Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2014.(XI.27.) önkormányzati rendelete

Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet hatályba lépésével érintett önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2014. 11. 28- 2014. 11. 28


Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete

27/2014. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet hatályba lépésével érintett önkormányzati rendeletek módosításáról



Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglaltak rendelkezések alapján Keszthely Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 23/2014. (X. 22.) önkormányzati rendelet hatályba lépésével érintett helyi önkormányzati rendeletek módosításáról az alábbi rendeletet alkotja.



1.§ A környezetvédelemről szóló 18/1997. (VI. 12.) önkormányzati rendelet 22.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„22.§

(2) Keszthely Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Környezetvédelmi Alap kezelését a Városstratégiai Bizottságra ruházza át.”



2.§ A helyi természeti értékek védelméről szóló 31/1996. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 5.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„5.§

(3) A védetté nyilvánításról a Városstratégiai Bizottság előterjesztése alapján Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete rendeletet alkot.”



 3.§ A gépjármű várakozóhelyek megváltásáról szóló 27/2007. (V. 31.) önkormányzati rendelet 4.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul.

 „4.§ (1) Amennyiben az építésügyi hatósági engedélyezési eljárás során az építményhez tartozó építési telken nem, vagy csak részben oldható meg a várakozóhely kialakítása, úgy az építtető írásos kérelme alapján – Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Városstratégiai Bizottsága előzetes javaslatának figyelembevételével – Keszthely Város Polgármestere hozzájárulhat a közterületi várakozóhely kialakításához.

…”



4.§ A közterületek elnevezéséről, a házszámozás szabályairól, az emléktábla állítás rendjéről szóló 40/2007. (XI. 30.) önkormányzati rendelet az alábbiak szerint módosul:

a.) a 7.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„7.§

  1. Az utca elnevezésére, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezést a Városstratégiai Bizottság megtárgyalja, és az elnevezésre javaslatot tesz.

b.) a 17.§ (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

17.§

  1. A közterületen emléktábla elhelyezésének engedélyezéséről, valamint a megszüntetés kezdeményezéséről a képviselő-testület a Városstratégiai Bizottság és az Emberi Erőforrások Bizottsága véleményének figyelembevételével dönt.”


5.§ A közbeszerzési értékhatár alatti beszerzésekről szóló 19/2007. (IV. 27.) önkormányzati rendelet 4.§ (11) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„4.§ A beszerzésben közreműködők kiválasztása

(11) Az ajánlatokat szakértői munkacsoport véleményezi.

      A szakértői munkacsoport összetétele önkormányzati beszerzés esetén:

  • Alpolgármester, vagy megbízottja
  • a Városstratégiai Bizottság Elnöke vagy az általa kijelölt bizottsági tag,
  • a Pénzügyi, Jogi Bizottság Elnöke vagy az általa kijelölt bizottsági tag

…”



6.§ Az épített és természeti környezet értékeinek helyi védelméről szóló 7/2001. (IV. 10.) önkormányzati rendelet 3.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„3.§

  1. Védetté nyilvánításról és annak törléséről a város képviselő-testülete a Városstratégiai Bizottság javaslatára dönt. Jegyzéke a rendelet 1. sz. mellékletét képezi.

…”



7.§ A városi elismerő címek, kitüntetések és díjak alapításáról, adományozásáról szóló 28/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet az alábbiak szerint módosul:

a.) a 7.§ (1) bekezdése az alábbi új g) ponttal egészül ki:

„7.§ (1) Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete

g) a legkiemelkedőbb sportteljesítményt nyújtó szenior korú sportolónak „Keszthely Város legjobb Szenior Sportolója”

kitüntető címet adományoz.


b.) a 7.§ (4) bekezdése az alábbi új g) ponttal egészül ki:

„7.§

(4)

g) legfeljebb bruttó 100.000,- Ft pénzjutalom

adható.”


c.) a 13.§ (4) bekezdés d) pontja az alábbiak szerint módosul:

„13.§ Vegyes rendelkezések

  1. A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek:

  1. a keszthelyi székhelyű intézmények vezetői (a 7.§ (1) bekezdés a), b), c), f) és g) pontjai kivételével),


d.) a 13.§ (5) bekezdés a) pontja az alábbiak szerint módosul:

„13.§ Vegyes rendelkezések

  1. A kitüntetések adományozására vonatkozó javaslatokat – a (4) bekezdés a), b) és c) pontjában rögzített javaslattevők kivételével – részletes indokolással az alábbiak szerint kell megküldeni Keszthely Város Polgármesterének:
  1. az 1.§, a 4.§, a 6.§, a 7.§, a 9.§, a 10.§ és a 11.§ esetében minden év március 31. napjáig,

…”


e.) a 13.§ (10) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„13.§ Vegyes rendelkezések

(10) A jelen rendeletben meghatározott kitüntető címek, kitüntetések és díjak minden évben – amennyiben a képviselő-testület ettől eltérően nem határoz - Keszthely Város Napján kerülnek átadásra, kivéve a 8.§ („Pro Cultura Keszthely” kitüntető cím) és a 12.§ (Bakonyi Károly-díj) által meghatározott kitüntető címek.”



8.§ A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 41/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet az alábbiak szerint módosul 9.§ (5) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

„9.§

(5) A bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásért fizetendő térítési díjból Keszthely Város

Polgármesteréből, az Emberi Erőforrások Bizottsága Elnökéből, valamint a Pénzügyi, Jogi Bizottság Elnökéből (illetve akadályoztatásuk esetén az általuk megbízott képviselőből) álló Döntőbizottság engedményt adhat, ha a térítési díj fizetésére kötelezett személy jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszi.”



9.§ A szociális ellátásokról és azok igénybevételéről szóló 40/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelet az alábbiak szerint módosul:

a.) a 3.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„3.§

(2) A képviselő-testület jelen rendelet 15.§ (2) bekezdéséhez kapcsolódó hatáskörét az önkormányzati segély tekintetében – a temetéshez nyújtott támogatás és a gyermekek jogán járó

támogatás kivételével - az Emberi Erőforrások Bizottságára ruházza át.”


b.) a 20.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„20.§

(2) A Szociális Kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart, tagjai az önkormányzat

működési területén szociális intézményeket működtető fenntartók képviselői, az Emberi Erőforrások Bizottsága tagjai, továbbá az alábbi helyi civil szervezetek képviselői:

…”



10.§ Az önkormányzati tulajdonú házingatlanok értékesítéséről szóló 1/2004. (I. 30.) önkormányzati rendelet az alábbiak szerint módosul:

a.) az 1.§ (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„1.§

(4) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. számú törvény, valamint az önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 33/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet rendelkezései az irányadóak.

…”


b.) a 2.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„2.§ (1) Az önkormányzati tulajdonú házingatlan elidegenítésére a polgármester jogosult bruttó 5 millió Forint egyedi forgalmi értékhatárig az önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 33/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet rendelkezéseinek figyelembe vételével.

…”


c.) 6.§ (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul

„6.§

(4) A lakás vételárát a Pénzügyi, Jogi Bizottság átruházott hatáskörben jogosult megállapítani. A vételárat a hasonló adottságú lakások helyi forgalmi értéke alapján, különösen

…”


d.) a 7.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„7.§ (1) Megüresedett, bérbeadás útján nem hasznosítható lakás versenytárgyaláson vagy versenytárgyaláson kívül történő elidegenítéséről az önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 33/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletben felhatalmazott dönt, majd döntése alapján az elidegenítéssel megbízott szerv a lakást értékesíti.

…”


e.) a 9.§ (1) bekezdés az alábbiak szerint módosul:

„9.§ (1) Az üresen álló nem lakás céljára szolgáló helyiségeket az önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 33/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendeletben foglaltak figyelembe vételével kell értékesíteni.

…”



11.§ Az önkormányzat vagyonáról és a vagyonhasznosítás szabályairól szóló 33/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 16.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„16.§

  1. A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó ügyekben, az önkormányzati vagyon tulajdonjogának illetve használatának – jogszabály eltérő rendelkezésének hiányában – ingyenes (adókötelezettség megfizetése mellett) vagy kedvezményes, bármilyen jogcímen történő átruházása, megszerzése vagy megterhelése kapcsán a Pénzügyi, Jogi Bizottság előzetes állásfoglalását követően dönt.

…”



12.§ Az önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről szóló 2/2005. (I. 31.) önkormányzati rendelet az alábbiak szerint módosul:

a.) a 3/A.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„3/A.§

(2) Az 1 évet meghaladó határozott idejű bérbe, haszonbérbe vagy használatba adáshoz Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Pénzügyi, Jogi Bizottságának hozzájárulása szükséges.

…”


b.) a 7.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„7.§ (1) A polgármester a Városstratégiai Bizottság döntése alapján jogosult pályázati eljáráson kívül helyiséget bérbe adni.

…”


c.) a 7.§ (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„7.§

(4)Kétszeri eredménytelen pályáztatást követően a polgármester a Városstratégiai Bizottság döntése alapján a helyiség besorolása szerint fizetendő bérleti díjból a bérleti jogviszony első két évében 50 % kedvezményt adhat. A két kedvezményes év elteltével a továbbiakban a besorolás szerinti bérleti díj fizetendő.

…”


d.) a 17.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„17.§

(2)A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben, valamint a rendelet alkalmazása során használt fogalmakra a Ptk. és az Ltv. rendelkezései az irányadóak.”



13.§ Záró rendelkezések

(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a városi elismerő címek, kitüntetések és díjak alapításáról, adományozásáról szóló 28/2013. (IX. 27.) önkormányzati rendelet 7.§ (2) és (3) bekezdése, valamint 13.§ (5) bekezdés b) pontja hatályát veszíti.

(3) Jelen rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.






Ruzsics Ferenc

Dr. Horváth Teréz

polgármester

jegyző




Mellékletek