Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2014(IX.22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló 13/2007. (XI.7.) önkormányzati rendeletének módosítása

Hatályos: 2014. 09. 22- 2014. 09. 23

Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testületének

17/2014. (IX. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodás szabályairól szóló

13/2007.( XI. 7.) önkormányzati rendeletének módosításáról



Veresegyház Város Önkormányzat Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvt.) 5. § (2) b) pontjában és 18. § (1) bekezdésében kapott, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 109. § (4) bekezdésében, az Mötv. 143. § (3) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a), illetve e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva figyelemmel a Kúria 2013. október 01. napján meghozott Köf.5.042/2013/5. számú határozatában foglalt iránymutatásra, illetve a Pest Megyei Kormányhivatal PEB/030/1617-1/2014. számú törvényességi felhívására az alábbi rendeletmódosítást fogadja el:


  1. §


A rendelet (továbbiakban: R.) 6. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Nem kell az (1) bekezdés a) pontban meghatározott értékbecslés csatolása, ha az ár meghatározását ármegállapítási jogkörben a Képviselő-testület határozatában térségre állapítja meg.”


2. §


A R.  9. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Az önkormányzat vagyonkezelő szervei a 3. § (6) bekezdésében meghatározott, a törvényben meghatározott közfeladatainak ellátásához szükséges korlátozottan forgalomképes törzsvagyon körébe, valamint az üzleti vagyon körébe tartozó vagyonelemek esetében a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 3. § (1) bekezdés 19. pont b) alpontjának ba)-be) alpontjaiban meghatározott jogi személyek.”


3. §


A R. 9. §-a a következő (2) és (3) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg a jelenlegi (2) – (8) bekezdések számozása (4) – (10) bekezdésre változik:


„(2) Vagyonkezelői jog létesítése történhet ingyenes átengedéssel vagy ellenérték fejében. A vagyonkezelői jog létesítéséről szóló szerződés megkötéséről értékhatártól függetlenül a Képviselő-testület dönt.

(3) Amennyiben a vagyonkezelői jog megszerzése vagy gyakorlása a vagyonkezelő által teljesített ellenérték fejében történik, az ellenértéket pénzösszegben vagy a vagyonkezelő által a vagyonkezelési szerződésben vállalt, a vagyonkezelésbe adott vagyonelem állagát, értékét megőrző vagy annak megnövekedését eredményező vagyonkezelői tevékenységként, szerződéses kötelezettségvállalásként kell meghatározni a vagyonkezelési szerződésben. Az ellenérték meghatározásánál figyelembe kell venni a vagyonelem sajátos jellegét és a vagyonkezelő által végzett önkormányzati közfeladattal kapcsolatos szempontokat, a közfeladat ellátásának bevételeit és gazdasági feltételeit.”


4. §


A R. 9. §-a a következő (10)-(13) bekezdésekkel egészül ki:


„(10) A vagyonkezelőt megillető jogok gyakorlását, annak szabályszerűségét, célszerűségét a polgármester a polgármesteri hivatal köztisztviselői útján ellenőrzi. A tulajdonosi ellenőrzés célja a vagyonkezelésbe adott vagyonnal való gazdálkodás vizsgálata, ennek keretében különösen: az önkormányzati vagyonnyilvántartás hitelességének, teljességének és helyességének biztosítása, továbbá a jogszerűtlen, szerződésellenes, vagy a tulajdonos érdekeit sértő és az Önkormányzatot hátrányosan érintő vagyonkezelői intézkedések feltárása és a jogszerű állapot helyreállítása.

(11) Az Önkormányzat a tulajdonosi ellenőrzés keretében jogosult:

a) az ellenőrzött szerv vagyonkezelésében álló, önkormányzati tulajdonba tartozó ingatlan területére belépni,

b) az ellenőrzés tárgyához kapcsolódó iratokba és más dokumentumokba, elektronikus adathordozón tárolt adatokba - a külön jogszabályokban meghatározott adat- és titokvédelmi előírások betartásával - betekinteni, azokról másolatot, kivonatot, tanúsítványt készíttetni, ennek érdekében a vagyonkezelő szerv irodai helyiségeibe belépni és ott tartózkodni,

c) az ellenőrzött vagyonkezelő vezetőjétől és bármely alkalmazottjától írásban vagy szóban felvilágosítást, információt kérni.

(12) Az Önkormányzat a tulajdonosi ellenőrzés során

a) jogait úgy gyakorolja, hogy az ellenőrzött vagyonkezelő tevékenységét és rendeltetésszerű működését a lehető legkisebb mértékben zavarja,

b) tevékenységének megkezdéséről az ellenőrzött vagyonkezelő vezetőjét az ellenőrzés megkezdése előtt legalább 8 nappal tájékoztatja,

c) megállapításait tárgyszerűen, a valóságnak megfelelően ellenőrzési jelentésbe foglalja és a jelentéstervezetet és a végleges jelentést az ellenőrzött vagyonkezelő vezetőjének megküldi.

(13) Az ellenőrzött vagyonkezelő vagy képviselője jogosult:

a) az ellenőrzési cselekményeknél jelen lenni,

b) az ellenőrzés megállapításait megismerni, a jelentéstervezetre észrevételt tenni.”





5. §


A R. 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő egyszemélyes  gazdasági társaságnak – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti és felhatalmazó rendelkezésekről szóló 2013. évi CLXXVII. törvény 12. §-a alapján alkalmazandó, a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvényben vagy a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvényben meghatározott – a társaság legfőbb szerve kizárólagos hatáskörébe tartozó jogait a képviselő-testület gyakorolja.”


6. §


A R. 15. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdésben meghatározottakon kívül a tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja. A vételárra, haszonbérre vonatkozóan a döntést a képviselő-testületnek a Pénzügyi Bizottság készíti elő.”


7. §


A R. 16. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:


A 9. § (1) bekezdésében megjelölt vagyonkezelő szerv vezetője az alapító okiratban, illetve a vagyonkezelési szerződésben meghatározott tevékenységi körön és mértéken belül, az alaptevékenység sérelme nélkül jogosult:

„a rábízott vagyont, két évet meg nem haladóan bérbeadás, szennyvízközmű vagyon esetén a 2011. évi CCIX. törvény 17. § (2) bekezdése szerint 15 évet meghaladó, de 35 évet meg nem haladó időtartamban üzemeltetési szerződés útján hasznosítani, ...”.


8. §


A R. 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(3) A vagyonkezelő szerv a hasznosításból származó bevételről évente legkésőbb a tárgyévet követő év április hónap 15. napjáig köteles a képviselő-testületet tájékoztatni.”


9. §


A R. 17. § (1) bekezdés b), g) és h) alpontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:


Az önkormányzat képviselő-testülete dönt a tulajdonában lévő vagyonnal kapcsolatban:


„b) alapítványhoz, civil szervezethez való csatlakozásról, ...

g) 5,0 MFt fölötti  összegű és 1 hónapot meghaladó időre szóló kölcsönök nyújtásáról, alatta a polgármester,

h) 5,0 MFt fölötti összegű pénzek végleges átadásáról, alatta a polgármester.”


10. §

Záró rendelkezések


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.
  2. A rendelet kihirdetéséről — az SZMSZ-ben meghatározott módon — a jegyző gondoskodik.


Veresegyház, 2014. szeptember 13.



   Garai Tamás                                                           Pásztor Béla                                         jegyző                                                                       polgármester