Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2014.(XII.22.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2015. 02. 01- 2020. 12. 10

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2014.(XII.22.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2015.02.01.

Szigetújfalu Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésének d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Mötv. 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki (amely) Szigetújfalu Község közigazgatási területén az e rendeletben foglalt szabályokat megszegi.

Eljárási szabályok

2. § E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás az a cselekmény vagy mulasztás, amely a társadalomra nem veszélyes, ezért szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályaiba ütközik.

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatására – e rendeletben foglalt eltérésekkel – a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás szabályairól szóló 2004. évi CLX törvény (továbbiakban: Ket.) szabályait kell alkalmazni.

(2) A rendelet alapján kiszabott közigazgatási bírságot az elkövető az első fokú határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül Szigetújfalu község Önkormányzat 11742070-15441757-08800000 számú Egyéb bevételi számlájára történő befizetés útján köteles teljesíteni.

4. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetése miatt induló eljárás lefolytatása és a közigazgatási bírság kiszabása tekintetében a Képviselő-testület a hatáskör gyakorlását első fokon a jegyzőre ruházza.

(2) a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, a polgármesteri hivatal ügyintézőjének, valamint a közterület-felügyelő észlelése alapján, továbbá bármely személy vagy szervezet jelzése alapján le lehet folytatni.

5. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetőjével szemben közigazgatási hatósági eljárás a magatartás észlelésétől – eljárásra jogosult hatóság tudomására jutásától – számított 6 hónapon belül indítható meg.

Bírság kiszabásának szabályai

6. § Aki az e rendeletben meghatározott közösségi együttélés szabályait megszegi, 150.000,-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

7. § Az 2. §- ban meghatározott cselekmény miatt a közterület-felügyelő 50.000.-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

8. § (1) A bírság összegének megállapításakor figyelemmel kell lenni a közösségi együttélés szabályaiba ütköző magatartás súlyára, a jogsértés jellegére, valamint a magatartás elkövetőjének szociális, vagyoni körülményeire.

(2) A közigazgatási bírság mértékének megállapítása során érvényesülnie kell a fokozatosság elvének.

9. § A bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a jogsértő magatartást tanúsítót korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

10. § Ha az elkövetett közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú és a jogsértés a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható, a jegyző a Ket. 94. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján felhívja a jogsértő magatartást tanúsítót a jogszabálysértésre és annak jogkövetkezményeire és 20 napos határidő megadásával végzésben kötelezi annak megszüntetésére és a jogszerű állapot helyreállítására.

11. § (1) Ha kiskorúval szemben előreláthatólag közigazgatási bírság kiszabására kerül sor, a kiskorú meghallgatásától eltekinteni nem lehet.

(2) A kiskorú meghallgatásáról törvényes képviselőjét értesíteni kell.

(3) A kiskorút lehetőség szerint törvényes képviselője jelenlétében kell meghallgatni.

12. § A közösségi együttélés alapvető szabályainak megszegése vagy betartásuk elmulasztása miatt nem vonható felelősségre az, aki a cselekmény elkövetésekor 16. életévét még nem töltötte be.

II. Fejezet

A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartások

Önkormányzat jelképeinek jogellenes használata

13. § Aki az önkormányzati jelképek alkotásáról és használatuk szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott önkormányzati jelképeket engedély nélkül vagy az engedélytől eltérően, illetve a közösséget sértő módon előállítja, forgalomba hozza, használja, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg.

Közterületek rendje

14. § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást valósít meg

(1) Aki

a) a közterület rendeltetéstől eltérő célú használatát, a közterület felbontásának és helyreállításának szabályait a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglalt közterület-használati hozzájárulás szabályainak megsértésével teszi;

b) közterületet a közterület rendeltetésétől eltérő célú használatának általános szabályairól szóló önkormányzati rendelet szabályait megsértve használ.

(2) Aki

a) a közterület-névtáblát, a házszámot, a szöveges ismertető táblát vagy az emléktáblát beszennyezi, eltakarja, jogosulatlanul kihelyezi, vagy leszereli, vagy

b) a tulajdonában, használatában álló épületen a házszám közterületről jól látható módon történő kihelyezését elmulasztja.

(3) Az az ingatlantulajdonos, vagy az ingatlant használó személy, aki

a) az ingatlana előtti árkot engedély nélkül betemeti;

b) ingatlana előtti nyílt csapadékvíz elvezető árkot kibetonozza, az árok oldalát gyephézagos betonrácsnál sűrűbb burkolatú anyaggal lefedi.

A helyi környezet védelme

15. § A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást követ el,

(1) Aki

a) a helyi környezet védelmének szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglalt ingatlantulajdonosi, használói, kezelői feladatainak nem tesz eleget;

b) az úttestet, járdát, egyéb közterületet, a közterület felszerelési és berendezési tárgyait beszennyezi, megrongálja;

c) takarításból, felmosásból keletkezett szennyeződést, szennyvizet a közterületre, csapadékvíz elvezető rendszerbe belesepri, beleönti;

d) roncs, a műszaki állapota miatt közlekedésre nem alkalmas járművet érvényes hatósági jelzés nélkül 3 napnál hosszabb ideig tárol közterületen;

e) roncs, a műszaki állapota miatt közlekedésre nem alkalmas, érvényes hatósági jelzéssel rendelkező járművet 15 napnál hosszabb ideig tárol közterületen;

f) állati tetemet közterületen elhagy;

g) önkormányzati tulajdonú közterületen max. 1,5 t teherbírású, nem légfékes üzemű gépjárművek parkolását a helyi környezet védelmének szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályok megsértésével teszi;

h) közterületen plakátot, hirdetményt engedély nélkül helyez el;

i) közterületen lévő fás szárú növényen plakátot, hirdetést bármilyen módon rögzít, egyéb berendezést elhelyez,

j) helyi környezet védelmének szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglalt fűtésre, tarló-, avar és kerti hulladék égetésére, porképző és bűzös anyagok kezelésére, allergén növények elleni védekezésre vonatkozó szabályokat megszegi;

k) a helyi környezet védelmének szabályairól szóló önkormányzati rendeletben foglalt vízvédelmi, zöldterületek fenntartási és kezelési, növényzet telepítési, zajvédelmi szabályait megszegi;

l) az ingatlana előtti járdaszakasz, továbbá a járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, vagy az ingatlana előtti járdaszakasz hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról nem gondoskodik;

m) aki az üzletek, és egyéb elárusítóhelyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató helyek előtti járda és közút közötti kiépített, vagy kiépítetlen terület tisztántartásáról, gyommentesítéséről, a hóeltakarításról és síkosságmentesítésről, továbbá nyílt árok és annak műtárgyai tisztántartásáról, hulladékgyűjtő edényzet elhelyezéséről, és a hulladék eltávolításáról nem gondoskodik;

n) aki az ingatlana gyom-, rovar-, és rágcsálómentesítéséről folyamatosan nem gondoskodik.

(2) Aki

a) folyékony kommunális hulladék elszállítását arra jogosulatlan személlyel végezteti;

b) a települési folyékony hulladék gyűjtésével, elszállításával kapcsolatos munkálatokat jogosulatlanul végzi;

c) a folyékony kommunális hulladék elvezetésére szolgáló közüzemi szennyvízcsatornára nem csatlakozott rá, s a kötelező közszolgáltatást nem veszi igénybe, vagy az ingatlan szennyvízgyűjtőjét környezetvédelmi szempontból nem megfelelően használja.

(3) Aki a helyi védettség alá helyezett értéket megsemmisíti, megrongálja.

Állattartás

16. § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) az állattartást szabályozó önkormányzati rendeletben meghatározott állattartási védőtávolságokat nem tartja be;

b) közterületen állatot tart,

c) közterületre haszonállatot kienged;

d) belterületi közterületen haszonállatot legeltet;

e) a település külterületén az eb tartási helyéről közterületre való kijutását, vagy magánterületre való átjutását nem akadályozza meg, vagy az ebet kóborolni hagyja;

f) bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tart.

A temető fenntartásának, használatának szabályai

17. § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) községi temetőt, kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszítő anyagokat beszennyez;

b) a temetőben végzendő munka időpontját a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről szóló önkormányzati rendeletben foglaltaknak megfelelően nem jelenti be a tulajdonosnak;

c) a temetőben szakipari munkát végző illetve kegyeleti szolgáltatást nyújtó vállalkozók önkormányzati rendeletben lévő belépési díjat nem fizetik meg;

d) avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt eléget a temetőben;

e) a tulajdonos írásos engedélye nélkül a temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat szállít el;

f) a sírhely gondozását az önkormányzati rendeletben foglaltak szabályok megsértésével végzi;

g) sírhelyet bekerít;

h) sírhelyet a temető fenntartásáról, rendjéről és üzemeltetéséről szóló önkormányzati rendeletben foglalt szabályoktól eltérően helyez el.

A települési kommunális szilárd hulladékkal kapcsolatos szabályozások

18. § Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki

a) az ingatlanán keletkező vagy birtokába került települési szilárd hulladékot nem a települési kommunális szilárd hulladék gyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint gyűjti, tárolja;

b) a tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a hulladékszállítási közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válását, a tény keletkezését követő 8 napon belül nem jelenti be a szolgáltatónak;

c) a hulladék gyűjtőedénybe folyékony, mérgező, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot helyez el, amely veszélyezteti a begyűjtést, ürítést végző személyek vagy más személyek életét, testi épségét, egészségét, vagy megrongálhatja a közszolgáltató szállító járművét;

d) a hulladék elszállítása céljából kihelyezett gyűjtőedényt úgy helyezi el, (nyitott fedéllel) hogy az alkalmas a közterület szennyezésére, illetőleg akadályozza a jármű- és gyalogosforgalmat, baleset, vagy károkozás veszélye fennáll;

e) a hulladékszállításkor a hulladék szállítójárműbe történő ürítésekor, illetőleg a szállítás folyamán szétszóródott szennyeződés esetén a hulladék letakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, az eredeti állapot helyreállításáról nem gondoskodik;

f) a kihelyezett hulladék gyűjtőedényből még használható dolgokat válogat, guberál;

g) szervezett lomtalanítás esetén az elszállítandó hulladékot úgy helyezi el a közterületen, hogy a jármű- és gyalogosforgalmat akadályozza, baleset vagy károkozás veszélyét idézi elő, a zöldterületet és a növényzetet károsítja,

h) szelektív hulladékgyűjtő konténereket megrongálja,

i) az önkormányzati rendeletben gazdálkodó szervezetre előírt, külön szabályokat nem tartja be;

j) hulladékot más ingatlana előtti közterületre vagy más ingatlanára, vagy a kihelyezésre megállapított idő előtt, vagy ömlesztve, gyűjtőedény nélkül, vagy a jogosult hozzájárulása hiányában más gyűjtőedényébe helyez el.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

19. § Ez a rendelet 2015. február 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások miatt indult eljárásokban kell alkalmazni.