Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2014. (XII.12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2022. 01. 01

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2014. (XII.12.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

2022.01.01.

Tihany Község Önkormányzatának képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró illetékes környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatás tartalma, határai

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tihany község közigazgatási területén

a) minden olyan, a közcsatornára rá nem kötött, vezetékes vagy saját ivóvízellátással rendelkező ingatlan tulajdonosára, vagyonkezelőjére, egyéb használójára (a továbbiakban: ingatlantulajdonos), akinek ingatlanán a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást ellátó vállalkozásokra.

2. § (1) Tihany Község Önkormányzata ( a továbbiakban: Önkormányzat) annak érdekében, hogy vízgazdálkodásról szóló törvényben (a továbbiakban Vgtv.) és annak végrehajtását szolgáló egyéb jogszabályokban meghatározott, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos feladatait teljesítse, a jelen rendeletben foglaltak szerint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és kezelésére kötelezően ellátandó és igénybe veendő közszolgáltatást tart fenn.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás az alábbi tevékenységekre terjed ki:

a) az ingatlanon keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló gyűjtőhelyről történő begyűjtésre,

b) az elszállítást végző közszolgáltató részére átadott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

c) az a) pontban foglaltak szerint gyűjtött, begyűjtött, és elszállított szennyvíz ártalmatlanítása céljából a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a vízügyi hatóság által kijelölt szennyvíztisztító telepen történő elhelyezésére.

(3) Az ingatlantulajdonos a jelen rendeletben meghatározottak szerint köteles igénybe venni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást.

2. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1)1 Tihany község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését, szállítását és ártalmatlanító helyre történő elhelyezését az Önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján Parrag György ev. (8200 Veszprém, Erdősáv utca 16., a továbbiakban: Közszolgáltató) látja el.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet ártalmatlanítás céljából kizárólag a DRV Zrt , balatonfüredi szennyvíztisztító telepén (8230 Balatonfüred, Tihanyi út 1.) kialakított fogadó műtárgyában lehet elhelyezni.

3. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama

4. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szakszerű, egyedi zárt szennyvíztárolóban történő gyűjtéséről, valamint az ingatlanán ideiglenesen közműpótló berendezésben való elhelyezéséről.

(2) Az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres elszállíttatását, annak begyűjtésére feljogosított Közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.

(3) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a kijelölt ürítőhely rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.

(4) Az Önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző Közszolgáltatóval határozott időre, de legfeljebb 10 évre köt szerződést, mely nyilvános.

(5) Az ingatlantulajdonos és a Közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre, külön írásbeli szerződéskötés nélkül. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a Közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.

4. A közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § (1) A Közszolgáltató kötelessége – az e rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint, a környezetvédelmi, vízgazdálkodási, valamint az egyéb jogszabályi előírások megtartásával – a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosok irányában a közszolgáltatás folyamatos ellátása.

(2) A Közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló EüM rendeletben foglalt eszközzel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállítását úgy kell végezni, hogy az szennyezést, elcsorgást ne okozzon. Elcsorgás esetén a szennyezést megszüntetni, az elcsorgott szennyvizet összegyűjteni, a szennyezett terület fertőtlenítését saját költségen elvégezni vagy elvégeztetni, a kárelhárítást, a környezet eredeti állapotát helyreállítani a szennyezést okozó vállalkozó kötelessége, melynek haladéktalanul köteles eleget tenni.

(4) A Közszolgáltató mindenkor köteles a közszolgáltatást a megrendelésről számított 72 órán belül - megrendelővel egyeztetett időpontban - elvégezni. A megrendelés történhet írásban (levél, e-mail) vagy telefonon. A közszolgáltatás elvégzését a közszolgáltató köteles a megrendelő aláírásával igazoltatni.

(5) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás alapján, vagy egyéb módon feltételezhető, hogy az arra kijelölt átadási helyen a szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a vonatkozó jogszabályi megállapítás alapján nem helyezhető el. Ez esetben a közszolgáltató a jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.

(6) A Közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonostól begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a begyűjtés napján e rendelet 3. § (2) bekezdésében meghatározott átadási helyre szállítani. A beszállítás tényét, mennyiségét az elhelyező telep üzemeltetőjével igazoltatni kell.

6. § (1) A Közszolgáltató jogosult a közszolgáltatási tevékenységhez kapcsolódóan a nyilvántartás vezetésére, valamint a 10. § szerinti adatkezelésre a szennyvízhálózatba be nem kapcsolt ingatlantulajdonosokról, a beérkezett közszolgáltatási igényekről és a közszolgáltatás ellátása során ezekről a helyekről elszállított és tisztítás céljára átadott szennyvíz mennyiségéről, és ezeket az iratokat öt évig megőrzi.

(2) A Közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával kapcsolatban adatot szolgáltat a felügyeletet ellátó hatóságnak és az önkormányzatnak a külön jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint.

(3) A Közszolgáltatót a Vgtv. 44/H. § (1) bekezdés szerinti beszámolási kötelezettség terheli, melyet a tárgyévet követő év március 31-ig a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal útján köteles az Önkormányzatnak benyújtani.

(4) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről, a feltételekben történő változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonosokat írásban, a változás bekövetkezte előtt legalább 8 nappal értesíti.

5. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei

7. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, a közüzemi csatornahálózatba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló Kormány rendeletben meghatározott módon, zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben gyűjteni és az ingatlanán a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló EüM rendeletben meghatározott közműpótló berendezésben ideiglenesen elhelyezni.

(2) Az ingatlantulajdonos az ingatlanán elhelyezett közműpótló berendezésbe csak háztartási (kommunális vagy kommunális jellegű) szennyvizet vezethet és tárolhat. Az ingatlantulajdonos köteles a közműpótló berendezést úgy használni, hogy azzal sem más személyek vagyonát, vagy testi épségét, sem a környezetet nem károsítja. A közműpótló berendezések szabályszerű létesítését az azt engedélyező hatóság, működését az érintett szakhatóságok ellenőrzik.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást az e rendelet 3. § (1) bekezdésében megjelölt Közszolgáltatótól megrendelni, és részére a közszolgáltatás ellenértékét az e rendeletben szabályozott módon kiegyenlíteni.

(5) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásért e rendeletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a Közszolgáltatónak.

(6) Az ingatlantulajdonos jogosult a közszolgáltatás igénybevétele alóli mentességre a 9. § (7) bekezdése szerint.

6. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8. § (1) Az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződést a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző Közszolgáltatóval a 4. § (4) bekezdésben foglaltak szerint köti meg.

(2) A közszolgáltatási szerződésben – a külön jogszabályokban előírtakon kívül – rögzíteni kell:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésének módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított maximális határidejét,

b) a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,

c) a Közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét.

7. A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel és a fizetendő díj megállapítása

9. § (1) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat fizet. A közszolgáltatási díj kéttényezős, alapdíjból és ürítési díjból áll, amelynek díjtételeit és azok legmagasabb összegét e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(2) Az alkalmazható legmagasabb közszolgáltatási díjat a Képviselő-testület határozza meg legalább 1 éves időtartamra. A Közszolgáltató minden évben egy alkalommal - legkésőbb szeptember 30-ig – kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges, szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó – változása függvényében.

(3) A közszolgáltató részletes díjjavaslatot készít a jogszabályoknak megfelelően díjkalkulációval és költségelemzéssel alátámasztva a következő díjfizetési időszakban alkalmazni javasolt közszolgáltatási egységnyi díjtételek alátámasztására. Egységnyi díjtétel az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz egységnyi térfogatára vetített közszolgáltatási díj.

(4) Az ingatlanon elszállításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét a közszolgáltató szippantó gépjárművébe beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.

(5) Lakossági nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz esetében a fizetendő díjat csökkenteni kell a Magyarország mindenkori éves költségvetésről szóló törvényben „központosított támogatások” igényelhető összegével.

(6) Vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező, külön jogszabályban meghatározott egyedi szennyvíztisztító berendezés üzemeltetője – az itt kezelt szennyvíz mennyiségének mértékéig – mentesül a díjfizetési kötelezettség alól.

(7) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha a nem használt vagy beépítetlen ingatlanán szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a Közszolgáltatónak.

(8) Az állandó lakosú ingatlantulajdonos évente egy alkalommal köteles igénybe venni a közszolgáltatást, az üdülőként nyilvántartott vagy időlegesen használt ingatlan esetén az ingatlantulajdonos az egyedi zárt szennyvíztárolója telítettségének függvényében időszakonként köteles a közszolgáltatás igénybevételére.

(9) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás díját a Közszolgáltató részére a teljesített közszolgáltatásra kibocsátott számla alapján utólag, a számla kézhezvételétől számított 15 napon belül köteles kiegyenlíteni.

8. A közszolgáltatással összefüggő adatok kezelése

10. § (1) A Közszolgáltató jogosult a jelen rendelet 4. § (2) bekezdésében meghatározott közszolgáltatást igénybevevő magánszemélyek személyes és a jogi személyek szükséges adatainak közszolgáltatási tevékenységgel összefüggő kezelésére.

(2) Ha az egyedileg azonosított ingatlantulajdonos fogyasztóval kapcsolatba hozható, akkor a közszolgáltató személyes adatokként kezeli a közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonjogi helyzetére, valamint annak közműellátottságára vonatkozó adatokat is. A közszolgáltató jogosult továbbá az ingatlantulajdonos fogyasztók vízfogyasztásának adatait, a közszolgáltatás igénybevételének mértékére, módjára, mennyiségére vonatkozó információkat, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás ellenértékének megfizetésével, az ingatlantulajdonosok tartozásaival és azok behajtásával kapcsolatos egyéb adatokat is személyes adatokként kezelni.

(3) A közszolgáltató a (1)-(2) bekezdésekben foglalt felhatalmazás alapján végzett adatkezelési tevékenységének gyakorlása során köteles maradéktalanul betartani az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit.

(4) A Közszolgáltató illetve az önkormányzat a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, kedvezmények érvényesítésére, közüzemi díjhátralékok benyújtására használhatja fel.

(5) A közszolgáltatást igénybevevő ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 8 napon belül bejelenteni az adataiban történt változásokat, valamint ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(6) Az Önkormányzat a közszolgáltatással kapcsolatos adatkezelési feladatok, a díjmentesség megállapításának, nyilvántartásának, valamint a díjmentesség érvényesítésének érdekében a Közszolgáltató részére történő továbbítása körében jogosult a személyes adatok, valamint a mentesség megállapításához szükséges adatok kezelésére mindaddig, amíg az ingatlanhasználó az 1. § -ban meghatározott területen ingatlanhasználónak minősül.

(7) A Közszolgáltató a 8. §-ban foglaltak szerinti adatkezelésre azon időszak alatt jogosult, amíg az ingatlantulajdonos részéről a közszolgáltatás igénybevételének kötelezettsége fennáll.

9. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2015. január 1-én lép hatályba.

1

A 3. § (1) bekezdése a Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. mellékletet a Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2021. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.