Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014 (XI.12..) számú önkormányzati rendelete

TISZASZŐLŐS KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2014.(XI. 12.) önkormányzati rendelete a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról

Hatályos: 2014. 11. 12- 2020. 02. 11

TISZASZŐLŐS KÖZSÉGI  ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK
14/2014.(XI. 12.) önkormányzati rendelete a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról.
 
Tiszaszőlős Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva,  a „Magyarország helyi önkormányzatairól ” szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 35 §(1) bekezdésben  kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról az alábbi rendeletet alkotja:


I.    Általános rendelkezések
 1. §
 
(1)     A   rendelet   hatálya  Tiszaszőlős Községi   Önkormányzat       Képviselő-testületének       tagjaira, továbbá a nem önkormányzati képviselő bizottsági tagokra (továbbiakban: képviselő) terjed ki.
(2)   Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.
 
2.§
 
(1)   A   Képviselő-testület     az 1. §   (1) bekezdésben       megnevezett     személyek     részére   jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.
(2)   Az   e   rendelet   szerinti   jogosultak   a   megbízatásuk   keletkezése   napjától   a   megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.
 
II fejezet
Tiszteletdíj mértéke és lemondás szabályai
3.§
 
(1)   A képviselői tiszteletdíj mértéke:
     a.) a képviselői tiszteletdíj:                                30.000,- Ft/hó
                 b.) amennyiben bizottságnak tagja        10.000,- Ft/hó
                   c.) bizottság elnökének tiszteletdíja           20.000,- Ft/hó
          d.) Bizottság elnökhelyettesének tiszteletdíja     15.000,- Ft/hó    
    e.) Nem képviselő bizottsági tag tiszteletdíja        10.000,- Ft/hó
(2) A   tiszteletdíjat   a   tárgyhót   követő hónap   10.   napjáig   kell   a   jogosult   részére   átutalással kifizetni.
                                                       4.§
 
(1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.
(2)     A   tiszteletdíjról   történő lemondást        tartalmazó     írásbeli   nyilatkozatot     évente   a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének elfogadásáig.
(3) Ha a képviselő az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell az alábbiakat:  
a) mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani,
b)   az a) pontban     meghatározott     időszakra   járó   tiszteletdíj összege   mely   célra   kerüljön felhasználásra.
(4)   Ha   a tiszteletdíjról   való   lemondás     időpontjában     a felhasználás     célja   az   írásbeli nyilatkozatban   nem   kerül   meghatározásra,   abban   az   esetben   a   nyilatkozatnak   tartalmaznia kell, hogy felhasználásáról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő.
(5)     A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi munkaszervezete gondoskodik.
(6)       A Pénzügy, Ügyrendi, Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásáig évente ellenőrizheti a tiszteletdíjak igénybevételével és lemondásával kapcsolatosan tett nyilatkozatokat és a kifizetéseket.


 A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai
5.§
 
(1)   A   képviselő-testület   üléseiről   igazoltan   csak   legkésőbb   az   ülés   napját megelőző nap munkaidő végéig szóban vagy     írásban   a polgármesternek       történő bejelentés     alapján   lehet   távol   maradni.     Igazolt távollétnek   számít,   ha   a   tiszteletdíjra   jogosult   több   napon   át   igazolt   betegsége,   munkahelyi elfoglaltsága vagy hivatalos kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.
(2)   A   képviselő az   ülés   megkezdésekor   köteles   a   polgármesternek   bejelenteni,   ha   az   ülés közben     ideiglenesen     vagy   véglegesen     eltávozik.   Igazolatlan     hiányzásnak     számít,   ha   a képviselő testületi   ülés   közben   indoklás   vagy a   polgármesternek   történő előzetes   bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.
(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselő-testületi vagy bizottsági ülése(ke)n, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerül:
a) képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 50 %-al kell csökkenteni.
b) bizottsági ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetén a képviselő következő havi tiszteletdíját 50 %-al kell csökkenteni.
c) ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.
(4) Ha a képviselő hat hónapon belül a testületi vagy a bizottsági ülések feléről igazolatlanul vagy   előzetes   bejelentés   nélkül hiányzik   a   következő hat   hónapra   tiszteletdíja   megvonásra kerül.
(5)   A   (4) bekezdésben     foglaltak   ellenőrzése   az   üléseken   készült   jelenléti ívek   illetve az ülésekről     készült   jegyzőkönyvek       alapján   történik,   melyben     fel kell tüntetni   a képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét.
 (6) A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről, a Polgármester javaslatára, a Pénzügy, Ügyrendi, Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottság véleményét figyelembe véve, a képviselő-testület egyedi határozattal dönt. A csökkentés ténye, mértéke a határozatban kerül meghatározásra, és azt meg kell indokolni. A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén eltekinthet a (2)-(3) bekezdésben meghatározott szankció alkalmazásától.
 
III.     fejezet
Záró rendelkezés
6. §.
 
(1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a rendelet kihirdetése napjától kell alkalmazni.
 (2) A képviselő-testület jelen rendelet kihirdetése napján hatályon kívül helyezi az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról alkotott 27/2003.(IX. 26.) számú önkormányzati rendeletét.
Tiszaszőlős,  2014. november 10.


 
Kerekes András                                                                   Debrődiné Zoboki Magdolna polgármester                                                                             jegyző
 
 
A rendeletet a mai napon kihirdettem.
Tiszaszőlős, 2014. november 12.



Debrődiné Zoboki Magdolna
jegyző