Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2014 (VI.27) önkormányzati rendelete

az ingatlanfejlesztésben érdekeltek kezdeményezésére készülő szabályozási tervek készítéséről, módosításáról és igénybevételhez kapcsolódó településrendezési szerződésről

Hatályos: 2014. 06. 27- 2022. 09. 30

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2014 (VI.27) önkormányzati rendelete

az ingatlanfejlesztésben érdekeltek kezdeményezésére készülő szabályozási tervek készítéséről, módosításáról és igénybevételhez kapcsolódó településrendezési szerződésről

2014.06.27.

Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (1.) a) bekezdésben, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az 1997. évi LXXVIII. törvény 17. § (j) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az ingatlanfejlesztésben érdekeltek kezdeményezésére készülő szabályozási tervek készítéséről, módosításáról és a településrendezési szerződésről a következő önkormányzati rendeletet alkotja.

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja Eger közigazgatási területére, magánérdekből készülő szabályozási terv készítések feltételeinek meghatározása, és ennek során kötendő településrendezési szerződés tartalmának szabályozása.

2. §

A rendelet hatálya

1) A rendelet hatálya Eger közigazgatási területére terjed ki.
2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, amely Eger közigazgatási területén településrendezési eszköz készítését, vagy módosítását kezdeményezi, jelentős beépítési intenzitást, változtatást eredményezve.
3) A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Településrendezési kódex), valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban: Étv.) előírásait a jelen rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.

3. §

Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában:
Ingatlanfejlesztésben Érdekelt: az érintett ingatlannak az önkormányzattal kötendő településrendezési szerződés aláírásának időpontjában ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa(i) és/vagy az érintett ingatlanon befektetni szándékozó, beruházásban érdekelt személy(ek).
II. Fejezet

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZÖK KÉSZÍTÉSE, MÓDOSÍTÁSA

4. § 1) Eger településrendezési eszközeit vagy azok módosítását az Étv. 16/A §. (1) bekezdése alapján a települési önkormányzat maga készíti, vagy településtervezési szerződés alapján készítteti el.

2) Ingatlanfejlesztések érdekében történő településrendezési módosításra kerülhet sor az ingatlanfejlesztésben érdekeltek (továbbiakban: Érdekelt) kezdeményezésére az alábbi estekben:
a) ingatlan beépítésre szánt területté minősítése, vagy
b) ingatlan belterületbe vonása,
c) ingatlan építési telekké alakítása, vagy
d) az ingatlan beépíthetőségének, beépítési paramétereinek megváltoztatása esetében, amennyiben a változtatási igény a környezetre jellemző paramétereket (beépítési százalék, építménymagasság) a kialakult beépítést 10%-al nagyobb mértékben meghaladja
3) A 4. § (2) bekezdése alapján történő településrendezési eszközök módosítási igénye esetén az Étv. 30/A. §-a alapján szabályozási terv készítésére vonatkozó településrendezési szerződés kötése szükséges az Önkormányzat és Érdekelt között.
4) A településrendezési eszközök módosítását abban az esetben lehet elkezdeni, ha a településrendezési szerződésben Érdekeltek:
a) elkészítik az érintett területre vonatkozó, a cél megvalósíthatóságát igazoló települési tanulmánytervet, azt az önkormányzat határozattal támogatja,
b) vállalják az érintett területre vonatkozó szabályozási terv módosításának, elkészítésének összes költségét,
c) vállalják az érintett ingatlanra, a telekcsoport újraosztásához kapcsolódó építési korlátozás földhivatali bejegyeztetését,
d) vállalja az építés megkezdése előtt a közműfejlesztési és útépítési érdekeltségi megállapodás megkötését és az abban meghatározott összeg megfizetését, ami a megállapodás szerinti, de legalább a bruttó beépíthető szintterületre vonatkoztatott 1500 Ft/m2.
5) A szabályozási terv készítésére vonatkozó településrendezési szerződés megkötése előtt Érdekeltnek telepítési tanulmánytervet kell készítenie a Településrendezési kódex 7. melléklete szerinti tartalommal, melyről Eger MJV Önkormányzatának Urbanisztikai és Környezetvédelmi Bizottsága dönt. A Bizottság támogató döntése nélkül nem végezhető településrendezési eszköz módosítása.
6) A településképi vélemény abban az esetben adható ki, amennyiben az építési korlátozást feloldó egyszeri útépítési és közműfejlesztési hozzájárulás megfizetése az önkormányzat számára megtörtént.
7) A (6) bekezdés szerinti egyszeri összeg befizetéséig a beruházás nem kezdhető meg.
III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

5. § 1) A jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit az ezt követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

Dr. Kovács Luca
jegyző

Habis László
polgármester