Újkér önkormányzat Képviselő-testülete 3/2014.(II.15.) önkormányzati rendelete

Újkér Község Önkormányzatának 3/2014(II.15.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére vonatkozó közszolgáltatás végzéséről

Hatályos: 2014. 03. 15
    Újkér Község Önkormányzati Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995 évi LVII. Törvény 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32.cikk (1) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011 évi CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 19.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.


A helyi közszolgáltatás


 1.§ Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója                         (továbbiakban:: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező közüzemi csatornahálózatba, vagy a helyben lévő engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet ( továbbiakban: szennyvíz), a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.


2.§ (1) A közszolgáltatás a szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére terjed ki.


(2) A helyi közszolgáltatást Szabó Norbert  9512 Simaság, Deák Ferenc  utca 11. szám alatti folyékonyhulladék szállítására engedéllyel rendelkező egyéni vállalkozó ( továbbiakban: közszolgáltató) látja el, illetve végzi kizárólagos joggal az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés alapján.


(3) A közszolgáltató működési területe Újkér község közigazgatási területe, amelyen belül a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni.


(4) A közszolgáltatási szerződés hatálya alatt a (3) bekezdésben foglalt területen a közszolgáltatón kívül másnak ilyen tevékenységet folytatni tilos.


A közszolgáltatás ellátásának rendje, a közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő tulajdonos jogai és kötelezettségei


3.§ (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződés, valamint az 1995 évi LVII tv. ( továbbiakban: Vgtv.) rendelkezései szerint köteles ellátni.


(2) A szennyvizet termelő tulajdonos a tevékenysége gyakorlása során keletkező, illetőleg más módon a birtokába kerülő szennyvizet köteles gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező kezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével, a költség megfizetéséről szóló bizonylat felmutatásával gondoskodni.


(3) A szennyvizet termelő tulajdonos köteles a közszolgáltatást igénybe venni. A szennyvíz összegyűjtése, elszállítása, a tulajdonos konkrét megrendelése alapján történik.


(4)A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között – a Ptk. Közüzemi szabályai szerint – polgári jogi jogviszony jön létre. A megkötésre kerülő folyékony hulladék elszállítására vonatkozó szerződés tartalmazza, a szerződő felek nevét, az elszállítandó szennyvíz mennyiségét, az egységnyi díjtételt, és a szállítási határidőt.


(5) A közszolgáltató a tevékenysége  végzése során birtokába jutott a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat ( természetes személyazonosító adatok, lakcím ) köteles az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelni.


(6) A közszolgáltató a megrendeléstől számított 5 munkanapon belül köteles a szennyvizet elszállítani

A közszolgáltató az általa összegyűjtött folyékony hulladékot a Soproni Vízmű Zrt Lövői szennyvíztisztító telepén, illetve a Vasi Víz Zrt Répcelaki szennyvíztisztító telepén köteles elhelyezni, a velük kötött megállapodása alapján. A település külterületnek minősülő közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött szennyvizet elhelyezni tilos.


(7) A szennyvizet úgy kell szállítani , hogy annak során a környezet ne szennyeződjön. A szállításból eredő szennyezés esetén a közszolgáltató a szennyezés eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.


A közszolgáltatási díj


4.§(1) Az igénybevett és elvégzett szolgáltatás alapján a tulajdonost díjfizetési kötelezettség terheli.


(2) A szolgáltatásnak a közszolgáltató által alkalmazható legmagasabb egységnyi díjtételét a rendelet 1.számú melléklete tartalmazza.


(3) Az egységnyi díjtétel a szennyvíz egy egységére eső begyűjtési díja.


(4) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtött szennyvíz térfogatának szorzata.


(5) A közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás igénybevevője – a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében – utólag köteles megfizetni.


Vegyes és záró rendelkezések


5.§ A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék elhelyezéséről - saját költségén – az köteles gondoskodni akinél az keletkezett.


6.§ Bármilyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék közterületre, nyílt rendszerű belvíz – vagy csapadékvíz elvezető árokba, csatornába történő kiöntése , belevezetése vagy kifolyatása tilos.


7.§ (1) Ez a rendelet 2014. március 15. napján lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző az Sz.M.Sz-ben meghatározott módon gondoskodik.


Újkér 2014. február 4.





                                  Hettlinger Károly                                         Dr Dénes Lajos

                                      polgármester                                                 jegyző





A rendelet kihirdetve: Újkér, 2014. február 15.



                                                                                                        Dr Dénes Lajos

                                                                                                             Jegyző




1.számú melléklet a  3/2014 (II.15.) önkormányzati rendelethez


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás legmagasabb egységnyi díja.



                         Mennyiség                                                   lakossági ár


                         1 m3                                        szerződés szerinti ár: 2210 Ft/m3+ÁFA