Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2014 (XI.28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselő, bizottság elnöke, tagja, valamint a tanácsnok tiszteletdíjának megállapításáról

Hatályos: 2014. 12. 01- 2019. 10. 21

Dorog Város Önkormányzata képviselő-testületének

 19/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzati képviselő,

 bizottság elnöke, tagja, valamint a tanácsnok tiszteletdíjának megállapításáról


Dorog Város Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 143.§ (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

  1. §

A rendelet hatálya Dorog Város Önkormányzat képviselő-testület tagjaira, állandó bizottságainak elnökeire, tagjaira, és a tanácsnokokra terjed ki.


  1. §

A képviselőket, az állandó bizottságok elnökeit, tagjait és a tanácsnokokat tiszteletdíj illeti meg megválasztásuk időpontjától megbízatásuk megszűnéséig.


2. A tiszteletdíj mértéke

  1. §


  1. A képviselő havi tiszteletdíja (továbbiakban: alapdíj) a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX tv. 132.  § szerint megállapított illetményalap 2,2 szorzata 85.030,- Ft.
  2. Bizottsági tagság esetén a képviselő tiszteletdíja az alapdíj 45 %-ával emelt mértékben kerül megállapításra 123.294,- Ft.
  3. A bizottság nem képviselő tagjának tiszteletdíja az alapdíj 45 %-ában kerül megállapításra 38.264,- Ft.
  4. A bizottság elnökének és a tanácsnoknak a tiszteletdíja - a több tisztség esetén is – az alapdíj 90 %-ával emelt mértékben kerül megállapításra 161.557,- Ft.


3. Igazolt és igazolatlan távollétek

  1. §
  1. A képviselő-testület tagjának a képviselőt-testületi ülésről való távolmaradását, a, polgármesternek előzetesen be kell jelenteni.
  2. Az állandó bizottság tagjának a bizottsági ülésekről való távolmaradását a bizottság elnökének be kell jelentenie.
  3. A képviselő-testületi ülésekről és bizottsági ülésekről való be nem jelentett távollétek igazolatlan távollétként kerülnek regisztrálásra.
  4. Be nem jelentett távollétek utólagos igazolása a polgármesternek benyújtott hitelt érdemlő dokumentumokkal történhet.


  1. Igazolatlan távollétek szankcionálása
  1. Bizottsági ülésről való igazolatlan távollét alkalmanként 30.000,- Ft levonást von maga után a képviselői tiszteletdíjból.
  2. Képviselő-testületi ülésről való igazolatlan távollét 50.000,- Ft levonást von maga után a képviselői tiszteletdíjból.
  3. Egy hónap valamennyi bizottsági és képviselő-testületi ülésről való igazolatlan távollét a teljes tiszteletdíj ki nem fizetését vonja maga után.
  4. Két havi időszak valamennyi bizottsági üléseiről való igazolatlan hiányzás bizottsági tagságból való visszahívást von maga után.


  1. §


  1. A képviselők és a bizottságok külső tagjai tiszteletdíjának kifizetése a Polgármesteri Hivatal pénztárában vagy folyószámlára utalással történik.


6. Hatályba léptető rendelkezés

  1. §
  1. Ez a rendelet 2014. december 1-jén lép hatályba.
  2. Hatályát veszti a települési képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről szóló 19/2010. (X.15.) önkormányzati rendelet







            Dr. Tittmann János                                                                            Kecskésné  Patos Szilvia

                polgármester                                                                                                 jegyző