Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (VII. 15.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés tevékenységéről

Hatályos: 2014. 07. 16- 2015. 11. 30

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (VII. 15.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés tevékenységéről

2014.07.16.

Szentes Város Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk 1 bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában, valamint a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) és a 41. § (3) bekezdésében meghatározott feladat-és hatáskörében eljárva, a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) Szentes Város Önkormányzata a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét a tulajdonában lévő, e rendelet 2. § (1) bekezdésében felsorolt köztemetőkben látja el.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a 2. §-ban felsorolt, Szentes város közigazgatási területén lévő köztemetőkre, valamint az önkormányzat által fenntartott ravatalozókra.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető üzemeltetőjére, minden magánszemélyre, temetkezési szolgáltatóra, vállalkozóra, jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki/amely a köztemetőkben és az önkormányzat által fenntartott temetkezés célokat szolgáló területen (ravatalozókban) tartózkodik, temetői szolgáltatást, egyéb tevékenységet végez, illetve temetői szolgáltatást ezeken a helyeken igénybe veszi.

2. § (1) Szentes város területén lévő, az önkormányzat tulajdonában lévő köztemetők:

a) Szentes, Kálvária temető, ravatalozó, urnasírhely és díszsírhely (hrsz:5494/2),

b) Magyartési temető és ravatalozó (hrsz: 0379/7).

(2) Szentes város Önkormányzata által fenntartott ravatalozók:

a) Hékédi ravatalozó (hrsz.: 1709),

b) Bánomháti temetőben lévő ravatalozó (hrsz.:7178),

c) Szeder temetőben lévő ravatalozó (hrsz.: 3754)

A köztemetők üzemeltetése, nyilvántartása

3. § (1) A köztemetők és létesítményeik üzemeltetéséről, valamint az ott folyó temetkezési szolgáltatás és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről Szentes Város Önkormányzata kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján, az üzemeltető megbízása útján gondoskodik. A feladat ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet a Képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetésében biztosítja.

4. § (1) A köztemetők üzemeltetése során biztosítani kell a látogatók számára a temetők használatát, illetve a különféle temetői tevékenységek rendezett működését.

(2) A kegyeleti jog gyakorlásának elősegítése érdekében az üzemeltető megfelelő tájékoztatást köteles nyújtani a látogatók részére akár egyedi, akár közérdekű ügyben. A temetőkben történő eligazodás érdekében az üzemeltető megfelelő tájékoztató és információs táblákat köteles elhelyezni.

(3) A temetők látogatási rendjét és a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának szabályait jelen rendelet 1. számú. melléklet I. fejezete tartalmazza.

(4) A köztemetők egységes nyitvatartási rendjét és a köztemetők és temetkezési célokat szolgáló egyéb területek látogatási rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

5. § (1) A köztemetőkben az üzemeltető köteles gondoskodni a keletkező hulladék megfelelő gyűjtését biztosító tároló edényzet kihelyezéséről, és tároló hely kialakításáról.

(2) Az üzemeltető a köztemetőkből a hulladékot legalább havi rendszerességgel, de szükség esetén, a köztemető esztétikus megjelenése érdekében, soron kívül is köteles elszállítani a közszolgáltatási szerződésben meghatározott hulladéklerakó és ártalmatlanító telepre.

(3) Az üzemeltető kötelessége, hogy az elhanyagolt, elgyomosodott, s ezáltal a környezetet és a köztemető rendjét is veszélyeztető sírhelyek esetében - a rendelkezési jog jogosultjának eredménytelen írásbeli felszólítását követően - a szükséges munkálatokat a rendelkezési jog jogosultjának költségére elvégezze, illetve elvégeztesse.

6. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatás és egyéb vállalkozási tevékenység végzésével kapcsolatosan a temetkezési szolgáltatót és egyéb vállalkozót előzetes bejelentési kötelezettség terheli.

(2) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(3) A vállalkozóknak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a temető látogatók kegyeletgyakorlását, köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják. A temetkezési szolgáltatás kivételével nem végezhető a köztemetőben vállalkozói tevékenység az alábbi ünnepnapokon:

a) január 1.,

b) március 15.,

c) május 1.,

d) húsvét,

e) pünkösd,

f) augusztus 20.,

g) október 23.,

h) november 1. és

i) december 25-26. napján.

7. § (1) A temetkezési hely birtokosa által engedély nélkül végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 1 m-es magasságot.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely és környékének gondozásáról, gyomtalanításáról rendszeresen gondoskodni.

8. § (1) A ravatalozók helyiségeinek és a búcsúztatásra szolgáló helyiségének elkülönítése érdekében a leválasztást úgy kell megoldani, hogy a gyászszertartás zavartalansága biztosított legyen.

(2) A ravatalozót legalább egy órával a temetés előtt ki kell nyitni.

(3) A köztemetőkbe, illetve a ravatalozókba kiszállított holttest hűtéséről a temetkezési vállalkozó, a hűtő üzemképes állapotáról üzemeltető köteles gondoskodni.

(4) A ravatalozók halott hűtőibe az elhunytak csak azonosítás, szabályszerű átadás-átvételt követően kerülhetnek.

(5) A ravatalozó és technikai berendezései, a tárolók és a hűtők, valamint a temetők egyéb közcélú létesítményei állagmegóvása és biztonságos működtetése az üzemeltető feladata.

(6) A ravatalozók esztétikai megjelenésének, berendezési tárgyainak kifogástalan minőségűnek kell lennie, biztosítva egyben a méltó kegyeletgyakorlást.

(7) A temetkezési szolgáltatók ezen rendelet 1. számú melléklet III. fejezetében meghatározott díjak befizetése után használhatják a temetői ravatalozókat és hűtőket.

9. § (1) A köztemetők esetében az előírt nyilvántartások vezetése az üzemeltető feladata.

(2) A nyilvántartásba – az idő és a hely megjelölésével – be kell vezetni a holttestmaradványok közös sírba helyezésének tényét. A nyilvántartás mellett betűsoros névmutatót is vezetni kell. A nyilvántartáshoz kell csatolni a halott eltemethetőségét igazoló okmányok másolatát.

(3) Nyilvántartást kell vezetni azokról a síremlékekről, emlékművekről, amelyek a köztemető fenntartójának a tulajdonába kerültek. A nyilvántartás vezetése a köztemetők üzemeltetőjének feladata, gondozásukról a közetetők üzemeltetője gondoskodik. Felújításuk a fenntartó feladata.

(4) A temetői nyilvántartásokat a köztemető fennállásáig meg kell őrizni.

Temetési helyek, síremlékek

10. § (1) A temetkezésre használt helyek a köztemetőkben a következők lehetnek:

a) koporsós temetésnél:

aa) egyes sírhely,

ab) kettős sírhely (sövényes kettős sírhely),

ac) díszsírhely.

b) hamvasztásos temetésnél:

ba) urnafalban lévő urnafülke (kolumbárium),

bc) urnasírhely,

bc) szóró-kút, illetve

bd) a koporsós temetési helyek

(2) Koporsós temetésre rendelkezésre álló köztemetők:

a) Magyartési köztemető,

b) Kálvária temető díszsírhelyei.

(3) Hamvak elhelyezésére rendelkezésre álló temetési helyek a köztemetőkben:

a) Kálvária temető urnafalában lévő urnafülkék,

b) Kálvária temetőben lévő szóró-kút,

c) Kálvária temetőben lévő koporsós díszsírhelyek,

d) Magyartési temetőben lévő koporsós temetési helyek

(4) A köztemetőn belül az egyes temetési helyeket a köztemető üzemeltetője jelöli ki.

(5) A hamvak szórása a Kálvária temetőben erre a célra épített és kialakított műtárgyban, zárt rendszerben történhet. Ha a műtárgy betelt, azt le kell zárni, és a köztemető megszűnéséig fenn kell tartani.

11. § (1) Koporsós temetésnél a felnőtt sírhelyekbe 10 évnél idősebb korban elhunytak, gyermeksírhelybe 10 éves vagy ennél fiatalabb korban elhunytak betemetése lehetséges.

(2) A köztemetőben levő sírhelyek méretei:

a) egyes felnőtt sírhely: 2,40 m hosszú, 2,00 m mély, 0,95 m széles;

b) kettős sírhely: 2,40 m hosszú, 2,00 m mély, 1,90 m széles;

c) gyermeksírhely: 1,30 m hosszú, 2,00 m mély, 0,65 m széles;

d) urnasírhely: 1,30 m hosszú 1,00 m mély, 0.60 m széles

(3) Egyes és kettős sírhelyen sírboltot kiépíteni nem lehet.

(4) A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm, a gyermeksíroknál pedig 30 cm. A sorok között: 0,60 m-1,0 m távolságot kell hagyni, kivéve az új kiképzésű (fej-fej alatti) sírhelytáblák sorait, ahol a sírok fejrészei között a távolság 30 cm, a sorok közötti távolság pedig 1,50 méter.

(5) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

12. § (1) A síremlék és tartozékai tervét (vázlatrajzát) az elhelyezés előtt a köztemető üzemeltetőjének be kell mutatni. Amennyiben a síremlék létesítéséhez építési engedély szükséges, az építés megkezdése előtt az építési engedélyt is be kell mutatnia az építtetőnek a köztemető üzemeltetője részére.

(2) Be kell jelenteni ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(3) A síremlék illetve az ahhoz kapcsolódó díszítés nem foglalhat el a szabályzatban meghatározott temetési helynél nagyobb területet. A sírhelyek közötti – e rendeletben meghatározott méretű – területet, továbbá az utakat beépíteni, burkolni, díszíteni nem lehet. A temetési helyen csak az üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulásával ültethető egy méternél magasabbra, szélesebbre növő növényzet. Az engedély nélkül ültetett egy méternél magasabbra (és szélesebbre) növő növényzetet az üzemeltető eltávolíttathatja.

(4) A síremlék szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az üzemeltető ellenőrzi.

(5) Síremlék köré szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

(6) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(7) A síremlék elbontásának megkezdése előtt a rendelkezési jog jogosultja vagy a megbízásából eljáró sírköves vállalkozó köteles az üzemeltető felé bejelentést tenni. Amennyiben a síremlék elbontása után új síremléket kívánnak állítani, ezt is be kell jelenteni.

(8) A sírhely használati ideje alatt a síremlékről a halott nevét törölni tilos.

(9) Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni tilos.

A temetési helyek használati ideje, a használati díjak

13. § (1) Az egyes temetési helyeket (a díszsírhelyek kivételével) az eltemettetést végzőknek, illetve hozzátartozóiknak meg kell váltaniuk (egyszeri megváltás), és ezzel a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós betemetés, illetve rátemetés esetén e temetés napjától számított 25 év,

b) az urnafülke és az urnasírhely esetén 10 év,

c) hamvak szórására szolgáló szóró-kút és díszsírhely esetén a köztemető bezárásáig tart.

(3) Ha a sírhely megváltásától számított 25 év, illetve az urnafülke megváltásától számított 10 év alatt nem történik újabb betemetés, a temetési hely további használati jogát csak újraváltással lehet biztosítani.

(4) A köztemetők temetkezési helyeinek megváltási díjait e rendelet 2. számú melléklete határozza meg. A temetési helyek használati díját a temettetőnek előre kell megfizetnie az üzemeltető részére.

(5) Az újra meg nem váltott sírhelyek, urnafülkék újraértékesítésekor a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) korm. rendelet „A lezárás és a megszűntetés” című fejezete vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(6) Megszűnik a rendelkezési jog, ha:

a) a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár

b) ha a temetési hely megszűnik

c) a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével (áttemetés)

d) a holttest elhamvasztásával, kivéve abban az esetben, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

A rátemetés

14. § (1) Egy felnőtt sírhelybe - az üzemeltető engedélye alapján – az időarányos használati díj megfizetése mellett még kettő felnőtt- vagy gyermek koporsó temethető.

(2) Kettős sírhely 2 nagy koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál. A kettős sírhely egy-egy részébe az (1) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

(3) Rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

Díszsírhelyek

15. § (1) Szentes Város Önkormányzata azon elhunyt személyeknek, akik a város közéletében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint Szentes Város Díszpolgárainak a Szentes Kálvária temetőben lévő köztemetőben díszsírhelyet adományozhat.

(2) A díszsírhely adományozásához az elhunyt legközelebbi hozzátartozója előzetes hozzájárulása szükséges.

(2)

(3) A díszsírhely használati ideje a köztemető fennállásáig tart, használata díjtalan.
(4) A díszsírhelyekben a sírnyitás vagy rátemetés költségeit az elhunyt hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat viselik.
(5) A díszsírhelyek síremlékeinek létesítéséről, a díszsírhelyek gondozásáról az elhunytak hozzátartozói, ezek hiányában az önkormányzat gondoskodik.
(6) Díszsírhelyben – a sírnyitás és a rátemetés szabályainak megtartása, költségeinek viselése mellett – az elhunyt elhalt özvegye, élettársa is eltemethető.
(7) A díszsírhelyekre egyebekben – temetés jellegétől függően – a koporsós sírhelyre, illetve az urnasírhelyre, urnafülkére vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni azzal, hogy a díszsírhelyen létesített síremlék fenntartásáról, továbbá a köztemető átrendezése vagy megszüntetése esetén áthelyezéséről a létesítő (adományozó) köteles gondoskodni.
(8) A díszsírhelyek új helyének kiválasztásában az önkormányzat együttműködik a még fellelhető családtagokkal.
A szociális temetés

16. § (1) Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete szociális temetésre a Szentes-Magyartési (0379/7 hrsz) köztemetőben jelöli ki a koprsós temetések esetére külön parcellát, az urnás temetések részére külön temetkezési helyet.

(2) A szociális temetőben a sírhelyek méretei
a) egyes felnőtt sírhely: 2,40 m hosszú, 2,00 m mély , 0,95 m széles
b) gyermeksírhely: 1,30m hosszú, 2,00 m mély, 0,65 m széles
c) urnasírhely: 1,30 m. hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles
(3) A szociális temetés időpontját a vonatkozó felsőbb szintű rendelkezések figyelembevételével az üzemeltető határozza meg, továbbá biztosítja a szociális temetés lebonyolításában részt vevők megismerjék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat.

Vegyes, záró rendelkezések

17. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybelépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 22/2000. (X.28) KT. rendelet, valamint az ezt módosító 22/2002. (XII.21) KT rendelet, a 16/2003. (VII.11) KT rendelet, a 9/2006. (II.24) ÖR rendelt, 34/2006. (XII.11) ÖR rendelet, a 29/2009. (XI.26) rendelet, a 34/2009. (XII.12) rendelet, a 18/2012. (V.11) rendelet.

1. melléklet a 12/2014. (VII. 15.) önkormányzati rendelethez

Nyitvatartási és látogatási rend

I. fejezet: A köztemetők egységes nyitvatartási rendje:
Március 1. napjától szeptember 30. napjáig 6.30-tól 19.00 óráig
Október 1. napjától február 28. napjáig 7.00- 17.00 óráig.
Az ügyfélfogadás helyszíne: Szentes Városellátó Nonprofit Kft. 6600 Szentes, Kossuth tér 6.
Tel/fax: 63/400-179, 63/510-381

II. fejezet: Szentesi köztemetők és temetkezési célokat szolgáló egyéb területek látogatási rendje

1. A jelen látogatási rend a köztemetők vonatkozásában tartalmazza azokat az alapvető szabályokat, amelyek a temetőlátogatók kegyeletgyakorlása feltételei meghatározásával egyrészt biztosítják az elhunytak emlékének méltó megőrzését és ápolását, másrészt szolgálják a köztemető, mint használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület állagának megóvását, rendeltetésszerű használatát, továbbá a temetési helyek gondozását, karbantartását, felújítását.

2. A köztemetők látogatói kötelesek a rendeletben és a jelen látogatási rendben foglalt szabályokat betartani, a köztemető üzemeltetője pedig jogosult és köteles a látogatási rend szabályai betartását ellenőrizni.

3. A temetőlátogatás célja lehet kegyeleti joggyakorlás vagy a temetési hely gondozása.

4. A köztemetőket 14 éven aluli gyermekek, illetőleg cselekvőképtelen személyek kizárólag cselekvőképes, nagykorú személyek kísérete mellett látogathatják.

5. A köztemetőkbe gépjárművel behajtani és ott közlekedni kizárólag erre a célra kijelölt utakon lehet a közúti közlekedésre vonatkozó szabályok szerint, a köztemetőkben elhelyezett közlekedési tábláknak megfelelően. A gépjárművel történő közlekedés során a keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a látogatókat, illetőleg a búcsúztatási szertartásokat.

6. A gépjárművel való behajtás tilalma a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként – a láthatóan betegekre nem vonatkozik.

7. Köztemetőbe állatot - a vakvezető kutya kivételével - bevinni nem lehet.

8. Köztemetőbe kerékpárral behajtani és ott kerékpárral közlekedni a tilos.

9. A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tartózkodás bármiféle károkozástól, rongálástól.

10. Tilos a növényzet (fák, cserjék, virágok, gyep) és a zöldterületek, zöldfelület egyéb elemeinek, tartozékainak, felszerelési tárgyainak bármilyen módon történő megrongálása, pusztítása, károsítása vagy olyan szakszerűtlen kezelése, amely értékük csökkenésével jár.

11. A köztemető területén a látogatók sem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb káros környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jog gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

12. A látogatóknak tartózkodniuk kell minden olyan tevékenységtől, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja (pl. hangoskodás, zenehallgatás).

13. A köztemetőben biztosított közüzemi szolgáltatások igénybevételével (vízvételi és hulladék elhelyezési jog) az ésszerűség határán belül takarékoskodni kell.

14. Köztemetőbe a látogatók - az üzemeltető külön engedélye nélkül - szokásos, rendszeresen maguknál tartott személyes használati tárgyaikon túlmenően kizárólag a temetési helyek díszítésére, gondozására szolgáló tárgyakat (pl. koszorú, vágott élő virág, művirág, váza, öntözőkanna) és a kegyeleti jog gyakorlás kellékeit (pl. mécses, gyertya) vihetik be.

15. A köztemetőkből koszorúkat, virágokat, növénymaradványokat, kertészeti hulladékokat, egyéb hulladékot az üzemeltető hozzájárulása nélkül kivinni nem lehet, azokat az ezek elhelyezésére kijelölt helyeken kell elhelyezni.

16. A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni. Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

III. fejezet: A ravatalozók és hűtők használatának díja:

hűtőhasználat: 3000,- Ft + áfa / alkalom
ravatalozó használat: 3100,- Ft + áfa / alkalom

2. melléklet a 12/2014. (VII. 15.) önkormányzati rendelethez

Temetkezési helyek megváltási díjai

Magyartési temető:
egyes sírhely: 2.000,- Ft + áfa /25 év
kettős sírhely: 4.000,- Ft + áfa /25 év
Kálvária temető:
egyszemélyes urnafülke: 18.500,- Ft + áfa /10 év
kétszemélyes urnafülke: 25.000,- Ft + áfa /10 év
dísz-szórókút: 18.500,- Ft + áfa
urnasírhely 2.000,- Ft + áfa /25év