Mályi község képviselő testületének 26/2014 (X.8..) önkormányzati rendelete A rendszer a *S* heylére a rendelet számát, *É* helyére a rendelet évszámát, *D* helyére a kihirdetés détumát helyettesíti be.

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2014. (X.8.) önkormányzati rendelete az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Hatályos: 2014. 11. 01- 2017. 05. 27

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének

25/2014. (X.8.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről

Mályi Község Önkormányzat Képviselő-testülete feladatkörében eljárva Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényre (továbbiakban: Mötv.) tekintettel, a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6.§ (4) bekezdésében és 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az üzletek éjszakai (22.00 óra és 06.00 óra közötti) nyitvatartási rendjéről a következőket rendeli el:



1.§

Általános rendelkezések


A rendelet célja azon szabályok meghatározása, melyek biztosítják és érvényre juttatják Mályi Község lakóinak és a településen ideiglenes jelleggel tartózkodóknak az egészséges életkörülményekhez és pihenéshez való alkotmányos jogát. Egyúttal meghatározza az üzletek éjszakai – hétvégi nyitva tartásának (22.00- 06.00 óra között) szabályait.


2. §

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya Mályi Község közigazgatási területén lakóövezetben működő működési engedély, illetve bejelentés köteles termékek forgalmazását, valamint szeszesital kimérést végző üzletekre és azok üzemeltetőire terjed ki.


3. §


Értelmező rendelkezések


(1) Lakó: az üzlet  helyiség bejáratától 100 méteren belül lévő lakásban bejelentett, lakcímmel bírótermészetes személy, aki

- érvényes szerződéssel rendelkező bérlő, vagy használó,

- ezek hiányában az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett haszonélvező, használó,

- mindezek hiányában a tulajdonos.

(2) Hozzájárulás: a lakó írásbeli nyilatkozata, amelyet e rendelet 1. melléklete állapít meg.

(3) E rendelet alkalmazásában lakás, az ingatlan-nyilvántartásban lakásként feltüntetett ingatlan.


4. §


Az üzletek éjszakai nyitva tartásának rendje


(1) Az üzletek mályi község belterületén, a község lakóövezetében 22.00 óra és az azt követő nap 06.00 óra között nem tarthatnak nyitva.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozás nem vonatkozik az alábbi eseményekre és alkalmakra:

a.) május 1.

b.) augusztus 20.

c.) Esküvők

d.) Az önkormányzat és intézményeinek rendezvényei

(3) Az (1) bekezdésében meghatározottakat nem kell alkalmazni december 31-én 22 órától az azt követő év január 1-jén 06 óráig.


(4) Az eltérő nyitva tartás engedélyezéséhez a (4) bekezdésben meghatározott hozzájáruláson túl az üzemeltetőnek szakértői véleménnyel előzetesen igazolnia kell, hogy az üzletben lévő technikai berendezések, hanghatást okozó eszközök maximális terhelés mellett sem érik el a külön jogszabályban meghatározott veszélyes mértékű zaj szintjét, amely szintet műsoros előadás, tánc szolgáltatása esetén sem lehet túllépni.


(5) Kérelemre vendéglátó egységenként, naptári évenként a (2) bekezdésen felsoroltakon kívül legfeljebb négy alkalommal az (4) a) bekezdésben meghatározott nyitva tartási időtől eltérő nyitva tartás is engedélyezhető.


A kérelmet a rendezvény napját legalább 8 munkanappal megelőzően kell benyújtani a Mályi Polgármesteri Hivatalának (továbbiakban: Hivatal) - a 2. mellékletben szereplő kérelemmel.

(8) Olyan kérelmező esetében, aki korábban kért eseti nyitva tartási idő hosszabbítást és közrendet, köznyugalmat megzavaró esemény történt a rendezvénye alatt és az esemény kiváltó okaként az üzemeltetőnek felróható magatartás megállapításra került – melyet akár rendőrségi jegyzőkönyv, akár egyéb, a hatóság által az ügy érdemére vonatkozó döntése is alátámasztott – a Hivatal kérelmét elutasíthatja.

(9) A 4. § (4) bekezdésében meghatározott eltérő nyitva tartásra vonatkozó engedélyt vissza kell vonni, ha

a) a lakók több, mint 50 %-a azt írásban - a 3. melléklet szerinti nyilatkozattal – kezdeményezi, vagy

b) a 4. § (6) bekezdésben foglalt feltételeknek az üzlet nem felel meg.

(10) A kezdeményezők aláírásainak hitelességét ellenőrizni kell.

(11) A 4. § (8) bekezdés b) pontjában meghatározottakkal kapcsolatban az eljárást bárki kezdeményezheti.

(12) Az engedély visszavonásáról szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 1 évig az üzlethelyiség eltérő nyitva tartással nem működhet.

(13) A www.malyi.hu honlapon a jegyző közzéteszi azon üzletek adatait, amelyek eltérő nyitva tartásra jogosultak, valamint azon üzletek adatait is, amelyektől az eltérő nyitvatartási jogosultságot visszavonták.


5.§

Záró rendelkezések


  1. Ez a rendelet 2014. november 1-jén lép hatályba.
  2. Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló 16/2006 (VII.05.) Önkormányzati rendelet.

(3) Rendelkezéseit a hatályba lépéskor érvényes működési engedéllyel, illetve a bejelentési kötelezettséggel rendelkező üzletekre is alkalmazni kell.

(4) A már működő üzletek üzemeltetőinek az üzlet nyitva tartását a rendelettel összhangban, a hatályba lépéstől számított 30 napon belül újra meg kell határozni és azt a nyilvántartásba vétel céljából a jegyzőhöz be kell jelenteni.


Mályi, 2014.10.07.





       Viszokai István                                                             Dr. Zalkadi Adrienn

Polgármester                                                                        jegyző