Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II.14.) önkormányzati rendelete

a piacokról és a vásárokról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2014. 03. 01

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II.14.) önkormányzati rendelete

a piacokról és a vásárokról

2014.03.01.

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. §. (1) bekezdésében, a 13. §. (1) bekezdés 14. pontjában meghatározott felhatalmazás alapján a kistermelők, őstermelők számára – jogszabályban meghatározott termékeik – értékesítési lehetőségeinek biztosítása, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is a következőket rendeli el.

1. Általános és értelmező rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelt tárgyi hatálya kiterjed Szentes Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) 6600 Szentes, Kossuth tér 6. által fenntartott

a) Szentes Apponyi téri Élelmiszer és zöldség piacra (6600 Szentes, Apponyi tér, hrsz: 1913/1.)

b) Szentes, Villogó utcai Állat-, használtcikk és Kirakodó vásár piacra (6600 Szentes, Nagynyomás 49. hrsz: 4705.) piacra.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magánszemélyre, egyéni vállalkozóra, őstermelőre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre aki vagy amely a piacon vagy vásárban bármilyen értékesítési vagy szolgáltató tevékenységet folytat (továbbiakban együtt: Kereskedő), valamint a piac vagy vásár területén tartózkodókra.

2. § Jelen rendelet alkalmazásában

a) Árusítóhely: Üzlethelyiség és üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenységre alkalmas, az üzemeltető által kijelölt hely.

b) Helypénz: napijegy vagy bérlet formájában megfizetendő térítési díj az árusítóhely használatáért cserébe.

2. A vásárok, piacok fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A piacok üzemeltetője a Szentes Városellátó Nonprofit Kft. A piacok üzemeltetésére a fenntartó és az üzemeltető szerződést köt. A szerződésben kell szabályozni az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat.

(2) Az Önkormányzat a piacok és vásárok fenntartása körében:

a) meghatározza a vásárok és piacok tartásának helyét és idejét,

b) meghatározza a helyhasználat rendjét,

c) meghatározza piacok tisztán tartására vonatkozó rendelkezéseket, valamint azok megszegőivel szemben alkalmazandó szankciókat és

d) biztosítja a fejlesztéshez szükséges forrásokat.

(3) Az Üzemeltető feladatai:

a) beszerzi a kereskedelmi hatóságtól a vásár- és piacüzemeltetési engedélyt,

b) biztosítja a vásárok és piacok rendjét, az árusítás zavartalanságát,

c) kijelöli az árusítóhelyeket,

d) beszedi a helypénzeket és egyéb jogcímen meghatározott díjakat,

e) a vásárlók számára is jól látható módon köteles sorszámmal ellátni az árusítóhelyeket,

f) a vásár és piac bejáratánál olyan térképet vagy helyszínrajzot kell elhelyezni, amelyen naprakészen feltünteti a sorszámmal ellátott kereskedelmi árusítóhelyeket,

g) meghatározza a vásárok a vásárok és piacok rendjére vonatkozó jogszabályokban és jelen rendeletben foglaltak alapján az üzemeltetési rendet és erről jól látható helyen hirdetményben tájékoztatja a kereskedőket és a vásárlókat (Piaci Házirend),

h) a nyitvatartási idő alatt végig a területen tartózkodik, a rendet folyamatosan ellenőrzi a jogszabályoknak és más előírásoknak megfelelően.

i) felel azért, ha a vásár vagy piac területén jogszabály által tiltott tevékenység vagy tiltott termékértékesítés történik,

j) biztonsági terv készítése.

k) a piacon árusított termékkörök jegyzékét elkészíti.

l) üzemelteti a piac kiszolgáló helyiségeinek, piacfelügyelet, illemhelyeket,

m) gondoskodik a piacok és vásárok tisztántartásáról, hó- és síkosság-mentesítéséről.

4. § (1) Az önkormányzat élelmiszer piacot, állat-, használtcikk piacot és vásárt tart fenn, melynek üzemeltetése az üzemeltető feladata.

(2) Az élelmiszer- zöldségpiac területe: 6600 Szentes, Apponyi tér, hrsz: 1913/1.)

(3) Állat-, Használtcikk piac és kirakodóvásár területe: 6600 Szentes, Nagynyomás 49. hrsz: 4705.

(4) Piacok nyitva tartási ideje: április 1. napjától szeptember 30. napjáig (nyári) 6.00-12.00 óráig, október 1. napjától március 31. napjáig 7.00-12.00 óráig. (téli)

Piacos napok a hét csütörtök és vasárnapja, kivéve március 15., május 1., augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26 állami ünnepeket.
A Villogó utcai piacon minden hónap második vasárnapján országos állat-és kirakodó vásár tarható.

5. § (1) Piacon és vásáron azok üzemeltetési rendjének megfelelő termékek hozhatók forgalomba, az előírások betartása mellett. Mezőgazdasági őstermelő, kistermelő kizárólag maga termelte terméket árulhat.

(2) Vizsgálatot igénylő terméket csak igazolás, engedély bemutatásával lehet árusítani.

6. § Piacon és vásáron kereskedői tevékenységet az végezhet:

a) aki a jogszabályokban előírt feltételeknek megfelel.

b) az árusításra vonatkozó egyéb szabályokat betartja,

c) az általa igénybe vett árusítóhely használatáért a helypénzt megfizette,

d) nevét, címét igazolta,

e) tevékenységre feljogosító iratot bemutatta az üzemeltető megbízottjának.

7. § (1) Az üzemeltető megbízottja a helyfoglaláshoz kérheti a hatósági engedély bemutatását azokhoz az árucikkekhez, melyek csak így hozhatók forgalomba. Ennek hiányában a termék nem árusítható.

(2) Minden kereskedő köteles a piacfelügyeletét ellátó személynek az áru származása, minősége, mennyisége, valamint az ára tekintetében a szükséges felvilágosítást megadni.

(3) Az a kereskedő, akinek a hatályos jogszabály előírja az általa árusított termék eredetének igazolását, illetve a jogszerű eladásra és vásárlásra igazoló okiratot, a hiteles igazolásokat mindig köteles magánál tartani, és felszólításra köteles bemutatni az ellenőrzésre jogosult személynek.

(4) A piac területén létesített üzletek működésére valamint az üzletben folytatott kereskedelmi tevékenységekre külön, az üzletek működésének rendjéről szóló jogszabály rendelkezései az irányadóak.

8. § (1) A kereskedők kötelesek tevékenységüket úgy végezni, hogy ez másnak ne jelentsen veszélyforrást. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az ebből eredő károkért a polgári jog szabályai szerint az a kereskedő felelős, akinek mulasztásából a káresemény vagy baleset megtörtént.

(2) A kereskedő köteles az árusítóhelyén a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevét, címét, székhelyét, telefonszámát, és elektronikus levelezési címét.

(3) A kereskedő az árusítóhelyen kizárólag hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat. Ha az áru mérlegelése külön kosár, doboz stb. felhasználásával történik, azon a mérőedény súlyát maradandó módon, a vevő által is jól láthatóan fel kell tüntetni.

(4) Tilos az árusításra ki nem jelölt helyeket, közlekedőket árubemutatásra vagy árusításra igénybe venni. A piac és vásár közlekedőútjait szabadon kell hagyni, ezen a területen árut, göngyöleget, járművet és egyéb dolgot tárolni tilos. A piac és vásár területén áruszállításra alkalmas eszköz, jármű csak az áru be- és kiszállítása céljából mehet be a piac területére a nyitva tartás előtti első és utolsó órájában. Járműről történő árusítás csak az üzemeltető által kijelölt helyen történhet. A piac, vásár területén a járművek max.5 km/h sebességgel közlekedhetnek. A piaci parkolókban és a piac közlekedési újain be kell tartani a KRESZ előírásait.

(5) A bérlettel rendelkezők helyeit az üzemeltető nyári nyitva tartási idő alatt reggel 6 óráig, téli nyitva tartási idő alatt 7 óráig tartja fenn, ezután az el nem foglalt helyek az adott napon szabadon értékesíthetők napi díj alkalmazásával.

(6) Napi helyfoglalás esetén a kereskedők az árusított cikkek szerint kijelölt helyen, az érkezés sorrendjében válthatnak helyet, az (5) bekezdésben foglaltak figyelembe vételével.

3. Helypénz és díjfizetés

9. § (1) A piacon vagy vásárban igénybe vett terület után helypénzt és a vásár területén a vásár ideje alatt várakozó járművek után díjat kell fizetni az üzemeltető megbízottjának számla vagy nyugta ellenében készpénzben és előre.

(2) A helypénz megfizetése történhet napi helyfoglalás vagy bérlet formájában.

(3) A huzamosabb időre szóló helyhasználati engedély (továbbiakban: bérlet) az árusítóhely állandó biztosítását szolgálja piacos napokon, mely minimum egy hónapra, határozott vagy határozatlan időre köthető. A bérlet ára a tárgyidőszak valamennyi piaci napjára szól. A bérlő köteles megfizetni az árusítás napján az napi helyhasználati díjat is. A bérleti szerződések megkötése az üzemeltető feladata.

(4) A fizetendő díjak mértékét az 1. számú mellékletben foglalt táblázat alapján kell megfizetni.

(5) A napi helyhasználatot – a bérlettel nem rendelkezők számára - az üzemeltető helypénzbeszedője engedélyezi és kijelöli az árusítóhelyet, az aznapi szabad elárusító helyek figyelembevételével.

(6) A bérletet váltott kereskedőknek a piac területén a helyüket a piacnyitás előtt 1 órával el kell foglalniuk.

(7) Az árusítás történhet:

a) elárusító helyről (kiépített asztal, üzletként, engedélyezett mozgójármű, sátor),

b) élőállat árusítás a kijelölt helyen ketrecből, járműről,

c) zöldség, gyümölcs: kosárból, ládából, gyékényről.

(8) Az árusok a vásár, piac időtartamára sátrat, standot létesíthetnek az üzemeltető engedélyével.

(9) Árusítás üzletből, az üzlet előtti területről, és az üzemeltető által kijelőlt napi helyhasználati díj megfizetése ellenében igénybe vehető területről, reszortról történhet. Árusítás az üzleten kívül max. 50 cm széles állványról vagy asztalról lehet. E rendelkezés ellenére történő kipakolás esetén minden megkezdett m2 után a díjszabás szerinti díjat kell megfizetni. Az üzlethelyiség előtti kipakolás csak abban az esetben engedélyezett, ha a munka- és tűzvédelmi előírásokat figyelembe véve a menekülési útvonalat a kirakodott áru nem torlaszolja el, illetve a vásárló nincs akadályozva a vásárlásban.

10. § (1) A napi helyfoglalás a piac, vásár nyitva tartás idejének zárórájával, vagy akkor szűnik meg, ha a helyfoglaló a nyitvatartási idő alatt a helyét végleges jelleggel elhagyja. Ebben az esetben az üzemeltető napi térítési díjak alkalmazásával azt ismét használatba adhatja.

(2) Az a kereskedő, aki helypénz megfizetése nélkül kereskedik vagy az általa kért területnél többet vesz igénybe, és erre történő figyelmeztetés ellenére sem fizeti meg a díjat, a piacon, vásáron történő további árusítást meg kell tiltani számára és a kereskedőnek el kell hagynia a piac területét.

(3) A helypénzzel megváltott árusító hely másra át nem ruházható. Az árusítás ideje alatt a kereskedő köteles megőrizni és ellenőrzésre átadni az árusító helyről szóló számlát, nyugtát vagy bérletet. Amennyiben ezt bemutatni nem tudja, úgy köteles az elfoglalt terület után ismételten helypénzt fizetni.

(4) A határozatlan idejű bérletek tulajdonosai az Apponyi téri piacon a tárgy évi bérleti díjat előre egy összegen február 28. napjáig kötelesek megfizetni.

(5) A határozatlan idejű bérletek tulajdonosai, illetve folyamatos pavilon-helyhasználók az Villogó utcai piacon a tárgy negyedévi bérleti díjat előre egy összegen tárgynegyedévet megelőző hónap 15. napjáig kötelesek megfizetni.

(6) Bérleti díj meg nem fizetése esetén, illetve késedelmes teljesítés esetén a soron következő kérelmező számára az árusító hely értékesíthető.

4. Közegészségügyi és egyéb szabályok

11. § (1) A piacok, vásár területén nyitvatartási idő alatt csak gyalogos forgalom engedélyezett.

(2) A piacokon az áru további feldolgozása tilos. Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert és nyersanyagot a piacra bevinni vagy ott tartani, értékesíteni tilos.

(3) A piac területére élő állatot bevinni tilos, a Villogó utcai piac állatvásár része kivételével.

(4) Az élelmiszer piacon tej, tejtermék erre kijelölt csarnokban árusítható.

(5) A piac és vásár területére kutyát bevinni, lármázni, botrányt okozni tilos.

(6) A piacok és vásárok területén tüzet rakni, vagy tűzrendészetileg nem engedélyezett módon lángot használni tilos. A tűzrendészeti követelmények betartása mind a piac, mind a vásár területén mindenkire nézve kötelező.

(7) Az árusítás végén a bérelt, zárható felépítményt a bérlő köteles lezárni. Az üzemeltető a piacon lévő felépítmények, áruk őrzését nem biztosítja, azokért felelősséget nem vállal.

12. § Árusítóasztalt áthelyezni, elvinni, megbontani, vagy más módon mozgatni tilos. A piac elhelyezési rendszer megváltoztatása csak az üzemeltető előzetes hozzájárulásával engedélyezett. Az árusító asztalok szerkezettel vagy felépítményekkel történő kiegészítésére és az árusító asztalok környezetének részleges vagy teljes lefedésére, körbekerítésére csak az üzemeltető jogosult.

13. § (1) A kereskedő naponta, az árusítás befejezését követően köteles az általa igénybevett árusítóhelyen keletkezett hulladékot összetakarítani és a kijelölt tárolóba tenni. Vásárban a szabad területen árusítók az árusítóhelyen keletkező hulladékot műanyag zsákban, papírgöngyöleget összekötve kötelesek gyűjteni, majd az árusítás befejezése után a zsákot bekötve a göngyöleggel együtt a helyszínen kell hagyni.

(2) Piacon a kereskedő az árusítást követően köteles az árusítóhelyen az árusító asztalt letisztítani.

(3) Az el nem adott árunak a piacok és vásár területéről történő elszállításáról az azt árusító kereskedő az árusítás befejezésével gondoskodni köteles.

(4) A szemét és hulladék anyagok tárolására szolgáló tartályok, zsákok, tárolók biztosítása vagy fertőtlenítése az üzemeltető feladata.

5. Vegyes és záró rendelkezések

14. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének minősül és 50.000,- Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal, illetve 150.000,- Ft közigazgatási bírsággal sújtható, aki e rendelet

a) 8. § (2) - (4) bekezdésében,

d) 11. §-ában

foglalt rendelkezéseket megsérti.

(2) Helyszíni bírság kiszabására jogosult a 2012. évi II tv. 39. § /2/ bekezdés e./ pontja alapján Szentes Város Közterület-felügyelet dolgozója a jelen rendelet 25. § /1/ bekezdése szerinti közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének esetén. A helyszíni bírság összege az. 2012. évi II. tv. 99. §. § /2/ bekezdésében meghatározott mértékig terjedhet.

(3) A Közösségi együttélés alapvető szabályai megsértésének felelősségre vonása nem mentesíti az elkövetőt kártérítési kötelezettsége és díjhátralékának megfizetése alól.

6. Hatályba léptető rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet 2014. március 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a vásárokról és piacokról szóló 19/1993. (IX.24) KT. rendelete, valamint az ezt módosító 12/1995.(V.12.)KT rendelet, a 18/1995.(VI.23.)KT rendelet, a 25/1997./VI.27./KT, 4/1999./II.13./KT rendelet, a 32/l999./XII.11./KT rendelet, a 30/2001.(12.08)KT, 23/2002.(XII.21.)KT rendelet, a 16/2003.(VII.11.)KT rendelet, a 29/2003.(XII.5.)KT rendelet, a 12/2004.(IV.28.)ÖR rendelet, a 29/2004.(XII.11.)ÖR rendelet, a 21/2006. (IX.16.), a 33/2006. (XII.11.) rendelet, a 24/2008.(XII.12.) rendelet, a 34/2009. (XII.12.) rendelet és a 14/2012. (V.11.) rendelet.

1. melléklet a 2/2014. (II. 14.) önkormányzati rendelethez

Vásári és Piaci helyhasználati díjak
Az igénybevétel helyétől, jellegétől és időtartamától függő nettó díjösszegek forintban a következők

Tétel, megnevezés

Hatályos díj
2014. március 1. napjától

I. Napi helyhasználat

1.

Földterület bérleti díj

117 Ft/m2

2.

Asztalbérlet díja élelmiszerpiacon

196 Ft/m2

3.

Nagytestű állat díja az állatpiacon

281 Ft/db

4.

Kistestű állat díja az állatpiacon

95 Ft/db

5.

Baromfi díja az állatpiacon

21 Ft/db

6.

Napos baromfi az állatpiacon

12 Ft/db

II. Járműről történő árusítás

7.

Tehergépjárműről

837 Ft/db

8.

Személygépjárműről, pótkocsiról

424 Ft/db

9.

Élelmiszerpiacon tárolt jármű díja (utánfutó)

440 Ft/db

10.

Tehergépjármű 5 t. felett tárolási díj

880 Ft/db

11.

Villogó piacon gépjármű parkolás díja

106 Ft/db

12.

Villogó piacon kerékpár őrzés díja

37 Ft

III. Bérlet folyamatos helyhasználati díjak

13.

Pavilon földterület díja

498 Ft/hó/m2

14.

Éves földterület díja

5.976 Ft/m2

15.

Terület használat élelmiszer piacon

245 Ft/hó/m2

16.

Asztalbérlet éves díj élelmiszer piacon

4.260 Ft/m2/év

17

Asztalbérlet fedett

355 Ft/hó/m2

18.

Üzlethelyiség helyhasználati díja

933 Ft/hó/m2

IV. Hirdető felületek bérleti díja

19.

Mobil

371 Ft/hó/m2

20.

Rögzített, fix hirdetés

2650 Ft/év/m2

21.

WC használati díj

79 Ft

V. Mérlegelési díjak

22.

Állatmérlegelés díja 10 kg-onként

21 Ft

23.

Ömlesztett zsákos áru 100 kg-onként

21 Ft

24.

Akolhasználati díj sertés

42 Ft/db

25.

Ló, szarvasmarha

180 Ft/db