Szendrő Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (V. 29.) önkormányzati rendelete

A közművelődési tevékenység helyi feladatairól

Hatályos: 2014. 05. 30- 2021. 11. 24

Szendrő Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában  és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 13.§ 7. pontjában meghatározott feladatkörében  eljárva  az alábbiakat rendeli el:

Alapelvek

  1. §

Az önkormányzat a közművelődési tevékenység feltételeinek szabályozása során arra törekszik, hogy biztosítsa Szendrő város polgárainak jogát


a.) a kulturális örökség javainak és ezek jelentőségének megismerésére a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint ezek védelmével kapcsolatos ismeretek megszerzésének lehetőségét a rendelkezésre álló eszközök útján,


b.) a közművelődési intézmények szolgáltatásainak igénybevételére,


c.) műveltsége, készségei életének minden szakaszában való gyarapítására, közművelődési jogai érvényesítése céljából szervezeti és tartalmi segítségre közösség létrehozásához, közművelődési közösségi szintér szervezéséhez és jogszabályban meghatározottak szerint szervezet alapításához, működtetéséhez.

2. §


Az önkormányzat közművelődési intézménye nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem. A közművelődési tevékenység során tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés. A Törvényben és e rendeletben rögzített jogok megilletnek minden személyt nem, kor, vallás, politikai, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési különbségtétel nélkül.


A rendelet hatálya

3. §

E rendelet hatálya kiterjed


a.) a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, Szendrő városban lakó állampolgárokra,

b.) az önkormányzat közművelődési intézményére, alkalmazottaira,

c.) a rendelet által szabályozott, közművelődési megállapodás vagy más úton támogatott intézményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire,

d.) a képviselő-testületre és szerveire, a Szendrői Közös Önkormányzati Hivatalra.


Az önkormányzat közművelődési feladatai

4. §

(1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység támogatása során alapfeladatának tekinti:


a.) Közművelődési intézmény fenntartásával lehetőséget biztosítani a város polgárai számára kulturális , művelődési és szórakozási igényeik kielégítésére, a szabadidő kulturális célú eltöltésére, tekintettel a kulturális esélyegyenlőtlenségek csökkentésére.

b.) Az iskolarendszeren kívüli, az egész életen át tartó tanulás különböző formáit, az életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek támogatását, a humánerőforrás fejlesztését.

c.) a gyermekek, fiatalok és idősek művelődési, művészeti és közösségi életének segítését, a kortárs nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek közvetítését

d.) a település, környezeti, szellemi, művészeti értékeinek , hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

e.) a környezetkultúra javítását, a településesztétikai kultúra fejlesztését,


f.) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismertetését, gyarapítását, különös tekintettel a településen élő nemzeti-etnikai kisebbségek kultúrájára,

g.) a kegyeleti kultúra és az ünnepek kultúrájának gondozását,

h.) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek , műhelyek tevékenységére,

i.) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének , érdekérvényesítésének segítését, a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését,

j.) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását, egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

k.) A közművelődési és közéleti tevékenységek bemutatását a helyi elektronikus médiumok által, helyi adatbázisok, információhordozók kialakítását és gyarapítását, az internetes hozzáférés segítését.

l.) A kultúra sajátos eszközrendszerére alapozott idegenforgalmi fejlesztések segítését.

m.) Kapcsolatépítést a közművelődés megyei és országos szervezeteivel, a határon túli magyar művelődési közösségekkel, testvértelepülések kulturális intézményeivel, egyesületeivel, művelődési közösségeivel.


(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben részletezett közművelődési feladatainak ellátása során szorosan együttműködik a helyi közművelődési tevékenységet folytató, önszerveződő közösségekkel.


Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának struktúrája és intézménye

5. §

Az önkormányzat a 4. §-ban felsorolt feladatai ellátása érdekében a Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár intézményét, mint költségvetési szervet, közintézményt működteti.

6. §


(1) Az önkormányzat egyes közművelődési feladatainak ellátásában az alábbi intézményeket és szervezeteket vonhatja be:


a.) az önkormányzat nem közművelődési alapfeladatú intézményeit,

b.) a település területén nem önkormányzati és nem közművelődési alapfeladattal, de közművelődési tevékenységi körrel is rendelkező intézményeit,

c.) a települési székhelyű, helyben működő, közművelődési célú civil szervezeteket,

d.) a településen bejegyzett közművelődési fő tevékenységkörű vállalkozásokat, gazdasági társaságokat,

e.) nemzetiségi  önkormányzatokat.


(2) Az (1) bekezdésben megjelölt intézményeknek és szervezeteknek a közművelődési feladatellátásban való bevonása az önkormányzat által fenntartott intézmény által el nem látott feladatok teljesítése érdekében történhet.


7. §


Az önkormányzat a 6. § (1) bekezdése c)-d) pontjában szereplő intézményekkel és szervezetekkel a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására közművelődési megállapodást köthet.


Az önkormányzat közművelődési intézménye, közösségi szinterei

8. §

Az önkormányzat fenntartóként az alábbi intézményét tartja fenn:

Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár (3752 Szendrő, Fő út 18.)


Szervezeti egységei:

  • Közösségi Ház

3752 Szendrő, Fő út 16.

  • Kékfestőház Múzeum

3752 Szendrő, Petőfi tér 6.

  • Pedellus Ház

3752 Szendrő, Fő út 37.

  • Sportmúzeum és Szabadidő Ház

      3752 Szendrő, Kovács út 9.

  • Tájház-Iskolatörténeti kiállítás

3752 Szendrő, Váralja út


A közművelődési tevékenység finanszírozása

9. §


(1) Az önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait költségvetéséből finanszírozza. A közművelődési feladatainak ellátása érdekében éves költségvetésében biztosítja a közművelődési intézmény személyi és tárgyi feltételeit, működéséhez szükséges forrásokat.


(2) Az éves költségvetés elkészítésénél minden évben érvényesíti az érdekeltségnövelő-, valamint a feladatfinanszírozási támogatásokról szóló hatályos jogszabályokban foglaltakat.

(3) Intézményén keresztül és saját jogán is részt vesz az országosan meghirdetett kulturális célú pályázatokon.

(4) Az intézményt és a rendeletben felsorolt szervezeteket a vállalt közművelődési feladatok arányában az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti. A pénzügyi támogatás nem veszélyeztetheti a rendeletben, illetve az intézmény alapító okiratában rögzített alapfeladatok megvalósítását.


Szendrő Város kiemelt közművelődési rendezvényei

10.§


(1) Szendrő város kiemelt figyelmet fordít a városi ünnepek és a kiemelt regionális, országos és kulturális-közművelődési rendezvények előkészítésére és lebonyolítására.


(2) Kiemelt városi ünnepségek az alábbiak:

            január 22.-Magyar Kultúra Napja

            március 15.-ünnepi megemlékezés

            május vége- Gyermeknap

            július első hétvége-Szendrői Napok/ Városnap

            július második hétvége- Majorette Találkozó

            augusztus 20.-ünnepi megemlékezés

            október 6.-ünnepi megemlékezés

            október második hétvége- Őszi fesztivál

            október 23.-ünnepi megemlékezés

            december közepe- Karácsonyváró rendezvény

(3) Az városi ünnepségek, kiemelt rendezvények megszervezése és lebonyolítása a civil közösségekkel együttműködve az önkormányzat és a Közművelődési Központ feladata.


Záró rendelkezések

11. §.


(1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.


(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Szendrő Város Önkormányzatának a város közművelődési feladataira és ellátásának feltételeire vonatkozó 11/2001. (IV.25) rendelete


Szendrő, 2014. május 29.





 Tomorszki István                                                               Dr. Istenes Ibolya

      polgármester                                                                          jegyző