Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 29/2014. (XII.4.) önkormányzati rendelete

a Csaba Baba életkezdési támogatás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2024. 05. 01

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 29/2014. (XII.4.) önkormányzati rendelete

a Csaba Baba életkezdési támogatás helyi szabályozásáról

2024.05.01.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában megállapított feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

1. szülő: a szülői felügyeleti jogot gyakorló vérszerinti szülő, örökbefogadó szülő és gyám;

2. család: a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 4. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott személyek közössége;

3. háztartás: a Szoctv. 4. § (1) bekezdés f) pontjában meghatározott személyek közössége.

2. Általános eljárási szabályok

2. § (1) A Csaba Baba életkezdési támogatás iránti kérelmet az arra rendszeresített nyomtatvány felhasználásával Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál (a továbbiakban: polgármesteri hivatal) lehet benyújtani.

(2) A kérelemhez csatolni kell:

a) a gyermek születési anyakönyvi kivonatát,

b) a szülő(k) és a gyermek lakcímkártyájának a másolatát,

c) gyám esetén a gyámkirendelő határozat gyámhatóság által hitelesített példányát,

d) örökbefogadó szülő esetén az örökbefogadás igazolására szolgáló okiratot,

e) a jövedelem igazolására szolgáló dokumentumokat a pénzbeli és a természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendelet szerint,

f) az életvitelszerű tartózkodás tényének igazolására a Védőnői Szolgálat által kiállított dokumentumot.

(2a)1 Veszélyhelyzet időtartama alatt a kérelemhez csatolandó mellékleteket az ügyfél teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozattal pótolhatja, amelynek adattartalmát a (2) bekezdés szerinti dokumentumokkal legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig köteles igazolni. Amennyiben az ügyfél az igazolási kötelezettségét elmulasztja, vagy a dokumentumok nem igazolják a nyilatkozat tartalmát, a kapott támogatás jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett támogatásnak minősül és a jelen rendeletben foglalt jogkövetkezmények alkalmazandóak.

(3)2 A támogatás iránti kérelmet a polgármesteri hivatalba a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül a szülő nyújthatja be. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(4)3 A (3) bekezdéstől eltérően a gyám és az örökbefogadó szülő esetén a kérelem a gyámságról és az örökbefogadásról szóló döntés véglegessé válásától számított 3 hónapon belül, de legfeljebb a gyermek 1 éves korának betöltéséig igényelhető.

(5) A Csaba Baba életkezdési támogatás gyermekenként egy alkalommal vehető igénybe.

(6) A Csaba Baba életkezdési támogatás megállapítására irányuló eljárásban az eljárási határidő 21. nap.

3. § (1) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az e rendeletben szabályozott Csaba Baba életkezdési támogatással kapcsolatos első fokú hatásköreinek gyakorlását Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesterére átruházza.

(2) A kérelmező a Csaba Baba életkezdési támogatás megállapítására irányuló eljárások során személyesen köteles eljárni.

(3) Amennyiben a kérelmező igazolja, hogy alapos okból személyesen eljárni nem tud, helyette kizárólag legalább teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazással rendelkező meghatalmazottja járhat el.

(4) E rendelet által szabályozott ügyben a hatósággal való elektronikus kapcsolattartás nem lehetséges.

(5) Az a személy, aki a támogatást jogosulatlanul és rosszhiszeműen veszi igénybe, köteles a támogatást és a visszafizetésig járó kamatait az önkormányzatnak visszafizetni és a visszafizetési kötelezettség fennállásáig nem részesülhet a kizárólag önkormányzati költségvetésből biztosított ellátásokban.

3. A Csaba Baba életkezdési támogatás megállapítása, pénzügyi fedezete

4. § (1) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Csaba Baba életkezdési támogatásban részesíti azt az újszülöttet

a)4 akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a 285.000,-Ft- ot és

b) akinek szülei közül legalább az egyik

ba) a gyermeke születésekor és azt megelőzően legalább három éve folyamatosan Békéscsaba Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik,

bb) a gyermeket a saját háztartásában neveli és

bc) életvitelszerűen a gyermekkel együtt Békéscsaba Megyei Jogú Városban él.

(2) A Csaba Baba életkezdési támogatás megállapítására irányuló kérelemről az elsőfokú hatóság határozattal dönt. A határozatban rendelkezni kell a kifizetés, illetve folyósítás módjáról.

(3)5 A Csaba Baba életkezdési támogatás mértéke gyermekenként 60.000,- Ft.

(4) A Csaba Baba életkezdési támogatás pénzügyi fedezetét és a felhasználható pénzügyi előirányzatot az éves költségvetésről szóló önkormányzati rendelet határozza meg.

4. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.

1

Kiegészítette a 8/2020. (IV. 24.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2020.04.25.

2

Módosította a 8/2016. (II. 29.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2016.03.01.

3

A 2. § (4) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (1) bekezdés a) pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 3/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg. A 4. § (1) bekezdés a) pontja a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 4. § (3) bekezdése a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.