Bokod Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 13.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2014. évi költségvetéséről

Hatályos: 2014. 02. 14- 2014. 09. 15

Bokod Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. Általános rendelkezések
    1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Bokod Község Önkormányzatának Képviselő-testületére (a továbbiakban: Képviselő-testület), annak szerveire, Bokod Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) fenntartásában működő önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervére, a Bokodi Közös Önkormányzati Hivatalra (a továbbiakban: Hivatal), és a Dr. Nemere Zoltán Óvodára (a továbbiakban: Óvoda), és a Bokod Községi Könyvtár Művelődési Házra (a továbbiakban: Művelődési Ház).

(2) Ahol ez a rendelet és mellékletei „E Ft” kifejezést használ, azon ezer forint kifejezést kell érteni.


  1. A költségvetési bevételek és kiadások főösszege, a költségvetési egyenleg

2. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi együttes költségvetését

  1. 283 092  E Ft költségvetési bevétellel,
  2. 283 092 E Ft költségvetési kiadással, és
  3. költségvetési hiány tervezése nélkül

állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi együttes költségvetésének bevételi és kiadási főösszeg előirányzat-csoportonkénti önkormányzati főösszesítőjét, valamint a költségvetési egyenleget és annak belső és külső finanszírozásának módját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


  1. A költségvetési bevételi és kiadási előirányzatai, és a létszám
    1. § (1) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi együttes és elemi költségvetésének alaptevékenységhez kapcsolódó bevételi források szerinti részletezését előirányzat-csoportonkénti és kiemelt előirányzatonkénti összegeit, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a rendelet 2. melléklete szerint határozza meg.

(2) Az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi együttes és elemi költségvetésének alaptevékenységhez kapcsolódó kiadási főösszeg előirányzat-csoportonkénti és kiemelt előirányzatonkénti részletezését, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban a rendelet 3. melléklete határozza meg.

(3) Az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi összesített létszámkerete 60 fő, amelyből közfoglalkoztatottként foglalkoztatott létszám 22 fő. A létszámkeret részletezését a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(4) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi együttes és elemi 2014. évi költségvetésében nulla, azaz 0 értéken tervez bevételi és kiadási előirányzatot az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programokra, és projektekre, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulást.

(5) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi együttes és elemi 2014. évi költségvetésében nulla, azaz 0 értéken tervez olyan fejlesztési célokat, amelyek megvalósításához a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.

(6) A Képviselő-testület az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház 2014. évi együttes és elemi 2014. évi költségvetésében nulla, azaz 0 értéken állapítja meg a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit az adósságot keletkeztető ügyletek futamidejének végéig, illetve a kezesség érvényesíthetőségéig.


  1. Az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház gazdálkodásának szabályai
    1. § Az Önkormányzat a rendeletben az intézményei részére jóváhagyott támogatását havi rendszerességgel folyósítja.
    2.  Az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház bankszámlavezetője a Környe -Bokod Takarékszövetkezet Bokodi Kirendeltsége 2855 Bokod, Fő utca 50/A.
    3. § Az Önkormányzat által támogatott alapítványok, társadalmi és egyéb szervezetek, egyházak, háztartások számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre jutatott céljellegű összeg rendeltetésszerű használatára vonatkozóan.
    4. § Az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház munkáltató jogkör gyakorlója a rendelet 4. mellékletben megállapított létszám- (álláshely) keretet, és a rendeletben elemi költségvetésben megállapított személyi juttatás előirányzatot nem lépheti túl.


  1. A Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház pénzmaradvány elszámolása
    1.  § (1) A Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház esetében a Képviselő-testület dönt a pénzmaradvány elvonandó és felhasználható részéről. A pénzmaradványt kiemelt előirányzatonként a Képviselő-testület állapítja meg a zárszámadási rendeletével.

(2) A  Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház pénzmaradványának elszámolása során

a) a végleges feladatelmaradás miatti összeg,

b) a munkaadókat terhelő járulékok előirányzata az önkormányzati támogatással fedezett, illetve arányos részének maradványából azon összeg, amely nem kapcsolódik személyi juttatások előirányzatának járulékköteles maradványához, kivéve, ha ezen maradványrészt terhelő járulékfizetési elmaradása van,

c) a normatív támogatások jogosultságot meghaladó összege,

d) az önkormányzat költségvetéséből meghatározott célra rendelkezésre bocsátott, áthúzódó pénzügyi teljesülés nélküli összeg,

e) gazdálkodási szabályok megsértéséből származó maradvány

az Önkormányzatot illeti meg.


  1. A finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatáskörök
    1. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat átmenetileg szabad pénzeszközök - a központi költségvetésből származó hozzájárulások és támogatások kivételével - a számlavezető pénzintézetnél a legnagyobb hozamot biztosító elhelyezésére.


  1. A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos szabályok
    1. § Az Önkormányzat, a Hivatal, az Óvoda és a Művelődési Ház tevékenységük során kötelesek a jóváhagyott költségvetés alapján, a vonatkozó jogszabályokban, valamint az alapító okiratban meghatározott követelmények és feltételek érvényesítésére, betartására és kötelesek takarékos, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodást folytatni.
    2. § A Képviselő-testület a bevételi források gyarapítása céljából elrendeli:

a) a pályázati forrás lehetőségek folyamatos feltárását,

b) az intézményi folyó bevételek növelése érdekében a szabad kapacitások kihasználását.

  1. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az általános tartalék terhére rendkívüli, halaszhatatlan feladatok végrehajtására esetenként 500 E Ft, amelyről polgármester a képviselő-testületet a soron következő testületi ülésen tájékoztatni köteles.


  1. Záró rendelkezések
    1. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelkezéseit
      2014. január 1. napjától kell alkalmazni.



                   Szöllősi Miklós                                                            Zsigmond Anikó

                    polgármester                                                                     jegyző