Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014 (IX.17.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, elnevezésük megváltoztatásáról és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 09. 17

Tolcsva Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás a 13. § (1) bekezdés 3 pontjában meghatározott feladatkörében eljárva alapján következőket rendeli el.

A rendelet célja és hatálya


  1. §


  1. Tolcsva község illetékességi területén lévő közterület elnevezése, illetve átnevezése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
  2.  A rendelet célja a közterület-nevek, és a helyi jelentőségű közlekedési nevek, valamint a házszámok megállapításának, azok jelölésének szabályozása a jobb tájékozódás érdekében.  Átnevezése a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.
  3. A rendelet hatálya Tolcsva község közigazgatási területére terjed ki.
  4. Tolcsva község közigazgatási területén közterületet elnevezni, közterületek elnevezését megváltoztatni, házszámot megállapítani, módosítani e rendelet szabályai szerint lehet.


A közterület elnevezésének szabályai


2. §


  1. A település belterületén minden közterületet el kell nevezni, minden házszámnak valamely közterülethez kell tartozni.
  2. A település külterületén lévő utakat, közterületeke elnevezéssel lehet ellátni.
  3. Elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz a már elevezett közterület nevét veszi fel.
  4. Meglévő közterület nevét az új elnevezésnél nem lehet felhasználni.
  5. A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési, funkcionális vonatkozású meghatározásából (különösen: út, utca, tér, dűlő, sor, köz, tanya, kert, zug, körút stb.) áll.
  6. Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, földrajzi névről, vagy forgalomról lhet elnevezni.

3. §


  1. Közterületet olyan természetes személyről lehet elnevezi,
  1. akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében vagy az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt, és személye közmegbecsülésnek örved;
  2. aki a tudomány, művelődé, sport vagy a társadalmi élet egyéb területein kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, mely miatt emléke megőrzésre méltó;
  3. akinek Tolcsva község életében , történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével, hozzájárult a település fejlődéséhez, hírneve öregbítéséhez.
  1. A közterület nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre. Kizárólag vezetéknevet alkalmazni csak akkor lehet, ha a névadó személyiség általánosan ismert, illetőleg ah az elnevezés egy családról történik.
  2. Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.
  3. A közterület jellegének-városrendezés, beépítés vagy más módon történő- megszűnésével külön döntés nélkül a közterület név is megszűnik.
  4. A megszűnt közterület nevét a nyilvántartásban továbbra is fel kell tüntetni, jelölve  a megszűnés okát és idejét.

4. §


  1. A közterület elnevezésére, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezésírásban a képviselő-testülethez nyújtható be.
  2. A közterület név megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:
  1. polgármester,
  2. a képviselő testület bizottsága,
  3. a helyi önkormányzat képviselője,
  4. Tolcsva község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,
  5. Tolcsva község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.
  1. A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:
  1. a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre vagy elnevezés megváltoztatására)
  2. az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,
  3. a javasolt elnevezés indokát,
  4. a javasolt elnevezés kapcsolódásának meg indoklását a közterület környezetéhez, a településen belüli elhelyezkedéséhez,
  5. a javasolt elnevezés Tolcsvához való kötődését,
  6. utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.
  1. A javasolt elnevezést a lakossági véleményezésre nyolc napra közzé kell tenni az önkormányzat hirdetőtábláján. A polgármester a beérkezett véleményeket, javaslatokat beterjeszti a képviselő testület elé döntésre.
  2. A közterület elnevezés és megváltoztatás előkészítő munkáit az önkormányzat köztisztviselői látják el.
  3. A közterületek elnevezését tartalmazó, a tájékozódást segítő táblákat (a továbbiakban: utcanév- tábla) az utca kezdetén, és végén kell elhelyezni. A táblák kihelyezéséről a az önkormányzat gondoskodik.

Házszám meghatározása


5. §


  1. A lakóházakat egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.
  2. A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.
  3. Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik az eredeti házszámok a kisebb helyrajzi számú ingatlan tartja meg, a sorban következőket az ABC betűivel kell megkülönböztetni.
  4. Nyúlványos (nyeles) telek kialakításánál az ingatlan megosztás szabályait kell figyelembe venni.
  5. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni, és a legkisebb házszám marad meg.
  6. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik (pl.: saroktelek), házszámot arról a közterületről kell megállapítani, amely felöl az ingatlan megközelíthető (bejárata esik), vagy új megosztás esetén a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia esetlegesen az ABC betűinek alátörésével.

6. §


  1. Az út, körút, utca, köz, sor, dűlő, stb. (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a község központjához viszonyítva kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjenek. Az utca bal oldala páros a jobb oldala páratlan számozást kap.
  2. Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óra mutató járásával megegyező irányú.
  3. Földrajzi okokból csak az egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása egytől kezdődően folyamatos.
  4. Az (1)-(3) bekezdés rendelkezései a rendelet hatályba lépésekor már meglévő közterületek házszámozást nem érintik.

7.§


  1. Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló, több lépcsőházból álló épület, ikerház, sorház, esetén , továbbá telekosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén A, B, C, stb. alátörés alkalmazható.
  2. Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.
  3. A házszámozást új utca esetén annak földhivatali átvezetését követő döntés megérkezésétől számított 90 napon belül el kell végezni.
  4. Házszámozással még nem érintett, elnevezett közterületen a számozást 1 számmal kell kezdeni, majd az egész számok kihagyása nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészig.
  5.  Egy teleknek több házszámot adni nem lehet.

A házszámtábla kihelyezés szabályai


8.§


(1) A házszám táblát a házzal szemben állva közterületről, illetve a magánútról jól látható helyen, a házfalra vagy az utcai kerítésre kell elhelyezni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költéségén köteles gondoskodni. A tábla  kihelyezését  a használatba vételi engedély jogerőre emelkedését követő 30 naptári napon belül, a szükséges cserét 15 naptári napon belül köteles a tulajdonos elvégezni.

(3) A házszám táblán a ház számozásán kívül a közterület neve kivételével más szó vagy szöveg nem szerepelhet.

Záró rendelkezés


9.§


  1. Rendelet a kihirdetést követő 5. napon lép hatályba.
  2. E rendelet a hatályba lépést megelőzően megállapított közterület-elnevezések és házszámok érvényesség nem érinti.