Cegléd Város Önkormányzata 11/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások térítési díjainak megállapításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Cegléd Város Önkormányzata 11/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint az ellátások térítési díjainak megállapításáról

2023.06.01.

Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdésének b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális, gyermekjóléti szolgáltatások és ellátások feladatkörében eljáró Abony Város Önkormányzata, Albertirsa Város Önkormányzata, Ceglédbercel Község Önkormányzata, Csemő Község Önkormányzata, Dánszentmiklós Község Önkormányzata, Jászkarajenő Község Önkormányzata, Kocsér Község Önkormányzata, Kőröstetétlen Község Önkormányzata, Mikebuda Község Önkormányzata, Nyársapát Község Önkormányzata, Tápiószőlős Község Önkormányzata, Törtel Község Önkormányzata és Újszilvás Község Önkormányzata véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás (a továbbiakban: CTKT) társult települései: Abony, Albertirsa, Cegléd, Ceglédbercel, Csemő, Dánszentmiklós, Jászkarajenő, Kocsér, Kőröstetétlen, Mikebuda, Nyársapát, Tápiószőlős, Törtel és Újszilvás települések közigazgatási területére.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a CTKT társult településein a CTKT által fenntartott a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Sztv.) szabályozott, a személyes gondoskodás keretébe tartozó alapszolgáltatást és szakosított ellátást nyújtó szociális intézményekre: a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központjára és a Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központra.

2. § E rendeletben alkalmazott fogalmakat az Sztv. 4. §-a szerint kell értelmezni.

2. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formái

3. § A Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Humán Szolgáltató Központja (a továbbiakban: Abonyi Szolgáltató Központ) az alábbi, a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat nyújtja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c)1 a család- és gyermekjóléti szolgálat által biztosított családsegítés

d) közösségi ellátás pszichiátriai betegek részére,

e) támogató szolgáltatás,

f) nappali ellátás (idősek klubja).

4. § (1) A Ceglédi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ (a továbbiakban: Ceglédi Szolgáltató Központ) az alábbi, a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatásokat nyújtja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c)2 a család- és gyermekjóléti központ által biztosított családsegítés

d) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

e) közösségi ellátás szenvedély betegek részére,

f) nappali ellátás (idősek klubja).

(2) A Ceglédi Szolgáltató Központ a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást az ápolást, gondozást nyújtó intézményben, az idősek otthonában nyújtja demens személyek ellátásával átlagos és emelt szinten.

3. Étkeztetés

5. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorulóknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, valamint eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Étkezésnél a szociális rászorultság feltételei az alábbiak:

a) a kérelmező a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte,

b) a kérelmező egészségkárosodása miatt, amelyet határozattal igazol,

c) a kérelmező átmeneti jelleggel betegsége, sérülése miatt önmaga ellátására képtelen,

d) fogyatékossága, pszichiátriai betegsége miatt érvényes szakorvosi igazolással rendelkezik,

e) szenvedélybetegsége miatt érvényes háziorvosi igazolással rendelkezik,

f) hajléktalansága miatt ellátása nem biztosított.

4. Házi segítségnyújtás

6. §3 (1) Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást. A házi segítségnyújtás keretében szociális segítést vagy személyi gondozást kell nyújtani.

(2) Szociális segítés keretében biztosítani kell:

a) a lakókörnyezeti higiénia megtartásában való közreműködést,

b) a háztartási tevékenységben való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében és a kialakult veszélyhelyzet elhárításában történő segítségnyújtást,

d) szükség esetén a bentlakásos szociális intézménybe történő beköltözés segítését.

(3) Személyi gondozás keretében biztosítani kell:

a) az ellátást igénybe vevővel a segítő kapcsolat kialakítását és fenntartását,

b) a gondozási és ápolási feladatok elvégzését,

c) valamint a szociális segítés keretében biztosított feladatok ellátását.

(4) Az intézményvezető a szolgáltatás iránti kérelem alapján az Sztv. 63. § (6) bekezdése szerint megvizsgálja és megállapítja az igénylő napi gondozási szükségletének mértékét.

(5) A házi segítségnyújtás során:

a) a szociális segítés biztosítása esetén, ha személyi gondozási feladatok ellátása válik szükségessé, a gondozási szükséglet vizsgálatát ismételten el kell végezni,

b) amennyiben szakápolási feladatok ellátása válik szükségessé, a házi segítségnyújtást végző személy kezdeményezi az otthonápolási szolgálat keretében történő ellátást.

5. Családsegítés

7. §4 A családsegítés az Sztv. 64. § (1) bekezdése szerinti szociális alapszolgáltatás, mely magában foglalja az Sztv. 64. § (3)-(4) és (7) bekezdéseiben, a család- és gyermekjóléti központ esetében pedig az Sztv. 64. § (8) bekezdésében rögzített feladatokat is.

6. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

8. §5 (1) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, vagy pszichiátriai betegek részére az önellátó életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás.

(2) A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell:

a) az ellátott személy segélyhívása esetén az ügyeletes gondozónak a helyszínen történő haladéktalan megjelenését,

b) a segélyhívás okául szolgáló probléma megoldása érdekében szükséges azonnali intézkedések megtételét,

c) szükség esetén további egészségügyi vagy szociális ellátás kezdeményezését.

9. § (1) Az intézményvezető a szociális rászorultság fennállását a szolgáltatás igénybevételét megelőzően megvizsgálja.

(2) A szolgáltatás igénybevétele szempontjából a szociális rászorultság kritériumait az Sztv. 65. § (4) bekezdése szabályozza.

7. Közösségi ellátás pszichiátriai betegek részére

10. § (1) A közösségi pszichiátriai ellátás olyan önkéntesen igénybe vehető, hosszú távú, közösségi alapú gondozás, amelynek során a gondozás és a pszicho-szociális rehabilitáció az ellátott otthonában, illetve lakókörnyezetében történik.

(2) A közösségi pszichiátriai ellátás a következő szolgáltatásokat biztosítja:

a) problémaelemzés,

b) készségfejlesztés,

c) pszicho-szociális rehabilitáció.

8. Közösségi ellátás szenvedély betegek részére

11. § (1) A szenvedélybetegek közösségi ellátása olyan önkéntesen igénybe vehető, hosszú távú, közösségi alapú, az ellátott otthonában, illetve lakókörnyezetében történő gondozás, amelynek célja az életmód-változás elindítása, segítése és folyamatos nyomon követése.

(2) A közösségi ellátás célja azon szenvedélybetegek segítése, akik saját lakókörnyezetükben élnek és megfelelő életvitelük fenntartásához segítséget igényelnek, valamint azon szenvedélybetegek segítése, akik nem bentlakásos ellátásban, orvosi vagy egyéb terápiás kezelésben részesülnek, és önálló életvitelük fenntartásához segítségre van szükségük.

9. Támogató szolgáltatás

12. § A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása révén. Feladatát a személyi segítő szolgálat és a szállító szolgálat működtetésével látja el.

10. Nappali ellátás (idősek klubja)

13. § (1) Az idősek klubja az ellátást igénybe vevők részére szociális, egészségi, mentális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító szolgáltatást nyújt:

a) a helyi igényeknek megfelelő közösségi programokat szervez, valamint helyet biztosít a közösségi szervezésű programoknak, csoportoknak,

b) biztosítja, hogy a szolgáltatás nyitott formában, az ellátotti kör és a lakosság által egyaránt elérhető módon működjön.

(2) Az intézmény a nappali ellátást az Sztv. 65/F. §-ának (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján biztosítja.

11. Ápolást, gondozást nyújtó intézmény (idősek otthona)

14. § Az idősek otthonában történő elhelyezés az Sztv. 67. §-a, az Sztv. 68. §-a és az Sztv. 68/B. §-a szerint biztosított.

15. § (1) Az idősek otthonában történő elhelyezés iránti kérelem alapján az intézményvezető végzi el az ellátást igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát, kivéve, ha az elhelyezés az Sztv. 68/B. §-a alapján történik.

(2) Az intézményvezető az igények beérkezésének sorrendjében gondoskodik az ellátást igénylők elhelyezéséről. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendeletnek (a továbbiakban: 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet) megfelelően előgondozást kell végezni.

(3) Az intézményi jogviszony keletkezését az intézményvezető intézkedése alapozza meg az idősotthoni ellátásnál. Az emeltszintű idősotthoni ellátás esetén a CTKT Társulási Tanácsa dönt az elhelyezésről.

12. A szociális intézményekre vonatkozó közös szabályok, az ellátások igénybevétele

16. § (1) Az e rendeletben szereplő a CTKT által biztosított szociális szolgáltatásokra vonatkozó szabályozást a Sztv.-vel, a 9/1999. (XII. 24.) SzCsM rendelettel, valamint a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendeletben foglaltakkal együtt kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben szabályozott személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételét az intézmény vezetőjénél kell kezdeményezni. Az ellátás biztosításáról az intézmény vezetője dönt, és írásban értesíti a szolgáltatást igénylőt vagy törvényes képviselőjét.

(3) Amennyiben az ellátást igénylő vagy törvényes képviselője az intézmény vezetőjének döntését vitatja, az ellátás igénybevételéről a CTKT Társulási Tanácsának Elnöke dönt.

13. A személyes gondoskodásért fizetendő intézményi térítési díjak

17. § (1) Az Abonyi Szolgáltató Központ intézményi térítési díjait az 1. sz. melléklet, a Ceglédi Szolgáltató Központ intézményi térítési díjait 2. számú melléklet tartalmazza.

(2) A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg és erről a gondozottat vagy törvényes képviselőjét írásban értesíti. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.

(3) Ha a jogosult a személyi térítési díj összegét vitatja, vagy annak csökkentését, illetve elengedését kéri, az értesítés kézhezvételétől számított nyolc napon belül méltányosság iránti kérelemmel fordulhat a CTKT-hoz. A CTKT határozattal dönt a személyi térítési díj összegéről.

(4) Az ellátást igénylő, az ellátott vagy a térítési díjat megfizető más személy írásban vállalhatja a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj vagy a mindenkori intézményi térítési díj és a számára megállapítható személyi térítési díj különbözete egy részének megfizetését.

(5) A személyi térítési díjat a kötelezett havonta, legkésőbb a tárgyhónap 10. napjáig köteles megfizetni. Külön kérelem alapján ezen határidő tárgyhónap 15. napjáig meghosszabbítható.

17/A. §6 (1) A 17. § (3) bekezdés szerinti eljárásban a CTKT társulási tanácsa meghatározott időtartamra, egyedi elbírálás alapján a szociális alapszolgáltatások térítési díját csökkentheti vagy elengedheti:

a) ha a kérelmező vagy közös háztartásban élő családtagja súlyos krónikus betegségben szenvedő, fogyatékkal élő vagy terminális egészségi állapotú személy, vagy

b) kórházi kezelés, a kérelmező sérelmére elkövetett bűncselekmény, közeli hozzátartozó halála vagy elemi kár esetén, a rendszeres pénzellátás megállapításáig terjedő időszakban, továbbá a kérelmezőt életvitelében jelentősen akadályozó vagy hátrányt okozó esemény bekövetkeztekor.

(2) A 17. § (3) bekezdés szerinti eljárásban a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolni kell:

a) a kórházi kezelést zárójelentéssel,

b) a jogosultságot megalapozó egészségi állapotot a kezelőorvos igazolásával,

c) a sérelemre elkövetett bűncselekményt a rendőrkapitányságon tett feljelentés jegyzőkönyvével,

d) az elemi kárt a biztosító jegyzőkönyvével vagy a kárfelmérést végző szerv hivatalos szakvéleményével,

e) a rendszeres pénzellátás igénylésének tényét a folyósító szerv igazolásával,

f) a jelentős hátrányt okozó eseményt valamely szociális ellátást az igénylő számára nyújtó szolgáltató javaslatával és

g) a fogyatékkal élő személy státuszát az erre tekintettel igénybe vett pénzellátás igazolásával.

14. A soron kívüli ellátás esetei

18. § (1) A soron kívüli ellátás az idősek otthonában csak az üres férőhelyre biztosítható.

(2) Külön eljárás nélkül kell az ellátást biztosítani, ha az igénybevevő:

a) önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki ellátásáról gondoskodna, az ellátása más egészségügyi vagy szociális szolgáltatás biztosításával sem oldható meg,

b) a háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli elhelyezése indokolt,

c) szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, amely miatt soron kívüli elhelyezése vált szükségessé,

d) kapcsolata vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott, és a további együttélés életét, testi épségét veszélyezteti.

(3) A soron kívüli elhelyezésről az intézményvezető a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 16. §-a alapján dönt.

15. Az ellátás megszüntetésének esetei

19. § Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti, ha

a) jogosult vagy törvényes képviselő írásos kérelmére,

b) két hónapot meghaladó térítési díj hátralék esetén azon ellátásoknál, melyek térítési díj ellenében vehetőek igénybe,

c) ha a gondozott akadályozza a gondozás elvégzését (lakásba nem engedik be, gondozást nem engedi meg a gondozott),

d) gondozó testi épsége veszélyeztetve van,

e) a támogató szolgáltatás kivételével, ha azonos ellátást vesz igénybe más szolgáltatónál.

20. § Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti az Sztv. 101. § (2) bekezdésében foglalt esetekben.

21. § A személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális alapszolgáltatások és a szakosított ellátások megszűntetéséről az intézmény vezetője dönt, döntéséről írásban értesíti a jogosultat, illetve annak törvényes képviselőjét.

16. Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodással összefüggő szabályok

22. § Az ellátás igénybevételének megkezdése előtt az intézményvezető az ellátást igénylővel vagy törvényes képviselőjével írásban megállapodást köt az Szt. 94/C. §-ában foglaltak szerint.

17. Záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet a CTKT valamennyi társult települései képviselő-testületének jóváhagyását követően lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Cegléd Város Önkormányzatának

1. a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások intézményi térítési díjának megállapításáról és alkalmazásának időpontjáról szóló 10/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete,

2. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 30/1993. (VII. Ök. rendelete,

3. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 30/1993. (VII. Ök. rendelet módosításáról szóló 17/1995. (VI. 9.) Ök. rendelete,

4. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 30/1993. (VII. Ök. rendelet módosításáról szóló 19/1997. (VII. 18.) Ök. rendelete,

5. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 30/1993. (VII. Ök. rendelet módosításáról szóló 5/2000. (III. 3.) Ök. rendelete,

6. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 30/1993. (VII. Ök. rendelet módosításáról szóló 40/2000. (XII. 29.) Ök. rendelete,

7. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 30/1993. (VII. Ök. rendelet módosításáról szóló 11/2001. (III. 29.) Ök. rendelete,

8. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 30/1993. (VII. Ök. rendelet módosításáról szóló 33/2004. (XI. 11.) Ök. rendelete.

(3) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, 4 napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.

(4) Ez a rendelet a kihirdetéssel egyidejűleg közzétételre kerül az 1. § (1) bekezdésében felsorolt települések önkormányzati hivatalának hirdetőtábláján.

1

A 3. § c) pontját módosította a 7/2018. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. május 1-jétől.

2

A 4. § (1) bekezdésének c) pontját módosította a 7/2018. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2018. május 1-jétől.

3

A rendelet 6. §-át módosította a 34/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

4

A rendelet 7. §-át módosította a 7/2018. (IV. 26.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2018. május 1-jétől.

5

A rendelet 8. §-át módosította a 34/2016. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2017. január 1-jétől.

6

A 17/A. §-t a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

7

Az 1. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 2. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.