Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2014. (IX.17.) önkormányzati rendelete

a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés szabályozásáról és az alkalmazandó legmagasabb díjtételeinek megállapításáról

Hatályos: 2014. 09. 17- 2022. 11. 17

Isaszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2014. (IX.17.) önkormányzati rendelete

a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés szabályozásáról és az alkalmazandó legmagasabb díjtételeinek megállapításáról1

2014.09.17.

Isaszeg Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 18. pontja és a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés m) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelembe véve a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet rendelkezéseit – a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés díjának megállapításáról és az utazási feltételek helyi szabályozásáról a következőket rendeli:

Általános rendelkezések

1. § (1) Ezen rendelet hatálya Isaszeg közigazgatási határán belül a helyi menetrend szerinti autóbuszjárattal (a továbbiakban: helyi járat) végzett menetrend szerinti helyi személyszállítási tevékenységet ellátó Szolgáltatóra, valamint a Szolgáltató által üzemeltetett helyi tömegközlekedési eszközökkel lebonyolított menetrend szerinti járatokat igénybe vevőkre, a helyi járattal végzett helyi autóbusz közlekedés legmagasabb díjára, a díj alkalmazására és az utazási feltételekre terjed ki.

Ármegállapítás és alkalmazás

2. § (1) A város közigazgatási határain belül közlekedő helyi járat működtetésével biztosított személyszállítási szolgáltatást, a rendeletben megállapított viteldíjak ellenében bárki szabadon igénybe veheti, a szolgáltatás igénybevétele az azokra vonatkozó feltételek betartása mellett történhet.

(2) Az Önkormányzat képviselő-testülete – a Szolgáltató által az adott naptári évet követő február hónap utolsó napjáig az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában (továbbiakban: szmsz.) meghatározott bizottság elé beterjesztett éves rendszeres beszámolója, vagy az erre irányuló soron kívüli kérelme alapján – állapítja meg a Szolgáltató által üzemeltetett helyi járatú tömegközlekedési eszközön érvényes, az egyszeri, átszállás nélküli, menetrend szerinti helyi utazásra jogosító menetjegy, illetőleg a korlátlan számú utazásra jogosító teljes árú bérletszelvény árát.

(3) A személyszállításért fizetendő, mindenkor érvényes díjakat e rendelet 1. sz. függelékének - 13/2014/04. számú Közszolgálati Szerződés (továbbiakban: Szerződés) - 4. számú melléklete tartalmazza.

(4) A szolgáltató az általános forgalmi adót is tartalmazó – a kerekítés általános szabályainak alkalmazásával kikalkulált – árat legkésőbb hatvan nappal az ár hatályba lépését megelőzően köteles az Önkormányzatnak megküldeni. Az Önkormányzat által elfogadott árakat – 15 nappal a változások előtt - az Önkormányzat honlapján, és ezzel egyidejűleg a helyi járatokon is közé kell tenni.

(5) A különböző bérletek a naptári hónap, a negyedév, vagy az év első napjától az adott időszakot követő hónap 5.napján üzemzárásig érvényesek.

Menetrend

3. § (1) A Szolgáltató mindenkori vasúti menetrenddel összhangban, érvényes helyi autóbusz menetrend alapján és az abban meghirdetett km teljesítmény szerint köteles végezni a helyi személyszállítást. Az útvonal leírást és a menetrendet a Szerződés 2. számú és 3. számú mellékletei tartalmazzák.

(2) A vállalkozó az érvényben lévő menetrendet köteles elhelyezni az általa üzemeltetett autóbuszon, az autóbusz megállókban és az Önkormányzat honlapján is meg kell jelentetni.

(3) A menetrend jóváhagyásáról a Szolgáltató javaslatára és kezdeményezésére az Önkormányzat szmsz-ében rögzített bizottság jogosult döntést hozni.

Általános Utazási Feltételek

4. § (1) Az autóbusszal végzett menetrend szerinti helyi személyszállításra vonatkozó közszolgáltatási szerződést e rendelet 1. számú függeléke tartalmazza.

(2) A helyi tömegközlekedésben igénybe vehető kedvezményeket, az igénybevételére jogosultak körét és feltételeit, valamint a díjmentes utazásra való jogosultság feltételeit, a közforgalmú személyszállítás utazási kedvezményeiről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet tartalmazza.

(3) A helyi tömegközlekedés során a közszolgáltatás keretén belül biztosított menetrend szerinti helyi személyszállítás általános utazási feltételeit e rendelet 2. számú függeléke tartalmazza.

A személyszállítási feladat ellátása

5. § (1) A képvise1ő-testület a menetrend szerinti személyszállítás helyi autóbusz közlekedés feladatainak ellátását, határozott időre megkötött közszolgáltatási szerződés alapján megbízott külső Szolgáltató bevonásával biztosítja.

(2) A Szolgáltató nevét és a közszolgáltatási szerződés időtartamát – Isaszeg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 185/2014. (VII.15.) Kt. határozata értelmében – a Szerződés, mint e rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza.

6. § (1) Ez a rendelet 2014. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az Isaszeg város közigazgatási határán belüli menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedés legmagasabb díjtételeinek megállapításáról azok alkalmazási feltételeiről és az utazási feltételek helyi szabályozásáról szóló 10/2011.(III.23.), 30/2011. (XII.23.), 14/2012.(III.30.), 37/2012.(X.17.) Önk. rendeletekkel módosított 24/2009.(VII.15.) Önk. rendelete hatályát veszti.

1

Az önkormányzati rendeletet az Isaszeg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendelete 6. §-a hatályon kívül helyezte 2022. november 18. napjával.