Szarvas Város Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2014.(XI.21.) önkormányzati rendelete

a gépjármű várakozóhelyek építéséről és megváltásáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2020. 10. 31

Szarvas Város Önkormányzata a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 94/A. § (1a) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet célja


1.§ A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások, valamint az ipari- és kereskedelemi tevékenységek nyilvántartásba vételéhez kapcsolódó eljárások során szabályozza a gépjármű várakozóhely közterületi megépítését, vagy megváltását és ezzel elősegítse a parkolási igények kielégítését ott, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges, és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása saját telken belül nem biztosítható.

2. A rendelet hatálya


2.§ A rendelet hatálya kiterjed:

(1) Szarvas Város közigazgatási területén belül - a rendelet mellékletében meghatározott övezeti felosztás szerint - minden olyan telekre, amelyen a jogszabályban előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül műszaki okból nem biztosítható.


(2) Minden építtetőre, aki a fenti területen a szükséges várakozóhelyek számának növekedésével járó új épület építésére, meglévő épület átalakítására, bővítésére kér építési, fennmaradási engedélyt, továbbá azokra az építtetőkre, akik az új építés során már meglévő várakozóhelyet szüntetnek meg.


(3) A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti üzletekre, azok működtetésének megkezdése esetén amennyiben az üzlethez korábban nem létesült várakozóhely, vagy annak megváltása korábban nem történt meg.


(4) Az ipari tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti telephelyekre, azok működtetésének megkezdése esetén amennyiben a telephelyhez korábban nem létesült várakozóhely, vagy annak megváltása korábban nem történt meg.

3. A várakozóhelyek megváltása


3.§ (1) A rendelet hatálya alá tartozó építési engedélyezési eljárások során a hatóság az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendeletben foglaltak alapján előírja a megvalósítandó gépjármű várakozóhelyek számát. A használatbavételi engedély csak abban az esetben adható ki, ha az építtető a gépjármű várakozóhelyeket a rendeletben foglaltak szerint megépíti, vagy a gépjármű várakozóhelyek megváltási díjának megfizetését igazolja.


(2) A használatbavételi engedély kérelemhez csatolni kell a közterületen megépült gépjármű várakozóhely forgalomba helyezésére vonatkozó - a közlekedési hatóság által kiadott - engedélyt, vagy a gépjármű várakozóhely megváltásáról szóló szerződés egy példányát, és a befizetést igazoló dokumentum másolatát.


(3) A megváltás összege az épületekhez kötelezően előírt, de a telken belül nem biztosított várakozóhelyek számának és az egy gépjármű várakozóhely kialakításához a rendelet mellékletében meghatározott megváltási alapdíj szorzataként képzett összeg.


(4) Amennyiben az építési engedély-köteles beruházás, illetve meglévő építmény rendeltetésének módosítása várakozóhelyek megszüntetését eredményezi, úgy az építtetőnek ezek helyett - az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerinti várakozóhely-szükségleten túlmenően - az építési telken a megszűntekkel azonos számú várakozóhelyet kell létesítenie, vagy azokat meg kell váltania, illetve az e rendeletben foglalt feltételek szerint közterületen kell megépítenie.

4.§ (1) A rendelet 2.§ (3) - (4) bekezdése szerinti eljárások során a kereskedelmi, illetve ipari tevékenység végzője a nyilvántartásba vételi eljárás megindításakor köteles igazolni az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerinti várakozóhelyek meglétét, vagy csatolnia kell a gépjármű várakozóhely megváltásáról szóló szerződés egy példányát, és a befizetést igazoló dokumentum másolatát.


(2) A 2.§ (3) - (4) bekezdése szerinti eljárások során a 3.§ (3) bekezdés szabályai az irányadóak azzal, hogy a megváltás összegének meghatározásánál az üzleteket, vagy az ipari tevékenység végzésére szolgáló telephelyek gyártó, szerelőhelységeit kell épületként figyelembe venni.

5.§ (1) A gépjármű várakozóhelyek megváltásáról a szerződést a jegyző készíti elő és az önkormányzat részéről a polgármester írja alá. A szerződés egy példányát az önkormányzat vagyongazdálkodási feladatokat ellátó szervezeti egysége részére is át kell adni. A szerződésre egyebekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


(2) A várakozóhely megváltási összeget a gépjármű várakozóhely megváltási szerződés megkötésétől számított harminc napon belül kell befizetni az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára, amelyen belül azt „gépjármű parkoló építési alap" címen elkülönítetten kell kezelni.


(3) A megváltási összeget az önkormányzat kizárólag gépjármű várakozóhelyek megépítésére fordíthatja. Az összegek felhasználásáról az éves költségvetési beszámolóban tájékoztatni kell a képviselő-testületet.


(4) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során oly módon változik, hogy annak az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.


(5) Meghiúsult építkezés esetén a megváltásról kötött szerződés hatályát veszti. Az építtető a befizetett összeget, illetve az építési szerződés neki fel nem róható okból való lehetetlenülése esetén annak a mindenkori jegybanki alapkamat időarányos részével növelt összegét a kezelési költség (befizetett eljárási díjak, tervezési díj) levonásával visszaigényelheti és azt az önkormányzat tizenöt napon belül köteles visszafizetni.


(6) A megállapított gépjármű várakozóhely megváltási alapdíjak összegét az önkormányzat évente felülvizsgálhatja és módosíthatja.

4. A gépjármű várakozóhelyek közterületen történő kialakítása


6.§ (1) Az építtető a szükséges gépjármű várakozóhelyeket saját telke előtti közterületen is megépítheti a (2) bekezdésben leírt feltételek fennállása esetén abban az esetben, ha a saját telken belüli elhelyezéshez szükséges terület műszaki okokból nem biztosítható és az építtető nem élt a megváltási lehetőséggel.


(2) A szükséges gépjármű várakozóhelyeket az építtető akkor építheti meg saját költségén, a telke előtti közterületen, ha a településrendezési terv az érintett területet közlekedési célú közterületként kezeli továbbá beszerzi a várakozóhelyek építéséhez szükséges hatósági engedélyeket.


(3) Az építtető a gépjármű várakozóhelyek létesítése előtt köteles beszerezni állami közút mellett az állami közútkezelő, önkormányzati tulajdonú helyi közút mellett a helyi közútkezelő hozzájárulását.


(4) A gépjármű várakozóhelyek csak a közlekedési hatóság jogerős építési engedélyével valósíthatók meg. A rendelet mellékletében meghatározott I. számú övezetben a várakozóhelyek burkolata kizárólag kiselemes építőkő felhasználásával (díszburkolat) építhető meg. A város egyéb közterületén a helyi közútkezelő által jóváhagyott burkolattal építhetők a várakozóhelyek.


(5) Az építtető költségén létesített gépjármű várakozóhelyek a közforgalom elől nem zárhatók el.

5. Eljárási rendelkezések


7.§ A rendelet 4.§ -ában foglaltak be nem tartása esetén a jegyző - megfelelő határidő kitűzésével - kötelezi a kereskedelmi, illetve ipari tevékenység végzőjét a szükséges számú várakozóhely kialakítására vagy a megváltásról szóló szerződés bemutatására.

8. § (1) Az e rendeletben meghatározott szabályok be nem tartása természetes személyek esetében kétszázezer forintig, jogi személyek esetében ötszázezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.


(2) A rendeletben meghatározott közigazgatási bírság kiszabásával kapcsolatos hatásköröket a jegyző gyakorolja.


(3) A rendelet hatálya alá tartozó eljárások során a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. Értelmező rendelkezések


9.§ E rendelet alkalmazása szempontjából:

a) várakozóhely: parkoló, rakodóhely, várakozóhely,

b) szükséges gépjármű várakozóhelyek száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 4. mellékletében előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű várakozóhelyek mennyisége,

c) gépjármű várakozóhely megváltási alapdíj: e rendeletben egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, a képviselő-testület által meghatározott pénzösszeg,

d) gépjármű várakozóhely megváltási díj: a várakozóhely megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg,

e) gépjármű várakozóhely építési alap: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére fordítható, az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.

7. Záró rendelkezések


10.§ A rendelet 2015. január 1-én lép hatályba.

11.§ Szarvas Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2001. (XII. 20.) önkormányzati rendelete hatályát veszti

Mellékletek