Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014 (I.27.) önkormányzati rendelete

A szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2014. 01. 27- 2015. 02. 27

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének


2/2014. (I.27.) önkormányzati rendelete


a szociális ellátások helyi szabályairól



Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő–testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában megállapított jogalkotói hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 37. § (1) bekezdés d) pontjában, 37/A. § (3) bekezdésében, 38. § (9) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed Sárosd Nagyközség közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat az Szt. 4. §-a szerint kell értelmezni.

3. Hatáskörök


3. § A pénzbeli ellátásokkal kapcsolatos szociális hatáskört az önkormányzati segély vonatkozásában a polgármester, az önkormányzati segély keretében adható kamatmentes kölcsön vonatkozásában a Képviselő-testület Szociális és Egészségügyi Bizottsága, az első lakáshoz jutók támogatása vonatkozásában a Képviselő-testület gyakorolja.


4. Szociális ellátások igénylésének eljárási szabályai


4. § (1) Pénzbeli és természetbeni szociális ellátásra irányuló kérelem e rendelet 1. számú mellékletében szereplő formanyomtatvány kitöltésével, az ott feltüntetett dokumentumok csatolásával terjeszthető elő személyesen, vagy hivatalból terjesztheti elő az Szt. 45. § (8) bekezdésében szereplő intézmény, szervezet.

(2) A támogatás iránti kérelmet a Sárosdi Polgármesteri Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell az ügy érdemi elbírálásához szükséges igazolásokat, nyilatkozatokat, egyéb bizonyítékokat, az Szt-ben és annak végrehajtási rendeleteiben előírtak szerint.

(3) A benyújtott kérelmeket – ha jogszabály másként nem rendelkezik – a beérkezésüktől számított 15 napon belül kell elbírálni.

(4) Az elbírálásra jogosult a kérelmező által benyújtott igazolások valódiságát megvizsgálja, környezettanulmányt készít, valamint megvizsgálja a kérelmezőt, és családja vagyoni viszonyairól a rendelet 2. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozat adatait.

(5) A pénzbeli és természetbeni ellátásoknál egyszerűsített határozat is hozható, ha a döntéshozó a kérelemnek- az összegszerűségre kiterjedően is- teljes egészében helyt ad.

(6) A pénzbeli ellátások folyósítása fő szabályként a támogatott által megadott számlaszámra vagy a támogatott lakcímére utalással, rendkívüli esetben, a döntéshozó külön ez irányú rendelkezése alapján a Hivatal házipénztárából való kifizetéssel történik.


5. A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


5. § (1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett szociális ellátás megtérítésére a Szt 17. §-nak rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A megtérítés méltányosságból részben vagy egészben elengedhető. A méltányosság gyakorlására akkor van lehetőség, ha a visszafizetési kötelezettség teljesítése a kérelmező vagy családja megélhetését veszélyeztetné vagy a visszafizetés esetén ismételten szociális gondoskodásra szorulna.

(3) Kérelem alapján a megtérítésre részletfizetés is engedélyezhető, de ennek időtartama 6 hónapnál nem lehet hosszabb.


6. Szociálpolitikai kerekasztal


6. § (1) A Képviselő-testület az Szt. 58/B. § (2) bekezdésében foglaltaknak megfelelően szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre (a továbbiakban: kerekasztal).

(2) A kerekasztal feladata:

1. részt vesz a szolgáltatástervezési koncepció kidolgozásában,

2. folyamatosan figyelemmel kíséri a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását, végrehajtását,

3. véleménynyilvánítási joggal részt vesz a helyi foglalkoztatási terv előkészítésében,

4. rész vesz prevenciós előadások, szűrővizsgálatok megszervezésében, előkészítésében.

(3) A kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart.

(4) A kerekasztal tagjai:

1. Sárosd Nagyközség Polgármestere,

2. Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Szociális és Egészségügyi Bizottságának elnöke,

3. az alapszolgáltatási központ vezetője,

4. az oktatási, nevelési intézmények gyermekvédelmi felelősei,

5. körzeti védőnők

(5) A kerekasztal vezetője: Sárosd Nagyközség Polgármestere







II. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

1. Az aktív korúak ellátása


7. § (1) Az Szt. 33. § (1) bekezdésében meghatározott jogosultsági feltételeken túl az aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója vagy az ellátás jogosultja a lakókörnyezet rendezettségét biztosítsa, melynek keretében köteles az általa életvitelszerűen lakott lakást, házat rendeltetésszerűen használni, azt folyamatosan tisztán tartani, állagát megóvni, rágcsálóktól, kártevőktől mentesíteni.

(2) Az ellátásra jogosult az (1) bekezdésben foglalt lakáshoz, házhoz tartozó udvar, kert, melléképület rendben tartásáról, az ott található szemét, hulladék, építési törmelék, autóroncs, gumiabroncs, kidobott háztartási gép jogszabályszerinti eltávolításáról, eltakarításáról, az ott található gyomnövény lekaszálásáról folyamatosan gondoskodni köteles.

(3) Az ellátott az (1) bekezdésben meghatározott lakás, ház előtti járda vagy közterület, csapadékvíz elvezető árok tisztántartásáról, az ingatlan előtti járda hó és síkosságmentesítéséről folyamatosan gondoskodni köteles.

(4) Az (1)-(3) bekezdésben foglalt feltételek teljesítését minden negyedévben ellenőrizni kell.

(5) Az aktív korúak ellátására jogosult személy köteles az önkormányzattal és a területileg illetékes munkaügyi központtal folyamatosan együttműködni. Köteles továbbá a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat sárosdi családgondozójával kapcsolatot tartani.

(6) Az együttműködési kötelezettség teljesítése során

1. köteles részt venni az álláslehetőségekről tartott fórumokon, az önkormányzat által a vonatkozó jogszabályok szerint felajánlott megfelelő munkát elvállalni,

2. a Munkaügyi Központtal való együttműködés keretében köteles a Központ által megjelölt időpontokban jelentkezni, a kiközvetítés szabályait betartani, a számára felajánlott munkát elfogadni,

3. a Családsegítő Szolgálattal való együttműködés során köteles az egyénre szabott magatartási szabályokat betartani, a nyilvántartási eljárásban közreműködni, a beilleszkedési programban előírtakat maradéktalanul betartani.

(7) Aki együttműködési kötelezettséget nem vállal, vagy azt megszegi, kérelmét el kell utasítani, az ellátás folyósítását meg kell szüntetni.

(8) Az aktív korúak ellátása természetbeni szociális ellátás formájában is biztosítható, ha a családban a Gyvt. 68. §-a szerinti védelembe vett gyermek él. A támogatás max. 50%-a nyújtható természetbeni ellátás formájában.





2. Önkormányzati segély


8. § (1) Az önkormányzat az Szt. 45. § (1) bekezdése alapján önkormányzati segélyt nyújt azoknak a személyeknek, akik az Szt. 45. § (4) bekezdésében foglalt feltételeknek megfelelnek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti önkormányzati segélyre jogosult az a kérelmező, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő személy esetében annak 170 %-át nem haladja meg.

(3) Az önkormányzati segély formái:

1. egyszeri segély,

2. kamatmentes szociális kölcsön,

3. elhunyt személy eltemettetéséhez való hozzájárulás,

4. fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása.

(4) Különös méltánylást érdemlő esetekben – elemi kár, baleset, mozgásképtelenség, tartós betegség – bekövetkező többletkiadások miatt szükséges önkormányzati segély iránti kérelem elbírálásánál az (1) bekezdés szerinti jövedelemhatártól a döntésre jogosult 200 %-kal felfelé az igénylő javára eltekinthet.

(5) Egyszeri segély legkisebb összege: 2.500 Ft, maximum összege 5 000 Ft. A támogatás tárgyév alatt kettő alkalommal kérhető, de éves összege a 10.000 Ft-ot nem haladhatja meg.


9.§ (1) A 8. § (4) bekezdése szerinti esetekben kamatmentes szociális kölcsön állapítható meg.

(2) A kamatmentes szociális kölcsön megállapítását követően a jogosulttal 15 napon belül kölcsönszerződést kell kötni. A kölcsönszerződésnek tartalmazni kell:

1. kölcsönt igénybe vevő személyi adatait,

2. kölcsön összegét, a visszafizetés idejét,

3. az ügyfél kötelezettségvállalását fizetési kötelezettségének teljesítésére,

4. a kölcsönszerződés megszegésének következményeit,

5. az ügyfél nyilatkozatát arról, hogy a visszafizetési kötelezettsége jövedelméből közvetlenül levonható,

6. a szerződő felek és tanuk aláírását.

(3) A kamatmentes szociális kölcsön összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét, visszafizetésének futamideje pedig az egy évet.

(9) Ha a kölcsön összegét a kölcsönszerződésben rögzítettek szerint, vagy határidőn belül nem fizetik meg, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vettnek kell tekinteni, és a kölcsönszerződésben foglaltak szerint kell eljárni.


10. § (1) Elhunyt személy eltemettetéséhez való hozzájárulás adható annak a személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, egyedül élő esetén annak 350 %-át.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező nevére kiállított temetési költséget igazoló számla másolatát, a halotti anyakönyvi kivonat másolatát, valamint a jövedelemigazolásokat.

(3) A hozzájárulás mértéke a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének
10 %-a. A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének összegét az önkormányzat az éves költségvetési rendeletében teszi közzé.

3. Fiatalok első lakáshoz jutásának támogatása


11.§ (1) Az Önkormányzat kérelemre fiatal házas- és élettársak első lakáshoz jutásához vissza nem térítendő egyszeri támogatást nyújt. A támogatás összege: 200.000 Ft.

(2) A támogatás feltétele:

1. a kérelmezők legalább egyike 35 éven aluli legyen

2. a kérelmezők együtt vagy külön korábban nem rendelkezhettek saját tulajdonú lakással.

3. a kérelmezők egyikének sárosdi lakóhellyel kell rendelkeznie

4. a jelzálogjogosult pénzintézet nyilatkozata arról, hogy a támogatandó ingatlanra az önkormányzat elidegenítési és terhelési tilalmat jegyez be, melynek időtartama 5 év

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

1. az építési engedély vagy adás-vételi szerződés egy példányát

2. a pénzintézeti kölcsönszerződés egy példányát, a pénzintézet előző pont szerinti nyilatkozatát

(4) Nem adható támogatás

1. ha a kérelmező saját hibájából nem folytat kereső tevékenységet

2. ha a kérelmezők mindegyike betöltötte a 35. életévét

3. ha a kérelmezők egyike sem sárosdi lakos


III. Fejezet

Természetben nyújtott szociális ellátások


12.§ (1) Az önkormányzat a pénzbeli szociális támogatásokat természetbeni juttatásként is nyújthatja. Ez történhet:

  1. Erzsébet utalvánnyal,
  2. élelmiszervásárlás formájában,
  3.  étkeztetés biztosításával,
  4. közüzemi számla kiegyenlítésével,
  5.  tüzelőanyag vásárlással, juttatással,
  6. ruházat biztosításával.


13. § Az önkormányzat az Szt. 48. §-a alapján, az ott meghatározott feltételekkel köztemetést biztosít.


IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó ellátások formái


14. § (1) Szociális alapszolgáltatások keretében az önkormányzat biztosítja az Szt. 86.§ (1) bekezdésében kötelezően előírt étkeztetést, házi segítségnyújtást, családsegítést és nappali ellátást.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt alapszolgáltatásokat az önkormányzat a Jobb Otthon Szociális és Egészségügyi Alapítvánnyal kötött megállapodás alapján látja el.

V. Fejezet

Záró rendelkezések


15. § (1) A rendelet 2014. január 27-én lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 2/2012. (II.17.), a gyermekek védelmének helyi szabályairól szóló 12/2004.(V.15.) és az ezt módosító 14/2005. (X.21.) önkormányzati rendelet.






                        Dunkl Gergely                                              dr. Hanák Mária

                        polgármester                                                      jegyző




A rendeletet 2014. január 27-én kihirdettem


dr Hanák Mária

                                                                                                          jegyző