Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II. 12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2024. 02. 01 08:15

Grábóc Község Önkormányzati Képviselő-testületének 2/2014.(II.12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

2024.02.01.

Grábóc Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével, elszállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatásra terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Grábóc község közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya a közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóra, a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlan-tulajdonosra, vagyonkezelőjére vagy az ingatlant egyéb jogcímen használóra (továbbiakban: ingatlan-tulajdonos) terjed ki.

A közszolgáltatás rendje, módja

2. § (1) A közszolgáltatást a közszolgáltató kizárólagosan jogosult és köteles ellátni, e rendelet valamint a közszolgáltatás ellátására vonatkozó szerződésben foglaltak szerint. A közszolgáltató nevét és elérhetőségét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(3) A háztartási szennyvíz összegyűjtése és elszállítása az ingatlan tulajdonosának előzetes bejelentésére, valamint megrendelésére történik.

(4) Az ingatlan tulajdonosa köteles a szállítás és kezelés költségeit megfizetni, valamint a költség megfizetéséről szóló bizonylatot szükség esetén felmutatni.

(5) A közszolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles a szennyvizet elszállítani és a bonyhádi szennyvíztisztító telepen elhelyezni. A szennyvíztisztító telep megjelölését az 2. sz. melléklet tartalmazza.

(6) A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között szerződés jön létre.

(7) A közszolgáltató e tevékenység végzése során birtokába jutott a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat köteles az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelni.

(8) A szennyvizet úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjön. A szállításból eredő szennyeződés esetén a közszolgáltató a szennyeződés eltakarításáról, a szennyeződés-mentesítésről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

A közszolgáltatás díja

3. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért az ingatlan tulajdonos e rendelet 3. sz. mellékletében meghatározott díjat köteles fizetni.

(2) A 3. sz. mellékletben meghatározott díjat a közszolgáltató az 1995. évi LVII. törvény 44/D §. (7) bekezdésében meghatározott költségelemzéssel köteles alátámasztani.

(3) A fizetendő közszolgáltatási díj a 3. sz. melléklet szerinti 1 egységre eső díj és a m3 számának szorzata.

(4) A közszolgáltató számlát bocsát ki az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a közszolgáltató részére, az elvégzett közszolgáltatás után kiállított számlán szereplő határidőn belül köteles kiegyenlíteni.

(5) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 30 napon belül a közszolgáltató válaszolni köteles.

Záró rendelkezések

4. § Jelen rendelet 2014. március elsején lép hatályba.

1

A 3. melléklet a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. melléklet a Grábóc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.