Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2014. (V.13.) rendelete

a temetőkről és a temetkezésekről

Hatályos: 2014. 05. 15- 2022. 10. 31

Ebergőc község Önkormányzata Képviselő-testületének

a temetőkről és a temetkezésekről

2014.05.15.

2014-05-15-tól

Ebergőc Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 40. § (1) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazással, figyelemmel a Tv. végrehajtásáról rendelkező 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) szabályaira valamint az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek, a halottakkal kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:
Általános rendelkezések

1. §

1. E rendelet hatálya Ebergőc község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő 054. hrsz-ú köztemetőre terjed ki.
2. Az önkormányzat az (1) bekezdésben felsorolt temetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettséget saját maga teljesíti, kivéve a temetkezési szolgáltatás.
3. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételeket (ravatalozó, hulladék gyűjtő, folyóvíz stb.) az önkormányzat biztosítja.

2. § (1) Az önkormányzat által fenntartott temetők köztemetők, ahol az önkormányzat köteles az elhunyt személyére vallási, lelkiismereti meggyőződésre, valamely faji csoporthoz, nemzeti, etnikai hovatartozásra, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintett nélkül lehetővé tenni a halottak temetését.

(2) A temetés módja lehet egyházi és világi. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik. A világi temetők szertartás rendjét az eltemettetők határozzák meg.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, bővítése

3. § Köztemetők létesítése, lezárása, megszüntetése és bővítése az önkormányzat feladata, mely esetekben a Tv. –ben és a Vhr. –ben foglaltak az irányadóak.

A köztemető

4. § (1) A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunyt felravatalozására, gyászszertartásának lebonyolítására és eltemetésére, ugyanakkor meg kell felelnie az elhalt iránti kegyelet igényeinek.

(2) A temetőt az épített és természeti környezet harmóniájára figyelemmel kell kialakítani és meg kell őrizni a kert jellegét.

(3) A temetőben lehetővé kell tenni a temetkezési tevékenység, szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(4) A temetőbejáratot, a fogadóteret, és a ravatalozó környékét parkszerűen kell kialakítani és gondozni. A temetőkert gondozása (fák/bokrok gondozása, fűnyírás, ravatalozó karbantartás, temetőkerítés javítás/építés) az önkormányzat feladata.

(5) A temetőkben magas növésű, erős gyökérzetű fák nem ültethetők.

(6) A ravatalozónak alkalmasnak kell lenni az elhunyt ravatalozására, a kegyelet lerovására, az elhunyt méltó búcsúztatására.

(7) A temetőkben keletkezett hulladék rendszeres konténeres gyűjtéséről és kezeléséről az önkormányzat gondoskodik. A hulladék elszállítása az igénybevevők részére díjmentes.

(8) A vízvételt az önkormányzat díj felszámolása nélkül vízvezeték (közkifolyó) útján biztosítja.

A temető üzemeltetése

5. § A temető üzemeltetését az önkormányzat a vonatkozó jogszabályok (Tv. 16. §) szerint látja el.

A temetés

6. § (1) Ebergőc önkormányzata által fenntartott és üzemeltetett temetőkben a temetés módja koporsós temetés, illetve urnás (hamvasztásos) temetés.

(2) A koporsós temetés lehet egyes, kettős sírhely, illetve sírbolt.

(3) A temetkezési helyek méretezését e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye urnasírhely, vagy urnasírbolt, illetve sírhelyre rátemetés lehet.

7. § (1) A temető üzemeltetője a temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.

(2) A temetkezési szolgáltatóktól az önkormányzat a kegyeleti közszolgáltatásokért, illetve a létesítmények használatáért díjat nem állapíthat meg, a szolgáltatókkal szerződést nem köt.

Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban a temető infrastruktúrájában, létesítményeiben kárt nem okozhatnak.
(3) A temetkezési szolgáltatók, vállalkozók működése során e rendeletben foglaltakat kötelesek betartani. Tevékenységükkel a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak. Az esetleges károkozás mértékét kötelesek megtéríteni.

Temetkezési helyek és szabályok

8. § Halottat eltemetni, az elhamvasztott elhunyt maradványait elhelyezni csak temetőben szabad.

(1) A temetőt sírhely táblákra, sírhelysorokra és sírhelyekre kell felosztani

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámokkal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A sírbolthelyeket külön kell megjelölni.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(5) A betelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt táblába csak rátemetéssel lehet temetni.

(6) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(7) Lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhely táblába). Az exhumálás csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni.

Temetési helyek feletti rendelkezési jog

9. §

1. A temetési helyekért az elhunyt hozzátartozóinak díjat kell fizetni. A díjak mértékét a 2. sz. melléklet tartalmazza.
2. Az egyszeri megváltás időtartama:
1. sírbolt esetén: 60 év
2. urnasírbolt esetén 25 év
3. sírhely esetén 25 év
(3) A használati idő eltelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában a (2) bekezdésben meghatározott időtartamra újra megválthatók. A megváltásért a hatályban lévő rendelet díjait kell megfizetni.
(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot, egyéb temetkezési helyet, értesítést követően, fél éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
(5) Sírhely tábla, vagy az egész temető lezárásáról és/vagy kiürítéséről az önkormányzat Képviselő-testülete dönt. A temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos napilapban és a helyi sajtóban/helyben szokásos módon, valamint a temető hirdető tábláján közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónapra, a továbbiak pedig 2 havonta történjenek.
(6) Ha a használat a (4) és az (5) bekezdésben foglaltak miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírokból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető köteles gondoskodni.
(7) A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.
(8) Lezárt temető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő lejártáig – kegyeleti szempontokból – nem idegeníthetők el, és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.
(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad. A rendelkezési jogosultságot a bejelentés során valószínűsíteni kell. Mindez csak a temetőrész lezárásakor gyakorolható.

10. §

.

(1) Mélyített felnőtt sírhelybe (220 cm) e rendelet mellékletében meghatározott díj fizetése ellenében még egy koporsó eltemethető.
(2) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el.
(3) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(4) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.
(5) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontani, és újból biztonságosan fel kell állíttatnia.

11. § (1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az önkormányzatnak be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírból összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére az Önkormányzat Hivatala elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(4) Közvetlen veszély esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítésének a nyilvántartó könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadóak.

(6) A sírboltban koporsóban csak annyi elhunyt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl három férőhelyes sírboltban további 10 urna, hatszemélyes sírboltban 20 urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a nyilvántartó könyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő, porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni, és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

Nyilvántartások vezetése

12. § (1) Halottat csak halott vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni vagy elhamvasztani. A halott vizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírtáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartó könyvvel összhangban a Sopronkövesdi Közös Önkormányzati Hivatal Röjtökmuzsaj Kirendeltsége köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációit a temető kiürítésének elrendeléséig a jegyzőnek a tűztől védve, páncélszekrényben kell őriznie.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, temetés napja, elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, sírhely, tábla, sor, hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmazni kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(4) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, temetésének időpontjának és temetkezési helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temető rendje

13. § (1) A temető nyitvatartási ideje: 07.00 – 21.00 óráig.

(2) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki, korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja. 12 éven aluli gyermek a temetőben csak felnőtt személy felügyelete mellett tartózkodhat.

(3) A temetőből a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(4) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(5) A temetőben mindenki a hely nyugalmának, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(6) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni, megrongálni tilos.

(7) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt elkülönített gyűjtőben kell elhelyezni.

(8) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(9) A temetőkben gyertya égetésénél ügyelni kell arra, hogy gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon.

(10) A temető területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.

(11) A sírok gondozásán, díszítésén kívül, minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

14. § (1) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani, és ott közlekedni tilos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkálatokat végzőkre és – esetenként – az idős betegekre nem vonatkozik.

Záró rendelkezések

15. § (1) Jelen rendelet 2014. május 15-én lép hatályba.

A kihirdetés napja: 2014. május 13.
(2) Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Ebergőc Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2000. ( XII.01.) önkormányzati rendelete, valamint a módosításáról szóló 7/2004.(XI.17.), 11/2005. (X.20.), 5/2006. (IV.28.) önkormányzati rendeletek.
(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény, valamint a végrehajtását szabályozó 145/1999. (X.01.) Kormányrendeletben foglaltak az irányadók.