Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2014. 02. 01- 2022. 09. 30

Kemenessömjén Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (I. 29.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2014.02.01.

Kemenessömjén Önkormányzatának Képviselőtestülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 42. §-ában biztosított jogkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló többször módosított 1999. évi XLIII. törvény 41. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján figyelemmel a végrehajtására kiadott módosított 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja

1. § A temető szent jellegének védelme, az elhunytak emlékének méltó őrzése, ápolása, a temetések kellő tisztelettel történő elvégzése, a kegyeleti munkák végzésének szabályozása.

A rendelet hatálya

2. §

1. A rendelet a Kemenessömjén 0124/3 hrsz. alatti új temető és a Kemenessömjén 73 hrsz. alatti régi temető Kemenessömjén Község Önkormányzata tulajdonában és fenntartásában álló temetőkre terjed ki.
2. A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemető(k)re, a temetőben temetkezési szolgáltatást ellátó, valamint a temetőben egyéb temetői munkát (pl. emlékállítás) végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre.

A temető fenntartása és üzemeltetése

3. §

1. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása a Kemenessömjén Önkormányzat feladata és kötelezettsége.
2. Az önkormányzat a tulajdonában álló temetők rendeltetésszerű használatához az alábbi infrastrukturális feltételeket biztosítja:
a) aszfaltozott gyalogút,
b) ravatalozó,
c) a temető bekerítése,
d) vízvételi lehetőség ingyenesen,
e) világítás,
f) hulladéktároló,
g) nyilvános ingyenes illemhely.
3. A temetői rend fenntartását Kemenessömjén Község Önkormányzata végzi.
4. Kemenessömjéni Önkormányzat temetőjében felekezethez való tartozásra, vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül bármely elhalt eltemethető.

A temető használatának és igénybevételének szabályai

4. §

1. Az eltemetés módja szerint hamvasztásos temetés vagy elhamvasztás nélküli temetés történik, egyházi vagy világi szertartás szerint.
2. A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti jogokat tiszteletben tartó magatartást köteles tanúsítani.
3. A temető területére gépjárművel behajtani nem szabad. A síremlékek elemeinek gépjárművel történő helyszínre szállításához az Önkormányzattól kell engedélyt beszerezni. A behajtást biztosító kulcs aláírás ellenében ott átvehető, a munka befejezése után haladéktalanul le kell adni.
4. A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetések időpontját (nap, óra) kötelesek legalább 48 órával előtte az Önkormányzatnál bejelenteni.
5. Munkavégzés a temetőben 7 és 19 óra között engedélyezett. Vasárnap és ünnepnapon bármilyen munkavégzés tilos. A munkavégzést az Önkormányzatnál be kell jelenteni.
6. A ravatalozó az önkormányzat tulajdonában van, annak igénybevételét a temettetőnek az Önkormányzattól kell kérnie.
7. A temető nyitvatartási ideje: 0 – 24 óráig.
8. A temető nagykapuja alapvetően zárva, kivétel halottak napja, amikor a kaput őr biztosítja. Szükség esetén behajtást biztosító kulcs aláírás ellenében az Önkormányzat irodájában átvehető, a kulcsot a lehető leghamarabb le kell adni.
9. A temetőben okozott kárt meg kell téríteni.

A temetési helyek kialakítása, rendelkezési jogok

5. § A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. A sírgödör mélysége a talaj és egyéb viszonyoktól függően 160-250 cm. Koporsóban történő rátemetési szándékkal a sírhelyet úgy kell mélyíteni, hogy a legfelső koporsó alja legalább 160 cm mélyre kerüljön.

6. §

1. A sírhelyek (földterület) méretezése:
a. Egyszemélyes sír hossza 220 cm, szélessége 100 cm,
b. Kettős sírhely hossza 220 cm szélessége 210 cm,
c. Gyermeksír hossza 150 cm, szélessége 70 cm.
d. Urna sírhely a kialakított urnafalban

7. §

1. A síremlékek közötti távolság: 60 cm.
2. A síremlék körül a járdalábazat csak 25 cm széles lehet!
3. A síremlék maximum 1,5 méter magas lehet, a sírhelyre magas növésű növény (fa) nem ültethető.
4. A sírboltkészítés mérete egyedi az Önkormányzattal való megállapodás alapján.

8. §

1. A sírbolt építése építési engedély köteles.
2. Síremlékek építése a temetői szabályzatban foglaltak betartása mellett, az Önkormányzat tudtával végezhető.
3. Az előírt feltételek betartása érdekében az Önkormányzat 25.000-Ft összegű biztosítékot kérhet a munkálatokat végzőtől. Amennyiben a síremlék építője az előírtakat nem tartja be, úgy a letétbe helyezett biztosíték terhére az elmaradt és helyreállítási munkák elvégezhetők, vagy elvégeztethetők. A szabályt megsértő kivitelezővel szemben szabálysértési eljárás kezdeményezhető.
4. A munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. A munka ideje alatt a temetést, a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

9. §

1. A sírhelyet csak temetés céljára lehet használni.
2. Pad a sír mellé nem építhető!
3. A sírhely méreteit meghaladóra növő növényzetet a sírhely felett rendelkezési joggal bíró személynek el kell távolítania.
4. Sírhely kimérését az ásás megkezdése előtt 48 órával kérni kell. A munka csak az Önkormányzat engedélyével kezdhető meg.
5. A temetési rendtől való eltérés esetén az eredeti rend helyreállításra kötelezhető a temettető.
6. A sírhelyet gondoznia kell a sírhely felett rendelkezési joggal bíró személynek, vagy megbízottjának. Amennyiben a sírhely rendje nem felel meg az általános kegyeleti rendnek az Önkormányzat az érintettet felszólítja. A második felszólítás után az Önkormányzat jogosult a sírhelyet rendbe tenni és a költségeket kiszámlázni.

10. §

1. A temető látogatásáért díjat nem kell fizetni.
2. A sírgondozáshoz igénybe vett vízért, áramért díjat nem kell fizetni. A hálózatból nyert víz, elektromos áram csak a temetőben, kegyeleti célból használható fel.
3. A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot az erre rendszeresített hulladéktárolóban kell elhelyezni. Kő, beton, továbbá egyéb hulladék elhelyezése tilos! A temetői hulladék elhelyezéséért díjat nem szedünk. A megszegők a teljes konténer elszállítási költségét köteles kifizetni.

11. §

1. 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.
2. A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, a bokrokat, továbbá a temetők területén található bármilyen más tárgyat megrongálni vagy beszennyezni, a virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos!
3. A temetések alkalmával vagy javítás céljából megbontott síremléket, sírkeretet 6 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen síron tárolni nem szabad, elszállításukról az eltemettető köteles gondoskodni!
4. A temető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa, stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg!
5. A sírtáblákon és sírhelysorokon kívül tilos a temető területét felásni, a földet elvinni, vagy azt sírhantolásra felhasználni!

A temetési hely gazdálkodási szabályai

12. §

1. A temetőt számozott sorokra, és helyekre osztottuk fel. A temetési helyeket az Önkormányzat jelöli ki.
2. A temetési helyek nyilvántartása az Önkormányzat irodájában naprakészen biztosított.
3. Temetőtérkép a közlekedési utakkal, a temetőben kifüggesztésre kerül.
4. A sírhely helye a megváltáskor sorszám szerint soron következő sírhely (bal vagy jobb oldal) sírhely lehet.
5. A temetést végző vállalkozónak a köztemető infrastrukturális létesítményeinek használatáért fizetendő díj elhaltanként: 2.000 Ft
6. A sírhelyekért fizetendő megváltási díjat, valamint a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát (használati idő) a következő:

Sírhely

Megváltás időtartama

Megváltás díja

Egyes sírhely

25 év

1.000 Ft

Kettes sírhely

25 év

2.000 Ft

Hármas sírhely

25 év

3.000 Ft

Urnahely

10 év

5.000 Ft

Sírbolt

60 év

10.000 Ft/m2

7. Megváltás hosszabbításkor is (nincs rátemetés, a sírhely fenntartása a cél) a táblázatban foglalt díjak fizetendők.
8. Újraváltáskor – amennyiben van még lehetőség a megváltási díjat az időtartamra arányosítva visszamenőleg is meg kell fizetni (pl. 2007-ben lejárt. 2011-ban újra váltva: 4+25 év).
9. Az újra meg nem váltott sírhellyel és a rajta lévő felépítménnyel 90 napos türelmi idő után a temető tulajdonosa rendelkezik. A türelmi idő alatt a temető hirdető tábláján az érintett sírhelyeket kihirdeti.
10. A temetési helyek magánszemélyek közötti csere, adás-vételi, vagy bérleti szerződés tárgyai nem lehetnek.

Szociális temetésre vonatkozó rendelkezések

13. §

1. Szociális temetés esetén e rendelet rendelkezéseit ebben az alcímben meghatározott eltérésekkel kell alkalmazni.
2. A szociális temetéssel kapcsolatos hatáskör gyakorlását a képviselő testület a jegyzőre ruházza át.
3. Szociális temetés koporsós temetés céljára a köztemető ravatalozó mögötti kijelölt helyen, illetve hamvasztásos temetés esetén az urnafal alsó sorában a következő üres helyen végezhető.
4. Szociális temetési helyekre temetendők azok az elhunytak, akikről a szociális temetés szabályai szerint gondoskodnak.
5. A szociális temetésre igénybe vett sírhelyek méretei a megváltott sírhelyekével azonosak.
6. Szociális temetés esetén, a temetkezési szolgáltatások megkezdése előtt az üzemeltető írásban tájékoztatja a szociális temetés lebonyolításában közreműködőket a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokról.
7. A szociális temetés lebonyolításában résztvevők kötelesek az üzemeltető által a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez, és a betemetéséhez biztosított eszközöket rendeltetésüknek megfelelően használni. A nem rendeltetésszerű használatból eredő károkat a szociális temetés lebonyolításában résztvevők kötelesek megtéríteni.

Rendelkezés a Kemenessömjén 73 hrsz. alatti régi temetőről

14. § Kemenessömjén 73 hrsz. alatti régi temető 2014. február 1. nappal lezárásra kerül. Új temetés a továbbiakban nem hajtható végre.

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet - a 13. § kivételével - 2014. február 1. napján lép hatályba. A szociális temetésre vonatkozó rendelkezések hatályba lépése: 2015. január 1.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló, többször módosított 14/2000. (IX.07.) önkormányzati rendelet.