Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2014(X.22.) önkormányzati rendelete

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 10/1995. (VI.09.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 22- 2015. 04. 29



Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva szervezeti és működési szabályairól szóló 10/1995.(VI.09.) rendeletének módosítására (a továbbiakban: SZMSZ - Alaprendelet) a következőket rendeli el:

    1.§.

        

         (1) Az Alaprendelet felhatalmazó rendelkezése az alábbiak szerint módosul:

„Sellye Város Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva szervezeti és működési szabályairól – a továbbiakban SZMSZ - a következőket rendeli el.”

      (2) Az Alaprendelet 2.§. (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„Sellye Város Önkormányzatnak az Mötv.-ben kötelezően előírt és az önkormányzat által önként vállalt feladat-és hatásköreit a lakosság bizalmából Sellye Város képviselő-testülete és szervei: a bizottságok, a polgármester és a közös önkormányzati hivatal látják el.”


2.§.

  

     Az Alaprendelet 5. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A képviselő-testület a Gazdasági Programmal is összhangban álló éves munkaterv alapján ülésezik.”


3. §

         

     Az Alaprendelet 10.§ (2) –(4) bekezdéseinek helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) A képviselő-testület

a) zárt ülést tart önkormányzati hatósági, összeférhetetlenségi, méltatlansági, kitüntetési ügy tárgyalásakor, fegyelmi büntetés kiszabása, valamint vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás esetén;

b) zárt ülést tart az érintett kérésére választás, kinevezés, felmentés, vezetői megbízás adása, annak visszavonása, fegyelmi eljárás megindítása és állásfoglalást igénylő személyi ügy tárgyalásakor;

c) zárt ülést rendelhet el a vagyonával való rendelkezés esetén, továbbá az általa kiírt pályázat feltételeinek meghatározásakor, a pályázat tárgyalásakor, ha a nyilvános tárgyalás az önkormányzat vagy más érintett üzleti érdekét sértené.

(3) A (2) bekezdés c.) pontja szerinti zárt ülés tartását a polgármester, bármely képviselő és a jegyző indítványozhatja. A zárt ülés megtartásáról a képviselő-testület mindig egyedileg, vita nélkül határoz.

(4) A (2) bekezdés c.) pontja szerinti ügyekben a meghívó tervezetének elkészítésével egyidejűleg a jegyző az érintettől nyilatkozatot kér, hogy a személyét érintő ügy nyilvános tárgyalását ellenzi-e vagy sem.”


4. §

      

      (1) Az Alaprendelet 20.§ (1) bekezdésében a jegyzőkönyvek példányszáma „2 példányban” helyett „1 

        példányban” szövegrészre módosul.


       (2) Az Alaprendelet 20.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„ A képviselő-testület ülésének jegyzőkönyvét a polgármester és a jegyző valamint az ülésen a képviselők közül esetenként választott két jegyzőkönyv-hitelesítő írja alá. A jegyzőkönyvet az ülést követő 15 napon belül a jegyző a Baranya Megyei Kormányhivatalnak küldi meg, egy másolati példányt pedig – a zárt ülésen készült jegyzőkönyv kivételével – a sellyei könyvtárban kell elhelyezni.”

                                                                                       5.§      

      

     Az Alaprendelet 23.§ (1) bekezdése az alábbi szövegre módosul:

„Az alakuló ülést a választást követő 15 napon belül a polgármester hívja össze és vezeti.”


6.§


      (1) Az Alaprendelet 26.§. (2) bekezdésében a „kisebbségi” szó „nemzetiségi” szövegre módosul.

      (2) Az Alaprendelet 26.§. (4) bekezdéséből az utolsó – zárójelbe tett mondat törlésre kerül.

     (3) Az Alaprendelet 26.§. (5) –(6) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül és az alábbi szövegrészre

      módosul:

"    (5) Az önkormányzati képviselő:

a.) a képviselő-testület ülésén  - a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott módon – kezdeményezheti rendelet megalkotását vagy határozat meghozatalát,  

b.) a képviselő-testület ülésén a polgármestertől (alpolgármestertől) a jegyzőtől, a bizottság elnökétől, önkormányzati ügyekben felvilágosítást kérhet, amelyre az ülésen - vagy legkésőbb 30 napon belül írásban – érdemi választ kell adni,

c.) kérésére az írásban is benyújtott hozzászólását a jegyzőkönyvhöz kell mellékelni, vagy kérésére a véleményét rögzíteni kell a jegyzőkönyvben,

d.) tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület bármely bizottságának nyilvános vagy zárt ülésén. Javasolhatja a bizottság elnökének a bizottság feladatkörébe tartozó ügy megtárgyalását, amelyet a bizottság legközelebbi ülése elé kell terjeszteni és tárgyalására az önkormányzati képviselőt meg kell hívni.  Kezdeményezheti, hogy a képviselő-testület vizsgálja felül bizottságának, a polgármesternek, a jegyzőnek - a képviselő-testület által átruházott – önkormányzati ügyben hozott döntését.

e.) megbízás alapján képviselheti a képviselő-testületet,

f.) a polgármestertől igényelheti a képviselői munkájához szükséges tájékoztatást. Közérdekű ügyben kezdeményezheti a polgármester intézkedését, amelyre annak 30 napon belül érdemi választ kell adni,

g.) a testületi munkában való részvételhez szükséges időtartam alatt a munkahelyén felmentést élvez a munkavégzés alól. Az emiatt kiesett jövedelmét a képviselő-testület téríti meg, melynek alapján az önkormányzati képviselő társadalombiztosítási ellátásra jogosult.

h.) A képviselő-testület és a képviselő-testület bizottságának ülésén a magyar nyelvet vagy az általa választott speciális kommunikációs rendszert használhatja. A magyar jelnyelv, valamint a választott speciális kommunikációs rendszer használatának valamennyi költségét az önkormányzat biztosítja.

i.) köteles a testületi üléseken megjelenni, a képviselő-testület munkájában és döntéshozatali eljárásában részt venni,

j.) eskütételét követő három hónapon belül köteles részt venni a kormányhivatal által szervezett képzésen,

k.) köteles kapcsolatot tartani a választópolgárokkal, akiknek évente legalább egy alkalommal tájékoztatást nyújt képviselői tevékenységéről.

l.) az önkormányzati képviselő megválasztásától számított 30 napon belül köteles kérelmezni felvételét az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott köztartozás mentes adózói adatbázisba ( továbbiakban adatbázis )

Az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvételére irányuló kérelme benyújtásának hónapját követő hónap utolsó napjáig köteles a képviselő-testületnél igazolni az adatbázisba való felvételének megtörténtét.

Amennyiben az állami adóhatóság az adatbázisba történő felvételt követően megállapítja, hogy az önkormányzati képviselő az adatbázisba történő felvétel feltételeinek nem felel meg, az adatbázisból törli, amelyről írásban értesíti a képviselő-testületet és a kormányhivatalt.

m.) az önkormányzati képviselő megválasztásától, majd ezt követően minden év január 1-jétől számított 30 napon belül vagyonnyilatkozatot köteles tenni.

A vagyonnyilatkozat tételének elmulasztása esetén- annak benyújtásáig – az önkormányzati képviselő e tisztségéből fakadó jogait nem gyakorolhatja.

   (6) A települési képviselők a képviselők tiszteletdíjáról szóló rendeletben meghatározott összegű tiszteletdíjra jogosultak."


7. §.


      Az Alaprendelet 26.§ után kiegészül egy új, 26/A.§-al az alábbiak szerint:

„26/A.§

(1)       A képviselő-testület a kötelezettségeit megszegő képviselő megállapított tiszteletdíját 6 hónap időtartamra – az SZMSZ jelen előírására hivatkozva, külön döntés nélkül - megvonja az alábbi esetekben:

  • ha a képviselő a képviselő-testület egymást követő 2 ülésén nem vesz részt – kivéve ha egészségügyi okból hiányzását előzetesen a polgármesternél kimenti;
  • a kormányhivatal által szervezett oktatáson nem vesz részt.

(2) A képviselő-testület a tiszteletdíjat megvonhatja, ha a képviselő:

- személyes érintettségét nem jelenti be;

- évente legalább egy alkalommal nem nyújt választópolgárárainak tájékoztatást képviselői tevékenységéről;

(3) A tiszteletdíj (2) bekezdés szerinti megvonásról a képviselő-testület a polgármester vagy bármely képviselő javaslatára egyszerű többséggel dönt.

(4) A tiszteletdíj megvonását az (1) bekezdés szerinti mulasztás bekövetkezését, illetve a (2) bekezdés alapján a (3) bekezdés szerinti határozathozatalt követő hónap 1. napjától kell alkalmazni.

(5) Ismételt kötelezettségszegés esetén a megvonás újra megállapítható.”


8.§.


        Az Alaprendelet 27.§ (3) bekezdésének szövegében a „polgármesteri hivatal” szövegrész „közös hivatal”

        szövegrészre módosul.


9.§


        (1) Az Alaprendelet 28.§ (1) bekezdése az alábbiakra módosul:

„ (1) Az állandó bizottságok:

PÉNZÜGYI, GAZDASÁGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁG

Tagok száma:                                     5 fő

Ebből képviselő-testületi tag             3 fő

Nem képviselő-testületi tag               2 fő.

A Bizottság ellátja az Mötv. 37.§-ban valamint a 39.§-ban meghatározott feladatokat is. Ahol az SZMSZ vagyonnyilatkozat vizsgálatával foglalkozó bizottságra, összeférhetetlenségi bizottságra vagy pénzügyi bizottságra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz, azon a Pénzügyi, Gazdasági és Ügyrendi Bizottságot kell érteni.


SZOCIÁLIS ÉS EGÉSZSÉGÜGYI BIZOTTSÁG

Tagok száma:                                     3 fő

Ebből képviselő-testületi tag             2 fő

Nem képviselő-testületi tag               1 fő.

        (2) Az Alaprendelet kiegészül egy új, 29/A.§-al az alábbiak szerint:

„ Kulturális és oktatási tanácsnok

29/A.§

(1) A képviselő-testület a polgármesternek vagy bármely önkormányzati képviselőnek a javaslatára egy önkormányzati képviselőt kulturális és oktatási tanácsnokká választ.

(2) A tanácsnok feladatai:

a.) rendszeres kapcsolattartás a város kulturális egyesületeivel és közművelődési intézményével, illetve annak egységeivel, a városi óvodával, a városi oktatási intézmények fenntartóival;

b.) testvér-települési kapcsolatok folyamatos ápolása, szervezése;

c.) ünnepi és hagyományőrző városi rendezvények felügyelete;

d.) együttműködés a Szociális és Egészségügyi Bizottsággal.

(3) A kulturális és oktatási tanácsnok az általa végzett munkáról évente beszámol a képviselő-testületnek.”


10.§.


       Az Alaprendelet 30.§. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) Sellye város polgármestere megbízatását főállásban látja el, foglalkoztatási viszonyára a 2011.évi CLXXXIX. törvény (Mötv.), valamint a tárgykörben alkotott helyi rendelet vonatkozó rendelkezdéseit kell alkalmazni.”


11.§

       Az Alaprendelet 31.§ (2) bekezdésében a „közigazgatási és munkaügyi bírósághoz” szövegrész

      „törvényszékhez” szövegrészre módosul.


12.§.


        Az Alaprendelet 33.§. (3) bekezdése az alábbi rendelkezésekre módosul:

„(3) Az alpolgármester részére a képviselő-testület a 2011.évi CLXXXIX. törvény által meghatározott keretek közt tiszteletdíjat és költségátalányt állapít meg.”


13. §.


       Az Alaprendelet 41.§ (2) a.) pontjában felsorolt társulásoknál az Ormánság Tisztaságáért Önkormányzati

      Társulás szövegrész után zárójelben feltüntetendő: (2014.12.31-ig tartó működéssel)


14.§


        Az Alaprendelet XI. fejezetének címében a „kisebbségi” szövegrész „nemzetiségi” szövegrészre módosul.


15.§


        (1) Az Alaprendelet 1. sz. melléklete hatályát veszíti és a jelen rendelethez csatolt 1. sz. melléklet szerinti  

        tartalommal lép hatályba.

       (2) Az Alaprendelet 2. sz. melléklet III. pontja (polgármesterre átruházott hatáskörök) kiegészül egy 16.     

        ponttal a következők szerint:

„16. A vonatkozó rendeletben szabályozottak szerint és alapján kiadja a közterület-használati engedélyeket.”

        (3) Az Alaprendelet 2. sz. melléklet V. pontja (jegyzőre átruházott hatáskörök) 1. alpont kiegészül a   

         következő rendelkezéssel:


„1. A jegyző eljár az önkormányzathoz érkező szociális temetés igénylésével és lebonyolításával kapcsolatos ügyekben. –(az erre vonatkozó törvényi szabályozás hatályba lépésével kezdődő hatáskör)”


16.§


(1)Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2)A kihirdetéssel egyidejűleg hatályát veszti az 1. és 2. és 5. számú függelék, amelyek helyett az e rendelethez csatolt új függelékek lépnek hatályba.


Sellye, 2014. október 22.




Nagy Attila                                                               Dr. Markovics Boglárka

polgármester                                                                        jegyző



A rendelet kihirdetve:

Sellye, 2014. október 22.



Dr. Markovics Boglárka

jegyző