli helyzetét más módon nem tudja megoldani.


(2) A kamatmentes kölcsön annak állapítható meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén a 150%-át és a közös háztartásban, illetve családban élők vagy egyedül élő kérelmező vagyona nem haladja meg az Szt. 4.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott mértéket.


(3) A kamatmentes támogatást maximum 6 hónap alatt kell visszafizetni, a visszafizetésről megállapodást kell kötni. 


(4) A kamatmentes kölcsön nyújtása előtt minden esetben vizsgálni kell a megtérülés realitását, a nyújtott összeg nem haladhatja meg a 6 hónap alatt megtérülő összeget.


(5) Nem nyújtható kamatmentes kölcsön annak, akinek korábbi kamatmentes kölcsönből származó visszafizetési kötelezettsége van. 

III. fejezet


TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK



11. Méltányossági közgyógyellátás

15.§. (1) A képviselő-testület méltányosságból közgyógyellátásra való jogosultságot állapít meg annak a személynek, akinek gyógyszerköltsége olyan magas, hogy azt létfenntartása veszélyeztetése nélkül nem képes viselni, és

a.) az egy főre jutó jövedelme családban élők, ill. családdal egy lakásban élő egyedülálló, valamint egy lakásban együtt élő egyedülállók esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyító ellátásának a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve (továbbiakban: Egészségbiztosítási Pénztár) által elismert térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át eléri;

b.) jövedelme egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg, és a havi rendszeres gyógyító ellátásnak az Egészségbiztosítási Pénztár által elismert térítési díja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 15 %-át eléri.

(2) A képviselő-testület a méltányossági közgyógyellátásra vonatkozó hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

IV. fejezet


SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK


12. Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal


16.§ (1) Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5 fővel Szociálpolitikai Kerekasztalt (továbbiakban: Kerekasztal) hoz létre.

(2) A Kerekasztal tagjai: Mezőörs Község Önkormányzat Polgármestere, a Gyermekjóléti Szolgálat képviselője, a háziorvos, a védőnő, a polgármesteri hivatal ügyintézője, az óvodavezető.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal évente legalább egy alkalommal köteles ülést tartani, melynek összehívásáról a polgármester gondoskodik. Működésének szabályait a Kerekasztal maga dolgozza ki.


13. A szociális szolgáltatások (ellátások) formái


17. § (1) Mezőörs Község Önkormányzata által nyújtott szociális alapszolgáltatások:

a) családsegítés.

(2) A Képviselő-testület az Szt. 64.§-ában meghatározottak szerint a szociális és mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából családsegítés szolgáltatást nyújt a Bakonyér Gyermekjóléti és Családsegítő Intézmény útján.

(3) A családsegítő szolgáltatás igénybevétele térítésmentes.


V. fejezet


ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


14. Hatályba léptető rendelkezések


18.§ (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Mezőörs Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályairól szóló 6/20061.(VI.30.) önkormányzati rendelete, valamint a képviselő-testület által átruházott hatáskörökről szóló 15/2011. (IX.21.) önkormányzati rendelete.