Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 30/2014. (XII.2.) önkormányzati rendelete

Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 01- 2015. 01. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

(1) Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet (továbbiakban R.) 3.§ (1) bekezdése második mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

 „A várakozási díj megfizetése az automatán megjelölt pénzérmékkel, vagy mobil telefonnal is lehetséges a nemzeti mobil fizetési rendszeren keresztül.”

(2) A R. 9.§-ában a „Mobil-parkolás”és az azt követő szövegrész helyébe a következő rendelkezés lép:

„Mobil-parkolás: mobiltelefonos parkolási díjfizetés a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül.”

2.§

Az R. 3/A.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 3.§-ban foglaltakról eltérően a IV. zóna területén a várakozási díj a parkolás befejeztével - 30 perces időtartam alapulvételével - a zóna elhagyásakor fizetendő. A IV. zónában a díjat minden megkezdett 30 perc után kell megfizetni. Nem kell díjat fizetni a IV. zónába való behajtást követően a IV. zóna üzemelési idejében hétköznap az első 30 perc, szombaton az első 45 perc várakozásért.

Ha a gépjármű használója a díjmentes várakozási idő lejártáig érvényesíti a jegyet a fizető automatánál, jelezve hogy a vásárlás véget ért és az azt követő 15 percen belül elhagyja a IV. zóna területét, díjfizetési kötelezettsége nem keletkezik.”

3.§

A R. 3.§ (3) bekezdése a hetedik mondatot követően az alábbi szövegrésszel egészül ki:

[(…) Utólagos engedélybemutatás esetén a gépjármű tulajdonosa (üzembentartója) a 2. sz. mellékletben meghatározott kezelési költséget köteles fizetni.]

„Amennyiben az engedélybemutatásra vonatkozó feltételek nem teljesülnek, úgy a vonatkozó jogszabályok szerint megállapított pótdíj megfizetése alól a gépjármű tulajdonosa (üzembentartója) nem mentesül.”

4.§

A R. 3.§ (4) bekezdés második mondata helyébe a következő szöveg lép:

„Az I-IV. zónákban az üzemelésen kívüli időben és munkaszüneti napon a parkolóhelyek használata ingyenes. A vonatkozó miniszteri rendeletben megállapított tárgyévi munkaszüneti napok körüli munkarendet a parkolók üzemeltetésénél alkalmazni kell. Ennek tárgyévben történő szinkronizálása és végrehajtása az üzemeltető feladata.”

5.§

A R. 5.§ (3) bekezdése a következő szöveggel egészül ki:

Amennyiben a fizetési felszólításra vonatkozó értesítés elhelyezése nem hajtható végre, úgy annak okát az ellenőr dokumentálni köteles.”

6.§

Hatályukat vesztik

a./ a R. 1.§ (3) bekezdésében a „mobil-parkolókártyával,”

b./ a R. 3.§ (2) bekezdésében a „ ,mobil-parkolókártyát” és „ ,mobil-parkolókártya”

c./ a R. 5.§ (1) bekezdés d) pontjában a „ ,mobil-parkolókártya”

d./ a R. 5.§ (1) bekezdés e) pontjában a „ ,mobil-parkolókártyát”

e./ a R. 5.§ (1) bekezdés f) pontjában a „ ,mobil-parkolókártyával”

szövegrészek.

7.§

Ez a rendelet 2015.január 1-jén lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. november 27-i ülésén.







Szalay Ferenc s.k.




dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző





INDOKOLÁS

Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V.24.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelethez

Általános indokolás

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése 2001. május 17-i ülésén megalkotta Szolnok város helyi parkolási rendjéről szóló 17/2001. (V. 24.) önkormányzati rendeletét, szabályozásnak és az üzemeltetési tapasztalatoknak megfelelően. A parkolási rendszert üzemeltető NHSZ Zounok Zrt. (a továbbiakban: üzemeltető) – a parkolási rendszer üzemeltetési gyakorlata alapján – kezdeményezte a rendelet módosítását: a mobil parkolókártya megszüntetése, a Piac parkoló működtetése, valamint a gyakorlati tapasztalatok körében.

Részletes indokolás

1.§ és 6.§-okhoz

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer bevezetése a jelenleg hatályos parkolási rendeletben okafogyottá tette az ún. „mobil parkolókártya” fogalmát, használatát, melynek kivezetése történik meg.

2.§-hoz

A Vásárcsarnok üzemeltetőjének javaslata alapján, tekintettel arra, hogy az érintett parkolónak a Vásárcsarnok kiszolgálása a fő célja, szükséges a parkolókat igénybevevők ösztönzése annak érdekében, hogy minél többen vehessék igénybe a szolgáltatást, az ingyenesen rendelkezésre álló időtartam hétköznap 30 percben illetve szombaton 45 percben történő meghatározása történik.

3-5.§-hoz

Az üzemeltetői gyakorlati tapasztalatok alapján szükséges a módosítás a mozgásukban korlátozottak parkolókártyájának utólagos bemutatása, a fizetési felszólítás kihelyezése akadályoztatása dokumentálása és a munkaszüneti napok körüli munkarend végrehajtása témájában.

7.§-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.