Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2014 (XI.28..) önkormányzati rendelete

EGYSÉGES SZERKEZETBEN a módosításáról szóló 9/2016. (VIII. 19), 3/2017. (I. 27.) és a 14/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelettel a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről

Hatályos: 2022. 03. 01

Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2014 (XI.28..) önkormányzati rendelete

EGYSÉGES SZERKEZETBEN a módosításáról szóló 9/2016. (VIII. 19), 3/2017. (I. 27.), 14/2017. (VI. 23.) és a 12/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelettel a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről

2022.03.01.

Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló 55/2009. (III. 13.) Korm. rendeletben foglaltak alapján a helyi termelői piac működéséről és üzemeltetéséről a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Sülysáp 3988 helyrajzi számú (Szent István tér – Pesti út sarok) ingatlanon található helyi termelői piac (a továbbiakban: piac) fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.

(2) A rendelet személyi hatálya a piac üzemeltetőjére, fenntartójára, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.

(3) Nem terjed ki a rendelet hatálya az egyedi közterület-használati engedély alapján, piacnapokon kívül folytatott árusításra.

(4) A rendelet hatálya alá tartozó piaci területeken folytatott kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeknek meg kell felelnie a jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény-egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeknek.

2. A piac fenntartása, üzemeltetése

2. § (1) Sülysáp Város Önkormányzatának Képviselő-testülete termelői termékekkel történő jobb ellátása érdekében e rendeletnek megfelelően helyi termelői piacot (továbbiakban: piac), valamint WC blokkot tart fenn.

(2) Sülysáp Város Önkormányzata a piac üzemeltetésével a Polgármesteri Hivatalt bízza meg. A Polgármesteri Hivatal ellátja a piac üzemeltetését: területének tisztántartását, rendjének biztosítását, a helypénzek, a helyfoglalási díjak beszedését.

(3) A piac nyitva tartásáról, működési rendjéről, a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól az üzemeltető jól látható helyen, hirdetményben tájékoztatja az árusokat.

(4) Az üzemeltető piacfelügyelő útján gondoskodik különösen:

a) a piac területén lévő közös helyiségek tisztántartásáról,

b) a megfelelő hulladéktárló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről,

c) a piac megnyitásáról, az odaérkező árusok elhelyezéséről,

d) a piac rendjének fenntartásáról, a kapcsolódó jogszabályi rendelkezések folyamatos betartásának ellenőrzéséről,

e) a helypénz befizetések ellenőrzéséről, beszedéséről és elszámolásáról.

(5) A hulladékgyűjtők ürítését – legkésőbb a piacnapot követő napon – a TÁVÜSZ Kft. végzi.

(6) Az üzemeltető a piaccal kapcsolatos egyes üzemeltetési feladatokat vállalkozásba adhatja.

3. A piac működésének rendje és az árusítás feltételei

3. § (1) A piac helye: Sülysáp belterület 3988 helyrajzi számú ingatlan (Szent István tér – Pesti út sarok), a piac nyitva tartási ideje: szerdai és vasárnapi napokon 6.00-13.00.

(2) A piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében van lehetőség egyéb kereskedelmi tevékenység folytatására, valamint iparcikk és ruházati termékek árusítására, de elsősorban az alábbi termékek hozhatók forgalomba:

a) a saját gazdaságában előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs, virág);

b) a saját gazdaságában előállított mezőgazdasági termékből származó, nem hőkezelt, savanyított termék és egyéb feldolgozott növényi eredetű termék;

c) méz (lépes méz);

d) saját tenyésztésű, nevelésű állatból származó tej, tejtermék, tojás;

e) darabolás nélkül vágott és belezett baromfi (tyúk, vízi szárnyas, pulyka) és nyúlfélék;

f) sertéshúsból előállított füstölt hús, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;

g) kistermelő által a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő sertés, juh, kecske és szarvasmarha saját gazdaságában történt feldolgozása útján előállított húskészítmények;

h) vadon betakarított, összegyűjtött termékek, illetve termesztett gomba.

(3) A piacon mind az árusok, mind pedig a vásárlók kötelesek a közegészségügyi rendelkezéseknek megfelelően tisztán tartani, mindennemű szemetet, hulladékot összegyűjteni és azt a kijelölt hulladékgyűjtőkbe elhelyezni.

(4) A termelői piac területére élő állatot – a vakvezető kutyák, valamint a rendőri és biztonsági szervek munkakutyái kivételével – bevinni tilos.1

(5)2 Ittas, bódult állapotban a piac területén tartózkodni, árusoknak a piac területén alkoholt fogyasztani tilos. Ennek megsértése esetén a piacfelügyelő felszólítására az érintett köteles a piacot elhagyni. Amennyiben a felszólításnak nem tesz eleget, legfeljebb 6 hónapra a piacról kitiltható.

4. § (1) A piacon árusítást kezdeni az 1. melléklet szerinti igénylőlapnak a Polgármesteri Hivatalhoz történő benyújtását, a helykiosztást és a helypénz megfizetését követően lehet. A helykiosztásnál előnyt élveznek a sülysápi illetőségű termelők.

(1a) Amennyiben az árus az árusítóhelyhez gépjárművel is be kíván állni, az árusító helyet legalább olyan hosszan kell igényelnie, amennyit a gépjármű és esetleges vontatmánya elfoglal.3

(2) A helypénz összege a vásárlói útvonalak mentén elfoglalt árusítási hossz alapján kerül megállapításra a 2. mellékletben foglalt egységárak figyelembe vételével, melyek alkalmanként (piacnaponként) értendők.4 A díjfizetés sávosan változik az előrefizetés vállalt időtávjának hosszától függően. A helypénzt az önkormányzat házipénztárába, csekken, átutalással vagy a helyszínen kell megfizetni kiállított díjbekérő vagy számla alapján.

(3) Az előre megfizetett helypénzből utólagosan nem vonhatók le azok a napok, amelyeken az árus nem jelent meg. Jóváírásra kizárólag a teljes piacot érintő vis maior helyzet esetében van lehetőség, a polgármester döntése alapján.

(4)5 Fix árusító hely igénylése esetén havi, negyedéves, féléves vagy éves előrefizetést kell vállalni; alkalmi díjfizetés esetén kizárólag a piacfelügyelő által a piac napján az üres férőhelyek függvényében kiosztott helyen lehet árusítani. Amennyiben a piacfelügyelő nyilvántartása vagy az árus által bemutatott dokumentum alapján nem igazolt, hogy a helypénz az adott időszakra előre megfizetésre került, az árus csak az aznapra szóló alkalmi díj helybeni megfizetése esetén árusíthat.

(5) Az árusításra kijelölt helyet piacnapokon legkésőbb 7.00-ig el kell foglalni, ellenkező esetben a piacfelügyelő a helyet másnak kiadhatja.

(6) Aki a piacon engedély nélkül foglal el árusítóhelyet, és azt a piacfelügyelő felszólítására sem hagyja el, legfeljebb 6 hónapra a piacról kitiltható. A kitiltás ismételt szabályszegés esetén ismételten alkalmazható.

5. § (1) A piac nyitva tartási idején túl annak használatára Sülysáp Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatának rendjéről és feltételeiről szóló önkormányzati rendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben a piac rendjét illetően rögzített előírások a közösségi együttélés alapvető szabályait képezik, így azok megszegése szabályszegésnek minősül, mely – magasabb szintű jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megszegésük jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint eljárás keretében százötvenezer forintig terjedhető közigazgatási bírsággal sújtható.

(3) A rendeletben nem szabályozott kérdések és szankciók tekintetében a kereskedelemről szóló törvény, valamint a vonatkozó egyéb jogszabályok az irányadók.

(4)6 A piac területén a közterület-felügyelőnek intézkedési joga van, helyszíni bírságot alkalmazhat, és alkalmazhatja mindazokat a szankciókat, amelyeket a piacfelügyelő.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet 2014. december 1-jén lép hatályba, de a díjakra vonatkozó előírásait csak 2015. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) E rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvében megfogalmazottakkal összhangban készült.

1

Beiktatta: 9/2016. (VIII.19.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2016. november 1-től.

2

A 3. § (5) bekezdését a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

Beiktatta: 9/2016. (VIII.19.) önkormányzati rendelet 2. §. Hatályos: 2016. november 1-től.

4

Módosította: 14/2017. (VI. 23.) önkormányzati rendelet 1. §. Hatályos: 2017. június 24-től.

5

A 4. § (4) bekezdése a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

6

Az 5. § (4) bekezdését a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-a iktatta be.

7

Az 1. melléklet a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet a Sülysáp Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.