Szántód Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2014. (XI.18.) önkormányzati rendelete

A házasságkötés során nyújtott szolgáltatás szabályairól és díjairól

Hatályos: 2014. 11. 19- 2017. 05. 01

SZÁNTÓD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK


10/2014.(XI.18.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE


A HÁZASSÁGKÖTÉS SORÁN NYÚJTOTT SZOLGÁLTATÁS SZABÁLYAIRÓL ÉS DÍJAIRÓL


Szántód Község Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdése a)-b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 31. cikk h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A rendelet hatálya az önkormányzat közigazgatási területén a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal anyakönyvvezetője által tartott házasságkötés során nyújtott szolgáltatást igénybevevőkre terjed ki.

2. § A házasságkötés lebonyolítására az önkormányzat a hivatali helyiségét biztosítja.

3. § (1) Kérelemre a házasságkötés külső helyszínen is megtartható. Az erre irányuló kérelmet írásban kell benyújtani az eljáró anyakönyvvezetőnél. A kérelem elbírálásáról a jegyző dönt, és a kérelemnek helyt ad, ha a kérelmezők

a) a tanúk, és szükség esetén a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítják,

b) gondoskodnak a házasságkötés ünnepélyes kereteiről,

c) gondoskodnak az anyakönyvvezető külső helyszínre utazásáról és a hivatali helyiségbe való visszautazásáról,

d) egyidejűleg gondoskodnak az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvi iratok biztonságos szállításáról, és a külső helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről és

e) megfelelő idő áll rendelkezésre két ügyvitelileg előkészített házasságkötés között.

(2) Az (1) bekezdés b) pontjának alkalmazásában ünnepélyes keretek alatt kifejezetten a hagyományos értékrend szerinti feltételeket kell érteni, melyek nem térhetnek el az általános közízléstől. Az anyakönyvvezető megtagadja a külső helyszínen való közreműködést, ha a helyszínre érve megállapítja, hogy a körülmények megváltoztak, az ünnepélyes keretek nem biztosítottak. Ilyen esetben a házasságkötést a hivatali helyiségben lehet megtartani.

(3) A jegyző rendkívüli körülmény fennállása esetén is engedélyezheti házasságkötés külső helyszínen történő megtartását. Rendkívüli körülmény a közeli halállal fenyegető esemény, valamint valamelyik házasuló fél mozgáskorlátozottsága, egészségi állapota, amely miatt különös erőfeszítés lenne számára a hivatali helyiségben való megjelenés, melynek fennállásához orvosi igazolás, vagy életveszély esetében az orvosnak az anyakönyvvezető előtt tett nyilatkozata szükséges.

(4) Nem köthető házasság a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napon.

4. § (1) Az anyakönyvvezető térítésmentesen működik közre hivatali munkaidejében a hivatali helyiségben, és rendkívüli körülmény fennállása miatt engedélyezett külső helyszínen.

(2) A hivatali munkaidején kívüli házasságkötés során közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő egésze vagy egy része helyett, és külső helyszínen történő házasságkötés esetén, az e rendeletben meghatározott mértékű díjazás illeti meg.

5. § (1) Az anyakönyvvezetői közreműködésért házasságkötésenként az alábbi díjat kell megfizetni:

a) hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben, valamint hivatali munkaidőn kívül közösségi házban, templomban 15.000 Ft. Ebből az anyakönyvvezető díja bruttó 10.000 Ft.

b) a házasuló felek otthonában, közterületen és vendéglátó helyen 40.000 Ft. Ebből az anyakönyvvezető díja bruttó 15.000 Ft.

c) Hajón 60.000.-Ft. Ebből az anyakönyvvezető díja bruttó 20.000.-Ft.

(2)  Az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott  díjat az önkormányzat átvállalja, és a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal részére közvetlenül megfizeti, amennyiben a házasuló felek legalább egyike szántódi lakóhellyel rendelkezik.

(3) A díjat a bejelentkezéskor vagy a külső helyszín engedélyeztetésekor kell leróni legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanapon a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal pénztárában.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Szántód,2014.november 17.



                               Vizvári Attila                                                     Dr. Kiss Pál                                                                                                                                                                                                              

                                polgármester                                                címzetes főjegyző




Kihirdetve: a Balatonföldvári Közös Önkormányzati Hivatal Szántód hirdetőtábláján 15 napra elhelyezett hirdetménnyel 2014. november 18. napján.

                                                                                                          Dr. Kiss Pál

                                                                                                    címzetes főjegyző