Pilisszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2014. (XI.12.) önkormányzati rendelete

Pilisszentlászló Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2013. (II.13.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2014. 11. 13- 2014. 11. 19

Pilisszentlászló Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi  CLXXXIX. tv.. 53. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Pilisszentlászló Község Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 2/2013. (II.13.) önkormányzati rendelete módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:


1. § A R. 6. § (1) bekezdése törlésre kerül.


2. § A R. 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az alakuló ülést a választást követő 15 napon belül össze kell hívni. Az összehívásról a megválasztott polgármester gondoskodik. Az ülést a Polgármester nyitja meg és vezeti. Az alakuló ülésen a polgármester, az alpolgármester és az önkormányzati képviselők esküt tesznek. Az alakuló ülésen kell dönteni az alpolgármester megválasztásáról és tiszteletdíjáról.”


3. § A R. 12. § (1) bekezdés második mondata helyébe a következő rendelkezés lép: „A polgármester akadályoztatása esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester jogosult az ülés összehívására.”


4. § A R. 13. § (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép: „Az ülés vezetője kivételesen a tanácskozási jog nélkül meghívott, vagy megjelent, s a hozzászólást indokoltan igénylő állampolgárnak is megengedheti, hogy a napirend témájához 1 alkalommal 1 perc időtartamban kifejtse véleményét, és kérdéseit feltehesse. Egyébként a képviselő-testület működését a hallgatóság hozzászólásával, megjegyzésével, kérdésével, vélemény-nyilvánításával nem zavarhatja.”


5. § (1)  A R. 16. § (1) bekezdés első mondata helyébe a következő rendelkezés lép: „A polgármester tartós távolléte vagy akadályoztatása esetén a polgármester által kijelölt alpolgármester vezeti az ülést.”


(2) A R. 16. § az alábbi (4a) bekezdéssel egészül ki: „A képviselő-testület az éves munkaterve szerinti rendes ülését, valamint rendkívüli ülését az „Egyebek” napirendi pont tárgyalásával zárja. Ennek keretei között a képviselő-testület alkalmanként legfeljebb három témát közösségi vitára bocsát. A témákat a képviselő-testület javaslatára a polgármester véglegesíti, melyekről - legkésőbb az ülést megelőző napon - a település honlapján tájékoztatást nyújt.

A témákhoz minden érdeklődő a rendelet 13. § (2) bekezdésében meghatározottak szerint a helyszínen hozzászólhat, kérdéseket tehet fel, javaslatokkal élhet. E napirendi pont időtartama legfeljebb 1 óra, melytől a polgármester saját döntése alapján eltérhet.”


6. § A R. 17. § (6) bekezdés első mondatában a „15 napon belül” szövegrész helyébe „30 napon belül” szövegrész kerül.


7. § Hatályát veszti a R. 18. § (5) bekezdése


8. § (1)  Hatályát veszti a R. 19. § (3) bekezdés 4), 28) és 34) pontja.

(2) A R. 19. § (3) bekezdés 19) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a polgármester sorozatos törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatt kereset benyújtása az önkormányzat székhelye szerint illetékes törvényszékhez, a polgármester tisztségének megszüntetése érdekében”

(3) A R. 16. § (2) bekezdés, 19. § (3) bekezdés 33) pontjában, 27. § és 28. § címében, 31. § (1) bekezdésében, 37. § (1) bekezdés a) pontjában, 44. § (5) bekezdésében,  47. § (2) bekezdés a) pontjában, valamint a 2. sz. melléklet 1. pontjában a „települési képviselő” szövegrész helyébe „önkormányzati képviselő” szövegrész lép


9. § A R.  20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A határozatot a község honlapján (nem zárt képviselő-testületi ülésen hozott határozat esetén a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvében, zárt ülés határozatait külön), közzé kell tenni és meg kell küldeni az ügyben, valamint jogszabályban meghatározott szervnek, személynek.”


10. § A R. 24. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvét 1 eredeti példányban kell elkészíteni.”


11. §  A R. 24. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „A képviselő-testület nyílt üléseinek jegyzőkönyvét és a zárt ülésein hozott határozatokat fel kell tenni a község honlapjára.”


12. § A R. 27. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A képviselő kérheti a polgármester segítségét munkájához. Közérdekű ügyben kezdeményezheti a polgármester intézkedését. A polgármester jelzése alapján a hivatal illetékes vezető köztisztviselője köteles a képviselőt soron kívül fogadni és a képviselői munkájához szükséges tájékoztatást megadni.”


13. § A R. 37. § (2) bekezdés c) pontja törlésre kerül.


14. § A R. 44. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „A hivatal szervezetének tagozódása: irodák, csoportok, referensek

Jegyző – jegyzői kabinetvezető, titkárnő, személyügyi referens

- Polgármesteri Kabinet

- Építéshatósági Iroda

- Jogi Iroda

- Városfejlesztési Iroda

- Ügyfélszolgálati Iroda

- Önkormányzati és Szervezési Iroda


Aljegyző - Közigazgatási és Népjóléti Iroda – Hatósági csoport, Közterület-felügyelet

- Adóiroda


Gazdasági vezető – Közgazdasági Iroda

– Vagyongazdálkodási Iroda”


15. § A R. 47. § címe helyébe a következő cím lép: „Helyi népszavazás”

(2) A R. 47. § (1) bekezdés, (2) bekezdés c) pontja, (4) és (5) bekezdése törlésre kerül.


16. § Hatályát veszti a rendelet 4. és 5. sz. melléklete.


17. § (1) Jelen rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) A Rendelet kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.



Szentendre, 2014. november 11.


 Tóth Attila                                                           dr. Molnár Ildikó

polgármester                                                          címztes főjegyző



Záradék:

A rendelet 2014. november 12-én kihirdetésre került.



                                                                                                                      dr. Molnár Ildikó

                                                                                                                      címzetes főjegyző