Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a településképi véleményezési eljárásról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2017. 12. 20

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a településképi véleményezési eljárásról

2014.03.01.

A Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontban és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 7. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja a települési környezet, a táj- és településkép, a beépítési vagy az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleg védelme, a helyi építészeti értékek és örökség védelme, valamint az illeszkedési szabályok érvényesülésének elősegítése érdekében a településképi véleményezési eljárás szempontjainak meghatározása és az eljárásrendre vonatkozó szabályok megállapítása.

(2) A rendelet hatálya Budajenő község közigazgatási területén minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre kiterjed, aki (amely) a község közigazgatási területén jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez kötött építési tevékenységet végez, vagy azzal összefüggő építészeti-műszaki tervdokumentációt készít.

(3) Az Étv. 30/C. § és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban Korm.r.) 21-22. § előírásait az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.

II. A településképi véleményezési eljárás részletes szabályai

A településképi véleményhez kötött engedélyezési eljárások

2. § (1) A polgármesternek településképi véleményezési eljárást kell lefolytatnia építmény építésére, bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásokhoz, a hatósági eljárást megelőzően.

(2) A településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni a homlokzat változással nem járó, településképet nem érintő munkákra vonatkozó engedélyköteles építési tevékenységek esetében.

A tervtanács hatáskörébe tartozó esetek meghatározása

3. § (1) Budajenő község polgármestere településképi véleményét a tervtanács szakmai álláspontjára alapozza a

a) a beépítésre szánt

aa) településközpont vegyes

ab) gazdasági –kereskedelmi szolgáltató

ac) különleges – rekreációs és sport-lovarda területen történő építés;

b) a beépítésre nem szánt mezőgazdasági –birtokközpont területen történő építés;

c) üres telek beépítése, ha

ca) a telek 12,0 m-nél keskenyebb,

cb) konkáv alakú,

cc) az előírt minimális telekterületnél kisebb,

cd) a tervezett épület a földszinti alapterülete nagyobb 300 m2-nél;

d) műemléki környezetben, vagy helyi védelem alatt álló épületek átépítése, bővítése;

e) egy telken több épület elhelyezése;

f) közterületi építmények elhelyezése eseteiben.

(2) Az (1) bekezdésben nem említett esetekben a polgármester településképi véleményét a települési főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

(3) Ha a tervtanács szakmai álláspontját akadályoztatása vagy határozatképtelensége miatt a polgármester által megjelölt határidőben nem tudja kialakítani, a polgármester településképi véleményét a főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

A településképi véleményezési eljárás lefolytatása

4. § (1) A kérelmező a véleményezési eljárás lefolytatásához szükséges építészeti-műszaki tervdokumentációról a kérelem benyújtása előtt– a települési főépítészénél előzetes szakmai konzultációt kezdeményezhet, vagy a tervtanács hatáskörébe tartozó esetekben a tervtanács szakmai álláspontját kérheti.

(2) A településképi véleményezési eljárás lefolytatásához szükséges kérelmet az 1. sz. melléklet szerinti nyomtatványon, az építészeti-műszaki dokumentációt a vonatkozó kormányrendeletben meghatározott formában és tartalommal kell benyújtani.

(3) A polgármester a kérelem iktatását követő munkanapon a kérelemre rávezetve, határidő megjelölésével, bekéri a települési főépítész, vagy a tervtanács szakmai álláspontját.

(4) A polgármester által működtetett tervtanács szakmai álláspontja kialakítása során be kell tartani a tervtanács működését és eljárásrendjét tartalmazó helyi rendelet szabályait.

(5) Ugyanazon ténybeli állapot mellett azonos építészeti megoldást tartalmazó építészeti-műszaki dokumentáció ismételten nem bírálható el.

(6) A polgármester a településképi véleményét megküldi

a) papíralapon az építtetőnek vagy kérelmezőnek,

b) elektronikus formában -e-mail, illetve ÉTDR rendszer- az építtetőnek vagy kérelmezőnek, a tervezőnek és az eljáró építéshatóságnak.

A településképi véleményezés szempontjai

5. § A településképi véleményezési eljárás során a vonatkozó kormányrendeletben meghatározottakon túl vizsgálni kell:

a) a telepítéshez kapcsolódóan azt, hogy

aa) az épület, vagy építmény megfelelően veszi-e figyelembe a kialakult beépítés adottságait, rendeltetésszerű használatát és fejlesztés lehetőségeit;

ab) a beépítés javasolt sorrendje megfelel-e a rendezett településképpel kapcsolatos követelményeknek;

ac) az épület, vagy építmény alkalmazkodik-e a környezet léptékéhez, formanyelvéhez, tömegalakításához;

ad) amennyiben a funkció ezt indokolja, tartalmazza-e a cégérek, reklámok, antennák, vagy ehhez hasonló egyéb berendezések épített környezetbe illő, és jogszabályoknak megfelelő megoldásait;

ae) a tervezett megoldás tartalmazza-e meglévő épület esetén a korábban kialakult, de oda nem illő építészeti elemek megszüntetését, átépítését, vagy takarását;

af) károsan érinti-e a beavatkozás a természeti környezetet;

b) a beépítésre vonatkozóan azt, hogy a beépítés

ba) módja megfelel-e a környezetbe illeszkedés követelményeinek;

bb) nem korlátozza-e indokolatlan mértékben a szomszédos ingatlanok benapozását, illetve az építmények kilátását vagy a rálátás követelményeit;

bc) megfelelően figyelembe veszi-e a településrendezési eszközben meghatározott környezetre vonatkozó fejlesztési lehetőségeket, adottságokat;

c) az épület homlokzatának és tetőzetének kialakítására vonatkozóan azt, hogy

ca) az épület homlokzatának és tetőzetének karaktere illeszkedik-e a környezethez, a választott funkcióhoz, megfelel-e a HÉSZ vonatkozó előírásainak;

cb) a homlokzati látvány és struktúra illeszkedik-e a környezetéhez, harmonizál-e az épülettömeggel;

cc) a tervezett anyaghasználat alkalmazkodik-e az épület karakteréhez, funkciójához, a környezetben alkalmazott anyagokhoz, illetve látványukhoz, eleget tesz-e a korszerű épület-energetikai követelményeknek.

d) a tervezéssel érintett ingatlan közterületi kapcsolatában azt, hogy az illeszkedik-e a közterület kialakult állapotához, használatához;

e) védett építmény, utcakép, vagy településszerkezetileg védett terület esetén azt, hogy a beavatkozás nem ellentétes-e a védelem céljával, szolgálja-e a védelem látványban is jelentkező szempontjait,

f) a rendelet 5. § (1) bekezdés szerinti előzetes szakmai konzultáció igénybevétele esetén azt, hogy a tervező mennyire vette figyelembe a településképi illeszkedésre vonatkozó javaslatokat.

III. Záró és hatályba léptető rendelkezések

6. § (1) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet 2014. március 1-én lép hatályba.

(3) A hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a településképi véleményezési eljárásról szóló Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013.(III.29.) önkormányzati rendelete. A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.

1. melléklet a 2/2014. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

településképi véleményezési eljáráshoz

Az építtető

neve

címe

telefonja

e-mail-címe

A tevékenységgel érintett ingatlan

címe

helyrajzi száma

A tervezett tevékenység tárgya, megnevezése, rövid leírása




ÉTDR azonosítószáma

A tervvel kapcsolatos előzmények –tervtanácsi állásfoglalás, korábbi engedély, stb. – felsorolása

megnevezése

száma

kelte

Felelős tervező

neve

címe

telefonja

e-mail-címe

tervezési jogosultságának száma

munkatársa neve, elérhetősége

Szerzői jogi érintettség esetén

a korábbi tervező neve, elérhetősége

Dátum:

-----------------------------------------------------
Aláírás