Köröstarcsa község képviselő testületének 15/2014 (IX.23..) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2014. 10. 01- 2019. 12. 06
  1. fejezet


Általános rendelkezések


1.§.


  1. A rendelet hatálya Köröstarcsa község közigazgatási területére terjed ki.


  1. A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Köröstarcsa község közigazgatási területén a közterületek elnevezését és a házszám megállapítás rendjét.


  1. Köröstarcsa község közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2.§.


E rendelet alkalmazásában:


  1. Közterület: az épített környezet kialakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2.§. 13. pontjában meghatározott terület.
  2. Közterület elnevezése: a község területén lévő közutak és terek rendszerint út, utca, tér, part, köz, sétány stb. utótagot tartalmazó név.
  3. Házszám: az építési teleknek, önálló épületnek, és a többlakásos épületben lévő egyes lakásoknak az utca házsorában elfoglalt egyedi számmal történő megjelölése.

II. fejezet


Közterületek elnevezése

3.§.


  1. Minden belterületi közterületet el kell nevezni. A külterületi közterületeket el lehet nevezni. A közterületek nevének megállapítása és megváltoztatása Köröstarcsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.


  1. A közterület elnevezése a közterület nevéből és a közterület közlekedési vonatkozásából áll.


  1. Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.


  1. Az utca településrendezés, beépítés vagy más módon történő megszűnésével – külön hatósági döntés nélkül – az utca neve megszűnik.


  1. A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület –ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő közterületeket – nem lehet.


  1. Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet, valamint alkalmazni kell a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14.§. (2)-(3) bekezdéseit.


  1. Személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:
  1. akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzeti szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy
  2. aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó, vagy
  3. akinek Köröstarcsa életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Köröstarcsa fejlődéséhez.


  1. A személyről történő elnevezés esetén a közterület nevének meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.


  1. Kizárólag családi nevet akkor lehet alkalmazni, ha a névadó személyiség csak így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.


  1. Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása, vagy egyéb ismertetőjegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez az utcanévben is feltűntethető.

A közterület elnevezésének eljárási szabályai


4.§.


  1. Új közterület kialakításánál a képviselő-testület dönt az elnevezéséről. Meglévő közterület nevének megváltoztatására javaslatot tehet:
  1. a Humán és Ügyrendi Bizottsága (a továbbiakban bizottság)
  2. a közterület módosításával érintett ingatlan tulajdonosok, haszonélvezők és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők (a továbbiakban lakosok) legalább 66%-a írásban.


  1. A közterület elnevezés megváltoztatása esetén az érintett lakosoktól javaslatot kell kérnie a polgármesternek az új közterület elnevezésére vonatkozóan.


  1. A javaslatot a bizottság véleményezi, majd ezekre figyelemmel tesz javaslatot a képviselő-testületnek. A javaslatokat a képviselő-testület elé kell terjeszteni, aki dönt az elnevezésről.


  1. A megváltozott közterület elnevezésről az érintett lakosságot írásban kell értesíteni.


  1. A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni. Értesíteni kell a Békés Megyei Kormányhivatal Békési Járási Hivatalát (Okmányirodát), az illetékes földhivatalt, az illetékes rendőrkapitányságot, a köröstarcsai postahivatalt, az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságot, a közmű szolgáltatókat, a Gyulai Törvényszék Cégbíróságát és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát.

III. fejezet


Közterületek névtábláinak elhelyezése


5.§.


  1. A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni. Az elhelyezés határidejéről az elnevező szerv határozatban rendelkezik.


  1. A közterületi névtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása a polgármester feladata.


  1. A közterület névtáblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni.


  1. A közterület névtáblát saroktelkek kerítésén, ennek hiányában a sarok épületeken vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.


  1. A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. A kihelyezésről értesíteni kell az érintett ingatlan tulajdonosokat.


  1. A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstő számított egy évig eredeti helyükön kell hagyni és piros vonallal átlósan át kell húzni. Az új közterület névtáblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi közterületi névtáblát egy év múltán az elhelyező szervnek kell eltávolítani.

IV. fejezet


Házszámozás szabályai


6.§.


  1. Névvel ellátott közterület esetén, belterületen az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Egy közterületen belül több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak egy utcára kell megállapítani a házszámot. Külterületen az ingatlanok jelölése helyrajzi számmal történik, a külterületi ingatlanoknak házszám adható, de nem kötelező.


  1. Az út, utca, köz fasor, stb. (továbbiakban együttesen utca) házszámozása a településközponttól kivezető utcák esetében a településközponttól kezdődően, míg a településközponttól távolabb eső utcákban lévő ingatlanokat a magasabb rangú utca torkolatáról kezdve kell számozni. Az utca egyik oldala páratlan, a másik oldala páros számozást kap.


  1. Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.


  1. A csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.


  1. Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló, több lépcsőházból álló épület, ikerház, sorház, szerkezetileg megosztható és nem megosztható földszintes ingatlan esetén, továbbá telekosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén A, B, C, stb. alátörés (pl: 1/A, 1/B, 1/C) alkalmazható.


  1. A házszámot jelző táblát (továbbiakban házszámtábla) jól látható módon kell a ingatlan tulajdonosának elhelyezni.


  1. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.


  1. Társasházak esetén a társasházat el kell látni házszámmal és azon belül meg kell határozni a földszint vagy emelet számát, valamint az ajtó számát is. Több épület esetében meg kell határozni az épület számát is.


  1. Az ingatlanok házszámozásánál kiegészítő jelzésként – amennyiben ez szükséges – altörés és betűk is alkalmazhatók.


  1. Ha az érintett közterület mentén fekvő földrészletből az előírt felhasználási módnak megfelelő több építési telek alakítható ki, a földrészletnek annyi házszámot kell adni, amennyi építési telek alakítható ki vagy amennyi a rajta felépíthető többszintes, önálló kapubejárattal rendelkező lakóépületek száma.


  1. Telekegyesítéskor az eredeti házszámokat kötőjellel egymástól elválasztva kell feltüntetni.


  1. A házszámok megállapítását címmegállapítás keretében a jegyző végzi el.


  1. A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 4.§. (5) bekezdésében meghatározott szervekkel.


  1. E rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érinti.


  1. Amennyiben nem ismert a házszáma egy ingatlannak, az ügyfél kérelmére a jegyző hatósági igazolásában igazolja az ügyfél részére a házszámot.

V. fejezet


Záró rendelkezések


7.§.


  1. Ez a rendelet 2014. október 1. napján lép hatályba.


  1. Rendelkezéseit a rendelet hatályba lépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell. A rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok és közterület elnevezések – azok megváltoztatásának szükségességéig – továbbra is érvényben maradnak.