Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2014. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 01- 2014. 12. 04

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


​1.
§ Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI.29.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: Ör.) 10. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki: (9)  Pécs Megyei Jogú Város díszpolgári címével rendelkező elhunytat díszsírhely illeti meg.

2.  § (1) Az Ör. a következő 9. alcímmel és 10/A. §-sal egészül ki:

            „9. Védett sírhelyek

 10/A. §  (1)    Az Önkormányzat Pécs Megyei Jogú Város közigazgatási területén lévő önkormányzati tulajdonú temetőkben a sírjel művészeti értéke miatt, vagy az elhunyt személy iránti tisztelet kifejezése érdekében sírjelet (síremléket), temetési helyet védetté nyilváníthat (védett sírhely)

   (2) Az  (1) bekezdésben meghatározott védett sírhellyé nyilvání-tásra, vagy a védettség megszüntetésére az erre a célra az Oktatási és Kulturális Bizottság által létrehozott, 3  tagból álló „Kegyeleti Munkacsoport” ad javaslatot. A javaslatról az Oktatási és Kulturális Bizottság állásfoglalása ismeretében a Közgyűlés dönt, szükség szerint, de legfeljebb  évente egy alkalommal.

    (3)  A (2) szerinti javaslatnak tartalmaznia kell:

         a) a védendő sírhely (síremlék) megnevezését, 

         b) a temetési hely pontos megjelölését (temető, parcella, sor, sírhelyszám

         c) a sírhely rövid leírását, dokumentálását, 

         d) a védetté nyilvánítás (4) bekezdésben meghatározott szempontjainak való megfelelés ismertetését       (indokoltsá-gát).

    (4)  Védetté nyilvánítható az a nem díszparcellában lévő temetési hely

         a) amelyben olyan néhai személy nyugszik, aki  vagy

           aa) Pécs Város vezetésében kiemelkedő szerepet töltött be, 

           ab) Pécs díszpolgára volt, 

           ac) kiemelkedő életműve alapján erre méltó, 

           ad) jelentős pécsi közintézmény megalapítója volt, 

           ae) tudományos,  kulturális, művészeti, vallási, vagy sport-tevékenységével Pécs hírnevét növelte, 

           af)  nehéz történelmi helyzetben példamutatóan helytállt,

     ag) jelentős magánadományozási, vagy szponzorálási tevé-kenységével hozzájárult Pécs        Város fejlődéséhez, 

        b) amelyen kiemelkedő, vagy egyedi képzőművészeti értéket képviselő síremlék található.

   (5) A védett sírhely esetében az Önkormányzat – a temetők üzemeltetését ellátó  Pécsi Temetkezési Kft. útján – biztosítja: 

        a) a sírhely megváltás nélküli fenntartását, 

        b) a sírhely gondozását az elhunytak hozzátartozóinak hiányában,

        c) hogy az üzemelő és lezárt temetőben, temetőrészben lévő védett sírhelyet nem szünteti meg. A temető, temetőrész megszüntetésekor az ilyen sírhely méltó módon történő áthelyezéséről gondoskodik.

  (6) A védett sírhelyek száma nem haladhatja meg  a dísz-parcellában lévő sírhelyek mindenkori számát.

  (7)  A védett sírhelyek felsorolását az 5. melléklet  tartalmazza.”

(2) Az Ör. a következő 10/B. §-sal egészül ki:

„10/B. §(1) A védett sírhely használata díjtalan, és a temető fennállásáig tart.

          (2)  A védettség alá helyezési, valamint a védettség megszüntetésére irányuló eljárásról, majd a döntésről írásban                    értesíteni kell 

                a) a temető üzemeltetőjét,

                b) a temetési hely felett rendelkezni jogosult személyt.  

(3) A védett sírhelybe – a 10/A. § (5) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelembevételével és a sírnyitás, valamint a       ráte-metés szabályainak betartása és költségeinek viselése mellett – az elhalt özvegye, közvetlen felmenői és          lemenői (szülők, gyerekek) is eltemethetőek.

(4) A védett sírhely feletti rendelkezési jog a temetőkről és a Ttv. erre vonatkozó rendelkezései szerint gyakorolható.

(5)   A temető üzemeltetője a temető nyilvántartási könyvben rögzíti a védettség tényét, továbbá a védett sírhelyről        nyilvántartást vezet, amelynek a tartalmazza:

   a) az eltemetett személy nevét, születési helyét és időpontját, elhalálozásának helyét és időpontját, foglalkozását,       beosztását, 

   b) a temető temetési hely megnevezését (parcella, sírhely, sor sírhelyszám adatok, sírjel, síremlék rövid leírását, 

   c) a sírhely fényképét.”


3. § Az Ör. 26. §-a a következő (1b) és (1c) bekezdéssel egészül ki: „(1b) E rendeletnek a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 42/2005. (XI. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 33/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend3.) újonnan beiktatott 10/A. §-át, 10/B. §-át és 5. mellékletét a Rend3. hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(1c) A Közgyűlés a Rend3. által megállapított 5. mellékletben meghatározott sírhelyeket  a Polgármester által felkért 5 tagból álló ad hoc munkacsoport – Rend3 által beiktatott 10/A. § (4) és (5) bekezdésében foglalt adatok és szempontok figyelembe vételével készített – javaslata, valamint az Oktatási és Kulturális Bizottság erre vonatkozó állásfoglalása ismeretében  nyilvánította védett sírhelyekké.”


4. § Az Ör. 5. § (14) bekezdésében az „1999. évi XLIII. törvény” szövegrész he-lyébe az „1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.)” szöveg, a 14. § (1) bekezdésében az „1999. évi XLIII. törvény” szövegrész helyébe a „Ttv.” szöveg lép.


5. § Az Ör. az 1. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.


​6. § 
Ez a rendelet 2014. október 1-jén lép hatályba.

      


7. § A Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2013. (V.22.) önkormányzati rendelet 2. melléklet 3. táblázata a 2. melléklet szerint módosul.