Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2014. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés egyes szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 30- 2014. 12. 30

Mélykút Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2014. (XII. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés egyes szabályairól

2014.12.30.

Mélykút Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 109. § (4) bekezdésében, valamint a 143. § (4) bekezdés i.) pontjában, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 19/2012. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Képviselő-testület Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága hatáskörébe tartozik:

a) ingó vagyontárgy vásárlása az önkormányzat (intézményi) költségvetésében tervezetten felül,

b) ingó vagyontárgy értékesítése, a vagyon használatának, illetve a hasznosítás jogának átengedése, cseréje, biztosítékul adása és egyéb módon megterhelése,

c) az önkormányzati vagyon értékesítésének, hasznosításának ellenőrzése,

d) a vagyonkezelő használatában, kezelésében lévő tárgyi eszköz értékesítése,

e) vagyonkezelő részére az önkormányzat (intézményi) költségvetésében tervezetten felüli tárgyi eszköz vásárlása,

f) behajthatatlan követelés törlése a mindenkori költségvetési törvényben meghatározott értékhatárig,

g) önkormányzati vagy biztosítási szerződések megkötése.”

2. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 19/2012. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Vagyonkezelői jog létesítése ellenérték fejében vagy ingyenesen létesíthető. A vagyonkezelői jog ellenértékét szakértői vélemény alapján, az illetékről szóló törvény vagyoni értékű jogokra vonatkozó előírásai és az ingatlan forgalmi értékének alapulvételével kell meghatározni. A vagyonkezelői jog ellenértékéről vagy annak ingyenességéről a Képviselő-testület a vagyonkezelői jog létesítésekor dönt.”

(2) Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 19/2012. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 15. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:

„(2a) Vagyonkezelői jog nem alapítható olyan vagyonkezelő részére, amely a vagyonkezeléssel összefüggésben átvállalt közfeladatot vállalkozási tevékenység keretében látja el, kivéve az önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló szervezetet, mely a vagyonkezelés eredményével az önkormányzattal szemben elszámol.”

3. § Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 19/2012. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 20. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Ha többszemélyes gazdasági társaságban az önkormányzati tulajdonrész 25 %-nál nagyobb, a társaság legfőbb szervének a hatáskörébe tartozó alábbi kérdésekben meghozandó döntést megelőzően az Önkormányzat Pénzügyi és Ügyrendi Bizottsága álláspontját ki kell kérni:

a) - társasági szerződés módosítása,

b) - üzleti terv és mérlegbeszámoló elfogadása,

c) - ügyvezető (vezető tisztségviselő) kinevezése, visszahívása, díjazásának megállapítása,

d) - az igazgatóság előző üzleti évben végzett munkájának értékelése.”

4. § Az önkormányzat tulajdonában álló vagyonnal való rendelkezés szabályairól szóló 19/2012. (XI. 15.) önkormányzati rendelet 23. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzati vagyon gyarapításáról a Polgármesternek a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság állásfoglalásával ellátott javaslata alapján a Képviselő-testület dönt.”

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a kihirdetését követő második napon hatályát veszti.