Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a lakóhelyi környezet védelméről

Hatályos: 2023. 01. 01

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (VI. 6.) önkormányzati rendelete

a lakóhelyi környezet védelméről

2023.01.01.

Sarkad Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a lakóhelyi környezet védelméről, a közterületekről, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy a Sarkad Város területén lakó emberek egészségének védelme a jelenlegi és a jövő nemzedék életfeltételeinek rendszeres javítása érdekében megállapítsa a helyi sajátosságoknak megfelelően az emberi környezet védelmével, megóvásával és alakításával kapcsolatos helyi szabályokat, elhárítsa és csökkentse az urbanizációs folyamat eredményeként elkerülhetetlenül jelentkező környezet-károsító általános és esztétikai hatásokat.

2. § (1) E rendelet hatálya Sarkad Város közigazgatási területén kiterjed jogi személyekre, jogi személyiség nélküli gazdasági és egyéb társaságra, természetes személyre.

(2) Közterületnek minősül a rendelet alkalmazása szempontjából az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott valamennyi belterületi földrészlet (pl. közutak, járdák, terek, parkok, átjárók, közök, stb.) Ugyancsak közterületnek minősülnek a közhasználatú (bárki által használható) épületrészek (pl. vasúti és autóbusz váróterem és váróhelyek előcsarnoka, várói, stb.).

(3) Városkép alatt a város egészének, vagy valamely részének külső, általában a közterületekről látható megjelenését kell érteni.

(4)1 Avar és kerti hulladéknak minősül, a falomb, kaszálék, ágnyesedék, egyéb növényi maradvány, melynek égetését egyéb jogszabály nem tiltja.

3. § E rendelet rendelkezései nem alkalmazhatók a 2012. évi CLXXXV. törvény - a hulladékról -, által szabályozott anyagok (folyadékok) gyűjtése, kezelése, elhelyezése és ártalmatlanítása tekintetében.

II. Fejezet

A közterületek fenntartása, használata

4. § (1) A település belterületén lévő közterületek kezelése részben belterjesen, részben külterjesen valósul meg.

a) A belterjesen kezelt, gondozott területek egy részét kertészeti rendezés szerint, más részét általános belterjes módon kell gondozni.

Ezeket a területeket a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

b) Külterjesen kell gondozni az (1) bek. a./ pontja alá nem tartozó valamennyi belterületi földrészletet.

(2) Külterjesen gondozott az a földrészlet, ahol legalább füvesítés van és ennek szükség szerinti kaszálása, az ott fellelhető fák, bokrok, stb. növény gondozása és védelme valósul meg, de további telepítés (gyep és fásítás) nem előre elfogadott tervek, elképzelések szerint történik.

5. § (1) Az intézményes gondozásba be nem vont területek gondozását a kezelő a lakosság és a közületek együttesen végzik.

(2) Az intézményesen nem gondozott közterületek fűtermését az érintett ingatlan tulajdonosok betakaríthatják, és takarmányozás céljára felhasználhatják.

6. § (1) Az utcai fásítások pótlása, illetve felújítása a Polgármesteri Hivatal Műszaki és Beruházási Osztálya által összeállított terv szerint, elsősorban őshonos fafajták telepítésével történik.

(2) Az utcaközösség kérésére elkészített tervben a felújítás - utcánként egységesen - gyümölcsfával engedélyezhető. Ez esetben a telepítési, gondozási és növényvédelmi munkát az érintett lakosság biztosítja, és a termést betakaríthatja.

7. § (1) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit a városrendezési tervekben meghatározott rendeltetésnek megfelelően, jogszabályokban körülírt célra és módon - állaguk sérelme nélkül és az általános magatartási szabályok betartásával - mindenki ingyenesen használhatja.

(2) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatát a tulajdonos képviseletében, az ingatlanok kezelőjeként a Városgazdálkodási Iroda vezetője engedélyezi. Az engedélyezés során a Polgármester a kérelmezővel polgári jogi szerződést köt, melyet a jegyző, elsősorban építési hatósági szempontból ellenjegyez.

(3) Ha a használat közút területét is érinti, úgy az engedély megadásához a közút kezelőjének hozzájárulása is szükséges.

(4) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért használati díjat kell fizetni. Ennek mértékét a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

8. § A 7. §-ban foglalt rendelkezések nem érintik:

a. a piaci használat engedélyezésére és ezzel kapcsolatos díj fizetését,
b. a jármű várakozó és megőrző helyek területén tartózkodó gépjárművek után fennálló fizetési kötelezettséget.

9. § (1) A közterületen indokolt esetben kereskedelmi és vendéglátó, illetőleg szolgáltatást ellátó létesítmény ideiglenes elhelyezése engedélyezhető.

(2) Üzleten kívüli kereskedelem közterületen csak a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott feltételekkel folytatható.

(3) Közterület használati engedéllyel alkalomszerűen lehet árusítani zöldséget, gyümölcsöt, és vágott virágot a következő feltételek együttes fennállása esetén:

a. az adott zöldség-, gyümölcs és virág érésének, betakarításának időszakában;
b. saját házikertben, kiskertben termesztett kismennyiség esetén;
c. 1 m2-nél nem nagyobb terület elfoglalásával;
d. a közegészségügyi, és köztisztasági követelmények betartásával;
e. a gyalogos- és járműforgalom zavarása nélkül.
Nem adható közterület használati engedély közintézmények bejáratánál, illetve azok közvetlen környezetében, és a kiemelten gondozott zöldterületeken.
(4) Szórakoztató intézmény (cirkusz, körhinta, stb.) részére közterület-használat lakóterületek tömbtelkén nem engedélyezhető.
(5) A vízvezeték-hálózatra telepített tűzcsapok, elzáró és kezelő szerelvények és az azok igénybevételeihez szükséges területre közterület használati engedély nem adható.

10. § (1) A közterület használati engedélyben elő kell írni az eredeti állapot megtartására, illetve helyreállítására vonatkozó kötelezettséget.

(2) Ha a használó az eredeti állapot helyreállításáról nem gondoskodik, a közterületi engedély kiállítója köteles szabálysértési feljelentés tenni és a használó költségére a helyreállítást elvégezni.

III. Fejezet

A közterületek védelme

11. § (1) A közterületek, azok építményei, berendezései, felszerelései és növényzete megóvásában valamennyi lakos, igénybevevő és közület köteles közreműködni.

(2) A közterületek kezelői jogát a Városgazdálkodási Iroda gyakorolja, és ellátja az ezzel kapcsolatos feladatokat.

12. § (1) A közterületek kulturális, sport és kereskedelmi rendezvények céljára csak engedéllyel vehetők igénybe. A rendező szerv köteles a közterület megóvását biztosítani, az esetlegesen keletkező károkért a felelősséget vállalni.

(2) A sport és játszótereket és azok felszerelését csak funkciójuknak megfelelően szabad használni.

(3) A belterjesen gondozott parkterületeken közlekedni csak az erre kijelölt részeken (járda, sétány) szabad.

13. § (1) A belterjesen gondozott közterületeken (1. sz. melléklet) álló fák és növényzet gondozását a Városgazdálkodási Iroda végzi.

(2) A légvezetéket fenntartó szervek (elektromos áram- és telekommunikációs szolgáltató) a szolgáltatást zavaró gallyak eltávolítását saját hatáskörben, szakszerű felügyelet mellett elvégezhetik.

(3) Közterületen tilos a virágok, a virághagymák és más növények gyűjtése. Gyógynövények gyűjtése (pl. hárs) csak a kezelő engedélyével történhet.

(4) A közterületeken álló fák törzsét hirdetések céljára használni, a fák ágaira tárgyakat (pl.: esővíz-levezető csatorna) ráakasztani nem szabad.

(5) Valamennyi közületi építtető köteles az építéssel járó felvonulási munkálatok, bontási tevékenység, illetve tereprendezés megkezdése előtt a helyszínen található termőföldet a Városgazdálkodási Iroda képviselőjével történt előzetes egyeztetés alapján lefejteni, meghatározott helyen deponálni. Az építtető az építkezés befejezése után ennek a termőföldnek a felhasználásával köteles a területet helyreállítani, a megmaradt termőföldet közcélú zöldterület építésénél - felújításánál történő felhasználásra a Városgazdálkodási Iroda rendelkezésére bocsátani.

14. § (1)2 Közterületen álló fa kivágása a 346/2008. (XII.30.) Korm.rendelet – a fás szárú növények védelméről – alapján, kizárólag Sarkad Város Jegyzőjének engedélyével történhet.

(2) Az avar és kerti hulladékot elsősorban komposztálni kell.

(3) Sarkad város közigazgatási területén az avar és kerti hulladék február 15 - április 30. között, valamint október 1 - november 30. között égethető szabadtéren, egyék időszakban tilos.

(4)3 Égetni hétköznapokon és szombaton 900 -1900 óra között lehet. Tilos égetni vasárnapon és ünnepnapokon, illetve akkor, amikor az illetékes állami szerv (megyei, régiós, országos) tűzgyújtási tilalmat rendel el.

(5) Égetni csak száraz avart és kerti hulladékot szabad csapadékmentes és szélcsendes időben, az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban előírtak betartásával.

(6) Az avar és kerti hulladék égetését tiltó időszak alatt az ingatlantulajdonos a nem komposztált avart és kerti hulladékot a települési szilárd hulladék begyűjtését végző közszolgáltatóval köteles elszállíttatni, a közterületen nem tárolható.

(7)4 Az avart és kerti hulladékot csak olyan jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni, ahol az égetés hősugárzása környezeti kárt nem okoz. A tűzgyújtásra alkalmas hulladék tömegét úgy kell meghatározni, hogy az meggyújtva a környezetét ne veszélyeztesse. A tűz begyújtásához egyéb légszennyezést okozó anyag (pl. benzin, olaj, gumi stb.) nem használható.

(8) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális, illetve ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (pl. PVC, vegyszer, festékes göngyöleg, kezelt faipari termék stb.).

(9) Szabadtéren a tűzgyújtásra, tüzelőberendezés használatára, illetve az égetés helyszínének elhagyására, a tűz eloltására az Országos Tűzvédelmi szabályzat előírásait kell alkalmazni.

15. § (1) Útburkolat és járdák alatt közművezetékek elhelyezéséhez, burkolat felbontásához a közút tulajdonosának engedélye szükséges.

(2) A közút tulajdonosa köteles előírni az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségét.

(3) Az (1) bekezdés alkalmazása szempontjából burkolatnak tekinthető a gyalogos és járműforgalom céljára szolgáló közterületek szilárd, kavicsozott, salakozott, vagy egyéb anyagból készített felső rétege, valamint a belterjesen gondozott zöldterületek virágágyai és gyepfelületei is.

(4) Sarkad Város önkormányzati úton megközelíthető belterületi szakaszait korlátozott forgalmú övezetnek, az ezen területeken belül található önkormányzati utakat korlátozott forgalmú közutaknak nyilvánítja. Nem minősül korlátozott forgalmú közútnak az Ady Endre utca.

(5) A korlátozott forgalmú övezetek olyan területek, ahová a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 14. § (1) bekezdés l) pontjában meghatározott módon, a jelzőtáblán megjelölt, megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsival, vontatóval, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel a behajtás korlátozott.

(6) A korlátozott forgalmú övezetekbe és a korlátozott forgalmú közutakra a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű - a (7) bekezdésben meghatározott kivételekkel - csak behajtási hozzájárulással hajthat be.

(7) A korlátozott forgalmú övezetekbe és a korlátozott forgalmú közutakra behajtási hozzájárulás nélkül behajthat,

a. a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű,
b. a figyelmeztető jelzést használó jármű,
c. kommunális közszolgáltatást végzők járművei.
(8) Behajtási hozzájárulást kérelemre az kaphat, aki a korlátozott forgalmú övezet vagy a korlátozott forgalmú közút területére az alábbi célokkal kíván behajtani:
a. a korlátozott forgalmú övezet területén lévő vagy a korlátozott forgalmú közút mellett elhelyezkedő ingatlan, amelyhez árut szállítanak és az áru szállítása másként nem oldható meg,
b. a korlátozott forgalmú övezet területén vagy a korlátozott forgalmú közút mellett folyó építkezéshez való szállítás a szükséges legkisebb megengedett össztömegű tehergépjárművel,
c. a tehergépjármű forgalmi engedélyében feltüntetett cím a korlátozott forgalmú övezet területén vagy a korlátozott forgalmú közút mellett van,
d. a tehergépjármű korlátozott forgalmú övezetbe vagy korlátozott forgalmú közútra való behajtásához közérdek fűződik.
(9) A behajtási hozzájárulás kiadása iránti kérelmet a tehergépkocsi, a vontató, a mezőgazdasági vontató és a lassú jármű tulajdonosa, üzembentartója vagy az úti cél ingatlanjának tulajdonosa nyújthatja be.
(10) 5
(11) A behajtási hozzájárulás az abban megjelölt korlátozott forgalmú övezetbe vagy korlátozott forgalmú közútra való behajtásra, az úti cél megközelítésére, folyamatos rakodásra és az övezet vagy a közút elhagyására jogosít.
(12) A behajtási hozzájárulást a Városgazdálkodási Iroda adja ki.
(13) A behajtási hozzájárulás a kiadás napjától a hozzájáruláson feltüntetett időpontig érvényes.
(14) Sarkad Város korlátozott forgalmú övezetbe sorolt területeire 20 tonna összsúlyt meghaladó gépjárművek, a kommunális közszolgáltatást végzők járművei kivételével, nem hajthatnak be.
(15) 6
IV. Fejezet

A városkép alakítására vonatkozó rendelkezések

16. § (1) A város képének megőrzésére, fejlesztésére vonatkozóan az 1997. évi LXXVIII. törvény - az épített környezet alakításáról és védelméről - 29. § és 30/C .§ paragrafusait kell alkalmazni.

(2) A városkép szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek minősülnek a 3. sz. mellékletben felsorolt, valamint a műemléki és természetvédelmi területek.

17. § (1) A városkép szempontjából kiemelkedő jelentőségű területen

a. bármilyen létesítményt elhelyezni csak a Helyi Építési Szabályzat, és/vagy a Polgármesteri Hivatal ágazati osztálya által meghatározott módon és méretek szerint szabad;
b. egyes összefüggően belátható utcavonalakon csak egységes kivitelű és harmonikus színezésű üzletportál, díszvilágítás, hirdetőberendezés fényreklám létesíthető;
c. a közterületek burkolata a városkép követelményeinek megfelelő anyagból és formában alakítható ki.
(2) A kiemelkedő jelentőségű területeket a Polgármester évente egy alkalommal köteles felülvizsgáltatni és szükség esetének a rendelet 16. § által szabályozott módon eljárni.

18. § Belterületen falragaszok hirdetmények elhelyezése csak a Városgazdálkodási Iroda által kihelyezett vagy engedélyezett hirdetőtáblákon, (kivéve magántulajdonú építmény határoló szerkezetei) valamint üzletek, üzlethelyiségek kirakatában megengedett.

19. § Kiemelkedő jelentőségű területen végzett és 3 hónapnál hosszabb ideig tartó építési munka esetén az építési területet 180 cm . palánkszerű tömör, át nem látható kerítéssel kell a közterülettől elhatárolni. A palánkok falragaszok helyezhetők el.

V. Fejezet

A közterületek, ingatlanok tisztántartása

20. § A közterületek tisztaságának fenntartásában a település valamennyi lakosa és közülete köteles közreműködni.

21. § (1) A burkolt utak és közjárdák a burkolat vizeinek elvezetését szolgáló önkormányzati kezelésben lévő zártcsatornák, és belterjesen gondozott zöldterületek tisztántartásáról a Városgazdálkodási Iroda gondoskodik.

(2) Az ingatlanok előtti járda állandó tisztántartása, a hó eltakarítása, a síkosság elhárítása az ingatlan tulajdonosainak (kezelő, használó, bérlő) kötelessége.

(3) Az ingatlanra történő behajtást szolgáló kapubejárók alatti átereszek megvásárlása, lehelyezése jó karban-, és tisztántartása ugyancsak az ingatlan tulajdonosának (kezelő, használó) kötelessége.

(4) Az egyes ingatlanok előtt a közutak tengelyéig terjedő terület tisztítása, karbantartása, kaszálása az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének használójának kötelessége.

(5) A szórakozóhelyek, vendéglátó egységek, üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek előtti járdaszakaszt az üzemeltető köteles tisztántartani.

22. § (1) A nagy forgalmú közterületeken a Városgazdálkodási Iroda gondoskodik megfelelő méretű szemétgyűjtők helyének kijelöléséről és elhelyezéséről megfelelő időközönként ürítéséről.

(2) A Városgazdálkodási Iroda által szervezett lomtalanítási akció keretében a megjelölt helyre és időszakban a háztartásokban keletkezett lom (feleslegesség vált, tönkrement használati tárgyak) elhelyezhetők.

(3) A közterületeken létrejött illegális szemétlerakó helyeket a Városgazdálkodási Iroda köteles felderíteni és folyamatosan gondoskodni azok megszüntetéséről.

23. § (1) A járművek vezetői földútról burkolt útra való felhajtása előtt kötelesek a jármű kerekeit a sártól megtisztítani.

(2) Ha építkezés vagy más munkavégzés miatt a burkolaton sárfelhordás keletkezik, a kivitelező köteles annak folyamatos eltávolításáról, a balesetmentes közlekedés feltételeinek fenntartásáról gondoskodni.

(3) Anyag vagy áru szállításánál, rakodásánál a közterület szennyeződésének eltávolításáról, a szennyeződés előidézője haladéktalanul köteles gondoskodni.

24. § (1) A közművek javítása, építése során feleslegessé váló föld, felbontott burkolat elszállításáról, a munkákról való elvonulás előtt az engedélyes, illetve a közmű üzemeltetője gondoskodni köteles.

(2) Amennyiben a közmű üzemeltetője az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségének nem tesz eleget, intézményesen gondozott, illetve tisztított területeken a Városgazdálkodási Iroda köteles a hulladékot a mulasztók költségére elszállítatni.

25. § Az ingatlanok tisztántartásáról az ingatlan felett rendelkezni jogosult (tulajdonos, kezelő, használó, haszonélvező, illetve megbízott - a továbbiak: tulajdonos), másnak a használatában, bérletében lévő területek, helyiségek tisztántartásáról pedig a használó, illetve bérlő köteles gondoskodni.

VI. Fejezet

Vegyes rendelkezések

26. § A rendeletben foglaltak betartásáról a Városgazdálkodási Iroda - hatáskör, illetve ügyrendi feladata - keretei között köteles gondoskodni.

Záró és hatályba léptető rendelkezések

27. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a lakóhelyi környezet védelméről szóló 17/1991. (VII. 23.) sz. önkormányzati rendelet.

4. melléklet

1

Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testülete 15/2014. (IX.05.) önkormányzati rendelete 1. §-ával kiegészült szöveg. Hatályos 2014. szeptember 6. napjától.

2

Módosította Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2018. (VI.22.) önkormányzati rendeletének 1. §-a. Hatályos 2018. június 23. napjától.

3

Módosította Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2018. (VI.22.) önkormányzati rendeletének 2. §-a. Hatályos 2018. június 23. napjától.

4

Módosította Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2018. (VI.22.) önkormányzati rendeletének 3. §-a. Hatályos 2018. június 23. napjától.

5

Hatályon kívül helyezte Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/20223. (XII.16.) önkormányzati rendeletének 2. §-a. Hatálytalan 2023. január 1. napjától.

6

Hatályon kívül helyezte Sarkad Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/20223. (XII.16.) önkormányzati rendeletének 2. §-a. Hatálytalan 2023. január 1. napjától.