Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2014.(IX.25.) önkormányzati rendelete

A település közterületei elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 24

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2014.(IX.25.) önkormányzati rendelete

A település közterületei elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás helyi szabályairól

2023.05.24.

Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a település közterületei elnevezéséről, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás helyi szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területére terjed ki.

(2) Személyi hatálya alá tartozik minden természetes személy, jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet, aki Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén ingatlantulajdonnal rendelkezik, vagy annak állandó használója, kezelője.

(3) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén a közterületek elnevezését és a házszámozás rendjét.

(4) Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén új közterületet elnevezni, új házszámot megállapítani, a korábban megállapított közterületnevet és házszámot megváltoztatni csak e rendelet szabályai szerint lehet.

2. §1

II. Fejezet

A közterületek elnevezésére vonatkozó szabályok

3. §2

4. § (1) A közterület nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester,

b) önkormányzati képviselő,

c) Képviselő-testület bizottsága,

d) Békésszentandrás Nagyközség közigazgatási területén állandó bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár,

e) a község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület – ide nem értve az egymás folytatásában lévő, de különböző helyrajzi számon szereplő közterületeket – nem lehet.

5. § (1) Közterületet személyről, tárgyról, állatról, növényről, történelmi eseményről, földrajzi névről vagy fogalomról lehet elnevezni.

(2) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(3) Személyről közterületet elnevezni halála után, legalább 5 év elmúltával lehet. Az 5 éves időbeli korlátozást nem kell alkalmazni a Képviselő-testület által rendeletében meghatározottak szerint díszpolgári cím kitüntetésben részesített személyekről történő közterület elnevezésnél.

(4) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, ezért személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Békésszentandrás életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult a település fejlődéséhez.

(5) Közterületet elnevezni külföldi állampolgárságú személyről is lehet, akinek élete, munkássága jelentős szerepet játszott hazánk vagy településünk életében.

(6) A személyről történő elnevezés esetén a közterület nevének meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(7) Kizárólag családi nevet akkor lehet alkalmazni, ha a névadó személyiség csak így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.

(8) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(9) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel.

(10) A közterület településrendezés, beépítés vagy más módon történő megszűnésével – külön hatósági döntés nélkül – a közterület neve megszűnik.

A közterület elnevezésének eljárási szabályai

6. § (1)3 Új közterület kialakításánál a Képviselő-testület dönt az elnevezéséről. Meglévő közterület nevének módosítását írásban kérheti az érintett ingatlantulajdonosok, haszonélvezők, és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők legalább 60%-a.

(2) A közterület elnevezés módosítása esetén az érintett ingatlantulajdonosoktól, haszonélvezőktől és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezőktől javaslatot kell kérnie a polgármesternek az új közterület elnevezésére vonatkozóan.

(3) A javaslatokat a Képviselő-testület elé kell terjeszteni, és az új közterület elnevezéséről – a javaslatok figyelembevételével – a Képviselő-testület dönt.

(4) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre vagy elnevezés megváltoztatására)

b) az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,

c) a javasolt elnevezés indokát,

d) a javasolt elnevezés kapcsolódásának indoklását a közterület környezetéhez, a településen belüli elhelyezkedéséhez,

e) a javasolt elnevezés településhez való kötődését,

f) utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.

(5) A megváltozott közterület elnevezésről az érintett lakosságot (ingatlantulajdonosokat, haszonélvezőket, lakcímmel rendelkezőket) hirdetményi úton értesíteni kell.

(6) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni, és a döntésről értesíteni kell az Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, rendőrkapitányságot, postahivatalt, tűzoltóságot, mentőállomást, és a közmű-szolgáltatókat.

III. Fejezet

Közterületek névtábláinak elhelyezése

7. § (1) A közterület nevét a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni. Az elhelyezés határidejéről az elnevező szerv határozatban rendelkezik.

(2) A közterületi névtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása az Önkormányzat feladata.

(3) A közterületnév táblát a közterület mindkét oldalán, a közterület elején és végén, valamint az utcakereszteződésnél minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(4) A közterületnév táblát saroktelkek kerítésén, ennek hiányában a saroképületeken, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(5) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a közterületi névtábla elhelyezését, és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles.

(6) A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított 1 évig eredeti helyükön kell hagyni, és átlós vonallal át kell húzni. Az új közterületnév táblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi közterületnév táblát egy év múltán az elhelyező szervnek kell eltávolítani.

IV. Fejezet

A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

8. § (1) Névvel ellátott közterület esetén, belterületen az ingatlanokat házszámmal kell ellátni. Egy közterületen belül több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető. Ha egy ingatlan több közterülettel is érintkezik, csak a főbejárat felőli közterületre kell megállapítani a házszámot.

Külterületen az ingatlanok jelölése helyrajzi számmal történik, a külterületi ingatlanoknak házszám adható, de nem kötelező.
(2) A 44-es főútvonalra merőleges utcákban a házszámot úgy kell megállapítani, hogy a közterület 44-es főútvonal felőli részén kezdődjön a házszámozás. A 44-es főútvonalnak háttal, az utca kezdetével szemben állva a baloldalra kerülnek a páratlan számok, a jobboldalra kerülnek a páros számok emelkedő sorrendben.
(3) A 44-es főútvonallal párhuzamos közterületeken a házszámozást a Polgármesteri Hivatal felőli oldalon kell kezdeni. A Polgármesteri Hivatalnak háttal, az utca kezdetével szemben állva a baloldalra kerülnek a páratlan számok, jobboldalra pedig a páros számok emelkedő sorrendben.
(4) Társasházak esetén a társasházat el kell látni házszámmal, és azon belül meg kell határozni a földszint vagy emelet számát, valamint az ajtó számát is. Több épület esetében meg kell határozni az épület számát is.
(5) Az ingatlanok házszámozásánál kiegészítő jelzésként – amennyiben ez szükséges – alátörés és betűk is alkalmazhatók.
(6) Ha az érintett közterület mentén fekvő földrészletből az előírt felhasználási módnak megfelelő több építési telek alakítható ki, a földrészletnek annyi házszámot kell adni, amennyi építési telek alakítható ki vagy amennyi a rajta felépíthető többszintes, önálló kapubejárattal rendelkező lakóépületek száma.
(7) A kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában /a /b /c stb. alátörést kap.
(8) Amennyiben a korábban meghatározott házszámok között olyan ingatlan található, amely korábban nem kapott házszámot, alátörést kell alkalmazni úgy, hogy a két házszám közül a kisebbik házszám kap alátörést (/a /b stb.).
(9) Telekegyesítéskor az eredeti házszámokat kötőjellel egymástól elválasztva kell feltüntetni.
(10) A (2)-(3)-(4) bekezdés rendelkezései az e rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érinti.
(11) 4 Amennyiben nem ismert a házszáma egy ingatlannak, az ügyfél kérelmére a jegyző hatósági bizonyítványban igazolja az ügyfél részére a házszámot.
(12) 5 A kizárólag egy oldalon beépíthető vonalas közterület esetén a (2)-(3) bekezdésben foglalt rendelkezéseket azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a számozást folyamatos, páratlan és páros számok váltakozásával kell végezni.
(13) 6 A (2)-(10) és (12) bekezdésben foglaltaktól eltérni a helyi hagyományok figyelembevételével lehet.

9. § (1) Egy közterületen lévő ingatlanok újraszámozására akkor kerülhet sor, ha:

a) az ingatlan házszáma a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, vagy csak helyrajzi számmal meghatározott,

b) az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

c) több ingatlan azonos közterületnévvel és azonos házszámmal szerepel a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban, vagy egy közterületen belül több ingatlan rendelkezik ugyanazzal a házszámmal,

d) ingatlan megosztására, vagy ingatlanok egyesítésére került sor,

e) ha az érintett ingatlanok tulajdonosai, haszonélvezői, és az érintett közterületen lakcímmel rendelkezők legalább 60%-a írásban kéri.

(2) A házszámot jelző táblát (a továbbiakban: házszámtábla) az ingatlan utcafronti kerítésére vagy házfalára, az utcáról jól látható módon kell az ingatlan tulajdonosának elhelyezni.

(3) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség esetén cseréjéről és pótlásáról az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni.

(4) Ingatlanok újraszámozása esetén az erről szóló döntést közzé kell tenni, a döntésről értesíteni kell az Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, a rendőrkapitányságot, a postahivatalt, a tűzoltóságot, a mentőállomást és a közmű-szolgáltatókat.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

10. § (1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa a jelen rendelet 9. § (3) bekezdésében foglalt tábla-kihelyezési kötelezettségének e rendelet hatályba lépését követően haladéktalanul, de legkésőbb 90 napon belül köteles eleget tenni.

(3) E rendelet a hatálybalépését megelőzően megállapított közterület-elnevezések, és házszámok érvényességét nem érinti.

(4) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatálybalépésekor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

A 2. §-t a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 3. §-t a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

A 6. § (1) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 8. § (11) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 8. § (12) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 8. § (13) bekezdését a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2022. (XII. 13.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be. A 8. § (13) bekezdése a Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (V. 23.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.