Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2014.(VIII.25.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2014. 08. 26- 2015. 05. 08

Segesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. §


(1) Segesd Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenységek támogatását közcélnak tarja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában részt vevő intézmények és szervezetek támogatását.


(2) Az önkormányzat feladatának tekinti az intézményi feltételek biztosítását, a szakmai tevékenység és a szolgáltatás tekintetében a megfelelő szintű működést. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges színterek intézményi háttér és infrastruktúra feltételeinek megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér felújításáról, fejlesztéséről.



2. A rendelet célja és hatálya


2. §


(1) A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit, a szakmai és finanszírozási alapelveket.

Célja, hogy jogszabályi keretet teremtsen a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosításához, a község hagyományainak ápolásához, a helyi társadalom közösségei, személyiségei szerepének növeléséhez, a helyi értékek védelmének erősítéséhez, a helyi kulturális nyilvánosság és tájékoztatás fejlesztéséhez.


(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre (könyvtárhasználókra), a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.



3. A közművelődési feladatok ellátásnak alapelvei és formái


3. §


(1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális javakat és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi önismeret formálásában, valamint a rendelkezésre álló eszközök útján ezen értékek védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,


b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,


c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.


(2) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása érdekében közművelődési intézményeket hozhat létre és közművelődési megállapodásokat köthet.


(3) Az önkormányzat fenntartásában működő intézmények egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.


(4) Az önkormányzat közművelődési megállapodást akkor köthet, ha az általa vállalt feladat ellátására más megfelelő feltétel nem áll rendelkezésre.


(5) A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat, a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok közreműködését is igénybe veszi.


(6) Az önkormányzat a polgármester közreműködésével gondoskodik a község közművelődési feladatainak koordinálásáról.


(7) Az önkormányzat közművelődési szervezetei útján is tájékoztathatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy az önkormányzat közművelődési programjai plakátokon, hirdető táblákon, honlapon és szórólapokon is közzétételre kerüljenek.



4. A közművelődési feladatellátás szervezeti keretei


4. §


(1) Az önkormányzat közművelődési intézményt biztosít, közművelődési megállapodást köthet, közművelődési feladatokat ellátó szervezeteket támogathat.


(2) Az önkormányzat a 4. § (3) bekezdésben meghatározott feladatait művelődési ház és községi könyvtár működtetésével, valamint szükség szerint közművelődési megállapodásokon keresztül látja el.


(3) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. A könyvtári és a közművelődési feladatokat a képviselő-testület által kinevezett, főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló személyek látják el. Feladatuk a község közművelődési, közösségi igényeinek szolgálata.

A művelődési ház, a könyvtár és a múzeum külön épületben működik. Az önkormányzat a művelődési ház, valamint a könyvtár és múzeum fenntartásával biztosítja a lakosság társas kapcsolataihoz, művelődéséhez, szórakozásához szükséges színteret, valamint közvetíti a kulturális értékeket.


(4) A települési könyvtári ellátás biztosítását az önkormányzat a Somogy Megyei Könyvtárral kötött megállapodásban meghatározottak szerint a megyei könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti oly módon, hogy az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári szolgáltató helyet működtet.


(5) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásban együtt kíván működni:

            a) a helyi székhelyű kulturális tevékenységet is végző társadalmi szervezetekkel,

            b) a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

            c) az egyházakkal,

            d) a nemzetiségi önkormányzatokkal,

            e) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

            f) hasonló feladatokat ellátó országos, térségi intézményekkel és civil szervezetekkel,

            g) a Segesdi Közös Önkormányzati Hivatalt fenntartó társönkormányzatokkal.


(6) A (2) bekezdésben meghatározott közművelődési megállapodás megkötéséről a képviselő-testület dönt. A közművelődési megállapodás kötelező tartalmi elemeit e rendelet 1. melléklete tartalmazza.



5. Az önkormányzat közművelődési feladatai


5. §


(1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a polgárokkal egyeztetve határozza meg.


(2) Az önkormányzat a község közművelődési hagyományaira, a képviselő-testület elképzeléseire, valamint a civil szervezetek és polgárok tevékenységére alapozva a közművelődés saját eszközrendszerével biztosítja a feladatainak ellátását.


(3) Az önkormányzat az alábbiakban meghatározott feladatok ellátásával támogatja a helyi közművelődési tevékenységeket:


a) Az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny-, önképző-, és szakképző tanfolyamok szervezése minden korosztály részére.


b) A település környezeti-, szellemi-, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, a helyi közművelődési szokások gondozása és gazdagítása:

                        ba) vetélkedők szervezése,

                        bb) községi ünnepségek lebonyolítása, és

                        bc) helyi alkotók, művészek, kézművesek kiállításainak megszervezése által.

c) Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása:

ca) színházi előadások, előadóestek, koncertek, hangversenyek, kiállítások megszervezése, művészeti, baráti körök számára a helyszín biztosítása,

cb) népdal, néptánc, hímző, tárgyalkotó, hagyományőrző közösség segítése, találkozók rendezése,

cc) ünnepek, évfordulók, ünnepnapokhoz kapcsolódó rendezvények lebonyolítása által.


d) Az ismeretszerző, az amatőr alkotók művelődési közössége tevékenységének támogatása a népművészet hagyományos tevékenységeinek gyakorlásához ének-, zene-, táncegyüttesek szervezése, a népi iparművészeti képességek fejlesztéséhez tanfolyamok, körök, nyári táborok szervezése, a táborban készült művekből bemutatók, kiállítások rendezése által.


 e) Feltételek biztosítása a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéshez, alkotó tevékenységnek elősegítéséhez és a kikapcsolódáshoz a célnak megfelelő esztétikus, célszerű környezet és munkastruktúra biztosítása által.


(4) Az önkormányzat segíti, támogatja továbbá:

            a) a civil szervezetek kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,

            b) a község tehetséges személyeinek értékteremtő tevékenységét,

            c) az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,

            d) a hátrányos helyzetű rétegek kulturális hátrányainak mérséklését,

            e) a gyermekek és fiatalok művelődését és közösségi életét.


 

6. A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése


6. §


(1) A jogszabályok által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói- és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.


(2) A községben működő közművelődési intézmény az önkormányzat alapító okiratának részeként, szakfeladat alapján szerepel.



7. A közművelődési feladatok finanszírozása


7. §


(1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző alapítványi forrásokból pályázati úton elnyert összeg.


(2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázathoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.


(3) Az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza:

a) a művelődési ház, a könyvtár és múzeum üzemeltetésének alapvető műszaki-, technikai feltételi megteremtéséhez, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit,

b) a közművelődési feladatok ellátásához a jogszabályok alapján meghatározott és szükséges személyi kiadásokat és annak járulékait,

            c) az alapfeladatok ellátásához szükséges szakmai munka költségeit.


(4) Az önkormányzati támogatás összege az önkormányzat mindenkori éves költségvetésében kerül meghatározásra.



8. A közművelődési feladatokat végző személyek foglalkoztatásával

kapcsolatos szabályok


8. §


(1) Az önkormányzati közművelődési feladatokat végző személyek foglalkoztatásával kapcsolatban a mindenkor hatályos jogszabályok az irányadóak. A jogszabály rendelkezéseinek megfelelően a pályázat kiírása és elbírálása a képviselő-testület hatásköre.


(2) Az önkormányzat által közművelődési feladatokat ellátó személyek foglalkoztatása közalkalmazotti jogviszony, illetőleg megbízási szerződés keretei között történik. A kinevezésre, illetőleg a megbízási szerződés megkötésére a képviselő-testület jogosult.



9.  Záró rendelkezések


9. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


10. §


Hatályát veszti


  1. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 2/2000. (IV.21.) Kt. rendelete,
  2. Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közművelődésről szóló 2/2000. (IV.21.) Kt. rendelet módosításáról szóló 13/2009. (IX.16.) rendelete.


11. §


E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének figyelembevételével készült és azzal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.




                           Péntek László                                                     Veszner József

                            polgármester                                                   címzetes főjegyző




Kihirdetve: 2014. augusztus 25.


                                                                Veszner József

                                                             címzetes főjegyző

1. melléklet a 24/2014. (VIII, 25,) önkormányzati rendelethez



A közművelődési megállapodás kötelező tartalmi elemei



1. A megállapodó felek adatai.


2. Az ellátandó közművelődési szolgáltatás pontos rögzítése.


3. A feladat ellátásával kapcsolatos kötelezettségek és vállalások rögzítése (épület, helyiség, eszközök, gépek, berendezések leltár szerinti felsorolása, esetleg érték szerinti megállapítása).


4. A tevékenység, illetve a szolgáltatás helyszínének, időtartamának, valamint időpontjának, a nyitva tartás rendjének meghatározása. A vonatkozó jogszabályok betartására történő figyelemfelhívás.


5. A szolgáltatást igénybe vevő lakossági kör rögzítése.


6. Az ingyenesen, vagy térítési díjért igénybe vehető szolgáltatások körének rögzítése.


7. A feladatellátásért a feladat ellátójának járó díj és a megfizetés módjának rögzítése.


8. A szolgáltatás ellátásában közreműködő személyek jogszabály szerinti szakképzettségének ellenőrzése.


9. A megbízás időtartamának határozatlan idejű, vagy (napok meghatározásával) határozott idejű rögzítése. A szolgáltatás megkezdésének pontos megállapítása.


10. A rendes és rendkívüli felmondási szabályok meghatározása.


11. A megállapodás teljesítéséről szóló beszámolás és elszámolás módjának pontos meghatározása. Annak rögzítése, hogy az önkormányzat szakértői közreműködést is igénybe vehet a feladatellátás minőségének vizsgálatára.


12. Kapcsolattartó személyek kijelölése.


13. A megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.

Indokolás a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendelethez



Általános indokolás


Segesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2000. (IV.21.) Kt. rendelete szabályozta a közművelődés szabályait. A jogszabályi környezet változása következtében rendelet bevezető részében felhatalmazást adó jogszabály pontosítása, illetve a feladatkört biztosító jogszabály megjelölése vált szükségessé. A jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (a továbbiakban: IRM rendelet) értelmében jogszabály-tervezetben tilos módosítani többek között a jogszabály bevezető részét is.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján az önkormányzatnak rendeletalkotási kötelezettsége van.


Részletes indokolás


1. §-hoz


A rendelet általános rendelkezéseit határozza meg a közművelődéshez való jog gyakorlásával összefüggésben.


2. §-hoz


A rendelet rögzíti a szabályozás célját, valamint a rendelet hatályát.


3. §-hoz


A rendelet rögzíti a közművelődési feladatok ellátásának alapelveit és formáit.


4. §-hoz


A közművelődési feladatellátás szervezeti kereteit határozza meg, a művelődési házra és a könyvtárra vonatkozóan.


5. §-hoz


Az önkormányzat közművelődési feladatit sorolja fel a rendelet, illeszkedve a törvényi meghatározáshoz, illetve a községre szabott programokhoz.


6. §-hoz


A közművelődési tevékenység irányításának és ellenőrzésének részletei kerülnek meghatározásra.


7. §-hoz


A közművelődési feladatok finanszírozásának módja kerül rögzítésre a rendeletben. A finanszírozás összegét a mindenkori költségvetési rendelet határozza meg.