Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014.(IX.24.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 26

Aba Város Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014.(IX.24.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, valamint a házszám-megállapítás szabályairól

2023.05.26.

Aba Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1.2

1. §

2. Értelmező rendelkezések

2. § E Rendelet alkalmazásában:

1.3 Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény szerinti közterület.

2.4 Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Kormányrendelet szerinti közterületnév.

3.5 Házszám: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI.14.) Kormányrendelet szerinti házszám.

2. FEJEZET

A KÖZTERÜLETEK ELNEVEZÉSÉRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK

1. A közterületek elnevezésének általános szabályai

3. § (1) Minden közterületet el kell nevezni, kivéve a mezőgazdasági célú, és a lakónépességet nem érintő dűlőutakat. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét a létrejöttét követő egy éven belül meg kell állapítani.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként létesülő új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

4. §

1. A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Aba város jellegére, történelmére, hagyományaira és földrajzi sajátosságaira.
2. A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető legyen. A közterületnevet a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelően kell megállapítani.
3. Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni. A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki
4. a társadalmi élet bármely területén kimagasló érdemeket szerzett, és/vagy
5. élete, munkássága valamely módon Aba városhoz kötődik.
6. Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

2. A közterületek elnevezésének, az elnevezés módosításának eljárási szabályai

5. §

1. A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását írásban kezdeményezheti:
2. polgármester
3. a Képviselő-testület bizottsága,
4. a helyi önkormányzat képviselője,
5. Aba város közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,
6. Aba város közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.
7. A javaslatokat a Képviselő-testület Oktatási, Kulturális és Civil Kapcsolatok Bizottsága véleményezi.

6. § Az elnevezésre vonatkozó előterjesztést annak bizottság elé történő benyújtását megelőzően 8 napra a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján ki kell függeszteni, illetve ezzel megegyező időtartamra Aba Város Önkormányzatának hivatalos honlapján is közzé kell tenni. Az elnevezéssel kapcsolatban a kifüggesztés időtartama alatt benyújtott észrevételeket a képviselő-testületi előterjesztéshez mellékelni kell.

7. §

1. A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell: az illetékes okmányirodát, földhivatalt, rendőrkapitányságot, postát, katasztrófavédelmi szervet, a köznevelési intézményeket, és a közmű-szolgáltatókat.
(2) A közterület megszűnésével a közterület neve külön képviselő-testületi döntés nélkül megszűnik.
3. A város közterületeinek nevét jegyzékbe kell foglalni, és abban a változásokat folyamatosan fel kell tüntetni. A jegyzéket az Abai Polgármesteri Hivatal vezeti.

3. FEJEZET

A HÁZSZÁM MEGÁLLAPÍTÁSÁRA ÉS MÓDOSÍTÁSÁRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK

1. A házszámozással érintett ingatlanok és jelölésük rendje

8. §

1. A névvel ellátott közterületen a beépített építési telkeket házszámmal kell, a beépítetlen építési telkeket házszámmal lehet ellátni.
2. A házszám arab egész szám.
3. Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – a házszám arab egész szám és arab egész szám(ok) az ABC betűjének alátörésével.
4. Adott ingatlanon több lakás építése esetén a lakások megjelölése arab számokkal történik.
5. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.
6. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, az építmény utcafronti főhomlokzata határozza meg a házszámozást.

9. §

1. A kétoldalt számozandó közterületek házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a 63-as főúttal párhuzamos irányba tartó utcák esetén ÉNY irányból 1-től kezdődően növekedjenek, míg az erre merőleges tájolású utcák esetén a város központjának tekinthető Béke tértől távolodva 1-től kezdődően növekedjenek. Az utca bal oldala páratlan, a jobb oldala páros számozást kap.
2. Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.
3. A földrajzi okokból csak egyik oldalon beépíthető utcák (árok) házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.
4. E § (1)-(3) bekezdései a rendelet hatályba lépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

2. Eljárási szabályok

10. § Az ingatlanok házszámának megállapítása ügyében a jegyző jár el.

11. § A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

4. FEJEZET

A NÉVTÁBLÁK ÉS HÁZSZÁMTÁBLÁK ELHELYEZÉSE, LAKCÍMRENDEZÉS

1. A névtáblák elhelyezésének szabályai

12. §

1. A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.
2. A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.
3. A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles.
4. A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az önkormányzat gondoskodik.

13. §

1. Új közterület nevét tartalmazó névtáblákat a névadást követő 90 napon belül el kell helyezni.
2. A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat a változásról szóló döntést követő egy évig piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

2. Házszámtábla elhelyezésének szabályai

14. §

1. A házszámot jelző táblát az ingatlan utcafronti kerítésére, házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan használójának, kezelőjének, ennek hiányában a tulajdonosának elhelyezni, a házszám megállapításától, vagy az ingatlan feletti rendelkezési jog megszerzésétől számított 30 napon belül.
2. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerinti cseréjétől és pótlásáról az (1) bekezdés szerinti kötelezett gondoskodik.

3. Lakcímrendezés

15. § Amennyiben az Abai Polgármesteri Hivatal által az adott ingatlanra megállapított házszám nem egyezik meg az ingatlanon elhelyezett házszámmal, az ingatlan tulajdonosa a lakcímrendezésre felhívást tartalmazó levél kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a helyes házszámot az ingatlanán elhelyezni.

5. FEJEZET

ÁTMENETI ÉS ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § Ez a Rendelet a 17. § kivételével a kihirdetést követő napon lép hatályba. E Rendelet 17. §-a 2015. január 1. napján lép hatályba.

17. §6

1

A bevezető az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. alcímet (1. §-t) az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 2. § 1. pontja az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § 2. pontja az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. § 3. pontja az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

A 17. §-t az Aba Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.